Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 10 квітня 2021, 16:09
14849
7

Як українці в НБА грали

Блогер Sport.ua В'ячеслав Шевченко оцінює кар'єри українців, які виступали в найкращій лізі світу

| Оновлено 10 квітня 2021, 16:09
14849
7
Як українці в НБА грали
nba.com. Станислав Медведенко

Зараз у найсильнішій лізі світу грають два українських баскетболісти - Святослав Михайлюк та Олексій Лень. А хто виступав в НБА до них? Згадуємо і оцінюємо кар'єри наших хлопців за океаном.

Відразу обумовимо те, що виступи українців ранжируватимуться від 1 бала (найнижча оцінка) до 5 балів (найвища оцінка). Подивимося на кар'єри наших баскетболістів в НБА детальніше і дамо оцінку кожній з них.

Віталій Потапенко

Важкий форвард з київського «Будівельника» був обраний на драфті-1996 «Клівлендом» під загальним 12 піком. Варто відзначити, що Потапенко починав свою заокеанську кар'єру, провівши два роки в університеті «Райт Стейт».

Перші два сезони Віталій не був гравцем стартової п'ятірки. Але входив в ротацію «Кевз», граючи по 80 матчів у регулярному сезоні. При цьому Потапенко брав участь в матчі висхідних зірок НБА, разом з Кобі Брайантом і Алленом Айверсоном, і навіть набрав 6 очок у тій грі. А самі «Кавальєрс» були досить сильною командою, яка боролася за плей-оф (у 1998 зайшли в постсезон, але відразу поступилися «Атланті»).

У сезоні 1998/1999 наш герой 12 раз за 17 матчів вийшов у старті «Клівленда» і... був обміняний в «Бостон». Будучи кельтом, Віталій провів найрезультативніший відрізок у тому сезоні і кар'єрі в цілому: 33 гри (32 в старті) і 10.8 очок в середньому за 28.1 хвилини за матч.

А вже в наступному регулярному чемпіонаті українець із 79 зіграних матчів за «Бостон» - 72 починав з перших секунд на паркеті: 9.2 очок; 6.3 підбирань в середньому за гру. Це був пік кар'єри Потапенка в НБА.

Потім послідували ще два гідних сезони в не найсильнішому «Бостоні» (161 гра за 2 роки по 20.1 хвилини за матч) і обмін в «Сіетл». За три з половиною роки в складі «надзвукових» наш баскетболіст провів 148 ігор, 54 з яких він починав у старті. Але найголовніше, Віталій вдруге вийшов до плей-оф НБА, правда, «Сіетл» вилетів уже в другому раунді, а українець за весь плей-оф зіграв лише 5 матчів.

Завершував свою заокеанську кар'єру гравця наш баскетболіст в «Сакраменто». 12 ігор за півтора роки і один вихід до плей-оф (4 матчі). Провів в цілому 610 ігор в НБА. Після чого став тренером. А в 2016 році, як асистент Тая Лю, став чемпіоном НБА. Зараз працює в «Мемфісі».

Оцінка кар'єри: за тривалість (11 сезонів) і впевнений виступ (півтора сезони в старті «Бостона») ставимо Віталію Потапенку «п'ятірку» в нашому з вами рейтингу українців в НБА.

Станіслав Медведенко

Відразу варто відзначити, що Станіслав не був задрафтований і потрапив до НБА завдяки своїй працьовитості і... американському турне БК «Киів». До баскетболіста стали проявляти інтерес ряд клубів, а після виставкового матчу з літнім складом «Портленда», де українська команда виграла з рахунком 127:126, а Станіслав набрав 42 очки, з ним підписав дворічний контракт «Лос-Анджелес Лейкерс»: «У мене було ще дві пропозиції - від «Даллас Маверікс» і «Фінікса». Але «Лейкерс» мені відразу запропонували контракт. Від таких пропозицій, як то кажуть, не відмовляються».

