Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 24 грудня 2020, 20:56
8039
2

Вундеркінд-одноденка. Як Алекс Фергюсон повірив у Федеріко Македу

Великий шотландець дав дебютувати цьому форварду в АПЛ в 17 років 7 місяців і 14 днів...

| Оновлено 24 грудня 2020, 20:56
8039
2
Вундеркінд-одноденка. Як Алекс Фергюсон повірив у Федеріко Македу
Twitter. Федеріко Македа

5 квітня 2009 року уболівальникам «Манчестер Юнайтед», які традиційно зібралися на трибунах «Олд Траффорд», щоб підтримати свою команду в черговому домашньому поєдинку англійської Прем'єр-ліги, напевно здалося, що вони присутні при народженні нової суперзірки «червоних дияволів». Поєдинок проти «Астон Вілли», який проходив у той вечір, давався неймовірно складно для «Юнайтед». Незважаючи на гол Кріштіану Роналду на початку поєдинку, до 59-ї хвилини в рахунку вели вже бірмінгемці - 2:1. Це був 31-й тур, а команда Фергюсона дуже потребувала перемоги, адже «червоні дияволи» вели запеклу боротьбу за чемпіонство зі своїм одвічним опонентом «Ліверпулем».

На 61-й хвилині великий шотландець, що й раніше неодноразово відрізнявся сміливими рішеннями, кинув у бій 17-річного італійського форварда Федеріко Македу, якого скаути «Манчестер Юнайтед» привезли в юнацьку команду клубу з академії «Лаціо» всього за 2 роки до описуваних подій. І Македа став тим, хто допоміг «червоним дияволам» перевернути хід поєдинку. Спершу, звісно, ​​вистрілив Роналду, який на 80-й хвилині з пасу Карріка зрівняв рахунок, але в «Фергі-тайм» (йшла третя компенсована до матчу хвилина) повноцінні 3 очки «Юнайтед» приніс саме гол приголомшливого дебютанта Македи!

Те, як італієць забив цей м'яч, викликало справжній захват на трибунах «Олд Траффорд». Македа спершу грамотно відкрився в штрафному суперника під передачу Гіггза, а коли вона пішла, то прийняв м'яч і в дотик прокинув його в протилежному до свого початкового руху напрямку. Тим самим Федеріко скинув з плечей захисника, а наступним дотиком з правої ноги закрутив м'яч чітко в дальній кут воріт Бреда Фріделя. Американський кіпер «Астон Вілли» видав непоганий поєдинок, але з таким ударом впоратися не зумів.

Не минуло й тижня, як Македа забив свій другий гол за «Манчестер Юнайтед» у Прем'єр-лізі! 11 квітня Фергюсон знову кинув сенсаційного дебютанта в бій: цього разу на 75-й хвилині виїзного поєдинку проти «Сандерленда». До того моменту «червоні дияволи» ніяк не могли вийти вперед в поєдинку проти «чорних котів» (1:1), але Македі виявилось достатньо 46 секунд на полі, щоб вивести «Юнайтед» вперед. Італієць вмить став культовим персонажем для шанувальників червоної команди з Манчестера, а його 2 м'ячі фактично допомогли дружині Фергюсона виграти чемпіонську битву у «Ліверпуля» в тому сезоні.

За правилами Прем'єр-ліги, футболіст повинен взяти участь мінімум у 10 поєдинках чемпіонату, щоб претендувати на «золоту» медаль. Сенсаційний дебютант Македа на момент закінчення розіграшу АПЛ-2008/09 встиг провести на полі лише 4 поєдинки. Однак сер Алекс і керівництво «Юнайтед» звернулися до Прем'єр-ліги з проханням зробити виняток для Македи, і нагородити того медаллю переможця ліги.

Мотивування цього прохання полягало у тому, що італійський форвард мав істотний вплив на результати команди, чим прямо посприяв її перемозі в чемпіонаті. При цьому шотландський коуч та його боси були абсолютно щирі: Македа зумів конвертувати 2 нічиї в 2 перемоги, принісши тим самим «додаткові» 4 очки своїй команді. Саме на стільки «Манчестер Юнайтед» на фініші зумів відірватися від «Ліверпуля», в разі рівності з яким «червоні дияволи» поступилися б одвічному опонентові титулом за додатковими критеріями.

Після того сезону про Македу у весь голос заговорили на континенті. Вболівальники захоплювалися його грамотним рухом на полі, умінням завдавати точних ударів практично з будь-якої дистанції, а фахівці описували дії Федеріко як такі, що відповідають вимогам, які висуваються до сучасного нападника. Дійсно, потужний італієць (зріст - 187 см, вага - 84 кг), крім відмінної антропометрії, мав ще й здатність добре читати гру, завдяки чому часто займав правильну позицію, що дозволяло йому залишати в дурнях захисників команд-суперниць «Манчестер Юнайтед».

