Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Гандбол
| Оновлено 12 сiчня 2021, 01:43
7825
4

Мотор злетів високо. Але головні ігри ще попереду

Олексій Коляго підводить підсумки виступів запоріжців в першій частині Ліги чемпіонів

| Оновлено 12 сiчня 2021, 01:43
7825
4
Мотор злетів високо. Але головні ігри ще попереду
ГК Мотор

Минулої суботи чемпіони України блискучою домашньою перемогою над «Нантом» - 29:28 завершили для себе перший етап єврокубкових битв в нинішньому сезоні. Зараз, озираючись назад, можна з упевненістю сказати, що Ліга чемпіонів до зимової паузи запоріжцям явно вдалася. Але про все по порядку.

Турнірна таблиця групи В перед зимовою перервою радує всіх шанувальників українського гандболу. Незважаючи на різну кількість матчів, яка проведена командами-учасницями, «Мотор» гордо розмістився на третьому рядку і практично забезпечив собі вихід до плей-оф.

Група В. Турнірна таблиця.

1. «Барселона» (Іспанія) – 16 очок (8 ігор)

2. «Веспрем» (Угорщина) – 13 (8)

3. «Мотор» (Україна) – 12 (9)

4. «Ольборг» (Данія) – 10 (9)

5. «Кіль» (Німеччина) – 7 (8)

6. «Нант» (Франція) – 4 (7)

7. «Цельє» (Словенія) – 2 (8)

8. «Загреб» (Хорватія) – 0 (7)

Але перед стартом сезону все було не так райдужно. Оскільки за рейтингом «Мотор» не проходив до залізного числа учасників, українському клубу залишалося тільки сподіватися на прихильність чиновників європейського гандболу. З огляду на провалену попередню Лігу чемпіонів і загальний стан справ у нашому гандболі, шанси пролетіти повз головний турнір були дуже великі, але вряди-годи нам посміхнулася вдача і запоріжців за сукупністю всіх досягнень за останні сезони залишили в турнірі. Команді надали wild card, чому у відкриту обурювалися окремі колективи (найбільше шуму було від чемпіона Румунії бухарестського «Динамо»). Так що запоріжці багато в чому авансом отримали місце в скороченій Лізі чемпіонів (число учасників турніру зменшилося з 28 до 16).

Стало зрозуміло, що нинішній сезон стає для «Мотора» моментом істини. У разі другого поспіль провального виступу в Лізі чемпіонів нас на 99,9% відправили б у турнір рангом нижче, а знову вибратися звідти на лігочемпіонські висоти було б дуже складно.

Менеджмент клубу, тренерський штаб на чолі з Гінтарасом Савукінасом і гандболісти запорізького клубу взялися до роботи. Зізнатися чесно, трансферна політика, проведена в міжсезоння, спочатку не вразила. Якщо раніше чемпіон України здійснював трансфери, які профільні європейські гандбольні сайти включали до Топ-100 літніх переходів, то минулого літа такого не було й близько. Але як же ситуація змінилася на сьогоднішній день. Втім, до цього ми ще повернемося.

Старт в Лізі чемпіонів у «Мотора» вийшов не найуспішнішим. Три поразки в трьох матчах з початку сезону занурили запоріжців на останні місця в групі, а вибиратися з низів завжди важко. Втім, оптимізму додавав той факт, що навіть в протистояннях з такими титанами європейського гандболу, як «Барселона» і «Веспрем», запоріжці показали гідну гру і поступилися з невеликою різницею в рахунку. Іспанці обіграли наш клуб з перевагою в п'ять м'ячів, а угорці в підсумковому протоколі опинилися попереду всього лише на три пункти. Єдиною темною плямою став виїзний поєдинок проти данського «Ольборга». Його чемпіони України програли начисто.

