Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Стрибки з трампліну
| Оновлено 29 грудня 2020, 13:13
3356
0

Турне чотирьох трамплінів-2021. Анонс

Sport.ua анонсує старт головної події лижного сезону

| Оновлено 29 грудня 2020, 13:13
3356
0
Турне чотирьох трамплінів-2021. Анонс
Skijumping.pl

Для фанатів лижних видів спорту новорічні та різдвяні свята - це не тільки ялинка, салат олів'є і фільм «Сам удома». Турне чотирьох трамплінів - така ж невід'ємна складова цього святкового періоду. Легендарна німецько-австрійська багатоденка по праву вважається найпрестижнішим змаганням в стрибках з трампліну, про перемогу в якому будь-який літаючий лижник починає мріяти з того самого моменту, коли вперше виходить на гору розгону.

Турне - це магія. Переповнені трибуни, святкова аура, традиції, ідеальний час проведення, унікальний формат і тривала історія - все це ті невід'ємні чинники, які надають Турне сакральну цінність. Перемога на Турне навіки вписує ім'я стрибуна в історію золотими літерами, і битва за Святий Грааль світових стрибків починається вже сьогодні.

Крім усього вище перерахованого, Турне - це ще й ідеальний зі спортивної точки зору формат. 4 змагання на 4 абсолютно різних трамплінах протягом 9 днів при колосальному тиску з боку уболівальників і ЗМІ - важке випробування навіть для кращих з кращих. На відміну від Олімпіад та чемпіонатів світу, тут не буває випадкових чемпіонів, адже якщо в один окремо взятий день тобі може пощастити, то пройти на найвищому рівні 9-денну дистанцію з 4 кваліфікаціями і 4 основними стартами на одному лише везінні неможливо. При цьому, на відміну від наддовгих дистанцій Кубка світу, на Турне у тебе немає права на помилку: один невдалий стрибок - і ти вибуваєш з боротьби за Золотого орла. Турне вимагає від тебе максимальної концентрації і повністю виснажує - в першу чергу емоційно, психологічно.

На жаль, сучасні коронавірусні реалії серйозно впливають на проведення спортивних змагань, і Турне не стало винятком. У цьому сезоні всі чотири етапи легендарної багатоденки пройдуть без глядачів на трибунах. Так, атмосфера змагань від цього, звичайно ж, постраждає. Однак можна бути впевненим в тому, що телеаудиторія Турне від цього тільки зросте, і значущість цих культових змагань залишиться на звичному високому рівні.

Чинний чемпіон

У минулому сезоні Турне чотирьох трамплінів сенсаційно виграв Давід Кубацкі. Звичайно, поляк вже кілька років є спортсменом дуже високого рівня, але в минулому сезоні в листопаді-грудні виглядав відверто погано, і великих звершень на Турне від нього ніхто не чекав.

Однак, як сказав одного разу легендарний Свен Ханнавальд, перший в історії володар Великого шолома Турне, «Коли ти приїжджаєш на Турне, в Оберстодорфі для тебе все починається з нуля». І торішній виступ Кубацкі - найкраща ілюстрація цих слів. У нього раптово з'явилася неймовірна стабільність: Давід не провалив жодного стрибка, не допустив жодної помилки, і обіграв записних фаворитів Гайгера, Кобаясі, а також молодого таланта Ліндвіка.


Skijumping.pl

У цьому сезоні стартовий відрізок Кубка світу для Кубацкі вийшов набагато більш успішним, ніж рік тому. Він, разом з усією основою збірної Польщі, пропустив етап в Нижньому Тагілі, але при цьому в п'яти стартах двічі потрапив на подіум (обидва рази – в Руці), і жодного разу не фінішував нижче 11-го місця. Невдачі Давід зазнав тільки на польотному чемпіонаті світу, де зайняв лише 15-те місце, але виступи на гігантських трамплінах мають вельми опосередковане відношення до оцінки перспектив стрибуна на Турне.

Так чи інакше, виключати того, що Кубацкі знову вистрілить на Турне, не варто, тим більше, що він знову їде в статусі темної конячки, а це простіше психологічно. Однак все ж у те, що 30-річний поляк зможе захистити звання переможця Турне, віриться слабко.

