Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 19 сiчня 2021, 22:44
20332
5

Жереб кинуто: Алаба залишає Баварію

Де опиниться австрієць після надуспішного періоду в Мюнхені?

| Оновлено 19 сiчня 2021, 22:44
20332
5
Жереб кинуто: Алаба залишає Баварію
Твіттер Баварії. Давід Алаба

Давід Алаба опинився в системі «Баварії» в липні 2008 року. Мюнхенці викупили перспективного захисника в «Аустрії» за 150 тис. євро. Футболіст пройшов через академію «Баварії», тому може вважатися її вихованцем. У сезоні 2010/11 Алаба дебютував за першу команду «рекордмайстра». У тій же кампанії мюнхенці відправили молодого австрійця в «Хоффенхайм» на правах оренди, де він практично відразу став основним гравцем.

Поїздка до міста Зінсхайм пішла на користь футболісту. Там Алабу всього за півсезону «обкатали» на різних позиціях: лівого захисника, лівого хавбека і опорника. Згодом австрієць звик грати і центрального захисника. В Мюнхені зрозуміли, наскільки різнобічний гравець є в клубі, і більше нікуди його не відправляли. У сезоні 2011/12 Давід почав отримувати пристойні хвилини на полі. З початку кампанії 2012/13 він став гравцем основи, і залишається таким донині.

З моменту переходу в «Баварію» Алаба став 9-кратним чемпіоном Німеччини, 5 разів вигравав Кубок країни і 3 рази – Суперкубок. На міжнародній арені Давід разом із мюнхенцями двічі вигравав Лігу чемпіонів, 2 рази – Суперкубок УЄФА, і ще 1 раз клубний чемпіонат світу.

Багато футболістів не завойовують стільки трофеїв протягом всієї кар’єри, а Давіду ще навіть немає 30-ти. Однак Алаба вирішив покинути клуб, де його люблять, цінують і поважають. Якою буде подальша кар’єра гравця – дізнаємося пізніше. Зараз же докладніше розглянемо причини, за яких австрієць вирішив покинути один із кращих клубів світу, і спробуємо передбачити, куди він перейде.

Алаба покидає «Баварію»

У березні 2020 року Давід змінив агента. Представляти інтереси Алаби став Піні Захаві. У «Баварії» відразу відчули неладне. Ізраїльтянин свого часу дуже ускладнив життя мюнхенцям, коли вони вели переговори щодо продовження контракту з Робертом Левандовскі. Поляк подумував про перехід у мадридський «Реал», а Захаві всіляко намагався оформити цей трансфер. Агент футболіста запросив у німців для свого клієнта ту зарплату, яку він зараз і отримує – близько 15-ти млн євро на рік. Інтерес до Роберта з боку «Реалу» дійсно був. Тому «рекордмайстру» не залишалося нічого іншого, як прийняти умови Захаві.

У ситуації з Алабою ізраїльтянин діє схожим чином. У футболіста пішов останній рік за контрактом і, відповідно, до нього почали проявляти інтерес інші клуби. Захаві запросив у «Баварії» від імені свого клієнта зарплату на рівні Левандовскі для продовження угоди. Мюнхенці цього разу не пішли на поводу в посередника. По-перше, Алаба при всіх його здібностях не приносить команді таку ж користь, як Левандовскі. І справа не тільки в тому, що у гравців різні позиції. По-друге, «Баварія» просто не могла підвищити футболісту зарплату майже в 2 рази в епоху економічної кризи.

У Мюнхені засмучені ситуацією з Алабою. Німці кілька разів пропонували Давіду новий контракт, але він його не підписав. У клубі розуміють, що вимоги австрійця і його агента пов’язані швидше за все з тим, що футболіст хоче піти. Адже всі сторони розуміють, що «Баварія» не заплатить гравцеві того, чого він хоче. Але дану ситуацію можна було вирішити по-іншому, шляхом звичайного діалогу. Та все вийшло з-під контролю.

Коли про ситуацію з Алабою стало відомо всьому світу, в Мюнхені вже не соромилися коментувати все, що відбувається. Голова правління «Баварії» Карл-Хайнц Румменігге заявляв журналістам, що «рекордмайстер» робив хороші пропозиції Давіду, але він їх не прийняв. Краще за всіх із цього приводу висловився Олівер Кан, який входить до складу правління мюнхенського клубу:

«Зараз я вже не уявляю, що має статися для продовження контракту з Алабою. Ми розстелили червону килимову доріжку для Давіда і дійшли до своїх меж. Давід, і особливо його агент, Піні Захаві, не захотіли пройти цією доріжкою. Так що ми її згорнули.
Звичайно, втрачати його боляче, не тільки з економічної точки зору. Але у нас є свої межі. Такі ситуації виникають, коли агенти не хочуть визнавати, що ми живемо в дуже складні для футболу часи», – сказав Кан.

В принципі, додати тут більше нічого. Захаві після цієї ситуації напевно стане персоною нон-грата для «Баварії». Вже практично немає сумнівів у тому, що сторони розлучаться і, швидше за все, в січні. Скільки мюнхенці зможуть виручити за футболіста, сказати складно, оскільки все буде залежати від ситуації. Зате можна припустити, де Алаба опиниться посеред зими. В даний час на футболіста претендують 4 клуби. Кожному з них, напевно, буде складно домовитися з агентом гравця, враховуючи його вимоги. Проте попит на австрійця є.