Після цих поєдинків на запоріжців, немов вододіл, чекала епідемія коронавірусу в команді, яка пристойно поламала плани підготовки тренерського штабу, але, з іншого боку, дозволила перевести дух і відновитися психологічно. Адже наступні поєдинки були набагато більш важливішими. У них суперниками «Мотора» були прямі конкуренти за вихід з групи. І тут чемпіони України показали себе у всій красі. Шість важких матчів, шість непростих перемог і чітке усвідомлення того, що у команди в цьому сезоні є характер. Судіть самі, чотири з шести виграних поєдинки завершилися з перевагою «Мотора» в один м'яч, ще один - з різницею в два м'ячі. І тільки нещодавня домашня гра проти «Загреба» була виграна з відривом у чотири точні кидки, але гра була дуже складною.

Навряд чи варто зупинятися на перипетіях кожного з переможних поєдинків, спогади про них ще дуже свіжі в пам'яті любителів гандболу. Саме час зупинитися на персоналіях, які створили переможні результати.


ГК Мотор. Іван Мороз

Зізнатися, за воротарську лінію після відходу з команди Віктора Кірєєва по ходу минулого сезону і серйозної травми Геннадія Комка були серйозні побоювання. Але підписаний влітку Іван Мороз показав, що останній рубіж «Мотора» під надійною охороною. Витративши зовсім небагато часу на адаптацію, білоруський голкіпер став раз за разом рятувати запоріжців в найвідповідальніші моменти матчів. Неодноразово сейви Мороза потрапляли в тижневі топи Ліги чемпіонів, а за підсумками виїзного матчу проти «Нанта» його і зовсім визнали MVP туру в найсильнішому єврокубковому турнірі.

Не можна не згадати і Максима В´юника. Молодий український голкіпер став надійним бекапом білоруського воротаря і вніс свій посильний вклад в перемоги. Чого тільки вартує його вихід з лавки в гостьовому поєдинку проти «Загреба», коли український голкіпер двічі виходив на семиметрові і обидва рази відбивав гандбольні пенальті.

Ще більш радісно за воротарську позицію стало після повернення до гри Геннадія Комка в останньому матчі року, що минає. Досвідчений голкіпер вже в першому своєму поєдинку після тривалої перерви показав високий рівень і став одним з основних чинників перемоги запорізького клубу. Якщо наші голкіпери не почнуть зменшувати обороти, то пара Комок-Мороз може стати одним з найсильніших воротарських дуетів в Лізі чемпіонів.

В атаці також було кому показати себе. І дуже радісно, ​​що в нинішньому сезоні цей список виявився куди більше звичайного. Якщо в останні сезони в списках найкращих бомбардирів команди незмінно йшла пара Пуховський-Малашинскас, а решта гравців були досить далеко від них (ну, хіба що Артем Козакевич підтягувався за рахунок ролі штатного пенальтиста), то в поточному сезоні верхівка бомбардирської рейтингу в запорізькому клубі дуже щільна.

Найкращі бомбардири «Мотора» в Лізі чемпіонів 2020/2021:

1.В´ячеслав Бохан (лінійний) – 45 м´ячів

2.Айденас Малашинскас (розігруючий) – 39

3.Борис Пуховський (розігруючий) – 33

4.Мілош Орбовіч (правий напівсередній) – 32

5.Артем Козакевич (правий крайній) – 31

6.Дмитро Горіга (лівий напівсередній) – 26

Така щільність результатів серед бомбардирів клубу говорить про те, що в атаці запоріжців з'явилася така довгоочікувана багатовекторність і тепер загроза голкіперу суперників виходить з куди більшої кількості точок, ніж було раніше.


