Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 18 сiчня 2021, 12:48
24051
1

Рекорд українців в естафеті, сенсаційні білоруски. А що з Тандреволд?

Денис Шаховець виділяє найцікавіші події шостого етапу Кубка світу

| Оновлено 18 сiчня 2021, 12:48
24051
1
Рекорд українців в естафеті, сенсаційні білоруски. А що з Тандреволд?
Суспільне біатлон. Інгрід Тандреволд

З 13 по 17 січня в німецькому Обергофі пройшов шостий етап Кубка світу передолімпійського сезону 2020/21. Минулі шість гонок подарували любителям біатлону незабутні емоції. Як часто буває, не всі вони були позитивними. Але все ж можна з упевненістю заявити, що під час перегляду гонок ніхто не відчув почуття нудьги.

Пропонуємо вашій увазі найцікавіші події біатлонного тижня на Кубку світу. З ними, як завжди, можна ознайомитися в традиційному огляді від Sport.ua.

Українець етапу

Відкривав програму етапу чоловічий спринт в середу. Для біатлоністів чоловічої збірної України це був останній шанс кваліфікуватися до першого мас-старту у 2021 році, оскільки ніхто з них не входить до топ-25 загального заліку Кубка світу, а гонок переслідування на цьому етапі не було.

Капітан Дмитро Підручний успішно скористався цим шансом. Єдиний промах він допустив на стрільбі стоячи, але після цього не опустив руки і видав шикарне останнє коло, якому може позаздрити навіть переможець Йоханнес Бьо!


Дмитро Підручний

Дмитро забіг на високе сьоме місце, показавши другий кращий результат в сезоні. Тим самим Підручний кваліфікувався до мас-старту як найкращий на етапі серед тих, хто не входить у топ-25 тоталу. А от інші українці не потрапили навіть у залікову зону.

Для того, щоб потрапити в трійку призерів, потрібно було не тільки добре пробігти, але й закрити всі мішені. З цим, крім Йоганнеса Бьо, впоралися ще один норвежець Стурла Легрейд і німець Арнд Пайффер, у них друге і третє місця відповідно.

Падіння етапу

Шведу Себастьяну Самуельссону в спринті підкорилися всі 10 мішеней, але в останній момент удача відвернулася від нього. На фінішній прямій 23-річний біатлоніст наступив лижею на палицю і не встояв на ногах. Цього разу Самуельсон був не в кращій формі і за медаль не боровся, але за місце в топ-10 цілком міг зачепитися. Падіння відкинуло його на 18-й рядок у підсумковому протоколі.

 

 

Результати чоловічого спринту

Пропуск етапу

У жіночому спринті збірна України не використала повну квоту. Вся справа в тому, що Юрай Санітра вирішив обійтися без запасних, адже паралельно в Арбері проходив перший етап Кубка IBU. Тому замінити Дар'ю Блашко, у якої були проблеми зі здоров'ям, не було кому.

До речі, Блашко не єдина, хто знявся з гонки. Повністю пропустила етап 26-річна шведка Джоанна Скоттхайм, ім'я якої за день до гонки перебувало у стартовому листі, а чоловічий спринт пропустив ще один представник Швеції Єспер Нелін.

Шок етапу

Якщо падіння Себастьяна Самуельссона повеселило багатьох любителів біатлону (вболівальників збірної Швеції і самого спортсмена це не стосується), то у випадку з Інгрід Тандреволд всім було не до сміху. Вийшовши з вогневого рубежу після стрільби стоячи, досвідчена норвежка відчула нездужання, впала і не змогла продовжити гонку. Їй потрібна була допомога лікарів.

 

 

«У мене була фібриляція серця, коли я вийшла зі стрільбища після останнього пострілу. Потім я відчула себе дуже погано, ніби втратила всю енергію в своєму тілі. Раніше таке траплялося лише один раз, більше чотирьох років тому.

Коли це сталося в останній раз, мене обстежили і в Олімпійському центрі в Німеччині, і потім вдома в Осло, і ніяких відхилень не виявили», - розповіла пізніше Тандреволд.

Вже через день Інгрід виступила в естафеті, так що з нею, судячи з усього, все в порядку. Вона далеко не перша спортсменка, хто виступає в даною патологією, так що будемо сподіватися, що їй вдасться ще довго радувати своїх уболівальників успішними виступами.

Серія етапу

Не позаздриш і Тіріл Екгофф, адже вона стартувала на 30 секунд пізніше за Тандреволд і напевно бачила, що з подругою по команді щось сталося. Але Тіріл останній місяць перебуває в феноменальній формі, і перешкодити здобути чергову перемогу їй не завадив навіть промах на стрільбі стоячи.

Для Екгофф це третя перемога поспіль у спринтерських гонках. У неї найдовша переможна серія в спринтах з часів легендарної німкені Магдалени Нойнер, яка в січні-березні 2012-го виграла поспіль п'ять гонок з двома вогневими рубежами.

Не менш вражаюча серія і в австріяки Лізи Терези Хаузер. До нинішнього року 27-річній біатлоністці не вдалося жодного разу забігти вище п'ятого місця в особистих гонках, але зате в 2021-му Ліза одну за одною завоювала три бронзові медалі. Тепер Хаузер може націлюватися на нові вершини.

Дворазова володарка Кубка світу Доротея Вірер в спринті здобула першу медаль у календарному році – срібло. Українки не потрапили навіть у топ-20.


IBU. Доротея Вірер, Тіріл Екгофф і Ліза Тереза Хаузер

Результати жіночого спринту

Рекорд етапу

У чоловічій естафеті збірній України вдалося встановити національний рекорд. Артем Тищенко, Дмитро Підручний, Антон Дудченко та Артем Прима на чотирьох використали всього два запасних патрони, показавши найкращу стрільбу в історії нашої країни.

Попередній рекорд був встановлений на чемпіонаті світу в 2015 році в Контіолахті: три додаткові патрони. Тоді команда у складі Дмитра Підручного, Артема Прими, Олександра Жирного та Сергія Семенова фінішувала на дев'ятому місці.

Цього разу українці виступили дещо краще і замкнули шістку найсильніших, забравши в нагороду 6000 євро призових. Поборотися за місця на п'єдесталі пошани в цьому складі було неможливо. На першому етапі Артем Тищенко показав передостанній чистий хід, програвши норвежцю Крістіансену 80 секунд...

Відкриття етапу

Збірна Італії теж була не в оптимальному складі, але 20-річний Томмазо Джакомел на перших двох колах нічим не поступався топам сучасного біатлону. На третьому колі він все ж не витримав темпу суперників, але в будь-якому випадку став відкриттям етапу.

Якби він був трохи повільнішим або менш влучним, то італійці вже точно не опинилися б на третьому місці. Випередили їх лише норвежці та французи. Останні вперше в сезоні піднялися на п'єдестал пошани за підсумками чоловічої естафети, і відразу на першу сходинку!

Результати чоловічої естафети

Сенсація етапу

Після того, як Дар'я Домрачева завершила кар'єру, білоруські уболівальники переживали, що появи нової зірки доведеться чекати дуже довго. Можливо, біатлоністки топ-рівня у білорусів поки що немає (хоча дуже схоже, що незабаром вона з'явиться), але команда в цілому вже виглядає дуже симпатично.

Дінара Алімбекова в грудні вже встигла всіх здивувати перемогою і другим місцем в особистих гонках, а тепер вона стала другою в естафеті разом з Іриною Кривко, Анною Солою і Оленою Кручінкіною. Білоруски біжать на дуже пристойному рівні, а ось в стрільбі досить нестабільні. Але цього разу все склалося просто шикарно.


IBU. Німкеня Франциска Пройсс і білорука Олена Кручінкіна

Звичайно, частково їм трохи пощастило, бо не обійшлося без провалів серед фаворитів. Норвежки заглянули на два кола штрафу на етапі Тіріл Екгофф і стали сьомими, а збірну Франції підвела Жюстін Бреза. Як і Екгофф, вона на третьому етапі не закрила дві мішені на стрільбі стоячи.

Краще за всіх невдачами суперниць скористалися німкені, які виграли гонку. Третіми фінішували біатлоністки зі Швеції, в цьому сезоні вони беруть медалі у всіх естафетах. А ось Україна зайняла лише восьме місце. Антигероєм у складі нашої команди стала Юлія Джима, заробила два кола штрафу на лежці другого етапу.

Разом з Джимою збірну України представляли Дар'я Блашко, Валя Семеренко та Олена Підгрушна, а ось Віті Семеренко наставник Юрай Санітра не знайшов місця в складі. Блашко, як і в минулому сезоні, в січні виступає значно гірше, тільки на третьому колі вона програла ходом Тандреволд 36 секунд...

Результати жіночої естафети

Брати етапу

Переможець спринту Йоганнес Бьо у мас-старті пробій по одному колу штрафу після кожного з вогневих рубежів і зайняв лише сьоме місце. А ось його брат Тар'єй єдиний промах допустив на останньому вогневому рубежі, але завдяки хорошій швидкості на лижні на останньому колі обійшов австрійця Фелікса Ляйтнера та швейцарця Беньяміна Вегера, яким підкорилися всі мішені.


Global Look Press. Тар'єй Бьо

Примітно, що Ляйтнер вперше в кар'єрі забіг на п'єдестал пошани на Кубку світу, а Вегер раніше не завойовував медалей в мас-старті. Капітан збірної Дмитро Підручний пробіг зайві 300 метров дистанції і фінішував 20-м, програвши переможцю гонки трохи більше хвилини.

Результати чоловічого мас-старту

Кінець етапу

Завершився шостий етап Кубка світу жіночим мас-стартом. Виграла гонку француженка Жюлья Сімон, яка не закрила три мішені. На фінішному колі вона випередила німкеню Франциску Пройсс. Третьою фінішувала шведка Ганна Еберг.

Цікаво, що Симон – п'ята француженка в історії, яка виграла мас-старт на Кубку світу. Українські біатлоністки в гонці не виступали, оскільки не відповідали умовам кваліфікації.

Результати жіночого мас-старту

***

Наступний етап Кубка світу пройде в італійському Антхольці і стартує вже в четвер, 21 січня, індивідуальною гонкою у жінок. Збірна України виступить тим же складом, ротація в плани тренерського штабу не входить.

Біатлонний сезон-2020/21: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(49)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Чемпіонат U19. Шахтар забив чотири м'ячі ЛНЗ
Футбол | 26 квітня 2024, 06:09 1
ВІДЕО. Чемпіонат U19. Шахтар забив чотири м'ячі ЛНЗ

«Гірники» без проблем розібралися із суперником

Зіркова шведська біатлоністка повернеться в лижні гонки
Біатлон | 23 квітня 2024, 17:42 3
Зіркова шведська біатлоністка повернеться в лижні гонки

У біатлоні Стіна Нільссон успіхів не досягла

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
Лиза Тереза Хаузер могла и дальше продлить свою бронзовую серию .
Если бы не упала на спуске за 1,5 км до финиша.
На отсечке 10,8 км австрийка была 3-й, оперережая Тандреволд на 3 с, Брорссон на 4 с и Эберг на 6 с...