Куди може перейти Алаба?

«Манчестер сіті»

«Містяни» ще минулого літа намагалися підписати Алабу. Англійці навіть хотіли, щоб «Баварія» включила австрійця в угоду по Лерою Сане, але німці відмовилися від цієї пропозиції. Хосеп Гвардіола потребує якісних захисників, про що вже неодноразово писали британські ЗМІ. Фахівець раніше стверджував, що «Сіті», швидше за все, не буде нікого підписувати в січні. Але навряд чи «городяни» навіть не спробують поборотися за Алабу.

Переїзд футболіста на «Етіхад» був би очевидним рішенням для обох сторін. Там Давід міг би грати на своїй рідній позиції лівого захисника замість Олександра Зінченка. У поточному сезоні чутки про відхід українця з «Манчестер Сіті» з’являються особливо часто. Гвардіола в свою чергу отримав би якісного фулбека, з яким добре знайомий по роботі в «Баварії». Возз’єднання іспанця і австрійця в Англії не виглядає чимось нереальним. Напевно, «Сіті» може задовольнити фінансові запити футболіста.

«Челсі»

«Сині» дуже непогано попрацювали на літньому трансферному ринку, але взимку вони теж відсиджуватися не будуть. «Челсі» вже позначив Алабу однією з головних трансферних цілей на січень. У «аристократів» аж 4 лівих захисники. Як мінімум двоє з них залишать Лондон вже в січні. Перейшовши до «синіх», Давід може витіснити Бена Чілвелла, і тоді гравець за 50 млн євро опиниться на лаві. Але Френк Лемпард може задіяти австрійця і на позиції центрального захисника. У «аристократів», як і раніше, серйозні проблеми в обороні. За 16 матчів у АПЛ «Челсі» пропустив 18 голів, що досить багато. З платоспроможністю у лондонців все добре, тому трансфер Алаби для них цілком реальний.

«Барселона»

Каталонцям дуже потрібен лівий захисник. «Синьо-гранатові» вже кілька років безуспішно намагаються знайти конкурента для Жорді Альби. Хуніор Фірпо, який наразі знаходиться в складі команди, не влаштовує ні тренера, ні керівництво клубу. «Барселона» влітку активно цікавилася Давідом, але каталонців насторожували фінансові запити гравця. До теперішнього часу ситуація особливо не змінилася. Футболіст, як і раніше, хоче багато грошей, а у «синьо-гранатових» важке фінансове становище. «Барселона» залишається варіантом для Алаби, але переїзд австрійця на «Камп Ноу» в січні малоймовірний.

«Реал» Мадрид

Згідно останніх новин, «королівський клуб» вважається головним претендентом на Алабу. «Реал» зацікавлений в підписанні футболіста. Сам гравець, за чутками, більше хоче пограти в Мадриді, ніж возз’єднатися з Гвардіолою в Манчестері. У «вершкових» теж не кращий фінансовий стан, але вони, за даними ЗМІ, можуть задовольнити запити австрійця. У «Реалі» Алаба може замінити Марсело, чий відхід з клубу можливий вже в січні.

За необхідності Давід може зміщуватися і в центр оборони. Начо і Едер Мілітао далеко не завжди є якісною заміною Серхіо Рамосу і Рафаелю Варану. З огляду на обопільний інтерес, Алаба цілком може відправитися в столицю Іспанії. З 1 січня футболіст зможе вести переговори з будь-яким клубом. А як складеться кар’єра австрійця за межами Мюнхена – це вже інша історія.

Оцініть матеріал
(97)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини
Футбол | 25 квітня 2024, 11:05 14
Лунін у цьому сезоні сяде на лаву для запасних. Стали відомі причини

Анчелотті планує випустити Кепу і Куртуа у старті найближчим часом

Йожеф САБО: «Мудрик своєю грою за Челсі зробив антирекламу нашим гравцям»
Футбол | 25 квітня 2024, 15:58 7
Йожеф САБО: «Мудрик своєю грою за Челсі зробив антирекламу нашим гравцям»

Колишній тренер збірної України оцінив рівень деяких українських футболістів

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
sashaddd25 Саша (металлолом сдали на приёмку)
К Кварцяному его на перевоспитание
scorpio16
Не знаю, будь я на месте Арабы, то остался б в Мюнхене. З/п классная, для игрока такого класса он получает прилично, команда тоже самое по составу топ , спада не должно быть , в то время, как Сити Барсу и Реал штормит. Сейчас именно Бавария главный претендент на то чтобы взять второй раз ушастого. В который раз убеждаюсь, что агенты это как раковая опухоль в футболе, которым плевать, где будет играть и как, главное свой процент поиметь
Ukraine
Или Шахта или Рух
Вряд ли захочет остаться свободным агентом на пол года без работы.
WladWest
что «Бавария» не заплатит игроку того, чего он хочет. -
СерОжа, - что «Бавария» не заплатит игроку ТО, ЧТО он хочет, а не ЧИВО.