Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 20 сiчня 2021, 06:48
6381
0

Вони не дійшли до вершини: екс-таланти академії МЮ, а нині – вільні агенти

Sport.ua - про тих, чия кар'єра могла скластися абсолютно інакше...

| Оновлено 20 сiчня 2021, 06:48
6381
0
Вони не дійшли до вершини: екс-таланти академії МЮ, а нині – вільні агенти
Твіттер Манчестер Юнайтед

Не секрет, що перехід від юнацького футболу до дорослого дається досить непросто практично всім молодим гравцям, незалежно від того, де вони навчалися - в дитячо-юнацькій школі маловідомого клубу, або ж у статусній академії одного з європейських грандів. Історія знає чимало доль, які пішли абсолютно іншою дорогою тільки через те, що в якийсь момент юний футболіст перестав виправдовувати щедро видані йому раніше аванси. Конкуренція завжди (або майже завжди) виносить нагору сильніших, більш старанних, працездатних і дисциплінованих гравців, а ось наявність таланту в ідеалі повинна лише підкріплюватися вище перерахованими якостями, щоб в майбутньому футболіст домігся успіху.

В одному з найбільш успішних з точки зору роботи з молоддю топ-клубів Європи, яким є «Манчестер Юнайтед», за останні роки траплялися різні історії. Маркус Рашфорд, наприклад, досить вміло вхопився за наданий шанс, і зумів з футболіста академії перетворитися на ключового гравця першої команди «червоних дияволів». Але дуже багато «академіків» клубу в кінцевому підсумку змушені були шукати успіх в інших клубах, і сьогодні ми пропонуємо згадати про тих, хто на поточний момент опинився «на мілині», тобто сидить у статусі вільного агента, чекаючи ще однієї можливості проявити себе, яка далеко не факт, що випаде...

Садік ЕЛЬ ФІТУРІ

Вік: 26 років
Громадянство: Лівія/Англія
На контракті в МЮ: з 2015 по 2017 роки

Історія Садіка Ель Фітурі цілком могла б стати досить цікавою для англійського футболу. Син лівійських емігрантів, що народився в цій країні, але в юному віці разом з батьками опинився в Манчестері, перші кроки у футболі починав робити в академії «Манчестер Сіті». Скаути «городян» пригледіли перспективного хлопця, який грав на правому фланзі оборони, в шкільних баталіях, де Ель Фітурі виділявся на тлі інших своєю прекрасною фізикою. За рахунок високої антропометрії Садік на якомусь етапі кар'єри виглядав набагато цікавіше за однолітків, але в «Манчестер Сіті» вже через три роки розчарувалися в здатності Ель Фітурі розвивати технічні та тактичні навички гри.

У 2014-му Ель Фітурі опинився у «Солфорд Сіті», співвласники якого Філ Невілл та Пол Скоулз були вражені роботою молодого лівійця на тренуваннях і в матчах молодіжної команди їхнього клубу, у зв'язку з чим порекомендували керівництву академії «Манчестер Юнайтед» залучити здібного хлопця в свої ряди. У стані «червоних дияволів» Ель Фітурі запропонували пройти перегляд, з яким той блискуче впорався. Був підписаний молодіжний контракт, і за наступні два роки Садік провів 25 матчів за «Манчестер Юнайтед» U-23, ставши дворазовим чемпіоном першості Прем'єр-ліги серед резервних команд.

Але в лютому 2017 року «Манчестер Юнайтед» вирішив відмовитися від Ель Фітурі, який так і не зробив якісного кроку вперед у своєму розвитку. Захисник перейшов у «Честерфілд», а за кілька місяців перебрався в лівійський «Аль-Ахлі». Потім недовго був на контракті в румунському клубі «Політехніка Ясси», а в 2019 році Садіка й зовсім занесло в Судан, де він підписав угоду з тамтешнім «Аль-Хілялем». Через кілька місяців співробітництво було припинене за взаємною згодою, і з тих пір Ель Фітурі сидить без клубу, так і не зумівши реалізувати свій потенціал навіть на рівні, помітно нижчому, ніж англійська Прем'єр-ліга...

Денні СІМПСОН

Вік: 34 роки
Громадянство: Англія
На контракті в МЮ: з 2005 по 2010 роки

В академії «Манчестер Юнайтед» Денні Сімпсон опинився у 16 років. Через два роки «червоні дияволи» уклали з юним футболістом професійний контракт, а влітку 2016 року Сімпсон відправився з першою командою в передсезонне турне, де Алекс Фергюсон дав правому захиснику можливість взяти участь в кількох товариських поєдинках, згодом обдарувавши футболіста виключно позитивними відгуками.

