Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бельгія
| Оновлено 22 грудня 2020, 10:02
16111
31

Ніжний вік Мар'яна Шведа

Олексій Сливченко намагається зрозуміти, чому в українця ніяк не виходить заграти в Європі

| Оновлено 22 грудня 2020, 10:02
16111
31
Ніжний вік Мар'яна Шведа
ФК Мехелен.

На початку грудня спалахнуло: головний тренер «Мехелена» Воутер Вранкен досить несподівано на своїй прес-конференції відреагував на запитання журналіста з приводу українського легіонера команди Мар'яна Шведа, який виступає в бельгійській команді на правах оренди з «Селтіка». Коуч «Мехелена», здається, не сильно підбирав слова, коли пояснював, чому Швед не годиться для гри в футбол, і навіть порадив Мар'яну звернути увагу на інші види спорту, де успіху можна добитися не у складі команді, а поодинці - наприклад, більярд.

На жаль, але Вранкен лише пояснив очевидне: Мар'ян Швед в черговий раз виявився не готовий заграти в Європі. Після невдач в «Севільї» та «Селтіку» настав час краху і в бельгійській лізі, де представники України в цілому досить непогано себе проявляють в останні роки, причому навіть ті, кому на батьківщині видавалося значно менше авансів, ніж вихованцю «Карпат».

Чому подібне відбувається, і куди взагалі рухається кар'єра Шведа? Над цими питаннями, мабуть, краще замислюватися самому Мар'яну, але і ми спробуємо розібратися в ситуації, наскільки дозволить це зробити наявна інформація...

Не заграв у «Севільї», тому що був не готовий до цього

Мар'ян Швед дуже рано заявив про себе в «Карпатах». Технічний, яскравий і швидкий вінгер виділявся в команді, де в якийсь момент зібрався кістяк з футболістів, привезених в клуб на банальний «відсів». Недивно, що Швед швидко попався на очі скаутам, а спритні агенти зробили все, щоб трансфер Мар'яна в один з клубів, здатних добре заплатити, відбувся.

«Коли я познайомився зі Шведом і його батьком, то вже бачив, що він готовий отримати шанс в Іспанії. Я, як агент, собі його ціну намалював. У мене в голові була одиничка. Дзвоню Мончі й кажу: «Є хороший футболіст, подивися». Мончі відправив скаутів, вони подивилися, передзвонює: «Щось у ньому є. За скільки «Карпати» продадуть?» Кажу, що мінімум за два мільйони. Мончі відповідає: «Та ні, ти що, здурів? У мене таких грошей немає». І кинув слухавку. Приїжджаю до Львова, приходжу до Димінського й кажу: «Петро Петрович, максимум можуть дати 500 тисяч». Димінський: «Ні, я тебе навіть слухати не хочу, йди звідси». Пауза. Потім Мончі запитує: «Ну що, ти щось збив, розмовляв?» Кажу: «Карпати» погодилися збити до 1 мільйона». Приїжджаю до Димінського: «Ну все, зробив для вас цей мільйон». Петро Петрович радий - з 500 тисяч підняв до мільйона. Мончі радий - з двох мільйонів збив до одного. Футболіст радий - поїхав і отримав шанс в хорошому чемпіонаті. Так працює цей бізнес», - саме так історію трансферу Шведа з «Карпат» в «Севілью» описував агент Олег Смалійчук, і вона прекрасно демонструє, кому і для чого, в першу чергу, була потрібна ця угода.

Якщо говорити простіше, то на Шведі просто зробили бізнес. Агент та «Карпати», і в цілому в цьому немає нічого поганого, адже за такою моделлю працює величезна кількість клубів по всьому світові. Інша справа, що українські футболісти - це, так би мовити, особлива каста, яка звикла бути оточеною турботою та увагою. Опинившись в абсолютно чужій країні, Мар'ян Швед зрозумів, що там ніхто за ним бігати не буде, і над його талантом з тремтячими руками трястися теж буде нікому, тому як в «Севільї» практично кожен футболіст має такий же, якщо не вищий статус.


