Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 18 сiчня 2021, 18:14
5525
2

ЧС-2021 з хокею в Білорусі. Фазель, Лукашенко vs здоровий глузд

Чекаємо рішення IIHF про перенесення турніру в іншу країну

| Оновлено 18 сiчня 2021, 18:14
5525
2
ЧС-2021 з хокею в Білорусі. Фазель, Лукашенко vs здоровий глузд
iihf.com

ОНОВЛЕНО. У Білорусі офіційно відібрали чемпіонат світу-2021

«Спорт поза політикою» - подібну нісенітницю усіма силами намагається просунути керівництво Міжнародної федерації хокею, однак виходить не дуже добре. Ймовірно, IIHF вже проклинає той день, коли було вирішено віддати проведення чемпіонату світу з хокею-2021 Латвії та Білорусі. І якщо з Латвією ніяких проблем немає, то громадськість зараз активно тисне на президента IIHF Рене Фазеля, щоб він забрав у Мінська великий турнір.

Все почалося у серпні, коли в Білорусі пройшли президентські вибори. На думку всіх, крім глави держави Олександра Лукашенка і його прихильників, вибори були сфальсифіковані, але Лукашенко утримується при владі, незважаючи на масові протести. Приймати рішення про перенесення турніру восени Федерація не збиралася, розраховуючи, що ситуація в Білорусі якось сама вирішиться і можна буде нічого не змінювати.

Цікаво, що для багаторічного президента IIHF (з 1994 року) Рене Фазеля це останній рік на посаді, а у вересні повинні вибрати нового главу організації. Звичайно, 70-річний швейцарець не хоче йти зі скандалом і з перенесенням турніру, але інакше вже ніяк. Сам Фазель в останні дні встиг опинитися в центрі скандалу, коли приїхав до Мінська на зустріч з Олександром Лукашенком. Багатьох обурили обійми і тримання за руки з Лукашенком, а Фазель пізніше визнав, що його в цілях пропаганди могла використати білоруська влада. Дивно, що такий досвідчений чиновник не здогадався раніше.

belta.by

«Фотографії були повністю невірно витлумачені. Обговорення було зовсім іншим. Я приїжджав не для того, щоб випити з Лукашенком чарку горілки. Ми були там, щоб вирішувати проблеми», - заявив глава IIHF.

Цікаво, що більшу частину проблем можна було спробувати вирішити перенесенням чемпіонатів світу на рік вперед і дати в 2021 році провести турнір Швейцарії. У 2020 через коронавірус ЧС в цій країні скасували, однак Швейцарія не отримала можливість організувати змагання в цьому році. Пояснюється це тим, що до 2025 року включно всі ЧС вже мають господарів, а сама Швейцарія нібито не проти того, що ще довго не зможе прийняти такий турнір. Ясно, що вирішити питання і пересунути всі наступні ЧС було б складно, але це, на мою думку, робочий варіант. У 2022 і Фазеля вже не було б на чолі Федерації, і в Білорусі ситуація могла змінитися. А так, крім явно затягнутого рішення про перенесення ЧС, Фазель ще і прибув до Мінська, де обіймався з Лукашенком, якого зараз в Європі вважають диктатором і тираном. Лукашенко, звичайно, зрадів, що до нього ще хтось їздить, сам глава IIHF, але і для Фазеля, і для міжнародного хокею це був не найприємніший інфопривід. До речі, IIHF в кращих «совкових» традиціях швидко видалила пост в Facebook про відвідування Фазелем Мінська і закрила коментарі під постом в Instagram.

