Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 07 сiчня 2021, 19:03
4310
3

Більше не фізрук. Рік Девіда Мойєса в Вест Хемі

Як Мойєс змінює «Вест Хем»

| Оновлено 07 сiчня 2021, 19:03
4310
3
Більше не фізрук. Рік Девіда Мойєса в Вест Хемі
Твіттер Вест Хема. Девід Мойес

30 грудня 2019 року. Девід Мойєс обідає зі співголовами Девідом Салліваном і Девідом Голдом. Скоро - офіційний анонс, що він знову стане головним тренером. Всі розуміли, що ставлення до такого рішення буде неоднозначним.

Наступного дня шотландець розпливався в посмішці і відповідав на питання ЗМІ. Було видно, що він скучив за життям тренера АПЛ. Він з жаром розповідав про свої плани зміцнити клуб у майбутньому і зізнавався в бажанні наслідувати прикладам «РБ Зальцбурга» і «РБ Лейпцига». Але він розумів, що далеко не всі фанати поведуться на красиві промови. Не всі вважали, що він потягне клуб такого рівня.

Мало хто міг передбачити, що пройде 12 місяців, а Мойєс все ще керуватиме командою з бровки. Більш того: його підопічні грають з натхненням і тепер навіть не думають про можливий виліт. «Молотобійці» на десятій позиції, і від лідерів їх відділяє не так вже й багато.

***

У 2019 найчастіше можна було почути думку, що призначення Мойєса - це крок у зворотному напрямку. Ми все-таки говоримо про фахівця, який «провалив» роботу в «Манчестер Юнайтед», «Сандерленді» і «Сосьєдаді». Його репутації було завдано, здається, непоправної шкоди.

Але будь-який тренер повинен вміти справлятися з будь-яким тиском, і зараз Мойєс відверто насолоджується своїм життям. Саме він найчастіше першим з'являється на тренувальній базі «Раш Грін» о восьмій ранку, і останнім закриває за собою двері о п'ятій вечора. Футболістам подобається з ним працювати - вони відзначають його увагу до дрібниць, яка так важлива в роботі. Саме його присутність мотивувала Майкла Антоніо підписати новий контракт.

«Мойєса відзначає його увага до деталей, - каже джерело. - Стандарти, рух, фігура, дії при відборі, куди робити забіги, подачі... він пам'ятає про все. Так вдалося змінити атаку і захист».

Як і інші команди, «Вест Хем» опрацьовує стандарти раз на тиждень прямо перед матчем. Але Мойєс багато уваги приділяє фігурі футболіста і часу кожного руху. Він багато отримує від відділу аналітики і сам вивчає суперників.

У тренерському штабі Мойєсу допомагають Пол Невін, Кевін Нолан, Алан Ірвін і Стюарт Пірс - усі гравці в минулому. З воротарями працює Хаві Валеро, чий внесок в успіхи команди теж не можна переоцінити. Нолан часто роздає інструкції гравцям, які виходять на заміну. Як і Мойєс, він постійно вивчає успіхи клубної академії; наприклад, він був присутнім на матчі команди до 23 років з «Дербі Каунті», яка пройшла на території університету Лафборо і завершилася поразкою з рахунком 3:2. Після того, як в жовтні Мойєс захворів на COVID-19, його тренери успішно його замінили, завдяки чому вдалося домогтися перемог над «Вулверхемптоном» і «Лестер Сіті».

Всі фахівці в клубі постійно діляться ідеями і працюють індивідуально з футболістами. Ірвін, який вже допомагав Мойєсу в «Евертоні», може вважатися його правою рукою, в той час, як Невін, Нолан і Пірс відповідають за тренування. У роздягальнях і на передматчевих підготовках голос Мойєса чути найкраще.

Нолан багато часу присвячує роботі з нападниками. За його час у «Вест Хемі», будучи гравцем (сезони 2011-15), він двічі ставав найкращим бомбардиром команди. Допомагає він і півзахисникам з їхніми забігами до штрафного суперника, а також зі стандартами і обороною. Екс-захисник Пірс присвячує свій час індивідуальній роботі з оборонцями, і саме він допоміг Артуру Масуаку набрати форму.

***

Перша гра Мойєса припала на Новий рік, і «Вест Хем» розгромив «Борнмут» з рахунком 4:0. Це найбільша перемога клубу з листопада 2007 року, коли був переграний «Дербі» з рахунком 5:0.