Твіттер Севільї. Марьян Швед і Рамон Мончі

Це була хороша школа для Мар'яна, яку життя дало йому можливість пройти дуже рано - вже у 18 років. Майже відразу ж Швед був відправлений в молодіжну команду «Севільї», де за задумом Мончі і керівників, українець повинен був краще освоїтися, і проявити себе, а вже потім робити крок в першу команду клубу. На жаль, але цього не сталося. Перший рік виявився для українця справжнім випробуванням через нездатність швидко освоїти мову, без знання якої в іспанському футболі взагалі нічого робити, особливо футболістові, чий статус вкрай далекий від зіркового.

На другий рік динаміка ніби як намітилася позитивна, але трапилася травма хрестоподібних зв'язок коліна, через яку Швед пропустив 266 днів. «Спочатку було важко. На другий рік було легше, почав більш-менш розуміти, але отримав травму. Після травми було вже важко, я не грав. Пропустив 8 місяців», - зізнавався згодом Мар'ян.

Більш того, ще влітку 2016 року з «Севільї» пішов Євген Коноплянка. Подейкували, що через співвітчизника Швед чекав пропозиції саме від «червоно-білих», хоча трохи раніше на нього виходила «Валенсія». Мар'ян розумів, що йому одному закріпитися на чужині буде непросто, а тому наявність в команді іншого українця теоретично бачилася для Шведа величезним плюсом. На початку липня 2017-го «Шальке» остаточно викупив Коноплянку у «Севільї», а через два місяці іспанський клуб покинув вже і сам Швед - за 1 гривню, як згодом в одному з інтерв'ю зізнавався сам футболіст, його контракт у «червоно-білих» викупили рідні «Карпати»...

У «Селтіку» повторилося все те ж саме

Півтора сезони, які Швед провів в Україні, повернули його до життя. Мар'ян знову відчув кайф, виходячи на поле, і почав багато і красиво забивати за «зелено-білих». Недивно, що незабаром знову з'явився інтерес з-за кордону, агенти і різні опції. Все той таки Смалійчук розповідав, що у Шведа ще в січні 2019 року була пропозиція від «Генка», але в підсумку футболіст і його батько вирішили за краще зупинитися на варіанті з «Селтіком» - команді з шотландської ліги, де завжди в пошані була контактна боротьба, а не техніка, яка є головною чеснотою Мар'яна.

Втім, якщо Шведа не «затоптали» в УПЛ, яка також не відрізняється своїм підвищеним трепетом перед технічними футболістами, то і в Шотландії можна було грати. У кулуарах подейкували, що «Селтік» зробив кращу особисту пропозицію Шведу, ніж «Генк», і багато в чому це визначило перебіг подальших подій.

Сам Швед, тільки-но прибувши на «Селтік Парк», заявив, що зробив висновки з колишнього вояжу за кордон, і тепер очікує куди кращих результатів. «Кілька років тому я перейшов у «Севілью», але мені тоді було всього 18 років, і я був дитиною. Мені знадобилося багато часу на адаптацію, але я також сильно виріс і набагато краще зрозумів багато речей. Я не буду повторювати колишні помилки в Шотландії», - заявив Швед.

І починалося все для Шведа дійсно багатообіцяюче. 30 липня 2019 року Ніл Леннон випустив молодого українця на заміну у виїзному для «Селтіка» матчі кваліфікації Ліги чемпіонів проти «Нимме Калью», і в компенсований час Мар'ян забив другий м'яч своєї команди, який видався неймовірно красивим.

Фанати «Селтіка» після цього перформансу в соціальних мережах засипали Шведа компліментами, але це ніяк не допомогло Мар'яну заграти в першій команді. У сезоні-2019/20 українець зіграв лише 15 хвилин в одному поєдинку шотландської Прем'єр-ліги, а наставник команди Ніл Леннон давав зрозуміти, що не бачить Шведа у складі, незважаючи на його старанність в тренувальному процесі. Але вже через пару місяців коуч змінив риторику, заявивши, що український легіонер не демонструє на тренуваннях того ж рівня, що й решта футболістів, а ще не володіє англійською в тій мірі, щоб комунікувати з партнерами і наставником на належному рівні.