У першому сезоні Станіслав взяв участь лише в 7 матчах регулярного чемпіонату. Зате в другому - 71 раз з'явився на паркеті і 6 разів у старті. 7 ігор провів у постсезоні. За перші два роки в НБА наш баскетболіст завоював зі своєю командою 2 титули чемпіонів ліги.

Пік кар'єри в Америці для Медведенка - сезон 2003-2004: 68 ігор, 38 - в старті, 21.2 хвилин і 8.3 очок в середньому за матч. Так, такому успіху посприяла травма основного важкого форварда команди - Карла Мелоуна. Але наш баскетболіст виходив у старті чемпіонської команди половину сезону. І це вже гідно поваги.

Після індивідуально надуспішного року Станіслав став гравцем глибокого резерву в команді, що перебудовувалася після відходу Шека. І за два наступних роки зіграв 43 (4 в старті) і 2 матчі в регулярному чемпіонаті НБА.

Завершив кар'єру в найсильнішій лізі світу наш баскетболіст в «Атланті» після сезону 2006-2007, провівши в цілому 263 гри в НБА.

Оцінка кар'єри: за два чемпіонські титули і статус найуспішнішого українця в НБА ставимо Станіславу Медведенку тверду «четвірку».

Олексій Печеров

На драфті 2006 року українець був обраний під досить високим 18 загальним піком командою «Вашингтон Візардс». Але перебуваючи на контракті з БК «Київ», Олексій ще на рік залишається в Україні.

Кар'єра нашого центрового за океаном почалася в сезоні 2007-2008 і тривала 111 матчів (5 у старті) в складі двох різних команд - «Вашингтона» і «Міннесоти». Так само, 3 гри Олексій встиг провести в плей-оф.

Наш баскетболіст не був головною дійовою особою в жодній зі своїх команд в НБА, лише іноді граючи більше 30 хвилин за матч і набираючи більше 10 очок. Ну а більше 10 підбирань Печеров ніколи не збирав.

В ті часи конкурентами українця були Бренден Хейвуд і Даріус Сонгайла в «Вашингтоні» і Ел Джефферсон і Райан Холлінз в «Міннесоті» - не елітні, але дуже міцні баскетболісти. Але «м'який» і травматичний Печеров не зміг скласти їм конкуренцію в лізі, яка все більше і впевненіше робила акцент на швидкість і атлетичність своїх виконавців.

Провівши в лізі лише 3 роки, Печеров повернувся в Європу і підписав контракт з «Міланом», а після цього змінив ще п’ять клубів і завершив кар’єру в 2016 році.   

Оцінка кар'єри: за короткий проміжок виступів в НБА ставимо Олексію Печерову «одиницю».

Кирило Фесенко

Можливо, найталановитіший з цього списку баскетболіст. Кирила вибрала на драфті-2007 «Філадельфія» під загальним 38 номером. І відразу відправила його в «Юту». З «джазменами» Фесенко підписав трирічний контракт.

Всього в «Юті» Фесенко відіграв чотири сезони, правда, для українця успішними ці роки не назвеш: 135 матчів, 2,3 очки і 2 підбирання в середньому за гру. Завершував свою кар'єру в НБА Кирило в складі «Індіани» - 3 матчі за сезон 2011-2012.

Пропустивши сезон через важку травму, Кирило намагався повернутися в НБА: отримав в «Чикаго» негарантований контракт. Але зігравши за «биків» всього один матч під час передсезонної підготовки, незабаром був відрахований з клубу. 3 січня 2013 року Кирило підписав угоду з БК «Донецьк».

Варто відзначити, що в відомих симуляторах NBA 2K Кирило Фесенко котирувався як один з найслабших баскетболістів.

Оцінка кар'єри: за 5 сезонів і величезний, хоч і не реалізований, талант Кирилу Фесенку ставимо оцінку «три».

