Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 01 сiчня 2021, 08:06
1756
2

Тур де Скі-2021. Прев'ю

Sport.ua анонсує старт лижної супербагатоденки Тур де Скі

| Оновлено 01 сiчня 2021, 08:06
1756
2
Тур де Скі-2021. Прев'ю

Комерційний успіх Турне чотирьох трамплінів спонукав Міжнародну лижну федерацію (FIS) створити аналог такого змагання і в лижних гонках, популярність яких на початку 2000-х почала різко падати. За приклад була взята велосипедна багатоденка Тур де Франс - навіть логотип Тур де Скі багато в чому схожий на лого «Великої петлі». Звичайно, Тур де Скі не зайняв в лижних гонках те місце, яке займає Турне в стрибках, і з року в рік деякі зірки першої величини відмовляються від участі в багатоденці заради підготовки до чемпіонатів світу чи Олімпіад. Однак в будь-якому випадку Тур де Скі став самобутнім, цікавим і дуже престижним стартом.

В останні роки FIS часто звинувачують в тому, що маршрут Тур де Скі став дуже монотонним і нудним: стандартний набір з 5 дистанційних гонок на 10/15 км, двох спринтів і фінального штурму гори Альпе ді Черміс. Той же скандинавський Скі Тур кінця минулого сезону в цьому плані виглядає набагато вигідніше. Відзначимо лише, що вдруге поспіль заключний підйом на гірськолижну трасу «Олімпія» пройде в форматі мас-старту, а не переслідування.

Географія Тур де Скі також стала біднішою: всього три локації в двох різних країнах. Хоча в нинішні коронавірусні часи бідна географія і менша кількість переїздів - це скоріше перевага, ніж недолік.

У сезони чемпіонатів світу та Олімпіад деякі зіркові лижники пропускають Тур де Скі. І в цьому році багатоденка зібрала, напевно, найслабший склад учасників за свою історію. І головна причина цього - демарш збірної Норвегії, яка після Руки знялася з усіх гонок Кубка світу, які пройдуть до чемпіонату світу-2021 в Оберстдорфі. Офіційною причиною такого рішення було побоювання підхопити коронавірус, хоча багато хто небезпідставно вважає, що мав місце і шантаж FIS з метою добитися зміни календаря Кубка світу (і Тур де Скі в тому числі), і банальне бажання краще підготуватися до мундіалю.

Чоловіки

Чинний чемпіон

Незважаючи на слабкий склад учасників нинішнього Тур де Скі, діючий чемпіон гонки, Олександр Большунов, на старт вийде. І, будемо відверті, росіянин в будь-якому випадку був би головним фаворитом Туру - з норвежцями чи без.

Большунов почав сезон далеко не в ідеальній формі в Руці, і в загальному заліку міні-туру став другим, програвши Йоханнесу Клебо. Надалі оцінити динаміку розвитку форми Олександра дуже складно, оскільки він змагався з набагато слабкішим полем суперників, ніж на відкритті сезону.

Так чи інакше, за відсутності норвежців Большунов - беззаперечний фаворит №1, і виграти Тур він може навіть не в ідеальній готовності. Тим більше, що, як показав минулий сезон, гору росіянин навчився ходити на топ-рівні, а при слабкому складі учасників навіть у своїх нелюбимих конькових спринтах Большунов здатний пробиватися в фінали.

Легенда

Вийде на старт і чотириразовий переможець Тур де Скі Даріо Колонья. Щоправда, роки беруть своє, і легендарний швейцарець вже не здатний змагатися на рівних з найкращими лижниками світу. На більш пізніх стадіях кар'єри Колонья став точково вицілювати головні старти сезону, однак після 2018 року в нього і це перестало виходити: з чемпіонату світу-2019 він поїхав без медалей, а на торішньому Тур де Скі став лише сьомим.

Проте, при зниженому рівні конкуренції Колонья за рахунок свого досвіду і класу як багатоденника може поборотися за подіум Тур де Скі. Хоча той факт, що з шести дистанційних гонок на нинішньому Турі лише одна розділка, суттєво знижує шанси легендарного швейцарця.