Іншими словами, не дивлячись на всі свої початкові заяви, але Швед в «Селтіку» наступив на ті ж граблі, що й до цього в «Севільї». Не вивчивши мову, українець виявився на узбіччі колективу, і вибиратися з цієї ями не дуже-то й хотів...

Провалена надія в «Мехелені»

Варіант з орендою в «Мехелен», який був реалізований в серпні, спочатку бачився для Шведа прекрасним шансом перезавантажити кар'єру. Бельгія давно стала своєрідною «футбольною Меккою» для українських футболістів, які в цьому чемпіонаті в більшості своїй виходили на якісно новий рівень.

Спочатку в «Мехелені» дуже тепло зустріли Шведа, підготувавши прекрасний ролик з нарізкою кращих моментів гри Мар'яна в колишніх клубах. Та й тренер команди Воутер Вранкен був приємно вражений тим, що його керівникам вдалося провернути такий гучний для клубу трансфер.

«Давайте будемо чесні, Мар'ян Швед - видатний талант, який навряд чи мріяв грати в клубі рівня «Мехелена». Але оскільки у нього не було належної ігрової практики в минулому сезоні, він хоче перезавантажити кар'єру з нами. Розраховую, що його поява стане для команди справжньою ін'єкцією якості», - заявив Вранкен, коментуючи підписання українця. Що правда, вже тоді коуч «Мехелена» немов передчував ймовірні проблеми, додавши до сказаного наступне: «Знаю, що Швед - сором'язливий хлопець, і нам доведеться взяти його під крило, але незабаром він познайомитися з партнерами по команді і все буде добре».

На жаль, але за чотири місяці нічого подібного не відбулося, а сам Вранкен, не стримавшись, як слід «пройшовся» по Шведу, в черговий раз розповівши про його нездатність вивчити мову, а також регулярні запізнення на командні збори та прагнення триматися відокремлено. Все це Мар'ян вже проходив в «Севільї» та «Селтіку», але вперто продовжує гнути свою лінію...

Не райдужні перспективи

Як далі буде розвиватися кар'єра Шведа? Складно передбачити, але з високою часткою ймовірності до кінця сезону українець досидить (в ігрову практику не дуже-то вже й віриться) в оренді в «Мехелені», яка, за неофіційною інформацією, обійшлася бельгійцям в 500 тисяч євро, а тому її дострокове розірвання не входить в плани «Селтіка», що прагне хоч якось компенсувати витрачені свого часу 2 мільйони євро на придбання українця.

Що буде, скажімо, влітку 2021-го? Логічно для Мар'яна шукати шляхи повернення в Україну. Так, його рідні «Карпати» нині животіють на задвірках, але напевно в УПЛ знайдеться чимало команд, у яких вистачить бажання і можливостей повернути Шведа. Хоча б на правах оренди, що теоретично могло б влаштувати і «Селтік», якщо вінгер знову зуміє засяяти так, як це сталося в період останньої його репатріації.

Не варто забувати, що наступного літа Мар'яну Шведу виповниться вже 24 роки, а це вік, в якому футболіст його амплуа повинен бути в самому розквіті сил, а не полірувати банку в аж ніяк не найсильнішому клубі чемпіонату Бельгії. Але набагато важливіше для самого футболіста зараз інше - як можна швидше вийти з того «ніжного віку», в якому Мар'ян буквально застряг, і через який не може вийти за межі раніше сформованих у нього шаблонів.

