Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 12 сiчня 2021, 21:04
18304
7

Клоппу доведеться міняти Ліверпуль, якщо він відпрацює контракт до кінця

Sport.ua - про виклики, з якими зіткнуться «червоні» в коротко- та середньостроковій перспективі

| Оновлено 12 сiчня 2021, 21:04
18304
7
Клоппу доведеться міняти Ліверпуль, якщо він відпрацює контракт до кінця
Твіттер Ліверпуля. Юрген Клопп

На початку жовтня Юрген Клопп відсвяткував п'ятиріччя на посаді головного тренера «Ліверпуля». Буквально за кілька днів до «круглої дати», підопічні, як це часто буває в футбольному світі, «подарували» своєму босу аж ніяк не найприємніший подарунок у вигляді сенсаційної виїзної поразки в матчі Прем'єр-ліги від «Астон Вілли» з рахунком 2:7.

За декілька днів Клопп та «Ліверпуль» отримали черговий удар долі - важку травму ключового центрального захисника команди і одного з її лідерів Вірджіла ван Дейка. Через розрив хрестоподібних зв'язок 29-річний нідерландець вже був виключений «червоними» з заявки на сезон, а загальний термін його відновлення оцінюється в 7-8 місяців.

Вибиратися з «чорної смуги», яка наздогнала «Ліверпуль» на початку і середині жовтня, команді Клоппа довелося через нічию в чемпіонаті з «Евертоном» (2:2) та мінімальну перемогу в Лізі чемпіонів над «Аяксом» (1:0), яку «червоні» здобули за вкрай невиразної гри і завдяки автоголу Ніколаса Тальяфіко. Ті три очки в Амстердамі, незважаючи на серйозну критику в ЗМІ за те, в якій манері і з якою грою вони були здобуті, все-таки дозволили «Ліверпулю» остаточно не зробити крок у прірву.

З 17 жовтня по 4 січня «Ліверпуль» програв лише один матч (у Лізі чемпіонів «Аталанті», що в цілому не вплинуло на позицію «червоних» в групі і вихід до плей-оф турніру з першого місця), а безпрограшна серія команди Клоппа в Прем'єр-лізі досягла позначки в 12 поєдинків. Лише «Саутгемптону» в першому матчі «червоних» в новому році вдалося зупинити чинного чемпіона, а заодно і перетворити «Манчестер Юнайтед» на лідера турнірної таблиці за втраченими очками.

У той же час Юргену Клоппу, який є другим тренером в Прем'єр-лізі після Шона Дайча з «Бернлі» за тривалістю перебування на своїй посаді в клубі, за першу половину сезону в поточному чемпіонаті, ймовірно, довелося пережити куди більше проблем і складнощів, ніж за весь минулий тріумфальний сезон «червоних», коли їм вперше за три десятиліття вдалося стати чемпіонами Англії. Після приниження від «Астон Вілли», вильоту ван Дейка та серії, так би мовити, незапланованих втрат очок в Прем'єр-лізі на плечі Юргена Клоппа, здається, лягає ще одна вкрай нелегка ноша - проблеми з Мохаммедом Салахом і Джорджиньо Вейналдумом.

Перший, за чутками, дуже хотів би спробувати свої сили в «Реалі» або «Барселоні», які в одному з останніх інтерв'ю назвав «двома найкращими клубами в Іспанії», підкресливши також невизначеність, яка існує навколо його майбутнього («що стосується мого майбутнього, то це складне питання»). Але поки «червоним» та їхнім численним шанувальникам навряд чи варто панікувати - контракт Салаха з «Ліверпулем» розрахований до літа 2023 року, а тому піти єгиптянин може лише за умови, коли хто-небудь задовольнить фінансові запити англійського клубу.

З іншого боку, всі прекрасно розуміють, що незадоволений лідер команди - це бомба уповільненої дії. Хто знає, в який момент вона розірветься, і якими будуть наслідки для оточуючих. Тому з Салахом Клоппу та керівництву «Ліверпуля» доведеться провести не одну розмову в найближчому майбутньому, щоб з'ясувати, яким чином будуть вибудовуватися подальші взаємини єгиптянина з «червоними».

Колишній захисник «Ліверпуля» Джеймі Каррагер, який нині працює експертом на англійському телебаченні, в кінці грудня заявив, що не вірить у можливість відходу Салаха, адже «обидва іспанських гранди помітно здали в позиціях». Більш того, Каррагер фактично застеріг єгиптянина від необдуманого вчинку: «Реал» витратив купу грошей на Едена Азара, коли йому було 28 або 29 років. Салах якраз наближається до цього віку, і мені здається, що такий трансфер мав би сенс рік або два тому. Коли купуєш футболіста за великі гроші, ти хочеш, щоб йому було 25 або 26 років - так вкладення можуть окупитися. Якби Салах все ж пішов, у що я не вірю, то «Ліверпуль» би дуже добре заробив, але я думаю, що час для такого трансферу минув через його вік».

Як би там не було, але вирішувати питання з тим, кому грати справа в атаці, Клоппу доведеться. Для цього йому потрібно буде або переконувати керівництво укладати нову угоду з Салахом, за підсумками якої єгиптянин фактично залишиться в клубі до моменту завершення кар'єри, або ж підшукувати інші варіанти на трансферному ринку, і вчасно прощатися з Мохаммедом, щоб клуб отримав можливість виручити гідні кошти на придбання новачків.