Інші претенденти

Британський гонщик на подіумі Тур де Скі - звучить досить дико, але, як не дивно, цілком реалістично в нинішньому сезоні. Ендрю Масгрейв є чистим дистанційником, і буде сподіватися на те, що мас-старти будуть максимально селективними. Якщо успіхи його партнера по команді Ендрю Янга в нинішньому сезоні обумовлені в першу чергу слабким складом учасників етапів Кубка світу, то Масгрейв і сам добився суттєвого прогресу: в Руці він замкнув топ-6 загального заліку міні-туру навіть в присутності норвежців. Тому, його шанси на подіум загального заліку Туру досить високі.

Після провального минулого сезону почав подавати ознаки життя Франческо Де Фабіані. Звичайно, італієць все ще далекий від своїх оптимальних кондицій, але на Тур де Скі може піднести сюрприз і поборотися за найвищі місця. Його партнер по команді Федеріко Пеллегріно розійшовся за відсутності Клебо і виграв два спринти поспіль. На Турі Пеллегріно може продовжити переможну серію - перший спринт в Валь Мюстері також буде коньковим. На другому, класичному в Валь ді Ф’ємме, шанси Федеріко нижчі, тим більше, що буде він в передостанній день багатоденки - цілком ймовірно, що до того моменту Пеллегріно вже зійде.

Пошуміти на Турі може і збірна Франції. Лука Шанава спробує взяти реванш за два поспіль провали в конькових спринтах. У загальному заліку в топ-10 можуть заїхати Клеман Парісс і Адрієн Бакшайдер. За звичкою записуємо в чисто фаворитів і ветерана Моріса Маніфіка, тим більше, що в Давосі він почав подавати ознаки життя і посів восьме місце в розділці.

Ну і не будемо забувати, що збірна Росії - це не тільки Большунов. За високий місця в загальному заліку може поборотися Андрій Мельниченко, але йому буде заважати вузька спеціалізація. Потенціал Дениса Спіцова давно всім відомий, проте він недавно перехворів на коронавірус, і поки не відомо, чи встиг набрати форму до Туру.

Відсутні

Як уже повідомлялося, не виступить на Тур де Скі збірна Норвегії. Йоханнес Клебо, звичайно, був би серед головних фаворитів багатоденки. Крім нього, за високі місця в загальному заліку могли б поборотися Ханс Крістер Холунд, Еміл Іверсен, Сімен Хегстад ​​Крюгер, Шюр Рьоте і, можливо, навіть Пол Голберг, хоча на відкритті сезону в Руці він виглядав слабо. Також буде не вистачати 2-разового чемпіона Туру Мартіна Йонсруда Сунбю.

Також пропустить Тур де Скі чемпіон 2017 року Сергій Устюгов. Він також перехворів на коронавірус, і відчуває проблеми з тим, щоб набрати хорошу форму. Поки що немає впевненості навіть у тому, що він встигне це зробити до чемпіонату світу в Оберстдорфі - у росіянина нанівець може піти весь сезон.

Пропускає Тур де Скі і Іво Нісканен. Фін ніколи не вважався фахівцем багатоденок і лише в минулому році вперше дістався до фінішу Туру. Однак при такому складі учасників Нісканен все одно мав би дуже хороші шанси на подіум загального заліку. Довгий час планувалося, що Іво виступить на Турі, однак за кілька днів до старту він все ж вирішив відмовитися від участі.

Жінки

Лідер сезону

У жінок за відсутності норвежок і шведок головним героєм стартового відрізка сезону стала Розі Бреннан, яка захопила лідерство в загальному заліку Кубка світу, навіть незважаючи на пропуск етапу в Дрездені. Звичайно, можна скільки завгодно говорити про відсутність багатьох зірок, але в тому ж Давосі Бреннан розділку виграла настільки впевнено, що навіть при бойовому складі учасників боролася б за місце на подіумі.

Тому, можна сміливо говорити про те, що в нинішньому сезоні 32-річна американка добилася величезного прогресу, і зараз перебуває в найкращій формі у своєму житті. На Тур де Скі будуть шведки, повинна додати Наталія Непряєва, тому місця на подіумі загального заліку Бреннан ніхто не гарантує. Але всерйоз претендувати на нього вона точно буде.