З 11 гравців, які вийшли з перших хвилин, семеро (Лукаш Фабьяньски, Анджело Огбонна, Фабьян Бальбуена, Аарон Крессвелл, Деклан Райс, Марк Нобл і Себастьян Алле) взяли участь у нічийній грі з «Брайтоном» 27 грудня 2020 року. Майже всім своїм підопічним Мойєс довірився, і лише Роберт Снодграсс, Філіпе Андерсон (в оренді в «Порту») і Райан Фредерікс вилетіли з команди.

Пеллегріні часто сидів на своєму місці, зрідка відвідуючи бровку, щоб роздавати інструкції, і на його тлі Мойєс і Невін здаються невгамовними - вони завжди на ногах, завжди щось викрикують. Коли Райс забив дальній гол «Вотфорду» в липні, він побіг відзначати його з тренером.

Шотландський коуч зробив все, щоб до команди повернувся дух переможців. Від самого початку він попросив гравців уявити, що вони сидять на трибунах і дивляться на гру. Що вони витрачають зароблені потом і кров'ю гроші на відвідування матчів.

Після перемоги над «Фулхемом» з рахунком 1:0 в листопаді футболісти пишалися собою, але Мойєс не поспішав радіти - він був незадоволений. «Навіси сьогодні нікуди не годилися» - сказав він.

Після того, як Алле практично зник у матчі з «Ліверпулем», програному з рахунком 2:1, Мойес зажадав, щоб француз більше проявляв себе в атаці. «Ми будемо робити все, щоб Себ отримував шанси відзначитися, але і він сам повинен не схибити». У цих словах простежується вимогливість і бажання, щоб підлеглі не розслаблялися.


Твіттер Вест Хема

Саме така ось вимогливість і дозволила Мойєсу домогтися успіхів з «Евертоном».

Джерела всередині клубу підтверджують, що футболісти часто працюють на знос. Він вимагає того, щоб гравці ніколи не зупинялися і завжди носилися по полю. Здається, що може бути більш очевидним, однак в сучасних реаліях далеко не кожен футболіст погоджується працювати в такому темпі.

У лютому «молотобійці» зазнали поразки від «Манчестер Сіті». У тому матчі Томаш Соучек пробіг 13,1 км - це рекордний показник за шість років. І після матчу тренер відразу вказав на «неймовірну статистику гравця, який тільки до нас приєднався».

З Мойєсом лондонці стали грати набагато краще проти тих, хто раніше їх перегравав. У цьому сезоні вдалося здобути очки з «Тоттенхемом» і «Манчестер Сіті», а також як слід напружити діючих чемпіонів «Ліверпуль».

До Мойєса у команди була серйозна проблема - тут ніхто не знав, що вона собою являє. Пеллегріні вибирав схему 4-2-3-1, але Алле грав на вістрі один, що створювало складності. Шотландець же віддає перевагу Антоніо, і багато експериментував між березнем і травнем із формацією 4-3-3. На щастя, він знайшов не тільки секрет того, «ким є» «Вест Хем», але і підвищив рівень гравців на кшталт Артура Масуаку і Бальбуени. Як виявилося, він - ідеальний антидот від Пеллегріні.

Під час локдауну Мойєс виїхав з Лондона і перебрався на батьківщину в Ланкашир, де зголосився доставляти фрукти і овочі сім'ям з близької йому громади. Він також допоміг Артуру Масуаку розвинутися фізично. За час перерви той сильно підтягнувся, і причини, через які він не влився до складу спочатку, перестали існувати.

Багато гравців відзначали вміння Мойєса працювати з тими, хто не впевнений у собі або переживав після періоду невдач. Про це розповів і Нікіца Єлавич, який працював з тренером в «Евертоні».

«Був час, коли я був дуже поганий і не забивав. Він запросив мене до свого офісу і запитав: «чим я можу тобі допомогти?» І я відразу зрозумів, що він - людина хороша. Він був готовий дати мені шанс, і не хотів просто залишити мене маринуватися на лаві запасних. Він запитав, чи все гаразд у мене вдома. Іноді по телевізору він злиться, але насправді він дуже м'яка людина. Багато стали краще після того, як з ним попрацювали. Я теж. У всіх бувають важкі відрізки, але я не сумніваюся в тому, що він знає свою справу».

