Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 27 грудня 2021, 11:10
21547
9

Різдвяна гонка-2020. Хто виграє пиво: Україна, Італія чи Білорусь?

Історія показує, що наші біатлоністи виграють шоу-гонку раз на шість років

| Оновлено 27 грудня 2021, 11:10
21547
9
Різдвяна гонка-2020. Хто виграє пиво: Україна, Італія чи Білорусь?
Український біатлон. Оксана Хвостенко та Андрій Дериземля

У понеділок, 28 грудня, відбудеться традиційна Різдвяна гонка. Вперше за 18-річну історію шоу-гонку могли скасувати через пандемію коронавірусу, але, на щастя, любителі біатлону все ж зможуть подивитися ці цікаві змагання. Ось тільки цього разу альтернативи телевізору немає, та й місце проведення змінилося.

Вперше за останні 18 років World Team Challenge відбудеться не в Гельзенкірхені, а в Рупольдингу, який приймав подібні змагання до 2001 року включно. Планується, що перенесення гонки на інший стадіон є одноразовим, і вже в наступному році Різдвяна гонка знову пройде на «Фельтінс-Арені».

Про що взагалі мова?

Декілька слів про формат. У Різдвяній гонці беруть участь 10 дуетів – по жінці та чоловікові в кожному. Змагання нагадує одиночний супермікст і розділене на два етапи: спочатку біатлоністи пробіжать мас-старт, а за його результатами стартують в гонці переслідування. Саме за результатами персьюту будуть визначені переможці та призери гонки. Відставання перед переслідуванням буде розділене на два, тому спортсменам головне не програти дуже багато часу в першій гонці.

Обидві дисципліни складаються з восьми вогневих рубежів (по чотири стрільби у чоловіків і жінок). За кожен промах спортсмени пробіжать штрафне коло, яке, на відміну від звичайного, становить всього 50 метрів дистанції. Після останньої стрільби чоловіки біжать ще одне коло навколо стадіону, що становить 1300 метрів, а потім фінішують.

Хто бере участь?

 Деніз Херрманн / Бенедикт Долль
 Франциска Пройсс / Сімон Шемпп
 Доротея Вірер / Лукас Хофер
 Маркета Давідова / Міхал Крчмарж
 Ліза Тереза Хаузер / Юліан Еберхард
 Євгенія Павлова / Матвій Єлісєєв
 Віта Семеренко / Дмитро Підручний
 Елізабет Хогберг / Торстейн Стенерсен
 Лєна Хеккі / Себастьян Сталдер
 Дінара Алімбекова / Антон Смольський

Цього разу через COVID-19 в Різдвяній гонці не братимуть участі норвежці, яким не було рівних рік тому, і французи, тому склад учасників не такий зірковий, як хотілося б. Німеччина, як організатор, делегувала відразу дві команди. Для Різдвяної гонки це не рідкість, але все ж в минулому році всі 10 дуетів представляли різні країни.

До речі, для титулованого Сімона Шемппа це буде дебютна біатлонна гонка в цьому сезоні, оскільки він не зумів пробитися в основу збірної Німеччини. Тепер він в парі з Франціскою Пройсс має можливість показати, на що здатний в свої 32 роки. Цікаво буде подивитися на нього на тлі Бенедикта Долля. Саме останній нині є лідером збірної й разом з Деніз Херрманн входить в число головних фаворитів.

Відразу кидається в очі наявність білоруської пари. Дінара Алімбекова, яка стала одним з головних відкриттів першого триместру Кубка світу, разом з Антоном Смольським цілком здатна претендувати в Рупольдінгу на високі місця і, як наслідок, отримати ще одне запрошення, вже в 2021-му році.

Швеція буде представлена ​​далеко не найсильнішими спортсменами. 34-річна Елізабет Хогберг і 32-річний Торстейн Стенерсен за всю кар'єру жодного разу не забігали в топ-6 в особистих гонках Кубка світу, але все ж отримали запрошення. Ймовірно, за підсумками нинішнього сезону вони завершать кар'єру, адже програють конкуренцію більш молодим співвітчизникам. Для Стенерсена і Хогберг це дебютна участь у виставковому старті.