Господарі

На Турне чотирьох трамплінів особлива увага завжди прикута до господарів - збірних Австрії і Німеччини. Придумати більш проблемного підходу до Турне, ніж був у австрійців в цьому сезоні, дуже важко. За листопад-грудень весь основний склад і найближчий резерв команди, включаючи нового головного тренера команди Андреаса Відхьольцля, перехворів на коронавірус і пропускав як мінімум один етап Кубка світу.

У багаторічного лідера команди Штефана Крафта до всього цього навалилися ще й проблеми зі спиною, через що він виступав тільки в Віслі. Там він зайняв 32-ге місце, і до Турне зірковий австрієць підходить без єдиного набраного очка. Крафт спробував повернутися на польотному чемпіонаті світу, видав один класний тренувальний стрибок, однак після цього біль в спині повернувся, і виступи в Планіці для нього на цьому закінчилися.

При цьому лікарі не можуть зрозуміти, в чому причина болю в спині у Крафта, через що Штефан не проходив цілеспрямованого лікування. Сам він перед стартом Турне в одному з інтерв'ю заявив, що, швидше за все, йому до кінця кар'єри доведеться помітно знизити обсяги та інтенсивність силових тренувань.

Так чи інакше, і в Віслі, і в Планіці Крафт показав, що, незважаючи на всі проблеми, здатний видавати класні стрибки, і міг би поборотися за високі місця на Турне. Однак є дуже великі сумніви в тому, що людина з такими проблемами зі спиною зуміє витримати цей 10-денний стрибковий марафон в нормальному режимі. Тому від чемпіона Турне 2015 року чекаємо хороших стрибків на окремих етапах, але не високого місця в загальному заліку.


Skijumping.pl

Головною надією збірної Австрії в такій ситуації стане Даніель Хубер. Він також пропустив значну частину стартового відрізка сезону, включаючи польотний чемпіонат світу, проте в чотирьох особистих стартах Кубка світу двічі піднявся на подіум. Ще зовсім недавно Хубер виглядав третім-четвертим за силою стрибуном світу, проте на генеральній репетиції Турне в Енгельбергу розчарував: 12-те і 13-те місця. Що це було - випадковість чи спад форми? Якщо перше, то Хубер в формі початку сезону може стати дуже серйозним претендентом на перемогу в загальному заліку.

Ще однією надією збірної Австрії може стати віце-чемпіон Турне-2015 Міхаель Хайбьок. Як і Хубер, він блідо виглядав в Енгельбергу (16-те і 12-те місця), але перед цим блискуче виступив на чемпіонаті світу з польотів, де до останнього боровся за медаль особистого турніру, і в підсумку став четвертим. Реальний рівень поточної форми Хайбьока залишається загадкою - занадто мала вибірка. Однак якщо Міхаель буде настільки ж сильний, як в Планіці, то зможе поборотися за найвищі місця в загальному заліку, тим більше, що такий досвід у нього вже є.

Розчаровує на старті нинішнього сезону Філіп Ашенвальд. Рік тому на в листопаді-грудні він був в найкращій формі свого життя, і на Турне їхав одним з тіньових фаворитів. Нинішній сезон Ашенвальд почав солідно - з восьмого місця у Віслі. Однак після карантину Філіп виглядає дуже слабо: 18-те місце в Планіці і лише 2 набраних очка в двох особистих стартах в Енгельбергу. У такій формі ловити на Турне Ашенвальду нічого, однак, якщо він повернеться до свого рівня початку сезону, то може пошуміти на майбутній багатоденці.

Відразу з двома топ-фаворитами вийде на старт Турне збірна Німеччини. Для Карла Гайгера останні тижні були схожі на американські гірки. Спочатку він даремно пропустив етап Кубка світу в Нижньому Тагілі (Карл залишився вдома, щоб бути присутнім при народженні доньки, але вона народилася вже після етапу), потім завоював особисте золото на чемпіонаті світу з польотів, після чого заразився коронавірусом і пропустив етап в Енгельбергу.