***

Були й інші приклади успіхів Мойєса-тренера. Наприклад, як Райс перетворився на лідера, або як Бальбуена став ключовим захисником, а Антоніо - нападником. Не можна забувати і те, як клуб підсилився з появою Соучека, Джаррода Боуена, Владіміра Цоуфала і, в меншій мірі, Саїда Бенрама.

Його часто запитують про схожість Соучека і Феллаїні. Чех і дійсно чудово зіграв із Райсом у півзахисті, і вже зараз ходять чутки про інтерес «Баварії».


Твіттер Вест Хема

«Робота Мойєса з трансферами заслуговує на похвалу, - вважає джерело. - Він робив все, щоб купити Боуена в січні. Бенрама хороший на тренуваннях, але поки ще не звик до команди і ліги. Він - видатний гравець».

Цоуфал - захисник могутніший, ніж Фредерікс, причому клубу він обійшовся всього в п'ять мільйонів фунтів. Боуен теж надихає всіх. При цьому Мойєс неодноразово згадував, що хотів підписувати молодих гравців. Багато досвідчених посилень Пеллегріні вже команду покинули. Чималим гравцям академії теж дають шанс. Наприклад, Джеремі Нгако, який дебютував проти «Ліверпуля». Ешбі, обдарований захисник, теж уже встиг пограти в кубку Ліги. Еммануель Лонджело, Аджи Аліс і Джамал Баптист теж заявили про себе на повний голос. Серед інших майбутніх кандидатів в основу можна виділити Адеміпо Одубеко, Алфі Льюїса і Конора Ковентрі.

***

Девід Мойєс знайшов спільну мову з власниками клубу, які постійно з ним спілкуються. Він хоче перебудувати команду і сформувати абсолютно новий «Вест Хем», відповідний його баченню. І мало хто не погодиться з тим, що плану як такого у лондонців не було ніколи. Саме час знайти когось, хто знає, що робити.

При цьому шотландець не тисне на начальство і не вимагає нового контракту. В інтернеті велика частина уболівальників вже передумала сваритися і давно підтримує ідею продовжити угоду з Мойєсом. Це, втім, не скасовує того факту, що не всі задоволені роботою коуча. Багатьох дратує небажання фахівця довірятися Бенрама. Головуючий Незалежної асоціації уболівальників «Вест Хема» Сью Вотсон зізнавалася, що він не впевнена в кандидатурі Мойєса. Але свого колегу підтримує Сем Еллардайс:

«Йому буде прикро, якщо керівництво не буде довірятися і далі. Свого часу тут зробили ставку на гучне ім'я, але це ні до чого не призвело. Без амбіцій у футболі робити нічого. Він багато терпів, але він же був тренером «Евертона» десять років - це вже багато про що говорить. Подумайте, чи став «Манчестер Юнайтед» успішнішим після його відходу? Не дуже. Просто потрібно було йому довіритися. Коли ти тренер, потрібно вміти терпіти будь-яку критику. Я радий за нього».

Переклад і адаптація Денис КОШЕЛЕВ

 
Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Українського футболіста клубу Першої ліги з вокзалу забрали працівники ТЦК
Футбол | 08 травня 2024, 00:29 8
Українського футболіста клубу Першої ліги з вокзалу забрали працівники ТЦК

Микола Сираш не виходить на зв'язок, «Хуст» попросив підтримки в УАФ

Воїн завоював трофей. Визначено чемпіона світу 2024 зі снукеру
Снукер | 07 травня 2024, 06:23 2
Воїн завоював трофей. Визначено чемпіона світу 2024 зі снукеру

Англієць Кайрен Вілсон у фіналі з рахунком 18:14 обіграв Джека Джонса

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
D.Lanskoy
Мойес, конечно, спас ВХ от вылета и поднял его в чемпионате, но не более того. Шансов зацепиться за еврокубки у него при нынешней сумасшедшей конкуренции в АПЛ у него практически нулевые. Ну займет ВХ условное 10 место - толку-то. Выше головы не прыгнешь, по крайней мере, не с Мойесом, хотя тренер хороший, но и только. Лестер, Эвертон, Астон Вилла, Вулверхемптон реально могут бороться за еврокубки, а Вест Хэм - нет.
Михаил Степанов
и ни слова про Ярмоленко....весьма показательно