Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
|
3001
3

Справжня любов Майкла Джордана, або Історія фіналів з Ютою

А наскільки ви любите баскетбол?

Справжня любов Майкла Джордана, або Історія фіналів з Ютою
Essentially Sports

Що править світом? Любов. За рахунок чого Майкл Джордан став найбільшим баскетболістом в історії? Тому, що любив свою справу, якою займається до сих пір. І якій присвятив усю свою професійну кар'єру. Він перемагав завдяки своєму егоїзму, прагнув заробити більше за інших, маніакально прагнув бути кращим або хотів визнання громадськості в списку найбільших спортсменів? Або він хотів стати першим спортсменом-мільярдером або боровся за права темношкірих? Майкл Джордан просто любив баскетбол більше за інших у світі. І заражав усіх навколо. Саме ця любов дала йому титули і загальну славу.

Фінал НБА 1996/1997

Почнемо з невеликої передісторії головного бою 97-го року. «Чикаго Буллз» Джордана другий рік поспіль виграв регулярний сезон. На цей раз планка в 70 перемог залишилася неперевершеною. Але рекорд 69-13 - теж більш ніж вражаючий. Далі, в плей-оф, «Буллз» впевнено завоювали корону східної конференції (загальний рахунок з «Вашингтоном», «Атлантою» і «Маямі» - 11-2). Відносно нашого героя, то він поступився пальмою першості в голосуванні за МВП сезону Карлу Мелоуну з «Юти».

 «Якби вам прийшла в голову думка позмагатися з ним у качалці, ви б здохли прямо в залі», - зауважив Грег Остертаг про свого напарника по передній лінії «Джаз». Команда Джеррі Слоуна ненабагато відстала від своїх головних конкурентів у регулярці: 64-18 і перше місце в Західній конференції. У плей-оф спершу були свіпнуті «Кліпперс», а потім впевнено обіграні «Лейкерс» Шакіла (4-1) і «Х'юстон» Оладж’ювона (4-2).

Після перших чотирьох матчів рахунок у фінальній серії НБА - рівний, 2-2. І командам належало зіграти п'яту, вирішальну з психологічної точки зору, гру в Юті.

НБА

Ви коли-небудь програвали другий кращій команді ліги 9-23 по ходу першої чверті? Коли ваш розігруючий віддає м'яч у спину партнеру по команді, або коли «великі» не можуть підібрати під своїм щитом чотири рази поспіль (!) В одній атаці опонентів, а публіка просто у нестямі від радості за своїх улюбленців, «джазменів». Та так, що навіть коментаторів не чути. Природно, їхня команда в кроці від того, щоб поставити найкращого баскетболіста всіх часів на коліна і відправити його на пенсію. Але найголовніше, що цей найкращий гравець хворий і не здатний грати на повну силу.

 «Я злякався. Не знав, що зі мною відбувається. Мені здалося, ніби мене частково паралізувало», - згадував свої відчуття в ніч перед матчем Джордан. В історії ця гра залишилася як «грипозна». Можливо, найбільша в кар'єрі Майкла (так вважає Філ Джексон).

«Я б ніколи не подумав, що він зможе навіть надіти форму», - розповідав Скотті Піппен: «Ніколи не бачив, щоб він так погано виглядав».

За час другої чверті Джордан набирає 17 очок. «Якимось чином я знайшов енергію, щоб не здаватися», - казав баскетболіст після матчу. «У третій чверті мені здавалося, що у мене нічого не залишилося, я повністю видихався. Не знаю, як я протримався в четвертій чверті. Я просто намагався дотерпіти до кінця», - продовжував після матчу Майкл.

Наскільки Джордану було погано? Ось відео:

Особливо зверніть увагу на те, як його вірний зброєносець підхоплює свого лідера на плечі після фінальної сирени, одразу навпроти камер телевізійників.

Всього Джордан провів на паркеті 44:17 хвилин і набрав 38 очок (13/27 з гри), закинув вирішальний дальній і зізнався, що майже втратив свідомість.

Хіба маніяк і егоїст здатний на такі жертви заради інших: команди, тренера, вболівальників? Або людина, яка прагне побільше заробити? Така людина послала б це все подалі та пішла б у підтрибунне приміщення ще до початку четвертої чверті. В кращому випадку. Йому ж погано. А не закладав би м'яч у кільце з 48% точності кидків.

Чи не є така самопожертва для інших - мірою любові Майкла Джордана? До баскетболу. Ціною, яку він заплатив для цього виду спорту, мовляв, дивіться на мене, я весь ваш, не можу стояти на ногах, але люблю те, що роблю, люблю баскетбол. Так давайте ж виграємо цей матч. Разом, «Чикаго» здобуло перемогу в серії і в чемпіонаті в цілому. Бек-ту-бек титул є, скоро почнеться сезон 1997/1998 і буде можливість поборотися за другий три-піт.