Участь Гайгера в Турне також була під великим питанням, але в понеділок, 21 грудня він здав негативний тест на коронавірус і вийшов з карантину. Тепер йому, як і всім іншим учасникам Турне, необхідно отримати ще один негативний тест на ковід, результати якого будуть відомі або пізно увечері неділі, або вранці понеділка.


Skijumping.pl

За словами головного тренера збірної Німеччини Штефана Хорнгахера, Гайгер активно тренувався в домашніх умовах під час самоізоляції, і ніяких симптомів коронавірусу не відчував, тому і форму розгубити не повинен був. А форма, яка була у Гайгера на польотному чемпіонаті світу, дозволяє вважати його одним з топ-фаворитів Турне. Головне - пройти випробування нещасливим для німців Інсбруком: саме там Карл програв Турне в минулому сезоні і був змушений задовольнитися третім місцем в загальному заліку. І зараз у Гайгера є відмінні шанси як мінімум повторити те досягнення, а то і принести Німеччині першу за 19 років перемогу в Турне.

Може зробити це і ще одна людина - віце-лідер загального заліку Кубка світу Маркус Айзенбіхлер. 29-річний німець феєрично почав сезон, вигравши два перших старти Кубка світу з великою перевагою. Переможна серія Айзенбіхлера могла досягти позначки в чотири старти, однак йому двічі дуже сильно не щастило з вітром в других спробах. Особливо драматичною була ситуація в Нижньому Тагілі: Айзенбіхлер лідирував з більш ніж 10-очковим запасом, але в другому раунді його буквально прибило до гори приземлення, і замість майже гарантованої перемоги він відступив на 28-ме місце.

Можливо, та прикра невдача вдарила по Маркусу психологічно, однак після цього в його стрибках вже не було того блиску. Він залишився на топ-рівні, регулярно потрапляв на подіум, проте вже не громив суперників, як на старті сезону. І поки що складно зрозуміти, в чому справа: у спаді форми чи якійсь деморалізації. У будь-якому випадку, пауза перед Турне - відмінний шанс для Айзенбіхлера перезавантажитися, тим більше, що Маркус вміє виходити на пік форми саме до легендарної багатоденки. Айзенбіхлер входить до топ-3 фаворитів нинішнього Турне, і це абсолютно закономірно - його шанси на «Золотого орла» високі як ніколи.


Skijumping.pl

У нинішньому сезоні раптово розкрився як стрибун найвищого рівня П’юс Пашке. 30-річний німець поки що жодного разу не потрапив на подіум, але стрибає дуже стабільно і вже не раз був близький до того, щоб увійти до топ-3. Завдяки стабільності Пашке замикає топ-6 загального заліку Кубка світу. І на майбутньому Турне ця стабільність також може принести йому високе місце в загальному заліку. Але для того, щоб всерйоз втрутитися в боротьбу за титул, йому, напевно, все-таки не вистачить класу.

У національній групі збірної Німеччини на нинішньому Турне виступить Ріхард Фрайтаг, для якого це буде дебют в нинішньому сезоні. З огляду на те, що він програє конкуренцію нинішнім Андреасу Веллінгеру і Давіду Зігелю (0 очок в Кубку світу на двох на даний момент), то навряд чи від Фрайтага варто чекати якихось подвигів. Не виключено, що за підсумками німецької частини Турне хтось із молодих представників резерву збірної Німеччини зможе відвоювати собі місце в основі на подальші старти. Ризикнемо поставити на Моріца Бера.

Екс-чемпіони

У нинішньому Турне візьмуть участь відразу шість стрибунів, які вже вигравали ці легендарні змагання. Про деяких (Кубацкі та Крафт) ми вже згадали, про одного поговоримо окремо пізніше. У 2017 і 2018 роках Турне вигравав Каміл Стох, при чому в 2018 році поляк став другим в історії володарем Великого шолома Турне.