В’ячеслав Кравцов

Той випадок, коли зіграв менше за всіх матчів в НБА, але виконав важливу функцію. В'ячеслав Кравцов, граючи за «Фінікс» у сезоні 2013/2014, допомагав адаптуватися до ліги 5 номеру драфту того року - Олексію Леню. Саме для цієї мети його і виміняли арізонці у «Мілуокі».

А взагалі, Кравцов ще в 2009 році виставляв свою кандидатуру на драфт НБА, але не був обраний. У 2010 році грав за «Бостон» у Літній лізі НБА. Перед початком сезону НБА 2012/2013 підписав контракт з «Детройтом» на два роки і три мільйони доларів: «У клубу була інформація про мене, вони вислали скаутів, які стежили за моїми іграми і в чемпіонаті України, і на євроарені, і в матчах за збірну країни», - розповідав Кравцов в інтерв'ю «Одесі-Спорт»: «в результаті вся зібрана інформація була передана менеджерові, а там і виникло рішення підписати зі мною угоду».

В'ячеслав Кравцов став першим новачком «Пістонс», невибраним на драфті, якому вдалося зробити дабл-дабл. 22 лютого в матчі з «Індіаною» він набрав 14 очок і зробив 10 підбирань за 29 хвилин на паркеті.

Оцінка кар'єри: за важливу місію і цілеспрямованість ставимо В'ячеславу Кравцову оцінку «два» в нашому з вами рейтингу українців в НБА.

Бонус: Олександр Волков

Був обраний на драфті НБА 1986 року, ще будучи радянським баскетболістом. За океан переїхав у 1989 році, ставши одним з перших баскетболістів з СРСР в НБА. Волков виступав за «Атланту Хокс», під керівництвом Майка Фрателло (майбутній тренер збірної України). А партнерами по команді у Олександра були Док Ріверс, Моузес Мелоун і Домінік Вілкінс.

Сезон 1989-1990 Волков провів на хорошому рівні, з'явившись на майданчику 72 рази (4 гри в стартовій п'ятірці) і набираючи по 5 очок в середньому за матч.

Наступний рік баскетболіст лікувався від отриманої травми і був змушений пропустити весь сезон.

А вже в регулярному чемпіонаті 1991-1992 рр. Олександр Волков взяв участь у 77 іграх своєї команди (27 - в старті). За 19.7 хвилин на паркеті баскетболіст набирав 8.6 очок; 3.4 підбирання в середньому за матч.

Всього на рахунку Олександра Волкова за два повних сезони в НБА - 149 матчів і пара приємних спогадів: «Я почав грати в НБА в 1989 році, в той час «Чикаго» був сильнішим за «Атланту», - згадує Волков. - У регулярному чемпіонаті ми грали п'ять разів, і, здається, за три роки, що я провів в Америці, «Атланта» виграла у команди Джордана всього один раз. Мені ж наші протистояння запам'яталися тим, що я два рази поставив Майклу блок-шот. Напевно, він не очікував від мене такої прудкості! Джордан ще любив розмовляти на майданчику. Всякими виразами, фразами він тиснув на суперника, змушував нервувати, помилятися. Хоча одного разу я почув від Майкла позитивні репліки про себе. Він казав Піппену: «У нього є триочковий, не дай йому кидати». Мені було дуже приємно».

Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ser_nat
У Потапенко как не крути самая успешная карьера, но украинцем он был лишь по паспорту. За сборную не играл.
ser_nat
Волков был хорош, Потапенко долгожитель, Медведенко самый удачливый, Лэнь пока самый результативный
svetlog
Когда-то видел несколько игр "Строителя" времен начинающего Волкова, кажется, год 82-83. Уже тогда он блистал, не теряясь на фоне суперзвезды - А. Белостенного.
Саша Яковенко
Отличное фото для привлечения внимания, Кроме шуток. Вглядитесь:
динамика...
взгляд...
язык на плече...
Ну, как тут не прокайфовать?