Болючим і несподіваним ударом для Федерації стало рішення ряду ключових спонсорів бойкотувати турнір, якщо він пройде в Білорусі. Офіційно про це повідомили автовиробник Skoda, який працює з чемпіонатами світу 28 років, і косметичний бренд Nivea. До них готовий приєднатися бренд Tissot і інші провідні спонсори. Цей удар навіть сильніший, ніж тиск з боку різних федерацій. І німецька, і норвезька, і словацька, і шведська, і багато інших національних федерацій (разом з урядами) офіційно закликають IIHF забрати у Мінська ЧС-2021. Рішення приймають не федерації, а Рада IIHF з 12 осіб (плюс Фазель), але позиція потужних федерацій на кшталт шведської або фінської, безумовно, впливає на ситуацію.

iihf.com

Втім, потрібно спробувати подивитися на все з позиції керівництва IIHF, адже легко сказати - забери турнір у Мінська і все. Навряд чи Фазелю, як представнику цивілізованої європейської держави, подобається те, що відбувалося і відбувається на вулицях в Білорусі останні півроку. Але рішення про перенесення принесе фінансові проблеми. По-перше, потрібно буде виплатити Мінську компенсацію, адже був укладений контракт на проведення турніру саме в Білорусі. По-друге, перенесення в іншу країну в короткі терміни (ЧС повинен стартувати в травні) за даними різних ЗМІ коштуватиме близько 20 мільйонів доларів. До речі, з приводу перенесення в Росію. Навряд чи це можливо, враховуючи рішення Спортивного арбітражного суду в Лозанні, який в грудні підтвердив заборону Росії 2 роки приймати великі турніри.

Ще один варіант - просто скасувати ЧС-2021. У минулому році IIHF отримала страховку, оскільки турнір не відбувся через коронавірус. Але двічі таке, ймовірно, не пройде, тому що турніри з інших видів спорту в Європі успішно проходять, незважаючи на пандемію. І візьмемо чисто спортивне питання. У 2020 році головний чемпіонат світу скасували і відбувся тільки молодіжний ЧС. У цьому році вже відбувся молодіжний ЧС, але скасували всі турніри в інших дивізіонах (в тому числі збірні України в цьому році залишаться взагалі без офіційних матчів). Дуже мало хокею збірних, мало великих турнірів, і двох молодіжних ЧС за два роки явно недостатньо. Але і тягнути з рішенням стільки часу не варто.

iihf.com

Фазель у перших числах січня заявив, мовляв, ще сподівається, що політична ситуація стабілізується і можна буде спокійно провести турнір в Мінську, але це, звичайно, наївна позиція, і сам Рене, думаю, давно зрозумів, що так легко все не закінчиться. Як же бути IIHF? Є кілька варіантів з перенесенням турніру (крім божевільного - залишити все як є). Можна спробувати провести всі матчі в Латвії, проте в Ризі немає двох арен потрібного рівня, щоб прийняти стільки поєдинків. Федерація хокею Латвії заявила, що готова сама організувати турнір, але необхідно швидко побудувати арену. Головними претендентами на організацію турніру разом з Латвією називають Данію і Словаччину.

Вже на 99% ясно, що Мінську ЧС не бачити, а рішення про перенесення можуть прийняти в понеділок, 18-го січня. Майже немає сумнівів, що здоровий глузд візьме гору і влада Білорусі залишиться без улюбленої іграшки у вигляді великого хокейного турніру.

А IIHF можна порадити тихо дожити до осені і вибрати собі більш адекватного президента.

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
SandroKing
Уже то что отменили все соревнования в низших лигах противоречит здравому смыслу. На спортивный принцип наплевали, мир поделили на касты лучших и худших. Европа сама растоптала все принципы. Точно также и в гандболе. Отменили отборочный турнир при чем выделили вайлд кард для москалей. А как послушаешь какие у них высокие принципы то аж противно становиться.
Denmark1107
А що, хіба Латвія самотужки не впорається провести ЧС, раз така проблема з цим агрономом з могильовщини, котрий скоріш ЗДОХНЕ аніж залишить золоту табуретку??? У Білорусі декілька років тому проходив ЧС, де було задіяно усього ДВІ льодових Арени.