Нинішній сезон Каміл розпочав слабко, і лише в Енгельбергу почав подавати ознаки життя - друге місце в першому особистому старті. Однак поки що складно сказати, чи є це показником набору форми, адже «Тітлісшанце» в Енгельбергу - один з улюблених трамплінів Стоха, де він здатний показувати топові результати навіть коли його форма далека від ідеальної. Тому, чого чекати від 33-річного поляка на цьому Турне - велике питання. Але в будь-якому випадку в останні роки Стох не відзначається стабільністю, а без неї в загальному заліку Турне претендувати на щось серйозне нереально.


Skijumping.pl

Ще гірші справи в нинішньому сезоні у чемпіона Турне-2019 Рьою Кобаясі. Японець в 7 особистих стартах нинішнього сезону жодного разу не потрапив до топ-10, і на польотному чемпіонаті світу став тільки 19-м. Так, на етапі в Енгельбергу певний прогрес в стрибках Кобаясі-молодшого спостерігався, але все одно він був дуже і дуже далеким від тієї форми, яка дозволила б йому по-справжньому втрутитися в боротьбу за перемогу на Турне. Рьою не входить в когорту тих стрибунів, які вміють раптово з нізвідки набрати свою пікову форму. Тому, навіть кілька потраплянь в топ-10 на окремих етапах на нинішньому Турне будуть для нього успіхом.

Відверто розчаровує і ще один екс-чемпіон Турне - переможець 2016 року Петер Превц. Сильний минулий сезон подарував словенським фанатам надію на відродження Превца його кращих часів, проте стартовий відрізок нинішньої зимової кампанії він провалив. Петер жодного разу не пробився в топ-10, і навіть в другу спробу потрапляв зі змінним успіхом. І немає ніяких підстав вважати, що на Турне ситуація кардинально покращиться.

Інші фаворити

Головним претендентом на перемогу в Турне чотирьох трамплінів букмекери вважають лідера Кубка світу Халвора Егнера Гранеруда. І це не дивно, з огляду на те, що до Турне норвежець підходить з серією в 5 перемог поспіль на Кубку світу і блискучим виступом на польотному чемпіонаті світу. Так, свою переможну серію Гранеруд почав не без долі везіння, але, в будь-якому випадку, зараз він знаходиться в найкращій формі свого життя і заслужено вважається фаворитом №1. І головний козир норвежця - вражаюча стабільність, яку він видає у всіх тренувальних і змагальних стрибках вже кілька тижнів поспіль.

Однак Турне - особливе змагання, де головні фаворити перемагають досить рідко, в тому числі і через психологічний тиск, який на них справляє статус головного претендента на «Золотого орла». Тим більше, що на тому ж недавньому етапі в Енгельбергу Гранеруд перемагав за мінімальної переваги над найближчими конкурентами - при всій своїй силі він не виглядає домінатором, якому варто заздалегідь віддавати перемогу в загальному заліку.


Skijumping.pl

У минулому сезоні на своєму дебютному Турне зумів здивувати ще один норвежець - Маріус Ліндвік. Дві перемоги на етапах і друге місце в загальному заліку - про такий дебют на Турне можна тільки мріяти. Однак на старті нинішнього сезону Ліндвік виглядав не так переконливо, тому повторити подвиги річної давності Маріусу буде важко.

Незвично сильно для себе почав нинішній сезон Роберт Йоханссон. 30-річний норвежець уже кілька років вважається стрибуном найвищого рівня, але при цьому Роберт завжди досить важко починає сезон, і виходить на пік форми лише ближче до кінця зими. Поки що Йоханссон ще жодного разу не претендував всерйоз на перемогу на Турне, проте нинішній сезон виглядає ідеальним для цього шансом.

Є в складі збірної Норвегії ще два стрибуна, які мають дуже великий потенціал і могли б поборотися за найвищі місця на Турне - це Даніель Андре Танде і Йоханн Андре Форфанг. Однак обом в нинішньому сезоні катастрофічно не вистачає стабільності - у того ж Танде майже всі топові стрибки сезону припали на тренувальні спроби. Можливо, Танде або Форфанга прорве саме на Турне, але поки що ми змушені констатувати, що з такою нестабільністю боротися за високі місця в загальному заліку вони не зможуть.

