Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 29 грудня 2020, 19:28
52256
35

Останні 10 випускників академії Шахтаря, які покинули клуб безкоштовно

Sport.ua згадує відомих вихованців «гірників», що пішли вільними агентами

| Оновлено 29 грудня 2020, 19:28
52256
35
Останні 10 випускників академії Шахтаря, які покинули клуб безкоштовно
ФК Шахтар. Олександр Зінченко

Трохи більше тижня тому новина італійського порталу Tuttomercatoweb стала головною сенсацією вітчизняного футбольного інформаційного простору - Віктор Коваленко погодив умови особистого контракту з «Аталантою» і перебереться до Італії влітку 2021 року на правах вільного агента. Спершу подібне багатьма сприймалося як «качка», але коли з’явилося безліч підтверджень з інших джерел, то стало зрозуміло, що, швидше за все, диму без вогню не буває.

Буквально напередодні португальська преса повідомила, що перед тим, як прийняти рішення про підписання попереднього контракту з «Аталантою», Коваленко, який вважався в останні роки одним з ключових діамантів клубної академії «Шахтаря», кілька разів відмовився від пропозицій «гірників» пролонгувати угоду. Таким чином, хавбек цілком може покинути «Шахтар» влітку наступного року абсолютно безкоштовно, дочекавшись закінчення контракту, якщо тільки «Аталанта» в січні не узгодить із «гірниками» викуп його трансферу.

Втім, Коваленко далеко не єдиний з відомих вихованців академії «Шахтаря», хто близький до того, щоб покинути рідний клуб безкоштовно. Десять останніх футболістів, які пішли саме таким шляхом, пропонуємо згадати прямо зараз...

10. Бека ВАЧІБЕРАДЗЕ

Пішов з «Шахтаря»: серпень 2015
Нинішній клуб: -
Вартість на Transfermarkt: 100 тисяч євро

Вачіберадзе, що починав грати в футбол у «Чорноморці», опинився у «Шахтарі» в 2012 році, коли йому було лише 16 років. Футболіст з грузинським корінням відзначався неймовірною технікою, швидкістю і креативністю в прийнятті рішень на полі. Досить швидко Бека став одним з найбільш яскравих і сильних гравців свого віку в «Шахтарі», з яким дістався до легендарного фіналу Юнацької ліги УЄФА в сезоні-2014/15. Після цього у молодого футболіста загострилися відносини з менеджментом «Шахтаря», і він покинув клуб, подавшись вільним агентом в «Бетіс». Згодом генеральний директор «гірників» Сергій Палкін в одному з інтерв'ю сказав, що «не розплакався, коли Вачібередзе пішов, адже знав, що від нього толку не буде». Поки слова функціонера виявляються пророчими - до своїх нинішніх 24 років Вачіберадзе дійсно не досяг серйозних успіхів у футболі. Провалившись в «Бетісі», він подався в латвійський РФШ з Риги, а минулий сезон провів в якості резервіста бельгійського «Ломмела». З жовтня Бека Вачіберадзе перебуває в статусі вільного агента...

9. Олег КУДРИК

Пішов з «Шахтаря»: жовтень 2020
Клуб: «Маріуполь»
Вартість на Transfermarkt: 300 тисяч євро

Кудрик також був гравцем того «Шахтаря» U-19, який доходив до фіналу Юнацької ліги УЄФА. У тій команді він був ключовим голкіпером, і зібрав по ходу турніру чимало позитивних відгуків від фахівців з усього континенту. Однак в «Шахтарі» витіснити з воріт Пятова Кудрику не вдалося, а згодом життя закрутило його по орендах, з яких далеко не всі можна визнати успішними. У жовтні нинішнього року стало відомо, що Олег став повноправним гравцем «Маріуполя», уклавши з цим клубом довгостроковий контракт замість попереднього орендного договору.

8. Сергій ГРИНЬ

Пішов з «Шахтаря»: січень 2019
Нинішній клуб: «Зоря»
Вартість на Transfermarkt: 300 тисяч євро

Сергій Гринь починав грати в системі «Шахтаря» ще з дитячого віку. Дійшовши до певного етапу в кар'єрі футболіст був відданий в оренду «Маріуполю» (на той момент ще «Іллічівцю»), де про нього дуже схвально відгукувався тодішній головний тренер команди Микола Павлов. Але в підсумку яскраво проявити себе, щоб повернутися в «Шахтар» і спробувати пробитися в першу команду у Сергія не вийшло. У січні минулого року півзахисник на правах вільного агента перейшов в данський «Вайле», де провів трохи більше півтора року, перш ніж повернутися в Україну. Нині 26-річний Гринь є гравцем «Зорі», з якою у нього контракт до кінця 2022 року.

