Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кроссфіт
| Оновлено 31 грудня 2021, 22:12
6838
0

Як правильно готуватися до застілля під Новий рік

Як не втратити форму за свята

| Оновлено 31 грудня 2021, 22:12
6838
0
Як правильно готуватися до застілля під Новий рік
112.ua

"Хвилинна задоволення часто буває причиною довгих страждань", - Хрістоф Мартін Віланд (німецький поет і письменник).

Пора новорічних свят - час, коли люди "забивають" на правильне харчування і здоровий спосіб життя. Адже "у живота і життя не те", якщо ми не обожремся. А про наслідки вже на другий день мало хто замислюється.

Святковий стіл - це місце гастрономічних "пасток". Зважаючи на достаток запахів і розмаїтості, дуже складно контролювати слиновиділення і свій тваринний інстинкт. А тим більше, якщо за тиждень до Нового року, дотримувалися "посту", щоб на свято більше влізло.

Дана стаття розповість про складання правильного раціону на час свят; ознайомить вас з приблизними рецептами страв, від яких не відчується тяжкість і в шлунку, і на боках; навчимося формувати не менше смачне "здорове" святкове меню, за допомогою правильних продуктів харчування.

Чи можливо правильне харчування в новорічні свята?

У більшості людей свята асоціюються або з зайвими калоріями / сантиметрами на талії, або взагалі не паряться про своє самопочуття і здоров'я в цілому. Тому, навіть через "не можу" все одно пропихують в себе останній бутерброд, головне встигнути доїсти першим. В цьому проявляється турбота про вашого сусіда за святковим столом.

Правильне харчування не є якоюсь дилемою і, так, правильний раціон на свята можливий і потрібний (якщо ви зацікавлені у своєму здоров'ї).

Основні правила прийому їжі в святкові дні:

повноцінний сніданок, обід, вечеря;
дробове харчування;
виключення голодування / переїдання протягом всього дня;
контроль апетиту...
Оптимальність в їжі - запорука веселого проведення часу в святковий період і після нього. Морити себе голодом протягом усього дня, залишаючи якомога більше місця для новорічних смаколиків, не варто.

Відсутність контролю і голод посилює фізичний стан організму, тому ми накидаємося зі звірячим апетитом на стіл в новорічну ніч.

Потрібно приготувати щось корисне з корисних продуктів
 

Для збереження правильного режиму харчування під час свят не варто ламати голову і вигадувати надприродні страви. Взяти хоча б традиційний салат "Оселедець під шубою": якщо замінити майонез сметаною, то ви не зіпсуєте / не зміните смак страви, а перетворите його на більш корисний продукт.

Якщо ви не уявляєте життя без майонезу, то приготуйте його самі (тим більше, що варіацій приготування даної заправки сила-силенна в інтернеті).

Для класичного майонезу всього то потрібно:

1 яйце;
160 гр рослинної олії (оливкова / соняшникова);
1 ст л лимонного соку;
1 ч. л гірчиці;
сіль за смаком.

Все скласти в ємність і занурювальним блендером збити, притиснувши щільно до дна. На виході ви отримуєте: мінімум витрат часу і максимум користі від натуральності.

Основну страву подайте в запеченому вигляді, комбінуючи з овочами (запечена курка / індичка з овочами, фарширована щука, рулет з курячої грудки і тд). Додавши такий незамінний штрих як зелень, ви не тільки прикрасите блюдо, але і наситите свій організм фолієвою кислотою та іншими мікроелементами.

Серед закусок розглянемо такий варіант: фаршировані відварні курячі яйця (їх можна замінити хлібом).

Інгредієнти:

яйця 6 шт;
авокадо 1 шт;
сік з половинки 1 лимона;
будь-яку рослинну олію 1 ст л;
часник 1 зуб;
зелень за смаком;
сіль, перець за смаком
Відварені яйця розріжте навпіл, вийнявши жовтки. М'якоть авокадо, жовтки, лимонний сік, рослинне масло, зелень, натертий часник, сіль і перець помістіть в одну ємність і збийте блендером до пюреобразного стану (начинка може змінюватися з урахуванням вашої фантазії). Викладіть масу, що у вас вийшла, в білкові "кошики", прикрасьте на розсуд і Вуаля!

Ну, і куди ж без десерту в Новий рік. Швидко і смачно пропоную приготувати чізкейк. Цей десерт легкий і має різні рецепти: сирний, вершковий, апельсиновий, полуничний, з додаванням желатину, з основою і без неї і тд.

Пам'ятайте, що смак, легкість і користь притаманні лише правильному харчуванню (воно не настільки консервативне, як здається). "Правильні" страви теж можуть відрізнятися своєю оригінальністю. Замінивши "шкідливий" компонент більш корисним, ви не будете рахувати кожен з'їдений шматочок.

Фрукти і овочі на столі
 

Чим менше розміром тарілка, тим менше в неї можна покласти. Людина "на око" може контролювати її вміст, скільки їй потрібно, щоб не об'їстися. Візуально можна поділити її на 3 або 4 частини, де більша половина займе овочами і фруктами, ⅔ - білкова їжа (м'ясні чи рибні страви), решта - на ваш розсуд і побажання.

Виховуйте в собі почуття поміркованості в прийомі їжі і намагайтеся більше рухатися після їжі (танцювати, брати участь в конкурсах і тд).

Прийом їжі повинен мати свої межі, де б ви не були: домашнє застілля чи ресторан. Вчасно сказати самому собі "Стоп" - непросте завдання, особливо, коли стіл ломиться від смакоти. Якщо все-таки розум переможе непереборне бажання з'їсти ще, ще і ще шматочок, то вам не доведеться вживати заходів щодо приведення в порядок фігури.

Як не переїсти за святковим столом?
 

Сідаючи за новорічний стіл, балуйте себе з розумом. Краще віддавати переваги стравам, багатим білками і клітковиною. Вони швидко засвоюються, насичують і на тривалий проміжок часу втамовують голод.

Запечена риба, м'ясо, холодні закуски у вигляді м'ясних і сирних нарізок, салати зі свіжих овочів без жирно-калорійних заправок...

Такий "фуршетний" прийом їжі не дозволить вам насититься надміру.

Можете закидати мене тапками, але замінивши покупний майонез / соус сметаною, йогуртом або рослинним маслом, смак страви не зміниться. Продукти не втратять своїх корисних властивостей, якщо ви заправити їх чимось менш калорійним.

"Королівська" трапеза передбачає неквапливе пережовування їжі з улавливанием всіх смакових нот страви. Чим повільніше ви жуєте, тим швидше наїдаєтеся.

Не варто забувати про "тверезий підхід до спиртного на святковому столі. Алкогольні напої теж мають калорії (від 88 до 350 ккал на 100 мл залежно від виду напоїв). Для кого-то це не цифри і не аргумент, але піддавшись спокусі, чому тоді люди скаржаться на зайву вагу або інші проблеми зі здоров'ям? Мудрий підхід до алкоголю не перетворить вас на "білу ворону" (замініть його краще соками).

"Стриманість - їсти не до пересичення, пити не до сп'яніння", - Бенджамін Франклін (політичний діяч США).

Мета свята несе в собі не обжерливість, а радість від зустрічей і спілкування з близькими / друзями.

Висновки
 

Новий рік - це час випробувань людського організму на міцність.

Неправильне харчування і надмірне вживання алкогольних напоїв несе ряд проблем і побічних ефектів:

хвороби шлунково-кишкового тракту;
цукровий діабет;
ожиріння;
захворювання серця, печінки, нирок ..
Небезпечними продуктами харчування, на тлі яких виявляються різні захворювання, є:

газовані напої;
алкоголь та слабоалкогольні напої;
смажені страви;
магазинний майонез / соуси;
десерти / торти / тістечка з великою кількістю цукру і транс-жирів ...
Дотримуючись основних правил / рад правильного харчування, ви зможете уникнути проблем зі здоров'ям в період будь-якого торжества, не відправивши себе в "нокаут".

Автор статті Михалик Марина

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 25
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

9 шайб для Китаю. Збірна України провела останній матч перед ЧС
Хокей | 24 квітня 2024, 20:03 4
9 шайб для Китаю. Збірна України провела останній матч перед ЧС

У такій грі перевірити свій рівень точно не вдалося

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.