Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 08 сiчня 2021, 15:34
13125
44

Кадірі знову в Динамо: валіза без ручки або цінна опція для Луческу?

Sport.ua - про повернення до столичного клубу 24-річного африканського легіонера

| Оновлено 08 сiчня 2021, 15:34
13125
44
Кадірі знову в Динамо: валіза без ручки або цінна опція для Луческу?
ФК Динамо

Київське «Динамо» під керівництвом Мірчі Луческу провело непогану першу частину сезону, вирішивши цілий ряд стратегічно важливих завдань, основним з яких було, звичайно, потрапляння до групового раунду Ліги чемпіонів. За це «біло-сині» отримають від УЄФА порядку 35,5 мільйонів євро, а тому президенту клубу Ігорю Суркісу однозначно можна відчувати проміжне задоволення, затьмарити яке, мабуть, здатний тільки невдалий фініш в УПЛ, в результаті якого «Динамо» упустить лідерство, а з ним і «золото» чемпіонату. Однак поки все цілком і повністю в руках та ногах команди Луческу, а тому керівництву киян по-хорошому пора б і винагородити досвідченого румунського наставника якісними кадрами, придбаними під першу команду.

Замість цього останні новини такі, що на перший збір в ОАЕ «Динамо» відправиться без новачків. Єдиним незвіданим (можливо, лише не до кінця) для Мірчі Луческу футболістом виявиться 24-річний ганець Мохаммед Кадірі, який повертається після піврічної оренди в тульському «Арсеналі». Але чи потрібен африканець нинішньому тренерському штабу, і як він провів останні кілька місяців?

Брали під Хацкевича

Очевидно, що прихід в «Динамо» Мохаммеда Кадірі, так само як і покупку Франа Соля, Ігор Суркіс затівав виключно за згодою тодішнього головного тренера команди Олександра Хацкевича. Влітку 2019 року контракт Кадірі був викуплений киянами у віденської «Аустрії», а Хацкевич на презентаційній прес-конференції розсипався компліментами на адресу новачка: «Дуже радий, що Кадірі опинився у нас в команді. Його сильні якості - атлетизм, непоступливість, гра один в один. Нам давно не вистачало такого гравця, як Кадірі. Він залишає приємні враження, і додасть нам потужності в середині поля як в УПЛ, так і в Європі».

На практиці справи склалися таким чином, що під керівництвом Хацкевича в «Динамо» Кадірі провів лише один поєдинок. Білорус не поспішав вводити новачка до складу, очевидно даючи тому змогу не поспішаючи усвідомити всі вимоги наставників, але в підсумку сам Хацкевич, як і його асистенти, в серпні 2019-го був відправлений у відставку.

Олексій Михайличенко, що прийшов на місце Хацкевича, давав можливість Кадірі грати, але було відчуття, що робить це він виключно з метою догодити президенту. Ігор Суркіс, зокрема, після поєдинку своєї команди в минулому сезоні проти «Олімпіка» обмовився: «Після перерви Кадірі грав як опорний півзахисник. Йшов вперед, пробивав. Не розумію, чому його не використовували. Він був куплений через величезне бажання Хацкевича. Але тренерам завжди видніше. Видно, не відчув. Потрібно теж мати майстерність вгадувати зі складом. Кадірі – той гравець, який може цементувати середину поля».


ФК Динамо

Коли Михайличенко ставив Кадірі в опорну зону, то африканець виглядав більш менш прийнятно, але виходячи в центрі оборони, Мохаммед виглядав відверто неорганічно. З іншого боку, кадрові проблеми змушували Михайличенка йти на такий крок, а Кадірі не тільки затикав дірки, а й попутно збирав тонни критики від уболівальників та експертів.

Луческу не дав шансу

Все для Кадірі, як і для інших футболістів «Динамо», повинно було змінитися з приходом на тренерський місток Мірчі Луческу. Спочатку в інтерв'ю африканець хвалив румунського наставника і висловлював оптимізм з приводу свого майбутнього в клубі, проте не провівши на старті нового сезону жодного офіційного матчу, в середині вересня Кадірі відбув туди, де його й видивилися селекціонери «Динамо» - в тульський «Арсенал».

Середняк російської Прем'єр-ліги орендував Кадірі на рік, а агент футболіста Вадим Шаблій заявив, що Луческу не бачить у Мохаммеда перспектив в «Динамо»: «В «Арсеналі» у Кадірі річна оренда, тому не було сенсу кудись ще смикатися. Мірча Луческу не розраховував на футболіста, тому довелося йти з «Динамо». Добре, що оперативно знайшли варіант з Тулою».

У стані тульських «зброярів» Кадірі досить швидко повернув собі місце в основі. Вже у другому після повернення в «Арсенал» матчі РПЛ Мохаммед відзначився забитим м'ячем у ворота «Ростова», а в наступній грі забив ще й «Тамбову». Вболівальники туляків були дуже задоволені трансфером, оскільки Кадірі зарекомендував себе в їхній команді дуже добре ще в часи прямої оренди африканця з віденської «Аустрії».

В «Арсеналі» у Олега Кононова і його наступника Ігоря Черевченка в сезоні-2018/19 Кадірі переважно грав у центрі поля, де і виявляв свій атлетизм та непоступливість, про які настільки компліментарно відгукувався згодом Хацкевич. За індексом Wyscout Кадірі в тому сезоні зайняв досить високу сьому сходинку в категорії кращих опорників російського чемпіонату, пропустивши вперед тільки Газинського з «Краснодара», Крихов'яка з «Локомотива», Фернандо зі «Спартака», Гацкана з «Ростова», Паредеса із «Зеніта» та Каборе з «Краснодара».