Зі сторони здається, що Швед в Європі відчуває себе недооціненим, і хоче, щоб там до нього ставилися з такою ж теплотою, як і в Україні. Якщо подібна гіпотеза не є хибною, то кар'єра в Європі - це те, що Шведу не підходить апріорі, адже там він є всього лише одним з багатьох легіонерів, а для досягнення успіху працювати над собою потрібно не тільки на полі, але й за його межами. Причому щодня, з ретельністю і прагненням, і все одно без гарантії на успіх (щось подібне в Іспанії зараз проходить Андрій Лунін, який демонструє значно більшу стійкість в характері). Поки ж Швед довів самому собі, що може бути успішним на рівні УПЛ, і само по собі це вже серйозне досягнення. Зрештою, можливо, це і є межа його амбіцій?

Оцініть матеріал
(79)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 31
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
nabooo
Ну я понимаю Коноплянку, у которого примера нормального не было (хотя он бы Жене не помог). Но у Шведа как раз есть примеры Малиновского, Зинченко, которые усердным трудом пробились в элиту топ-5. Если он при этом не может сделать выводов, как себя вести, то я бы и нашим клубам не советовал его подписывать. Теплые ванные - это не про спорт.
Devil
Надо поменьше слушать всяких динозавров тренеров и экспертов, рассуждающих про "язык футбола". Не понимаю, в чем проблема выучить язык? да хотя бы английский...
Perets8
Олег Лужний, не виглядаючи дуже інтелектуалом, народившись в совку, в Арсеналі зумів заслужити капітанську пов"язку. Може, справа у характері, точніше його відсутності та вихованні? Тоді нема чого рипатися в реальний світ, Міля з Алієвим за межі постсовка не висовувалися і нічо, живі...
D.Lanskoy
Бывают такие футболисты. Вроде бы талантливые, подают надежды - но не получается. Это не значит, что все, крест на карьере. Пусть возвращаются в УПЛ и показывают себя при родных болельщиках! Есть еще, например, Владлен Юрченко, играл за молодежку Байера, все пытался пробиться в основу, не получилось, в итоге вернулся и приносит хорошую пользу Заре. Так и надо.
ManUtd
Вывод: всем футболистам, кто желает перерости УПЛ, нужно хорошо знать английский, этого точно хватит для старта карьеры в любой стране
IronValdemar
Талант величезний, а схоже, що вже пропав.
Одружився в юному віці не ясно на кому, не режимить, не вивчив англійську. Жаль, що батько був футболістом, а син взагалі безтолковий.
Мав би правильну жінку, то б мотивувала, а ця тільки інстаграмом своїм переймається.
APOCALYPSE APOCALYPSE
жаль, что он такой глупый и не хочет играть. если бы впахивал, то мог бы добиться хорошей карьеры, а так он оказался неудачник ленивый. Зинченко без особого таланта, но впахивает говорит, как лошадь ибо по другому там не выдержать конкуренции и даже впахивая он мало получает практики, а Швед вообще...
Dfs2262ar
Какой нежный возраст? Звезду поймал по полной программе? На тренировки опаздывает.... Тренер бы не 3.14здел!
dd dent
Ой, да пахал бы как трактор да язык выучил, то и не было бы никаких этих цирков, а так будет аля коноплянко, только последний куда более одарён да все же отыграл удачные матчи что за днепр что за севилью со сбу
Remark
Пора переходить в Рух к опытному Милевскому. Тот научит и покажет высший пилотаж.
scorpio16
Выучить точнее не могут выучить иностранный язык лишь люди недалёкого ума к сожалению. Испанский учить намного легче чем английский с их временами и другими фишками. Швед просто лентяй и скорее всего звёздочку поймал, взять его интервью, то везде тренера не такие , а он один белый пушистый.
Yura Юрий
потому что швед, еще тот турок
mavast
Головна причина - СОРОМ'ЯЗЛИВІСТЬ. Це не дає багатьом досягнути в житті те, що вони можуть.
Sacrosanct
почему у украинца никак не получается заиграть в Европе
---
Потому что он воспитанник Карпат, где казино и стрип клубы были всегда нормой!
Володимир Захаров
Заурядный пацан, ничего в нем нет( Заиграл в Европе, пусть думает, если есть чем, бо футболист из него - нууууу....(
FACE_CONTROL
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Володимир Захаров
Не читая, без обид, а кто єто?
elfin folomkin
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил