Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 18 лютого 2021, 13:08
10112
12

Королівський провал: чому перестав грати Іско і куди йому йти

Sport.ua – про «магічного» гравця, який більше не потрібен своєму клубу

| Оновлено 18 лютого 2021, 13:08
10112
12
Королівський провал: чому перестав грати Іско і куди йому йти
Getty Images/Global Images Ukraine. Іско

У футболі нерідко відбувається так, що важливий для команди гравець перестає бути таким. На це є багато причин, і у кожного вони свої. Точно так і в Іско. Колись один із найкращих креативників мадридського «Реалу» страждає від нестачі ігрового часу. Футболіст, який отримав прізвисько «Магія», більше не є таким. Іско пройшов усі стадії, що передують його відход з «королівського клубу», починаючи від спаду в грі, закінчуючи публічною критикою тренера. Далі розглянемо докладніше, чому 28-річний хавбек перестав грати в Мадриді, і куди йому йти далі.

Що пішло не так?

Іско став гравцем «Реалу» в липні 2013 року. «Вершкові» тоді заплатили «Валенсії» за її вихованця 30 млн євро. Незадовго до цього «королівський клуб» очолив Карло Анчелотті, у якого іспанець заграв практично відразу. Уже в дебютному матчі проти «Бетіса» хавбек забив гол і віддав результативну передачу. У свій перший мадридський сезон футболіст записав на власний рахунок 11 м’ячів і 9 асистів, що є непоганим показником.

Після італійця «бланкос» очолювали Рафаель Бенітес, Зінедін Зідан і Хулен Лопетегі. Весь цей час у Іско не виникало серйозних проблем з ігровим часом. Іспанець стабільно набирав 15+ очок за системою «гол+пас» у п’яти сезонах поспіль. Труднощі у футболіста з’явилися в кампанії 2018/19, коли команду очолив Сантьяго Соларі. Спеціаліст почав частенько залишати Іско в запасі, а в деяких випадках і зовсім не включав його в заявку на матчі. На полі, до речі, хавбек теж став проводити набагато менше часу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Так, у кампанії 2018/19 в Іско дійсно був спад. Іспанець набрав лише 7 очок (6 голів і 1 асист) в 37 матчах. Але той сезон був складним для всього «Реалу». «Вершкові» вперше за 15 років змінили двох тренерів по ходу однієї кампанії. У клуб повернувся Зідан, який підняв його на серйозний рівень перед своїм відходом. Здавалося, повернення француза мало надихнути гравця.

«Як тренер він дав мені можливість стати важливим гравцем для команди. Він – єдиний, хто ставить мене на мою початкову позицію, тому я радий можливості віддячити йому за довіру на полі», – сказав Іско в грудні 2017 року.

Більше іспанець не висловлювався так високо про свого наставника. Не до компліментів було футболісту і в сезоні 2019/20. У минулій кампанії хавбек відіграв усього 1600 хвилин – це найгірший показник в його кар’єрі. У тому ж сезоні в Мадрид повернувся Хамес Родрігес. У Зідана були 2 яскраво виражених атакуючих півзахисники – Іско і Хамес. Однак фахівець не задіяв толком жодного з них. Француз віддавав перевагу більш прагматичним гравцям, таким як, наприклад, Федеріко Вальверде. Зідан перестав використовувати Іско на його улюбленій позиції. Футболіст почав грати на флангах, де йому було некомфортно, і де у нього мало що виходило.

Хамес своє відстраждав і поїхав запалювати в «Евертон». Іско залишився в Мадриді, де йому як і раніше нічого не світить. Через 3 роки після вищевказаної хвалебної цитати на адресу Зідана, хавбек вже відкрито критикував фахівця за те, що він не надає йому можливостей на полі. Француз спокійно сприйняв випад підопічного. Більш того, тренер визнав, що дійсно обділяє Іско ігровим часом. У ЗМІ іноді йдеться про те, що Зідан хоче зберегти іспанця в своєму складі, але це малоймовірно.

Ситуація у футболіста не поліпшується. У поточному сезоні хавбек зіграв всього 13 хвилин в Лізі чемпіонів і 397 – в Ла Лізі. У іспанця лише 1 асист за 16 матчів. Іско втратив усе: свою магію, ігровий час і місце в національній команді. Востаннє він виступав за «Червону фурію» ще в червні 2019 року, тому місце в збірній на чемпіонат Європи під великим питанням. Співпраця Іско і Зідана вичерпала себе. У гравця залишається 1,5 роки за контрактом з «Реалом», але в цій ситуації все очевидно: треба йти влітку.

Куди йти Іско?

Трансфер Іско дуже імовірний після закінчення сезону. По-перше, футболісту потрібна ігрова практика. У 28 років знайти її не завжди буває просто. По-друге, продаж гравця буде вигідним «Реалу». Хавбек заробляє в «королівському клубі» приблизно 6-7 млн євро на рік. Продаж іспанця дозволить «вершковим» розвантажити зарплатну відомість і підзаробити. В умовах кризи ці гроші для «бланкос» не будуть зайвими. Портал Transfermarkt оцінює Іско в 20 млн євро. 

Претендентів на футболіста достатньо. У Серії А інтерес до іспанця проявляють «Ювентус» і «Мілан». Однак обидва клуби відштовхує зарплата гравця. Хавбек поки не має наміру знижувати фінансові запити. З цієї ж причини Іско відмовився від переходу в «Севілью», який міг би відбутися в січні. Наставник «нервіонців» Хулен Лопетегі хотів возз’єднатися з футболістом, але клуб не міг дозволити собі його оклад. Іспанець не захотів скорочувати собі зарплату. Та й із «Севільєю», втім, все було не так однозначно. «Нервіонці» хотіли орендувати хавбека, якого цілком могли повернути «Реалу» після закінчення сезону.

Getty Images/Global Images Ukraine

Є висока ймовірність, що Іско продовжить кар’єру в АПЛ. Там він потрібен двом клубам – «Арсеналу» і «Евертону». Іспанець може наслідувати приклад Хамеса і відправитися до Анчелотті. У «Евертоні» він зміг би виступати на своїй улюбленій позиції атакуючого півзахисника. Родрігес у Ліверпулі грає в основному правого вінгера, тому проблем з боротьбою за місце на полі виникнути не повинно. Другий фактор вибору Іско на користь «ірисок» – тренер. Іспанця підписували в «Реал» якраз для Анчелотті. До того ж, фахівець в «Евертоні» достатньо ігрового часу виділяє футболістам, з якими працював раніше.

Але Іско також не помилиться, якщо перейде в «Арсенал». «Каноніри» навіть мають більшу потребу в ньому, ніж «іриски». У команди періодично виникають труднощі з реалізацією. Але цьому передує ще одна проблема – відсутність креативного півзахисника. Без Месута Озіла в команді нікому створювати моменти для нападників. Німець уже покинув Лондон, тому Мікель Артета позначив креативного півзахисника головною трансферною метою клубу на літо.

В «Арсеналі» Іско може стати другим Озілом. Причому як з хорошої, так і з поганої сторони. Та все ж думається, що іспанець не буде сачкувати в новому клубі, куди б він не перейшов. У середньому 29 хвилин на полі, як в поточному сезоні, – уже серйозний удар по амбіціях. А на кону ще й місце в складі збірної Іспанії та поїздка на чемпіонат Європи. Іско потрібно перезавантажити кар’єру – це факт. Але йому також важливо потрапити в команду, якій він буде потрібен. Те, що футболіст відмовляється від скорочення зарплати заради трансферу, не робить йому честі. Рано чи пізно іспанець зрозуміє, що залишитися нікому не потрібним у 28 років набагато гірше, ніж втратити кілька мільйонів.

Сергій Завалко
Оцініть матеріал
(39)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 17:15 0
Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024

17 червня підопічні Сергія Реброва проведуть поєдинок проти Румунії у 1-му турі групи Е

ФОТО. Приїхали до військових. Мілевський і Селезньов відвідали бригаду ЗСУ
Війна | 28 березня 2024, 23:10 0
ФОТО. Приїхали до військових. Мілевський і Селезньов відвідали бригаду ЗСУ

Екс-гравці збірної України побували у розташуванні 79-ї ДШБ

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Daren44
Иско хорош! Очень мне нравится его игра. Надо "перезагружать" карьеру пока не поздно.
UKRAINE FAN
Давно нужно было уходить, сезон а то и два назад.
Ukraine
На самом деле я бы не против его видеть в ДК у Луческу или Шахте.
Не плохой игрок, еще мог бы потрепать нервы Колосу, Ворскле, ...
Я бы пока не списывал его со счетов
Муґунот Уух
да как-то по**й... больше интересует, когда, наконец, заиграет Супряга
Pol Chopa
Лучше, до Карло.
24forever
4-3-3 не его смена, как и Эдегора
ой, схема
alzhovtyak
пардон, воспитанник он всё же Валенсии, но переходил все равно из Малаги
alzhovtyak
какой Валенсии они заплатили? Иско - воспитанник Малаги, и в Реал переходил из Малаги
UKRAINE FAN
Реалу как и Барсе нужно кучу бабла что бы подтянутся к былому уровню.