Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 15 сiчня 2021, 14:46
4723
19

Харден у Брукліні: хто виграв, а хто програв у головній угоді сезону

Оглядач Sport.ua В'ячеслав Шевченко - про обмін Джеймса Хардена в «Бруклін Нетс»

| Оновлено 15 сiчня 2021, 14:46
4723
19
Харден у Брукліні: хто виграв, а хто програв у головній угоді сезону
nba.com. Джеймс Харден

Позавчора Джеймс Харден не тренувався з «Х'юстоном». А інсайдер НБА Едріан Воджнаровскі відразу ж заявив, що ситуація з можливим обміном Хардена розвивається дуже швидко. Переговори активізувалися в останні дні.

Сам баскетболіст уже встиг попрощатися з «Рокетс»: «Ми просто недостатньо хороша команда. Я люблю це місто. Я зробив усе, що міг. Хочу сказати, що це божевільна ситуація. Не думаю, що її можна виправити. Дякую».

У той же час, інший авторитетний інсайдер НБА Шемс Чаранія розповідав, що фінальної стадії переговорів досягли два клуби - «Філадельфія» і «Бруклін».

І ось він, обмін Джеймса Хардена, в якому взяли участь 4 команди: «Х'юстон», «Бруклін», «Індіана» і «Клівленд»:

 «Бруклін» отримав: Джеймс Харден.

«Індіана» отримала: Каріс ЛеВерт, пік 2-го раунду.

«Клівленд» отримав: Джарретт Аллен, Торін Прінс.

«Х'юстон» отримав: Віктор Оладіпо, Данте Екзам, Родіон Куруц, 3 піки 1-го раунду «Брукліна» (2022, 2024 2026 роки, всі без захисту), пік 1-го раунду «Мілуокі» (2022, без захисту) , 4 права обміну піками 1-го раунду з «Брукліном» (2021, 2023, 2025, 2027 роки, всі без захисту).

Обговоримо разом з вами деталі головної угоди початку сезону в НБА і оцінимо переможців і переможених у цьому обміні.

«Бруклін Нетс»

Ще вчора інсайдер «Fox Sports» Нік Райт повідомив, що «Бруклін» вкрай серйозно налаштований на придбання Хардена. І навіть має намір включити в угоду абсолютно будь-якого гравця, якого захоче «Х'юстон», за винятком Дюрента.

І генеральний менеджер «Рокетс» Рафаель Стоун попросив. Тільки не гравців, а драфт-піки. «Клівленд» відправив вибір у першому раунді 2022 року, отриманий від «Мілуокі Бакс». Сам же «Бруклін» фактично позбувся оптимального вибору на драфті аж до 2027 року (!).

 

 

Стосовно платіжної відомості команди, то вона зросла на 5 мільйонів доларів і становить 163.1 млн доларів. Податок на розкіш - 85 млн доларів. А в ростері залишилося 12 баскетболістів. Один з них травмований і вибув до кінця сезону - Спенсер Дінвідді. Так, у «Нетс» є виняток травмованого гравця. І багато ветеранів НБА самі постукають в двері команди Стіва Неша, тільки б виграти заповітний перстень, нехай і на мінімальному контракті. Але процес формування колективу в «Брукліні» тільки розпочався. А скільки ми знаємо випадків, коли 3 зірки збираються разом і програють перший сезон? Запитайте у ЛеБрона.

Але все ж, якщо у вас є можливість отримати Джеймса Хардена, нею потрібно користуватися. І «Бруклін» зараз знає, що кістяк команди збережеться і на наступний сезон (якщо вони не обміняють Ірвінга), а за іменами «Нетс» стали головними фаворитами Східної конференції. І в цьому сезоні у них не так і багато конкурентів, тому що багато клубів розраховували на «літо Янніса».

Оптимальний склад: Ірвінг-Харден-Харріс-Дюрент-Джордан.

Так виграв «Бруклін» або програв у цьому обміні? Харден, Дюрент і Ірвінг мають на трьох 24 виклики на Матчі зірок, 2 титули MVP і 3 титули чемпіона НБА. І в найближчі 2 розіграші плей-оф вони будуть вважатися головними претендентами на титул. Але що стосується довгострокової перспективи, невже життя нічому не вчить «Бруклін»? Адже вже влітку наступного року ця команда може розпастися по частинах. Навіть якщо завоює до того моменту титул. Як тоді будуть цінуватися їхні драфт-піки?

«Індіана Пейсерс»

«Індіана» не знала, куди подіти Оладіпо. Та ще й з контрактом, що закінчується. І ось вони отримують ЛеВерта, який і дешевше майже на 5 млн доларів (у цьому сезоні), і контракт у нього аж до 2023 року. Так, Оладіпо грає в баскетбол краще. І таланту у нього більше, ніж у Каріса. Але ЛеВерт може грати, виходячи на майданчик з банки, і не скаржитися. А ще - бути таким же ефективним: Оладіпо - 20 очок; 42% реалізації кидків; 36% - 3-очкові; ЛеВерт - 18.5 очок; 43% реалізації кидків; 35% 3-очкові в середньому за матч. І Каріс не вимагатиме м'яч так само, як це робив Віктор, а віддасть його Брогдону без зайвих питань. Але буде підміняти його, виходячи разом з резервістами. Саме те, що і хотіли «Пейсерс».

Але найголовніше: проблема упустити Оладіпо безкоштовно вирішилася, ростер збалансувався, і всі лідери команди підписані мінімум до 2023 року. А це дуже важливо для такої діри, як «Індіана», яка вже і забула про зірок рівня Реджі Міллера і Пола Джорджа.

«Клівленд Кавальєрс»

Той випадок, коли віддаєш щось непотрібне (низький пік «Мілуокі» і Данте Екзам), а отримуєш щось дуже потрібне. Джарретт Аллен дограє контракт новачка і претендуватиме на жирний контракт. В умовах переповненої платіжної відомості «Нетс» були змушені включити його в угоду по Хардену. Але ось удача. Контракт Андре Драммонда теж закінчується. І платити багато неформатному для сучасної ліги гравцеві «Кевз» точно не будуть. Аллен - їхня страховка на випадок, якщо Драммонд виявиться незговірливим.

І так, Джарретту 22 роки і він досить добре впишеться своїм захистом у молодий і талановитий колектив «Клівленда». Аллен 9-й в НБА за блок-шотами за гру і 10-й за підбираннями. Його рейтинг ефективності становить 21.45 (19.40 у Драммонда).

Можливо, у «Кавальєрс» зараз найпривабливіше молоде ядро ​​в НБА: Гарленд, Окоро, Секстон і Аллен.

«Х’юстон Рокетс»

На думку Едріана Воджнаровскі, генеральний менеджер «Рокетс», Рафаель Стоун, повинен бути задоволений отриманою компенсацією за Джеймса Хардена: «Отриманий Стоуном пакет - один з найбільш значних в історії НБА. Він включає чотири незахищених вибори першого раунду і чотири незахищених права обміну піками».


Твіттер Х’юстон Рокетс. Джеймс Харден

Оладіпо? У Техасі він захоче залишитися. А якщо ні, за Віктора можна отримати ще парочку драфт-піків, наприклад, від «Бостона» з його торговим винятком.

Але що варто відзначити: без Хардена на паркеті «Х'юстон» грає набагато краще. Команда має сумарну перевагу над суперниками у 22 очки в 9 матчах, коли «Бородач» перебував на лаві запасних. «Х'юстон» пропустив більше очок, ніж опоненти, коли Харден перебував на майданчику - клуб з Техасу поступився 39 очок сумарно в такій ситуації.

Та й новий лідер «Рокетс» тепер - Джон Волл, на рахунку якого 18.6 очок; 4.7 підбирань; 5.1 результативних передач у середньому за матч. Досить непогано для гравця, який пропустив майже 2 роки.

А найголовніше - збулася мрія Тильмана Фертітти. Техасці виходять із зони податку на розкіш, а в наступному сезоні будуть мати близько 20 мільйонів доларів під стелею зарплат, на які можна буде здорово посилитися.

Ймовірно, це той випадок, коли від угоди по Джеймсу Хардену виграли всі її учасники. Але якщо «Х'юстон», і «Клівленд» подбали про своє майбутнє, то «Бруклін» та «Індіана» роблять ставку на зараз. З тією поправкою, що «Пейсерс» зберегли кістяк до 2023-го року і маневреність у платіжній відомості команди. А «Нетс» отримали бажане, практично віддавши натомість непоганих баскетболістів. Але повноцінно про результат цього обміну для «Брукліна» ми зможемо говорити вже після завершення сезону 2027-го року, як свого часу ми це робили після обміну Гарнетта і Пірса в усі ті ж «Нетс». Змінюються власники, змінюються генеральні менеджери, але життя нічому не вчить «Бруклін».

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 19
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Timur24
опа опа что то я проспал. ничего себе трансфер. не ожидал. у меня вообще складывалось впечатление, что Харден не хотел и не было желания начинать сезон в ракетах. Но и попрощался он как то не очень хорошо, опустил всю команду(. Он хоть уже похудел в этом сезоне? Не видел пока что игры с ним. А в Бруклине команда стала еще сильнее. Однозначно +. Слава, спасибо за статью!)
Slevin
Улыбнула фраза "даже если у них будет титул"
Да если они выйграют хоть один титул - это будет мега-успех и даже если все звёзды после этого разойдутся бесплатно, можно будет с уверенностью сказать что игра стоила свечь.
Если....