ГК Мотор. В атаці В'ячеслав Бохан

Окремо хочеться зупинитися на нових обличчях в цьому списку. В'ячеслав Бохан у команді тільки півроку, але створюється враження, що він грає зі своїми партнерами вже кілька сезонів. Незважаючи на не дуже атлетичну будову тіла, білорус має дуже міцні фізичні дані і чіпкі руки. Якщо до Слави доходить м'яч на кордоні воротарської зони, взяття воріт суперника дуже ймовірно. Окремо варто відзначити, що практично завжди позиція лінійного була в «Моторі» ахіллесовою п'ятою. І якщо в захисті в різні сезони спільними зусиллями Шевельова, Дорощука, Бабічева, Куса ще більш-менш справлялися, то в атаці все було дуже складно. Тепер на позиції лінійного чемпіон України має одну з найсильніших своїх опцій в атаці.

Дмитро Горіга ще пару років тому був явним запасним. Він не проходив до основного складу запоріжців через велику конкуренцію і був відправлений до Польщі набиратися досвіду. Він його здобув, а хороший кидок у нього був завжди. Тепер Горіга є одним з ключових гравців команди в задній лінії і є всі шанси припускати, що далі він буде тільки зростати в ігровому плані.

Серб Мілош Орбович просто якісно вписався в ігрові схеми Гінтараса Савукінаса. Він зробив те, чого, наприклад, не зміг зробити інший балканець (навіть сильніший, на мій погляд) Стеван Вуйович. Швидкість, хороший кидок і вміння розуміти вимоги партнерів по команді і тренерів зробили Орбовича важливим елементом у системі «Мотора».

Ті, хто не потрапив до списку найкращих бомбардирів, також молодці. Лінійні Бабичев і Моліна відпрацьовували в захисті. Захар Денисов звично міг закрити будь-яку позицію і заводив партнерів. Молодь в особах Кравченка, Касая, Міноцького давала команді свої якісні хвилини. Все це також знаходило відображення в цифрах на табло.

Окремо хочеться відзначити роботу Гінтараса Савукінаса і тренера воротарів Роланда Ерадзе. Литовський тренер зумів виділити сильні сторони своїх гравців і якісно їх використовувати. Було помітно, що під кожного суперника «Мотор» готувався, а у вчасно взятих тайм-аутах Савукінас вміло пересмикував своїх хлопців. В цьому і є якісна робота тренерського штабу.

Що далі? Де-юре «Мотор» ще не вийшов до плей-оф Ліги чемпіонів. Але розраховувати на те, що «Загреб» або «Цельє» почнуть громити «Веспрем» і «Барселону», можуть тільки затяті шанувальники цих клубів, так що де-факто запоріжці вже в плей-оф. Далі слід поборотися за більш вище місце, адже воно може дати кращу турнірну сітку в матчах на виліт. Втім, це далеко не факт, враховуючи заплутану турнірну ситуацію в групі А.

Так що поки запоріжцям належить якісно провести зимову паузу і готуватися до другої, куди складнішої частини Ліги чемпіонів, у якій «Мотор» в матчах на виліт буде штурмувати свою поки нездійсненну мрію - чвертьфінал турніру. Залишається побажати чемпіонам України взяти цю планку. Мені здається, нинішній команді це під силу.

Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Макс Руденко
Так тримати, Мотор вперед!!!!
Vbolivalnyk-Peter
Головне було взяти очки з прямими конкурентами - що Мотор виконав на 100% - молодці!!! Тепер можна спробувати зробити крок вперед та поборотися з командами рівня Веспрем, Барселона, Кіль...
mayakovskiy1
Задача на сезон в целом выполнена. Дальше если получится прыгнуть выше головы будет круто. Если нет то нет. Шансов взять очки с Барсов, Везпремом и Килем очень небольшие. Немцы так низко поскольку сыграли с лидерами. С Ольборгом дома можно бодаться
Andy Chak
При класному настрої, фарті, проблемах в суперників, з Кілєм і Ольборгом, як мінімум можна грати на рівних. На жаль в команди пока що немає "інстинкту вбивці" - коли ведем +2-3 м'ячі, чомусь не можемо дотиснути спуреника, навіть при стопроцентних моментах чи більшості. Все буде, добре, є надія, що тренерський штаб зробить правильні висновки з ситуації, що склалась.