Шведки

Збірна Швеції все ж вирішила не йти по стопах Норвегії, і на Тур де Скі приїхала, причому, як ніколи сильним складом. Очолювати шведську дружину будуть Фріда Карлссон і Ебба Андерссон. Поки що у них на двох немає жодного пройденого до фінішу Тур де Скі, проте високий клас молодих шведок дозволяє називати їх топ-фаворитками багатоденки.

Поїде на Тур і весь цвіт шведського спринту - Лінн Сван, Йонна Сундлінг і Майя Дальквіст. Вони будуть головними фаворитами обох спринтів, але, з огляду на те, що майже всі дистанційні гонки нинішнього Тура будуть контактними, то можуть помріяти і про високі місцях в загальному заліку.

Решта фаворитів

У попередні два сезони віце-чемпіонкою Тур де Скі ставала Наталія Непряєва - хоча, варто визнати, обидва рази вона програвала переможцям (Інгвільд Остберг і Терезі Йохауг) дуже багато. Нинішній сезон лідер збірної Росії розпочала досить слабо, але, за словами тренерського штабу команди, це було заплановано: на пік форми Непряєва повинна вийти саме до Туру.

І в це можна повірити, враховуючи, що в минулому сезоні все було точно так само. Непряєва вже довела свій високий клас багатоденника, тому за відсутності домінатора Терези Йохауг має дуже непогані шанси виграти Тур де Скі.

Є в складі збірної Росії і ще дві претендентки на високі місця в загальному заліку, Перша з них - це Юлія Ступак (Бєлорукова), яка повертається в спорт після декретної відпустки. Початок сезону в Руці для Ступак був досить слабким, проте вже в Давосі вона зуміла помітно додати, ставши другою у своїй найслабшій дисципліні - коньковій розділці. На майбутньому Турі на користь Ступак буде те, що майже всі дистанційні гонки контактні, проте все ж потрапляння до топ-5 - напевно, максимум того, на що може розраховувати росіянка в загальному заліку.

Головним відкриттям нинішнього сезону у жінок поряд з Розі Бреннан стала Тетяна Соріна, яка, як і Ступак, повернулася після декрету. І після паузи в кар'єрі росіянка раптово почала показувати рівень, про який раніше могла тільки мріяти. Втім, здається, після ударного старту сезону в Руці її форма трохи пішла на спад, тому її шанси в загальному заліку ми розцінюємо приблизно на рівних зі Ступак.

Кріста Пармакоскі в останні півтора року виглядає набагато слабкіше за саму себе найкращих зразків. Проте, лідер збірної Фінляндії володіє колосальним досвідом як багатоденник, і за відсутності норвежок також має шанси внось піднятися на подіум загального заліку Туру.

Бреннан - не єдина надія збірної США: не забуватимемо і про багаторічного лідера команди Джесіку Діггінс. Звичайно, на старті нинішнього сезону вона виглядала не найкращим чином, але скидати з рахунків її точно не варто. Хоча навіть в своїй оптимальній формі Діггінс - далеко не еталон багатоденника. Джессі в будь-який момент може зловити кризовий день, при чому навіть на своїй улюбленій території, як це було на коньковому мас-старті на першому етапі торішнього Тур де Скі.

Не будемо забувати і про лідера збірної Австрії Терезу Штадлобер. Хоча їй, як чистій дистанційниці без сильного фінішного ривка і з повною відсутністю результатів у спринті, за нинішнього формату Тур де Скі складно розраховувати на призові місця.

Крім шведок, є ще дві спринтерші з претензіями на високі місця в загальному заліку. Анамарія Лампіч розпочала сезон досить слабо, але в минулому сезоні її повноцінний прорив в еліту відбувся саме на Тур де Скі. Не виключено, що в нинішньому сезоні словенка знову вийде на пік форми саме до багатоденки.

Надін Фендріх, в свою чергу, навпаки прямо зараз перебуває в найкращій формі свого життя, і в Дрездені здобула першу в кар'єрі перемогу на Кубку світу. Швейцарка, як і Лампіч, досить непогано ходять дистанційні гонки, і в мас-стартах може навіть поборотися за призові місця, якщо гонки будуть не дуже селективними.

