Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Різне
| Оновлено 15 сiчня 2021, 14:47
6034
4

Хто повторить шлях Михайлюка. Три перспективних українці в NCAA

Блогер Sport.ua В'ячеслав Шевченко - про українські таланти в NCAA

| Оновлено 15 сiчня 2021, 14:47
6034
4
Хто повторить шлях Михайлюка. Три перспективних українці в NCAA
ФБУ. Павло Дзюба

Свого часу через студентський баскетбол пройшли виступаючі в НБА Святослав Михайлюк та Олексій Лень, Богдан Близнюк, який повернувся в Україну і є одним з лідерів «Київ-Баскета», Володимир Герун з іспанської «Унікахи» і багато інших. Зараз у студентській американській лізі - NCAA також є таланти, які можуть повторити шлях Михайлюка і K.

Павло ДЗЮБА

Можливо, найталановитіший український проспект, який виступає в США. Павло був рекрутований з молодіжної команди іспанської «Барселони» і зараз вчиться в університеті Арізони, виступаючи за місцеву баскетбольну команду «Арізона Стейт» в конференції Pac-12. Грає на позиціях важкого форварда і центрового. Його вага - 102 кг, зріст - 203 см. Він є найбільш міцним гравцем АСЮ.

Третього липня баскетболіст відсвяткував свій день народження. Як думаєте, скільки йому років? 17! І він є одним з наймолодших гравців NCAA.

Дзюба виступав на Євро U-17 у Чорногорії (дивізіон «Б»). Його середні показники: 13.8 очок; 9.3 підбирань; 2.1 результативних передач за гру. Відсоток реалізації кидків з гри склав 54.5%, з-за дуги - 32%.

Баскетбольний інтелект Павла і кидок (навіть через руки опонентів) здатні стати мало не головною зброєю українця. Дзюба - розтягуючий великий, здатний влучати 3-очкові. Його швидкість дозволяє швидко відновлювати позицію після своїх же ляпів у захисті, і на дриблінгу обігрувати на шляху до «фарбі» більш масивних опонентів.

Серед слабких сторін варто сказати, що українець - не елітний атлет. А його оборонні інстинкти знаходяться не на належному рівні. Зараз.

«Я шукав систему, де зміг би дійсно показати свої навички. Думаю, що зможу допомогти цій команді і постараюся стати важливим гравцем. Сподіваюся заслужити більшу роль», - ділився очікуваннями від майбутнього сезону наш баскетболіст.

А ось і дебют українського фрешмена в NCAA: Дзюба вийшов на майданчик у кінцівці першої половини і зумів реалізувати лейап з-під кошику. Павло провів на паркеті 4 хвилини, а його АСЮ обіграла «Род Айленд» з рахунком 94:88.

Варто відзначити, що Pac-12 - одна з п'яти головних конференцій в NCAA. АСЮ, в свою чергу, - міцний середняк дивізіону з претензією на «Березневе безумство».

«Моя мета - потрапити в НБА», - каже Дзюба для ESPN: «Хочу грати на високому рівні. І університетський баскетбол, особливо дивізіон Pac-12, дає мені шанс заявити про себе».

І найголовніше: американські оглядачі сходяться на думці, що Павло цілком здатний бути обраним на одному з майбутніх драфтів НБА.

Максим ШУЛЬГА

Макс - ще один наш «іспанський американець». Займався в академії «Торрельодонес», Мадрид, Іспанія. А минулої весни баскетболіст перебрався за океан, де виступає в складі «Юта Стейт».

Що потрібно знати про Шульгу? Він - атакуючий захисник, зріст 193 см, 86 кг. Розмах рук - 195 см. Йому 18 років. І він гравець збірної України U-20.

У ЮСЮ наш баскетболіст - перший серед резервістів: зіграв 6 матчів в NCAA цього сезону, набирає 1.8 очка; 2.7 (!!!) підбирання; 0.3 результативних передач в середньому за 8.8 хвилин, проведених на майданчику. Макс - 4-й кращий снайпер команди. 37.5% його кидків залітає в кільце з-за дуги.

Сильні сторони: з м'ячем «на ти», вміє добре влучати з-за дуги, що може стати головною зброєю Макса вже в професійній кар'єрі. Грамотно відкривається, вміє проходити під кільце, має хорошу школу за плечима (в Іспанії), що робить його тактично сильним баскетболістом.

Над чим працювати: не є елітним атлетом, потрібно розробляти не кидкову руку, не бачить партнерів по команді, звідси - мала кількість асистів у чемпіонаті NCAA. Шульзі потрібно або мати прохід під кільце на елітному рівні, або задуматися про кар'єру в Європі, що з його талантом цілком під силу. Але це той випадок, коли є всі можливості, щоб заграти в НБА.

 «Макс - універсальний гравець, який корисний на обох кінцях паркету. Він чіпкий, рішучий, помітна хороша школа і він дуже добре відчуває гру. Додайте сюди його міцний характер. Він доб'ється успіху в ЮСЮ», - сказав головний тренер «Юта Стейт» Крейг Сміт.

Володимир МАРКОВЕЦЬКИЙ

 «У Литві кожен хлопець колись займався баскетболом. Населення країни - 3 мільйони. Це як область в Україні. У Каунасі є шкільна, університетська, дитяча, аматорська ліга, є кілька дивізіонів у чемпіонаті. Баскетбол в Литві успішний, тому що розвинена система підготовки дітей», - каже другий представник дивізіону Pac-12 в NCAA від України - Володимир Марковецький.

Софомор «Вашингтон Стейт» - гравець молодіжної збірної України. У 13 років переїхав навчатися баскетболу в Литву. Виступав за молодіжку «Жальгіріса». У 18 років відправився за океан.

«Хотілося б вірити, що НБА не дуже далеко від мене. Литва мені дуже багато дала. Навчився правильно себе вести, триматися за правильних людей, зрозумів, чого боятися чи ні. У США мені сказали, що я найбільш пристосований новачок в плані побуту», - ділиться своїми враженнями український центровий.

Маючи зріст 216 см і вагу 120 кг, Володимир вважається досить талановитим європейським баскетболістом в США. Три останні матчі українець починав у старті. За 13.6 хвилин в середньому за матч Марковецький набирає 3.8 очка; 3.1 підбирання та 0.3 результативних передач. Має хороший як захисний потенціал, виконуючи 1.3 блоки за гру (другий показник в команді), так і атакуючий - 63.6% його кидків досягає мети.

Також, варто відзначити, що Володимир не кидає «дальні» (0 спроб за 1.5 роки в Америці) і рідше за всіх у складі «Вашингтон Стейт» стає на лінію штрафних кидків (недостатньо агресивний під кільцем).

І тим не менше, це той випадок, коли є шанс заграти в НБА. Перш за все, завдяки працьовитості, великому життєвому досвіду і гарній литовській школі: «Хотілося б потрапити в НБА. Це мрія будь-якого баскетболіста».

Оцініть матеріал
(39)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Viacheslav
Марковецкий способен вырасти в элитного центра для Евролиги. Насчёт НБА, у него есть хорошие шансы быть задрафтованным. Школа Жальгириса. У Дзюбы вообще есть всё, чтобы играть в НБА. Ну а Шульга - хороший человек. С сильным характером. И все трое имеют хорошую школу: Барселона, Мадрид, Жальгирис. Туда лишь бы кого не берут. Думаю, стоит порадоваться за наших ребят!
Lion
Зачем пост удалили???
PaulK77
Судячи за їх статистикою, жоден з них не для НБА
ser_nat
Никто....................!