7. Владислав КУЛАЧ

Пішов з «Шахтаря»: січень 2020
Нинішній клуб: «Ворскла»
Вартість на Transfermarkt: 300 тисяч євро

Починав грати в футбол Кулач в «Олімпіку», але в 17 років його переманили в академію «Шахтаря». Там на талановитого форварда покладали серйозні надії, і дуже довгий час згодом не хотіли відпускати футболіста в інший клуб без належної компенсації. Однак практично всі оренди, куди «Шахтар» засилав Кулача, складалися для нападника дуже неоднозначно. Єдиним клубом, де Владислав відчував себе в своїй тарілці, стала «Ворскла», куди в підсумку він в січні нинішнього року і перейшов вільним агентом, уклавши контракт до літа 2021-го.

6. Дмитро БІЛОНОГ

Пішов з «Шахтаря»: серпень 2015
Нинішній клуб: «Марієхамн»
Вартість на Transfermarkt: 400 тисяч євро

Білоног опинився у системі «Шахтаря» ще в 12 років. Грав за юнацькі команди «гірників», а також за резерв, яким на той час ще був «Шахтар-3», але в певний момент усвідомив, що перспектив пробитися в першу команду не має. Влітку 2015 року пішов з донецького клубу, залишившись, мабуть, також в дуже напружених відносинах з його менеджментом, тому як той таки Сергій Палкін називав Білонога, серед інших, «слабаком, що побажав схитрувати». Втім, після відходу з «Шахтаря» Дмитру так і не вдається побудувати хорошу кар'єру - його виступи за «Урал», «Зірку» та «Олімпік» навряд чи можна називати іскрометними. У мінському «Динамо» хавбек проявив себе дуже непогано (7 голів в 24 матчах сезону-2019), але потім подався в фінський «Марієхамн», де стати ключовим футболістом команди не зумів. В кінці року, за наявними на цей момент відомостями, Білоног покине свій нинішній клуб через закінчення дії контракту.

5. Пилип БУДКІВСЬКИЙ

Пішов з «Шахтаря»: січень 2019
Нинішній клуб: «Десна»
Вартість на Transfermarkt: 600 тисяч євро

В академію «Шахтаря» фактурний Будківський перебрався ще в 14 років, і довгий час на нього покладали надії, як на потенційно футболіста першої команди. За рахунок своїх фізичних даних Пилип бачився фахівцям непоганою опцією для тактичного варіювання в майбутньому для «Шахтаря», який вважав за краще віддавати гравця набиратися досвіду в оренду. Побував нападник навіть за кордоном - в російському «Анжі», бельгійському «Кортрейку» та французькому «Сошо». Однак в певний момент в «Шахтарі» вирішили, що від Будківського варто відмовитися, і футболіст на правах вільного агента перейшов в «Зорю». У луганській команді проявити себе форвард також не зміг, і з січня 2020-го виступає в рядах «Десни».

4. Микита ШЕВЧЕНКО

Пішов з «Шахтаря»: лютий 2019
Нинішній клуб: «Зоря»
Вартість на Transfermarkt: 1,5 мільйони євро

Фактично зі шкільного віку Микита Шевченко перебував в структурі «Шахтаря», після чого дуже довгий час донецький клуб продовжував тримати воротаря на контракті, очевидно, розуміючи, що той може стати в нагоді першій команді на випадок проблем з Андрієм Пятовим. У сезонах-2016/17 та 2017/18 Микита був дублером свого старшого колеги по воротарському цеху, але потім ненадовго був відданий в оренду «Карпатам», а в лютому минулого року залишив «Шахтар» назовсім, перейшовши в якості вільного агента в «Зорю». У стані луганської команди Шевченко нині є одним з найбільш авторитетних гравців першої команди, інтерес до нього неодноразово приписували закордонним клубам і, вочевидь, тільки питання часу, коли Микита буде проданий одному з них, принісши бюджету луганського клубу додатковий дохід.

3. Іван ОРДЕЦЬ

Пішов з «Шахтаря»: липень 2019
Нинішній клуб: «Динамо» Москва
Вартість на Transfermarkt: 2 мільйони євро

Іван Ордець пройшов довгий шлях від дитячо-юнацької до першої команди «Шахтаря». Одному з небагатьох йому вдалося пробитися в основу «гірників», і пограти за неї в Лізі чемпіонів (на рахунку Івана 14 матчів в цьому турнірі). З «Шахтаря» він викликався в національну збірну України, але в підсумку вирішив не продовжувати контракт з «гірниками», перебравшись в московське «Динамо». Неофіційно говорили, що російський клуб банально спокусив українського футболіста дуже солідною сумою заробітної плати - 1 мільйон євро на рік замість 400 тисяч, які готовий був платити Ордецю «Шахтар». Нині Іван один з основних футболістів «Динамо», однак його переїзд до Росії наглухо закрив захиснику двері в збірну України, де 28-річний футболіст, можливо, більше ніколи й не отримає шансу зіграти, якщо враховувати існуючий стан справ.