У січні 2006 року «Манчестер Юнайтед» відправив Сімпсона в оренду в бельгійський «Антверпен», з яким у той час активно співпрацював у кадровому питанні. В чемпіонаті Бельгії Денні провів 29 поєдинків, а повернувшись, на кілька місяців був відданий також в оренду «Сандерленду». Професійне зростання Сімпсона привернуло увагу Фергюсона, і маститий коуч в жовтні 2007 року дав Денні можливість дебютувати за «Манчестер Юнайтед» в АПЛ. У тому ж сезоні Сімпсон провів три поєдинки в Лізі чемпіонів, в тому числі й два проти київського «Динамо» на груповій стадії турніру, що дозволило йому отримати медаль, коли «червоні дияволи» стали тріумфаторами змагання.

Але більше можливостей проявити себе Сімпсон в «Манчестер Юнайтед» не отримав. Він грав на правах оренди за «Іпсвіч», «Блекберн» та «Ньюкасл», поки влітку 2010 року менш ніж за 1 мільйон фунтів був проданий «сорокам» остаточно. Згодом опинився в «Лестері», де був ключовим гравцем команди в чемпіонському для «лисиць» сезоні в АПЛ-2015/16. З вересня 2019 по липень 2020 років виступав за «Хаддерсфілд», після відходу з якого залишається вільним агентом, встигнувши на початку 2021-го відсвяткувати своє 34-річчя...

Том ТОРП

Вік: 28 років
Громадянство: Англія
На контракті в МЮ: з 2011 по 2015 роки

Уродженець Манчестера Том Торп вже в юнаках виділявся відмінними фізичними даними, а тому солідно виглядав на позиції центрального захисника. У 16 років Торп опинився в академії «Манчестер Юнайтед», через два роки підписав з клубом контракт, і став капітаном молодіжної команди «червоних дияволів». За рік до свого 18-річчя, в 2010-му, Торп зі збірною Англії став чемпіоном Європи U-17, причому також був капітаном тієї команди.

У 2013 і 2015 роках Торп разом з МЮ U-23 ставав переможцем розіграшу АПЛ серед дублерів, а 27 вересня 2014 року Луї ван Гал дав можливість молодому захиснику дебютувати за «червоних дияволів» в АПЛ, випустивши Тома на четвертій компенсованій хвилині матчу проти «Вест Хема» (2:1) на заміну замість Анхеля Ді Марії. Цей поєдинок так і залишився єдиним для Торпа в першій команді МЮ, хоча за дублерів він відіграв 75 ​​матчів.

Влітку 2015 року Луї ван Гал та керівництво «Манчестер Юнайтед» порахувало за доцільне відпустити Торпа на правах вільного агента в «Ротерхем». Там він не зміг стати ключовим футболістом, і двічі відправлявся в оренду - в «Бредфорд» і «Болтон», зумівши відіграти за перших тільки 4 поєдинки, а за других - 25. Влітку 2017 року Торп став вільним агентом, а через кілька місяців подався в Індію, підписавши контракт з тамтешнім клубом АТК, який в той час очолював Тедді Шерінгем, і який в 2020 році припинив існування. Але Том виїхав з Індії набагато раніше - ще влітку 2018-го, і з тих пір ніяк не може знайти новий клуб на професійному рівні, хоча йому поки немає й тридцяти...

Кріс ІГЛЗ

Вік: 35 років
Громадянство: Англія
На контракті в МЮ: з 2003 по 2008 роки

Кріс Іглз починав грати в футбол у «Вотфорді», але його вже в 14 років переманили в академію «Манчестер Юнайтед». Там юний вінгер був на дуже хорошому рахунку, і в 2003 році підписав професійний контракт. Це дозволило «червоним дияволам» відправляти футболіста набиратися досвіду в оренду. Так в кар'єрі Іглза з'явилися «Шеффілд Венсдей» і нідерландський НЕК, а також виступи на професійному рівні за «Вотфорд».