Фінал НБА 1997/1998

І знову трохи передісторії до фінальної серії. Цього разу «Юта» була сповнена рішучості поквитатися з «Чикаго», який розсипався на очах. І навіть виграла регулярний сезон. У обох команд був однаковий рекорд - 62-20, але «Джаз» двічі «зробили» команду Філа Джексона по ходу чемпіонату і отримали перший посів серед усіх команд НБА.

 «Під час останньої чемпіонської гонки в 1998 році, всередині нашої команди несподівано для всіх почали з'являтися тріщини. Захоплена публіка не помічала вік Денніса Родмана (36 років), відсутність прогресу Люка Лонглі, зниження ефективності гравців після більш ніж 100 зіграних ігор на рік за два сезони з останніх трьох. Вболівальників або ЗМІ не цікавив недолік часу влітку для відновлення, щоб змучені ноги могли повернути назад силу, адже вони грали набагато довше, ніж будь-яка інша команда в лізі», - згадує в своїх мемуарах Джеррі Краузе - генеральний менеджер «Буллз» у сезоні 1997/1998.

Додайте сюди бажання Стіва Керра і Скотті Піппена заробляти більше грошей, тобто, перебратися до іншої команди (що вони і зроблять у наступному сезоні). І ми отримуємо, що «Чикаго» зовсім не такий вже й грізний опонент.

НБА

Знаючи ситуацію зсередини, чому Джордан не послав це все подалі до початку/середини сезону? Адже команда слабка, «Юті» програла в регулярці, «Лейкерс» уже почали набирати шалені оберти (які приведуть їх до трьох титулів поспіль), а ще були сильні «Індіана», «Сан-Антоніо» і «Сіетл». Час завершувати кар'єру або приєднуватися до іншої, сильнішої команди.

Мабуть, у найбільш кризовий момент любов Джордана до баскетболу знову взяла гору. І дозволила об'єднати навколо єдиної мети весь клуб «Чикаго Буллз». Тільки порівняйте: перші 9 поразок в регулярному сезоні НБА команда мала вже до 21 свого матчу, маючи рекорд 12-9 (і це чемпіонський графік???). Але в кінці чемпіонату «Чикаго» показав результат у 16 перемог і 3 поразки. І лише за різницею очних зустрічей поступився пальмою першості в НБА «Юті Джаз».

Плей-оф був показовим. Чикагці впевнено пройшли «Нью-Джерсі» і «Шарлотт», але їх ледь не зупинила дуже сильна «Індіана» Реджі Міллера, Кріса Маллена і Марка Джексона. Правда, хто бачив сьомий матч серії, у «Пейсерс» все йшло добре, поки за справу не взявся 23-й номер «Буллз». Підсумок: 4-3 на користь Джордана і компанії.

«Джаз» на шляху до великого фіналу були феноменальні: обіграли все ще сильний «Х'юстон», не помітили «Сан-Антоніо» і «свіпнули» ЛАЛ. І хто був справжнім фаворитом у фіналі НБА?

«Я теж вважаю нас «андердогами» в цій серії, але при цьому знаю, що ми чемпіони», - казав перед вирішальними матчами ігор на виліт Майкл Джордан.

А фаворитом все-таки залишався «Чикаго». Особливо, коли рахунок у серії став 3-1. «Юті» вдалося трохи скоротити відставання від «Буллз». Але 6-я гра серії дала відповіді на всі питання.

Особливо це було помітно в клатчі: Майкл Джордан взяв м'яч у свої руки і поліз у натовп. Спочатку лей-ап від Джордана. У наступній атаці «Джаз» Майкл вибив «помаранчевого» з рук Карла Мелоуна (символічно, що після пасу Джона Стоктона) і пішов у завершальну атаку сезону.

А ось уже і справжнє обличчя баскетболіста: «У ці складні часи, коли ми стикаємося з непередбаченими викликами через пандемію COVID-19, ще більш важливо іноді зупинитися і сказати спасибі суспільству. Дуже гордий пожертвувати 2 мільйони доларів харчовим банкам штатів Кароліна і міста Чикаго, щоб нагодувати таким чином американців», - слова Майкла Джордана під час епідемії коронавірусу.

І щира любов його фанатів у відповідь: «Майка легендарного захисника «Чикаго» Майкла Джордана була продана на аукціоні Julien's Auction за рекордні  320 000 доларів», - повідомляє CNN.

Що править Майклом Джорданом? - Любов. І в цій схемі він виразно знаходиться на своєму місці, роблячи свою улюблену справу.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви
Футбол | 18 квітня 2024, 05:51 3
Лунін пояснив, чому залишився по центру під час удару Бернарду Сілви

Андрій двічі відбив пенальті та допоміг Реалу пройти Манчестер Сіті у Лізі чемпіонів

Перес привітав Луніна і ухвалив рішення щодо продовження контракту українця
Футбол | 18 квітня 2024, 08:35 5
Перес привітав Луніна і ухвалив рішення щодо продовження контракту українця

Флорентіно залишився явно у захваті від гри Андрія у поєдинку Манчестер Сіті – Реал

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
zac1310
Просто легенда. Для меня, по-большому счёту есть только Майкп Джордан и Мэджик Джонсон.