Але повернувшись в Тулу з Києва, Кадірі не застав в «Арсеналі» колишніх наставників, а Сергій Підпалий та Дмитро Парфьонов, як і Олексій Михайличенко в «Динамо», воліли більше ставити Мохаммеда в центр оборони, ніж на його улюблене місце в опорній зоні. Там у «канонірів» намітився надлишок кваліфікованих виконавців, а довірою тренерів більше за інших користувалися болгарин Костадинов та серб Чаушич.


ФК Арсенал Тула

В результаті Кадірі отримав ігрову практику, але вболівальники «Арсенала» куди частіше почали нарікати африканцеві на помилки, не бачачи в його грі колишньої надійності. Воно й зрозуміло: раніше огріхи Мохаммеда в Тулі підчищали центрбеки, а тепер такої підтримки африканця позбавили. Логічно, що по такій грі про високі місця в індексах Wyscout говорити вже не доводиться...

Втім, фанати туляків в більшості своїй все одно засмучені відходом Кадірі, адже вважають його сильним футболістом для їхньої команди. Інша справа, що нинішній «Арсенал» - це зовсім не та команда, яка була ще два сезони тому. Зараз у туляків вимальовується безліч проблем, що прямо відобразилися і на спортивних результатах - до зимової паузи «зброярі» прийшли лише на 14-му місці в турнірній таблиці.

Подейкують, що Кадірі останнім часом був не в найкращих стосунках з вищим менеджментом «Арсенала», а ще, що керівництво Тульської області суттєво знизило частку уваги до футбольної команди. Ймовірно, все це в кінцевому підсумку і вилізло в ту саму версію з «сімейними обставинами», яка стала основою для офіційної причини розірвання «Арсеналом» орендної угоди, і повернення Кадірі до Києва вже в січні.

Що ж далі?

Очевидно, що Луческу чудово розуміє і усвідомлює можливості Кадірі, який є чистим руйнівником, і на щось більше відверто не здатний. Перенавчити африканця румунському наставнику «Динамо» також навряд чи вдасться. По-перше, легіонеру незабаром виповниться 25 років, а за футбольними мірками це вже вік гравця, який відбувся, а по-друге, у Луческу банально немає часу сюсюкатися з тими, від кого може і не бути користі.

Тому перспективи Кадірі в «Динамо» за Мірчі Луческу виглядають, м'яко кажучи, туманними. Єдиним шансом залишитися в Києві навесні для африканця буде відмова Ігоря Суркіса та його брата від покупки гравця в центр поля, яка нібито активно обговорювалася на останній зустрічі Луческу і керівництва клубу. Вочевидь, умовний Курбеліс з «Панатінаїкоса» буде для Мірчі куди більш бажаним варіантом, ніж Кадірі, хоча б тому, що ганець виглядає обмеженішим за грека в командній грі та набагато менш здатним на, в хорошому розумінні цього слова, неординарні рішення на полі.

Крім того, Мірча спеціально брав в «Динамо» більш зрозумілого для себе співвітчизника Тудора Белуце, який поки все ще чекає шанс проявити себе в столиці України. Якщо у тренерського штабу Луческу постане вибір, кого ставити - Кадірі або Белуце, то першому потрібно зробити набагато більше, щоб пробитися до складу, ніж румунові, який відпрацював пліч-о-пліч з Мірчею та його асистентами останні кілька місяців.

Банально, але Кадірі зараз - це така собі валіза без ручки для «Динамо», позбутися якої безкоштовно дуже шкода, але і знайти якесь застосування бачиться неймовірно складним рішенням. Так, можна пофантазувати і уявити, що навесні Кадірі проб'ється в основу «Динамо», а його гра почне виблискувати новими яскравими фарбами, але давайте будемо чесні перед собою: Луческу ще в «Шахтарі» довів, що якщо футболіст був ним з якоїсь причини відбракований спочатку, то його майбутнє в команді, по суті, вже вирішене.

Хоча сезон-2020/21, як і кінцівка минулого, в силу об'єктивних причин вже привчив до певної непередбачуваності, а тому не будемо поспішати з остаточними висновками. Зрештою, вдихнув же Луческу нове життя в Жерсона Родрігеша після повернення того з оренди? Можливо, й з Кадірі ми побачимо схожу історію...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 44
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Николай Власов
Время покажет поживём Увидем
Михаил Степанов
сколько можно мусолить его? отдайте в Минай!
Сергей Шепеленко
Согласен с автором статьи, что в опорой зоне он хорош! А в Динамо кроме Сидорчука, который привозит непонятные фолы никого больше нет. Мне кажется Мирча сделает из него полезного команде игрока
Роман Порывай
А мне его игра не понравилась. Пасов вперёд нормальных почти нет, когда мимо него идут атаки соперника, наблюдал безучастно, почти не мешая им, словно ему оно и не надо, один в один проигрывал. Только в одной игре из тех, что видел, он завелся и раза три подклюился к атаке и стал играть жестче при перехватах. Так и это было после его грубой ошибке в обороне.
Сергей Иванамофф
Динамо чаще всего на протяжении десятка лет покупает 80% шлака!
Денег мало и мозгов мало. Печаль.
ВВВ
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
JekFunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Viktor Krichevskii
Хорошо что имел игровую практику....все может поменяться в лучшую для него сторону...все сейчас зависит только от него...с возрастом приходит хладнокровие и большее понимание игрьі...технически он уже конечно не прибавит...а тактически может сработать
sasha18
Чувствую кто-то с России возьмёт его в аренду, или наш Олимпик
Yura Юрий
"чемодан без ручки" вернее...черный кожаный чемодан
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Roma Ukraine
цей шлак навіть в найслабші команді ватостану не заграв, треба гнати його чим подалі. В динамо селекція завжди була слабенькою. Селекція була скоріш не для того щоб підписати хорошого гравця, а щоб відмити бабло.