Втім, Салах – це, скоріше за все, перспектива не на найближчі пару трансферних вікон. Вже зараз клуб має сфокусуватися на вирішенні інших кадрових питань: в кінці червня закінчуються контракти відразу у трьох гравців - Джорджиньо Вейналдума, Адріана та Натаніела Філліпса. Безумовно, ключовим тут є нідерландець, тому як майбутнє 34-річного резервного воротаря точно не стане визначальним для результатів команди найближчим часом, а з перспективним, але аж ніяк поки не ключовим центрбеком Філліпсом, швидше за все, контракт буде продовжений ще на рік за рахунок активації відповідної опції, наявної у клуба.

Поки 30-річний Вейналдум та «Ліверпуль» ніяк не можуть домовитися за умовами нового контракту. Подейкують, що нідерландський легіонер хоче отримати довгострокову угоду, причому зі значним підвищенням окладу - до рівня ключових футболістів команди, адже нині Вейналдум заробляє стільки ж, скільки з самого початку було обумовлено при його переході влітку 2016 року з «Ньюкасла».

У перспективі замінити Вейналдума здатний 19-річний вихованець академії «червоних» Кертіс Джонс, який в поточному сезоні провів уже 11 матчів у Прем'єр-лізі, проте прямо зараз тінейджер навряд чи готовий в повній мірі взяти на себе ті функції, які виконує Джорджиньо.

У деяких матчах Клопп пробував в ролі «вісімки» й 25-річного японця Такумі Мінаміно, але той, чесно кажучи, на цій позиції поки не вражає. Так само як важко «Ліверпулю» всерйоз розраховувати і на Набі Кейта, травми якого свідчать про високу ймовірну кадрову нестабільність у команді, якщо на гвінейця буде робитися ставка, як на ключового футболіста в майбутньому.

З травмою ван Дейка оголилися певні проблеми і в центрі оборони, над вирішенням яких Клоппу та босам «Ліверпуля» доведеться поламати голову. Можливо, так-сяк дограти сезон без явних зривів «червоним» вдалося б із Джо Гомесом та Жоелем Матіпом, але перший ще 11 листопада отримав травму коліна, через яку також змушений буде пропустити залишок сезону... Звичайно, все це може бути прекрасним шансом проявити себе для 19-річного Ріса Вільямса, але для високих досягнень «Ліверпулю» не завадило б вже в січні провернути значимий трансфер для посилення центральної вісі оборони.

Безумовно, здійснити покупку футболіста калібру Вірджіла ван Дейка в поточних умовах «Ліверпулю» буде дуже непросто, але «ласий варіант» у вигляді 22-річного центрбека «Лейпцига» Дайо Упамекано на ринку все-таки є, і лише питання часу, коли хтось із грандів зорієнтується краще за інших і умовить німців розлучитися з одним із найяскравіших молодих захисників континенту сучасності.

Якщо дивитися глобально, то в найближчий рік-півтора у Клоппа не буде приводів для серйозних переживань на предмет того, що вибудувана ним система в «Ліверпулі» може дати тріщину. Поки значна частина ключових виконавців команди забезпечена тривалими контрактами, і знаходиться в хорошому за футбольними мірками віці.

Однак вже влітку 2023-го «Ліверпуль» цілком може чекати кадрова революція. До цього моменту закінчаться контракти у Салаха, ван Дейка, Хендерсона, Фірміно, Мане і Фабіньо. І все б нічого, якби всі ці футболісти до того моменту продовжували б знаходиться на піку кар'єри, але гарантувати це босам «Ліверпуля» Клопп навряд чи може, тому як Салаху буде вже 31 рік, ван Дейку та Фірміно - майже по 32, Хендерсону - 33, Мане – 31, Фабіньо – під 30...

З урахуванням того, що Клопп взяв на себе зобов'язання перед «Ліверпулем» до літа 2024 року, саме німцеві в теорії належить вирішувати всі ці питання з перебудови команди, а ще обов'язково зберігати її в когорті кращих команд Англії та Європи, адже повернувши «червоних» на вершину, Юрген ще й підвищив планку очікувань від себе та своїх підопічних.

Чи вдасться Клоппу відзначити 10-річчя перебування на посаді наставника «Ліверпуля»? Це одна з головних інтриг майбутнього АПЛ, конкуренція в якій, здається, нарешті починає пожвавлюватися, в тому числі і за рахунок поліпшення результатів головного історичного опонента «червоних» - «Манчестер Юнайтед». Але в будь-якому випадку, якщо нинішній коуч «Ліверпуля» збереже свій пост до літа 2024-го, то ми побачимо від нього чимало цікавих рішень, а разом з ними напевно станемо свідками сходження нових зірок, які повинні будуть забезпечити поступовий відхід з вершини багатьох нинішніх лідерів фантастичної команди Клоппа.

Оцініть матеріал
(66)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
anarhisst
23-24 год... Автор, что ты куришь? Лидеры Ливера сейчас на пике, а что будет через 3-4 года.. бездна времени))
anarhisst
23-24 год... Автор, что ты купишь? Лидеры Ливера сейчас на пике, а что будет через 3-4 года.. бездна времени))
alex55
И не слова про Диего Жоту?
Кто это?
Антон Фролов
И не слова про Диего Жоту?
Леонід Корінчук
та хай валять! Салах з кожним сезоном грає все гірше, якщо пролати за 100$ млн., то супер! Жота набагато краще виглядав!
Вейналдум теж не стабільний! Не супер втрата!
Виктор Вектор
Менять Ливерпуль на Динамо Киев?