Для збірної Словенії початок нинішнього сезону вийшов просто кошмарним: провальні результати, внутрішньокомандні конфлікти і зміна головного тренера. Єдиним, хто проявив себе зі знаком «плюс», був Анже Ланішек, який зараз замикає топ-5 загального заліку Кубка світу. І саме він буде головною, якщо не єдиною, надією словенців на нинішньому Турне. Стабільний на старті нинішнього сезону і Бор Павловчіч, проте для боротьби за найвищі місця в загальному заліку Турне йому банально не вистачає класу.


Skijumping.pl

Головною надією збірної Польщі на нинішньому Турне може стати не Кубацкі і не Стох, а Пьотр Жила - принаймні, саме він з підопічних Міхала Долежала на старті сезону був найсильнішим. Навіть незважаючи на пропуск етапу в Нижньому Тагілі 33-річний ветеран йде четвертим в загальному заліку. І це не дивно: лише одного разу в нинішньому сезоні Жила фінішував за межами топ-5.

Проте, Турне - не зовсім його територія: Жила був на передових ролях тут лише один раз, 2017 році, коли став другим в загальному заліку, скориставшись проблемами багатьох топ-фаворитів. Тому, складно сказати, чого чекати від Жили в цьому році, але списувати його з рахунків точно не варто - занадто сильним він був на старті сезону.

У зв'язку з кризою Рьою Кобаясі тягар лідера збірної Японії в нинішньому сезоні на себе взяв Юкія Сато. І в цілому з цією роллю 25-річний стрибун справляється непогано, хоча багато хто чекав від нього більшого. Мабуть, зараз Сато не готовий боротися за перемогу на Турне, але топ-6 загального заліку і подіум на окремому етапі - реалістичне завдання для японця.

Відсутні

На старт Турне в Оберстдорфі не вийде кілька знаменитих стрибунів. Не відібрався до складу збірної Австрії на перші два етапи Грегор Шліренцауер. Минулий сезон був для легендарного австрійця найкращим за останні роки, однак старт нинішнього він провалив, не в останню чергу через те, що перехворів на коронавірус, причому в непростій формі. У ці дні він виступає на етапі Континентального кубка в Енгельбергу, а на Турне ми його все-таки побачимо - на останніх двох етапах, де збірна Австрії зможе виставити національну групу.


Skijumping.pl

Пропустить Турне і Тімі Зайц, який дозволив собі публічну критику головного тренера збірної Словенії Горазда Бертонцеля під час польотного чемпіонату світу. Так, Бертонцеля після цього звільнили в зв'язку зі слабкими результатами, проте словенська федерація все одно вирішила тимчасово відсторонити Зайца від виступів за збірну. Тімі повернеться на Кубок світу не раніше етапу в Закопане (15-17 січня).

Розклад Турне чотирьох трамплінів 2020/2021

Перший етап: Оберстдорф (Німеччина), «Шаттенберг Шанцев», HS 137

28 грудня, 17:30 - кваліфікація

29 грудня, 17:30 - основні змагання

Другий етап: Гарміш-Партенкірхен (Німеччина), «Олімпіашанце», HS 142

31 грудня, 15:00 - кваліфікація

1 січня, 15:00 - основні змагання

Третій етап: Інсбрук (Австрія), «Бергізель», HS 128

3 січня, 14:30 - кваліфікація

4 січня, 14:30 - основні змагання

Четвертий етап: Бішофсхофен (Австрія), «Пауль Ауссерляйтнер Шанце», HS 142

5 січня, 17:30 - кваліфікація

6 січня, 17:45 - основні змагання

Прямі трансляції всіх етапів дивіться на телеканалі Eurosport 1.

Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шовковський оцінив матч з Минаєм і розповів, що трапилося з Бражком
Футбол | 17 квітня 2024, 17:45 1
Шовковський оцінив матч з Минаєм і розповів, що трапилося з Бражком

Наставник киян не надто задоволений грою з аутсайдером

Переплюнув Куртуа! Лунін встановив неймовірний рекорд Реала у ЛЧ
Футбол | 18 квітня 2024, 00:28 14
Переплюнув Куртуа! Лунін встановив неймовірний рекорд Реала у ЛЧ

Український воротар здійснив найбільшу кількість сейвів в одному матчі

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.