Дуже «рівним» виглядає російський дует. Євгенія Павлова і Матвій Єлісєєв – досить посередні бігуни, але в той же час відрізняються своїми снайперськими якостями. А в цій гонці саме стрільба буде грати вирішальну роль. Тому швейцарцям і австрійцям буде непросто, оскільки Лєна Хеккі та Юліан Еберхард часто заглядають на штрафні кола.

Італійці Доротея Вірер і Лукас Хофер в 2018 році виграли Різдвяну гонку, тому боротимуться за перемогу і цього разу. Але в минулому році статус фаворитів їх привів лише до п'ятого місця в фіналі. Так що, в принципі, шанси на тріумф є абсолютно у всіх. Шведи, звичайно, здаються аутсайдерами, але за умови точної стрільби зможуть нав'язати конкуренцію будь-якій парі.

Ще цікаво, що відразу три пари представлені в тому ж складі, що і торік. Крім італійців, це вищезгадані німці Херрманн і Долль, а також Маркета Давідова і Міхал Крчмарж з Чехії. Останні тоді дісталися до фінішу лише восьмими в персьюті, так що будуть мотивовані реабілітуватися.

На що розраховувати українцям?

Україна вже 13-й раз поспіль має своїх представників у виставковій гонці, так що нашою участю давно нікого не здивувати. Чемпіон світу-2019 в гонці переслідування Дмитро Підручний в минулому році вперше взяв участь в подібних змаганнях, і в парі з Анастасією Меркушиною посів друге місце. Цього разу його напарницею стане Віта Семеренко, яка теж має досвід виступів у подібних стартах. У 2012 році вона разом з Сергієм Седнєвим дуже добре виступила в мас-старті (2-я позиція), але потім провалилася в переслідуванні (8 місце).

Зараз Підручний перебуває далеко не в оптимальних кондиціях, але все ж в одному зі спринтів посів шосте місце, що є найкращим виступом для України в особистих гонках нинішнього сезону. А ось Віті Семеренко не вдалося жодного разу забігти в очкову зону. Ймовірно, завадила 34-річній біатлоністці добре підготуватися коронавірусна хвороба, яку вона перенесла в жовтні. Так що записувати українців в число претендентів на перемогу складно, але все ж сподіваємося, що їм вдасться порадувати своїх уболівальників.

Додає оптимізму історія виступів українців у Різдвяній гонці. Наші біатлоністи багато разів фінішували в топ-3, а двічі взагалі перемагали. Оксана Хвостенко та Андрій Дериземля були найкращими в 2008-му, а в 2014-му не було рівних Валі Семеренко і Сергію Семенову. Цікаво, що між першими двома перемогами був інтервал у шість років – саме стільки часу пройшло з моменту останнього тріумфу.

Хвостенко, Дериземля, Семенов і Валя Семеренко завдяки перемогам мали виняткову можливість порушити спортивний режим і спробувати справжнє німецьке пиво з величезного келиха-кубка. А до того ж отримали пристойні призові. До слова, традиція вручати пиво переможцям залишилася, а сума призових зростає з року в рік.

Так що Підручному та Віті Семеренко буде за що боротися. Тільки поки до кінця не зрозуміло, чи можна буде в нинішніх реаліях пити пиво з одного келиха...

Розклад прямих трансляцій

18:45 – церемонія відкриття;

19:15 – мас-старт;

20:30 – гонка переслідування.

Телеканал «UA:Перший» не показуватиме змагання, бо воно не входить до переліку таких, які суспільний мовник має право транслювати на території України. Але подивитися Різдвяну гонку в прямому ефірі можна буде на телеканалі «112 Україна». А для тих, у кого не буде можливості споглядати на власні очі, Sport.ua проведе текстові трансляції всіх стартів в рамках шоу-гонки.

Біатлонний сезон-2020/21: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(65)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vizuals
Україна могла б, але якщо Підручний норм, то Яблунька відцвела
SaneK
Звездный час Рабиновича, благодаря распространенному фейку, что биатлон будет по Украина 112
Александр Ад
интересно какая сумма призовых
88serhiiO
Французів, норвежців нема, і шведи топ склад
Al Zolo
да..... хотя если уполовинят шанс еще есть
Al Zolo
ну что погнали
Al Zolo
по идее немцы-итальянцы должны разыграть но Рождество-вдруг чудо?
Володимир Дуць
Якщо зважити, що склад трошки сильніший, ніж ЧУ в Буковелі, то можна, навіть. на щось розраховувати.