Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 08 сiчня 2021, 12:40
9769
3

Камбек Тищенка і Лесюка, коронавірус у збірних Чехії, Росії та Норвегії

Денис Шаховець анонсує перший етап Кубка світу в 2021 році

| Оновлено 08 сiчня 2021, 12:40
9769
3
Камбек Тищенка і Лесюка, коронавірус у збірних Чехії, Росії та Норвегії
Український біатлон. Артем Тищенко

Після двох з половиною тижнів новорічної паузи, Кубок світу з біатлону поновлюється п'ятим етапом Кубка світу. Перший старт у новому році традиційно приймає німецький Обергоф, куди також перенесено з Рупольдінгу і шостий етап.

Рупольдинг в цьому сезоні без змагань не залишився, там в кінці грудня 2020 року відбулася Різдвяна гонка, в фіналі якої українці Дмитро Підручний та Віта Семеренко фінішували останніми. Гірше виступили тільки біатлоністи резервної збірної Швеції, вони зійшли з дистанції. А тому з приводу готовності наших спортсменів у вболівальників є істотні сумніви.

Збірна України

Чоловіки: Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Богдан Цимбал, Руслан Ткаленко, Артем Тищенко, Тарас Лесюк.

Жінки: Дар'я Блашко, Юлія Джима, Олена Підгрушна, Валя Семеренко, Віта Семеренко, Катерина Бех, Анастасія Меркушина.

В Обергофі знаходяться відразу 14 українських біатлоністів – по 7 чоловіків і жінок. А оскільки квота нашої збірної дозволяє заявити на спринтерські гонки не більш п'яти спортсменів, відразу четверо не зможуть виступити в особистих гонках. Ймовірно, хтось із них пробіжить одну зі змішаних естафет, а хтось опиниться просто в ролі «туриста». Але все ж із запасними в умовах пандемії коронавірусу набагато спокійніше.

Не виступлять у чоловічому спринті, а відповідно і переслідуванні Антон Дудченко та Богдан Цимбал. Жіночі особисті гонки пропустять сестри Валя і Віта Семеренко. Чоловічі етапи в змішаній естафеті, швидше за все, пробіжать досвідчені Артем Прима і Дмитро Підручний. А ось кому з жіночої команди нададуть місце в класичному міксті передбачити досить складно. Можливо, буде зроблена ставка на свіжих сестер Семеренко. У будь-якому випадку, рішення тренерський штаб прийматиме в суботу після персьютів.

Віта і Валя Семеренко

Артем Тищенко вперше у нинішньому сезоні виступить на Кубку світу. 27-річний біатлоніст повернувся до основної збірної завдяки успішному виступу на чемпіонаті України, де виграв золоті медалі у всіх чотирьох гонках. Ймовірно, він виступить не лише у спринті, а й в одиночній змішаній естафеті. У сингл-міксті йому вже двічі вдавалося забігти на третю сходинку п'єдесталу пошани – в 2015 році в парі з Юлією Джимою, а через три роки в дуеті з Анастасією Меркушиною. Обидві спортсменки, як і Тищенко, вміють влучно стріляти, і цілком можуть скласти Артему компанію в цю неділю. Але заслужила право дебютувати в цій дисципліні і Дар'я Блашко...

Також повертається на Кубок світу Тарас Лесюк. 29 листопада він зайняв 65 місце у першому спринті сезону в фінському Контіолахті, але на етапи в Хохфільцен не поїхав у зв'язку зі смертю родича. В кінці грудня 24-річний спортсмен завоював дві срібні медалі на чемпіонаті України в Буковелі і тепер має черговий шанс закріпитися в основній команді. Але навряд чи в цьому сезоні Тарасу такі шанси ще випадуть, якщо він не зможе, як мінімум, кваліфікуватися в гонку переслідування.

Планується, що після перших стартів в Обергофі по одному спортсмену з чоловічої та жіночої команд вирушать на Кубок IBU. У чоловіків така доля може спіткати Ткаленка, Тищенка або Лесюка. Всі вони виступлять в спринті, а тому той, хто проявить себе найгірше, і буде висланий у розташування резервної збірної. Схожа ситуація і в жіночій команді, там претенденток на нехай і тимчасове, але все ж пониження в класі всього дві. Втім, Катерині Бех або Анастасії Меркушиній така перспектива може піти навіть на користь, адже на Кубку світу їм за очки боротися поки не вдається.

Решта світу

Якщо на перших чотирьох етапах всі біатлоністи переїжджали з одного місця на інше разом, то під час новорічних свят багатьом вдалося приїхати додому, зустрітися з сім'ями і друзями, а тому ризик зараження коронавірусом був набагато вищим. Все це вилилося в позитивні ПЛР-тести, новини про які надходять в останні дні із розташування різних збірних. Росія і Норвегія, можна сказати, відбулися легким переляком: у росіян захворів тренер, а у норвежців сервісмен.

Міхал Крчмарж

Набагато гірша ситуація у чехів, де хворими виявилися біатлоністи. Міхал Крчмарж і Адам Вацлавік пропустять прийдешні гонки і поміщені на самоізоляцію. Повернутися до змагальної практики вони не зможуть до того моменту, поки не отримають негативний результат повторних тестів. Їх замінять молоді Томаш Микішка і Мілан Землічка, які вже дебютували на Кубку світу у грудні.

Але не всі проблеми зі здоров'ям біатлоністів пов'язані з COVID-19. Австрієць Юліан Еберхард і норвежець Ерлен Бьонтегор пропустять п'ятий етап Кубка світу через біль у спині. Замість Бьонтегора в Обергофі Норвегію представить 22-річний Сіверт Гутторм Баккен, який в минулому сезоні виграв три гонки Кубка IBU, а також завоював дві бронзи на чемпіонаті Європи в білоруських Раубічах.

Програма етапу

08.01.2021 - 12:30 - Спринт, жінки
08.01.2021 - 15:15 - Спринт, чоловіки
09.01.2021 - 13:45 - Гонка переслідування, жінки
09.01.2021 - 15:45 - Гонка переслідування, чоловіки
10.01.2021 - 12:30 - Змішана естафета
10.01.2021 - 15:40 - Одиночна змішана естафета

Майбутній етап включає в себе три дисципліни: спринти, гонки переслідування і змішані естафети. Топовим біатлоністам доведеться виступати три дні поспіль без вихідних.

А на наступному тижні в Обергофі пройде шостий етап Кубка світу, в рамках якого замість персьютів і мікстів будуть класичні естафети і мас-старти. Транслювати гонки в Україні продовжить телеканал «UA Перший», а оперативно стежити за новинами, як і раніше, найкраще на Sport.ua.

Біатлонний сезон-2020/21: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Переплюнув Куртуа! Лунін встановив неймовірний рекорд Реала у ЛЧ
Футбол | 18 квітня 2024, 00:28 15
Переплюнув Куртуа! Лунін встановив неймовірний рекорд Реала у ЛЧ

Український воротар здійснив найбільшу кількість сейвів в одному матчі

Лунін отримав високе визнання за неймовірний перфоманс у грі з Ман Сіті
Футбол | 18 квітня 2024, 10:51 3
Лунін отримав високе визнання за неймовірний перфоманс у грі з Ман Сіті

Українець потрапив у символічну команду тижня Ліги чемпіонів від WhoScored та SofaScore

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
PaNas2
Маємо те, що маємо...
Склад збірної України оптимальний на сьогоднішній день.
Швидкої лижні та в лучної стрільби, вболіваємо за наших!
alex73776
та там и Лесюк с Ткаленко такие же!женщины вообще сдали особенно Джима!
rosti79
о боже Тищенко