Відсутні

У жінок на старт Тур де Скі не вийде жодна спортсменка, яка вже вигравала цю супербагатоденку. Такого не траплялося ще ніколи, якщо, звичайно, не брати до уваги перший в історії Тур в сезоні 2006/2007.

Відсутність всіх екс-чемпіонок - в першу чергу вина збірної Норвегії. Чемпіонка 2019 року Інгвільд Остберг прийняла рішення пропустити весь нинішній сезон через проблеми зі здоров'ям, а ось 3-кратна і діюча переможниця Туру Тереза ​​Йохауг, а також 2-разова чемпіонка Хейді Венг не вийдуть на старт саме через демарш норвезької федерації. Гонка від цього, безсумнівно, втратить, враховуючи, що Йохауг була б беззаперечним фаворитом №1, а Венг і Остберг - одними з головних претендентів на місця відразу за Терезою.

Довгий час під питанням була участь в Тур де Скі збірної Швеції, і багато говорилося про те, що якщо «Тре Крунур» і приїдуть, то в усіченому складі. Всерйоз обговорювалося навіть варіант, при якому Швеція відправить на гонку одну-єдину представницю - чемпіонку Туру-2008 Шарлотт Каллу. Однак в підсумку все вийшло навпаки: шведки їдуть на Тур бойовим складом, а Калла його якраз пропускає. Хоча, будемо відверті, в поточній формі ветеранці було б важко навіть потрапити до топ-6 загального заліку.

Ще одна зірка збірної США, Сейді Мобе Бьорнсен, планувала пропускати всі листопадові і грудневі етапи Кубка світу, і почати свій сезон саме на Тур де Скі. Однак в підсумку 31-річна американка прийняла рішення ще відкласти свій дебют в сезоні, і майбутній Тур пропустить.

Розклад Тур де Скі-2021

П'ятниця, 1 січня

12:45 - Валь Мюстер (Швейцарія), спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Субота, 2 січня

13:30 - Валь Мюстер (Швейцарія), мас-старт, 10 км, класика, жінки

15:45 - Валь Мюстер (Швейцарія), мас-старт, 15 км, класика, чоловіки

Неділя, 3 січня

12:35 - Валь Мюстер (Швейцарія), переслідування, 15 км, вільний стиль, чоловіки

16:25 - Валь Мюстер (Швейцарія), переслідування, 10 км, вільний стиль, жінки

Вівторок, 5 січня

14:00 - Тоблах (Італія), розділка, 10 км, вільний стиль, жінки

15:45 - Тоблах (Італія), розділка, 15 км, вільний стиль, чоловіки

Середа, 6 січня

14:30 - Тоблах (Італія), переслідування, 10 км, класика, жінки

15:40 - Тоблах (Італія), переслідування, 15 км, класика, чоловіки

П'ятниця, 8 січня

14:15 - Валь ді Ф’ємме (Італія), мас-старт, 15 км, класика, чоловіки

16:35 - Валь ді Ф’ємме (Італія), мас-старт, 10 км, класика, жінки

Субота, 9 січня

14:05 - Валь ді Ф’ємме (Італія), спринт, класика, чоловіки/жінки

Неділя, 10 січня

13:45 - Валь ді Ф’ємме - Альпе ді Черміс (Італія), фінальний підйом в гору, мас-старт, 10 км, жінки

16:35 - Валь ді Ф’ємме - Альпе ді Черміс (Італія), фінальний підйом в гору, мас-старт, 10 км, чоловіки

Прямі трансляції всіх гонок - на телеканалі Eurosport 1.

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гендиректор Чорноморця прокоментував перенесення матчів з Шахтарем у Київ
Футбол | 26 квітня 2024, 19:41 32
Гендиректор Чорноморця прокоментував перенесення матчів з Шахтарем у Київ

Анатолій Мисюра – про рішення одеського клуба зіграти два матчі в столиці

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
inpark
Что-то я не пойму... Мне казалось, что это ресурс украинский. А тут акцент на российских лыжников и ни слова о наших (даже если они и не будут участвовать, можно было какую-либо инфу выложить).