Втім, досвідчений Фергюсон прекрасно розумів, що робити ставку на Македу в команді рівня «Манчестер Юнайтед» ще занадто рано. У сезоні-2009/10 шотландець дав Федеріко можливість зіграти в 10-ти поєдинках першої команди у всіх турнірах, в яких італійський форвард відзначився лише одним забитим м'ячем. На жаль, цього разу він не став «золотим» для «червоних дияволів», а лише підсолодив, якщо так можна сказати, гіркоту поразки від «Челсі» на рідному «Олд Траффорд» - 1:2. Не програй в тому поєдинку «Юнайтед», цілком ймовірно, що сьогодні ми б говорили про Македу абсолютно в іншому ракурсі, адже на фініші лондонці випередили «червоних дияволів» всього на 1 очко, ставши чемпіонами Прем'єр-ліги.

У наступному сезоні Македа провів 12 поєдинків за «Манчестер Юнайтед» в першій частині кампанії, а взимку «червоні дияволи» вирішили відправити перспективного нападника набиратися досвіду на батьківщину. Федеріко орендувала «Сампдорія», але там справи у форварда не склалися - жодного забитого м'яча в 14-ти поєдинках, що аж ніяк не допомогло генуезцям зберегти місце в Серії А...

Невдалий вояж на батьківщину змусив Македу на початку сезону-2011/12 відмовитися від інших можливостей перейти в оренду в команди, що представляють Серію А. Федеріко вирішив спробувати закріпитися в «Юнайтед», ставши одним з основних форвардів в обоймі Алекса Фергюсона. На жаль, але до зими на рахунку Македи були тільки 44 хвилини в трьох поєдинках АПЛ, а тому в січні італієць знову відбув в оренду - на цей раз в «Куїнз Парк Рейнджерс». Встигнувши провести лише 3 матчі за «суперобручів», Македа отримав травму щиколотки, через що сезон для нього виявився завершеним достроково, і італієць був змушений повернутися в «Манчестер Юнайтед» для відновлення.

Після цього, по суті, Фергюсон більше не сприймав Македу всерйоз. «Червоні дияволи» люб'язно погоджувалися відпустити італійця в оренду спершу в «Штутгарт», потім в «Донкастер» і «Бірмінгем». Лише в стані «синіх» Македі вдалося знову показати, що на нього можна покластися в атаці. Федеріко забив 10 голів у 18-ти поєдинках в рамках Чемпіоншипу, але влітку йому все одно довелося покинути «Манчестер Юнайтед». Тепер вже назовсім: контракт з «червоними дияволами» закінчився, а підписати нову угоду клуб Македі не запропонував.

Влітку 2014 року Федеріко Македа на правах вільного агента перейшов у «Кардіфф», де в прем'єрному сезоні провів 21 матч і забив 6 голів у розіграші Чемпіоншипу. Але потім італієць втратив місце в складі, і після нетривалої і невдалої оренди в «Ноттінгем Форест», влітку 2016 року валлійці розірвали контракт з форвардом за взаємною згодою...

Три з половиною місяці Македа не міг знайти собі новий клуб, і в підсумку був змушений погодитися на варіант з 18-місячної угодою з клубом Серії Б «Новара». Там Федеріко не сказати, щоб розкрився, але грав на пристойному рівні, відзначившись 10-ма голами в 51-му поєдинку.

3 вересня 2018 року Македа на правах вільного агента приєднався до грецького «Панатінаїкоса». Спочатку сторони погодили трирічний контракт, але в серпні нинішнього року продовжили його до липня 2023-го. Саме непоказна для переважної більшості європейських поціновувачів футболу грецька ліга дозволила Македі знову знайти себе. У «Панатінаїкосі» він у двох повних сезонах забиває не менше 10 м'ячів у чемпіонаті, і регулярно з'являється на полі в стартовому складі. Втім, навіть незважаючи на це, навряд чи хтось може сказати, що до своїх 29 років Македа досяг всього, про що мріяв, коли радісний біг по полю «Олд Траффорд» після дебютного голу за «Манчестер Юнайтед» у ворота «Астон Вілли».

Десять років тому Федеріко Македу називали одним з найбільш перспективних європейських форвардів, проте час вчергове довів банальну істину: будь-якому таланту недостатньо увірватися в чарівний світ великого футболу в якості вундеркінда. Куди важливіше після яскравого старту продовжити стабільно зростати і розвиватися в професійному плані. Інакше численні фахівці завжди будуть повторювати, що на будь-якого «нового Мессі» знайдеться з десяток таких героїв одного дня, як Федеріко Македа...

Олексій ШАТІЛОВ

Оцініть матеріал
(43)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Brian
Таких как Македа ежегодно выстреливает по 100 человек. Но достичь уровня Месси\Роналду, Левандовски, Ибрагимовича дано единицам.
hidalgo65
Кравец например