2. Дмитро ІВАНІСЕНЯ

Пішов з «Шахтаря»: серпень 2016
Нинішній клуб: «Зоря»
Вартість на Transfermarkt: 2 мільйони євро

Свої перші кроки у футболі Дмитро Іванісеня робив в рідному «Кривбасі», але в 16-річному віці перебрався в академію «Шахтаря». Там його виділяли як старанного гравця, але шансу в першій команді так і не дали. Ймовірно, Мірча Луческу, який тоді працював з «гірниками», не побачив в Іванісені необхідної «родзинки» для успішної конкуренції зі Степаненком та легіонерами. В результаті влітку 2016 року Іванісеня був відпущений вільним агентом в «Маріуполь», де також особливо не виділявся. З літа 2017-го по лютий 2018-го Іванісеня був без клубу, після чого подався до Грузії, підписавши контракт з тбіліським «Динамо». Там Дмитру вдалося проявити себе з кращого боку, і заслужити запрошення від «Зорі», де за Віктора Скрипника хавбек показав себе і навіть встиг дебютувати в збірній України. Цікаво, що нинішній наставник «Шахтаря» Луїш Каштру нещодавно назвав Іванісеню найкращим футболістом серед граючих в УПЛ в році, що минає.

1. Олександр ЗІНЧЕНКО

Пішов з «Шахтаря»: липень 2014
Нинішній клуб: «Манчестер Сіті»
Вартість на Transfermarkt: 20 мільйонів євро

Історію Олександра Зінченка переважна більшість українських уболівальників прекрасно знає. У «Шахтар» він прийшов у 14 років, а пішов з команди в 17, причому зі скандалом. Донецький клуб не хотів відпускати талановитого футболіста, який був капітаном команди U-19 і одним з найбільш перспективних її гравців, але сам Зінченко зважився на односторонній розрив угоди. У підсумку, пройшовши через ігри на любительському рівні та російську «Уфу», Олександр доріс до запрошення від «Манчестер Сіті», гравцем якого нині і є. Незважаючи на те, що в поточному сезоні Зінченко отримує не так багато ігрової практики, Пеп Гвардіола як мінімум до наступного літа хотів би зберегти універсального українського легіонера серед своїх підопічних, тому що впевнений, що той здатний допомогти команді в складних кадрових ситуаціях, без яких не обходиться поточний розіграш АПЛ та єврокубків.

Оцініть матеріал
(360)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Потенційно договірний матч Металіст – Кремінь. Гравець пройшов поліграф
Футбол | 02 травня 2024, 17:51 4
Потенційно договірний матч Металіст – Кремінь. Гравець пройшов поліграф

Також перевірку пройшли тренер та директор клубу

Проводити чи ні? Що робити з матчем за Суперкубок України
Футбол | 02 травня 2024, 14:36 19
Проводити чи ні? Що робити з матчем за Суперкубок України

З 2022 року трофей не розігрувався, але чи варто до нього повертатися зараз?

Коментарі 35
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
axylinam
С Зинченко Шахтёр обосрался по полной,а остальные-не большая потеря
Taykitanin
Разом з такою статею паралельно було б цікаво глянути список власних вихованців, на яких Шахтар найбільше заробив.
Trasher311987
Хорошие игроки по своему.
Бека очень большие надежды подавал потом сдулся в бетисе.
Кулач вообще недооценен.
Ордец если бы мозг был шире.
Думаю был бы где-то в Бельгии а потом может и Италии.
Кстати Виктор Циганков лучший игрок Упл в 2020 году.
Богдан Саженко
А де на сайті інформація на головну ,що ЦИганков найкращий гравець УПЛ?
dd dent
С одной стороны можно говорить что шахта виновата и шансов многим не дали и тд, с др что-то поглядишь так большинство наших деревьев годны для упл, а растут куда хуже чем набрать бразил и распродать их со временем х знает во ск раз дороже
dd dent
А че Юрченко нет или он не позиционирован как из воспитаник?
Алексей Голяченко
Как недавно сказал Палкин "мы держим прицел на бразильцев". Какая там академия, вот и уходят бесплатно
Frank Piter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
виталий махлинец
Итого 27.5 миллионов евро!!!!!
Отлично!!!
Злобный Енот
Кроме Шевченко и Иванесения, толкового варианта не видно, Ордец, вообще загадка, как находился там, Зина-тоже не особая потеря. Если бы не свалил, то был бы, как Коваленко.
Fangold
обнять и плакать
Maccceo Plex Plex
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Богдан Саженко
це що сайт і новини тут проромордорсько -шахтарькі?