Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

5 чемпіонів UFC, які позбулися титулу через допінг

Оглядач Sport.ua – про тих, хто позбувся титулу на скандальній ноті

5 чемпіонів UFC, які позбулися титулу через допінг
Jayne Kamin-Oncea. Джош Барнетт

Історія UFC знає безліч чемпіонів. Яким би домінуючим не було б правління того чи іншого бійця, рано чи пізно йому приходить кінець. Немає нічого поганого в тому, щоб програти гідному претенденту, але іноді чемпіони розлучалися зі своїм титулом на скандальній ноті - їх звинувачували в допінгу, і це відразу приводило до того, що на вчорашніх королів вішали ярлик чітера.

Всього в UFC було п'ять таких горе-чемпіонів.

Джош Барнетт

У листопаді 2001 року на турнірі UFC 34 важковаговик Джош Барнетт фінішував ударами Боббі Хоффмана, чим забезпечив собі титульний поєдинок. Після бою з'ясувалося, що у переможця в сечі знайдені сліди двох різних анаболічних стероїдів, але в ті часи в ММА покарання за подібне були не найсуворішими, і Барнетт отримав лише усне попередження від Атлетичної комісії штату Невада.

У березні наступного року на UFC 34 Барнетт став новим і наймолодшим чемпіоном UFC у важкій вазі після того, як він зупинив граунд-енд-паундом Ренді Кутюра. Але пробув Джош у цьому статусі зовсім недовго, в його післяматчевих аналізах знову знайшли стероїди, і цього разу їх було аж три: болденон, нандролон і флуоксиместерон. Через 4 місяці після завоювання титулу Барнетт був його позбавлений і звільнений з UFC, що спонукало його на кілька років відправитися до Японії.

Надалі Барнетт ще двічі провалив допінг-тести. Стероїд дростанолон став причиною скасування його поєдинку проти Федора Ємельяненка в 2009 році, а в 2016 році сліди SARMа остарина поставили хрест на кар'єрі «Майстра війни» в UFC, куди він повернувся в 2013-му.

Тім Сильвія

Ще один екс-чемпіон у важкій вазі в цьому списку. Свій перший титульний забіг Сильвія завершив після дебютного захисту поясу у вересні 2003 року. На UFC 44 він нокаутував Гана Макгі за дві хвилини, однак після бою виявилося, що чемпіон використовував стероїд станозолол, і це призвело до того, що Сильвія розлучився з титулом, отримав 6 місяців дискваліфікації і $ 10 000 штрафу. Тім не приховував своєї провини і заявляв, що використовував цей препарат для схуднення.

Через три роки після цього інциденту Сильвія повернув титул і двічі його відстояв, перш ніж Ренді Кутюр поклав початок стрімкому занепаду його кар'єри.

Шон Шерк

У липні 2007 року на UFC 73 Шерк впевнено переміг у п'яти раундах Ерміса Франсу, в перший і, як виявилося, останній раз відстоявши титул в легкій вазі. По закінченню зустрічі Атлетична комісії штату Каліфорнія оголосила, що в узятій за день до бою допінг-пробі чемпіона виявлений нандролон - анаболічний стероїд. Шерк в результаті позбувся титулу, отримав штраф в розмірі $ 2500 і рік дискваліфікації, хоча згодом в ході оскарження йому вдалося вдвічі скостити собі термін.

У наступному бою на UFC 84 йому надали шанс повернути пояс, але новий чемпіон Бі Джей Пенн виявився йому не по зубах, і більше «М'язиста акула» не виходила на чемпіонський рівень.

Джон Джонс

Джонс у своїй кар'єрі чотири рази розлучався без бою з титулом UFC у напівважкій вазі, і двічі це відбувалося через провалені допінг-тести.

У липні 2016 року Джонс у статусі тимчасового чемпіона повинен був провести об'єднавчий реванш проти Деніела Корм’є на UFC 200, але за лічені дні до бою USADA повідомило про те, що в одній з червневих проб Джонса знайдені сліди двох заборонених препаратів: антиестрогена кломифена і інгібітора ароматази летрозола. Тільки в листопаді того року був винесений вердикт у справі Джонса - один рік дискваліфікації і позбавлення тимчасового титулу.

У липні 2017 року на UFC 214 Джонс і Корм’є, нарешті, провели реванш, який завершився перемогою Джона нокаутом в третьому раунді, що знову зробило його повноцінним чемпіоном у напівважкій вазі. Але радів Джонс перемозі не дуже довго. Менш ніж через місяць після цього світ облетіла шокуюча новина - Джонс знову попався на допінгу. У взятої в день зважування пробі виявлені сліди стероїду туринаболу.

Джонс всіляко виправдовувався, проте незабаром у нього відібрали титул і повернули його Корм’є. Бій визнали таким, що не відбувся, а зірка, що провинилася, була відсторонена від виступів терміном на 15 місяців.

Ті Джей Діллашоу

2019 рік почався для чемпіона UFC у найлегшій вазі Діллашоу якнайгірше. У січні він опустився в найлегшу вагу, щоб за 32 секунди бути нокаутованим тамтешнім чемпіоном Генрі Сехудо. А в березні Діллашоу відмовився від свого титулу після того, як USADA повідомило йому погані новини. Як виявилося, в його двох допінг-пробах, взятих перед поєдинком з Сехудо, виявлений заборонений препарат еритропоетин.

Діллашоу визнав свою провину, але це не врятувало його від двох років дискваліфікації. Повернутися в клітку дворазовий чемпіон UFC зможе не раніше 19 січня 2021 року.

Сергій Лебедєв
Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Поки схаменулися – вже 0:5. Збірна України розгромно програла бразильцям
Футзал | 15 квітня 2024, 18:45 3
Поки схаменулися – вже 0:5. Збірна України розгромно програла бразильцям

Синьо-жовті невдало провели другий матч міжнародного турніру в Литві

Фани Арсенала насмішками провели Зінченка на заміну в грі з Астон Віллою
Футбол | 15 квітня 2024, 12:59 16
Фани Арсенала насмішками провели Зінченка на заміну в грі з Астон Віллою

Олександр переживає непрості часи в лондонському клубі

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.