У січні 2007 року Іглз повернувся в «Манчестер Юнайтед», а вже в квітні Алекс Фергюсон дав Крісу можливість дебютувати в АПЛ, випустивши на 86-й хвилині на заміну в поєдинку проти «Евертона» замість Уле Гуннара Сульшера. Примітно, що навіть декількох хвилин, які залишилися, Іглзу вистачило, щоб забити прем'єрний м'яч за «червоних дияволів», і допомогти своїй команді здобути перемогу з рахунком 4:2. У сезоні-2007/08 Іглз дебютував і в Лізі чемпіонів, провівши матч проти «Роми» і ставши володарем трофею згодом. Також на рахунку Кріса дві перемоги з МЮ в АПЛ, і одна - в Суперкубку Англії.

Влітку 2008 року «Манчестер Юнайтед» прийняв 1,5-мільйонну пропозицію від «Бернлі», продавши цьому клубу Іглза. У стані «бордових» Кріс мав постійну ігрову практику, і через три роки за 1,7 мільйони фунтів перейшов у «Болтон», де також два сезони був ключовим футболістом першої команди. Потім в кар'єрі Іглза пішов спад, і він почав часто міняти клуби. З 2014 року Кріс пограв за сім команд, останньою з яких став «Олдхем Атлетик», звідки Іглз пішов в січні 2020-го, і з тих пір залишається вільним агентом без видимих ​​перспектив пограти ще де-небудь перед рішенням про завершення кар'єри...

Равел МОРРІСОН

Вік: 27 років
Громадянство: Ямайка / Англія
На контракті в МЮ: з 2010 по 2012 роки

Равел Моррісон народився в Манчестері в сім'ї емігрантів з Ямайки. У 16 років його пригледіли скаути «Юнайтед», запросивши в академію клубу, з яким через рік Равел підписав професійний контракт. Грав на позиції атакувального півзахисника, і досить яскраво показував себе на молодіжному рівні.

26 жовтня 2010 року Алекс Фергюсон випустив 17-річного Моррісона на заміну в компенсований час матчу Кубка англійської ліги проти «Вулверхемптона» (3:2). Потім в рамках того ж розіграшу турніру шотландець давав хавбеку ігрову практику в поєдинках з «Олдершотом» та «Кристал Пелас», від якого «Манчестер Юнайтед» вилетів в додатковий час.

В кінці січня 2012 року «Манчестер Юнайтед» прийняв пропозицію «Вест Хема» про продаж Моррісона за 650 тисяч фунтів. Закріпитися у стані «молотобійців» Равел не зміг, і після ряду оренд, покинув клуб на правах вільного агента. У 2015 році підписав контракт з «Лаціо», але також проявити себе не зумів. Після невдалого вояжу до Риму в кар'єрі Моррісона було ще п'ять клубів, останнім з яких до нинішнього моменту виявився «Ден Хаг», звідки Равел пішов 9 січня нинішнього року, і зараз доступний на вільному трансфері.

Ейдан БАРЛОУ

Вік: 21 рік
Громадянство: Англія
На контракті в МЮ: з 2017 по 2020 роки

З шести років Барлоу перебував у структурі «Манчестер Юнайтед», перш ніж у 2017 році підписав професійний контракт з клубом. Граючи на позиції лівого півзахисника, подавав надії в академії клубу. Виступав за «Манчестер Юнайтед» U-18 та U-23, а також за команду U-19 в Юнацькій лізі УЄФА.

Втім, шанс у першій команді Барлоу отримати так і не зміг. Незважаючи на те, що Уле Гуннар Сульшер досить позитивно оцінював перспективи цього гравця потрапити в його команду, а також привітав оренду в 2019-му в норвезький «Тромсе», де футболіст отримав практику гри на професійному рівні, влітку минулого року Ейдан покинув «Манчестер Юнайтед» і з тих пір перебуває без клубу.

Цікаво, що на рахунку Барлоу є ігри за збірну Англії U-17 та U-18, причому за першу він відзначився одним забитим м'ячем, який провів у ворота збірної України на чемпіонаті Європи U-17 в 2017 році в Хорватії, де англійці стали фіналістами, поступившись титулом іспанцям в серії пенальті.

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коуч суперника України пояснив, чому команда проведе матч із Сан-Марино
Футбол | 29 березня 2024, 04:26 0
Коуч суперника України пояснив, чому команда проведе матч із Сан-Марино

Франческо Кальцона очолює не лише «Наполі», а й збірну Словаччини

Повісила бублик, але програла. Відома перша фіналістка турніру в Маямі
Теніс | 28 березня 2024, 23:46 1
Повісила бублик, але програла. Відома перша фіналістка турніру в Маямі

Єлена Рибакіна у трьох сетах переграла Вікторію Азаренко у півфіналі змагань

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.