Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 18 грудня 2020, 22:57
3825
5

ЗАВАЛЬНЮК: «Недопуск Житника - маячня і катастрофа для українського хокею»

Колишній віце-президент Федерації хокею України - про вибори президента Федерації хокею

| Оновлено 18 грудня 2020, 22:57
3825
5
ЗАВАЛЬНЮК: «Недопуск Житника - маячня і катастрофа для українського хокею»
YouTube. В'ячеслав Завальнюк

Сьогодні Федерація хокею України оголосила про результати виборів президента організації, яким став колишній віце-президент Георгій Зубко, який замінить Анатолія Брезвіна. При цьому самі вибори вийшли скандальними: ФХУ не допустила на вибори легендарного в минулому хокеїста Олексія Житника.

Про скандальні вибори президента ФХУ кореспондент Sport.ua поговорив з колишнім захисником збірної України В'ячеславом Завальнюком.

- В'ячеслав, як ви ставитеся до недопуску Олексія Житника до виборів президента ФХУ?
- Це маячня і катастрофа для українського хокею.  Я інакше сказати не можу. Що вже тільки не говорять про Олексія!  То він іде від Коломойського, то від Іванчука, то від Колесникова.  Тепер вже говорять, що від Медведчука.  Загалом, розпускають всякі чутки.  Я просто хочу, щоб люди звернули увагу на такі факти.

По-перше, це прославлений хокеїст.  Його поважають у всьому світі. Хто з наших хокейних чиновників може зателефонувати Вейну Гретцкі або Домініку Гашеку? Або президенту НХЛ?  А ось з Олексієм Житником всі ці люди будуть розмовляти.  Він стільки років допомагав дитячій школі «Сокола», я тому свідок. Починаючи від форми, закінчуючи фінансуванням і реалізацією програм.  Зараз, завдяки його участі, в УХЛ грає хокейний клуб Сокіл.

 По-друге, ми можемо порівняти того ж Зубка і Житника з точки зору менеджменту. Олексій все заробив своєю працею і кар'єрою хокеїста.  Він скромна людина, але дуже хороший менеджер.  Хай вибачить він мене, але у нього є готельний бізнес, є завод під Києвом, де виробляють побутову хімію.  Багато дрібного бізнесу, тобто, він реально успішний менеджер і авторитетний хокеїст.  А найголовніше - він живе хокеєм. Ми, хокеїсти, живемо хокеєм, починаючи з шести років.  Хто б що не говорив, але де Гоша Зубко, а де Олексій Житник?

- А що про це говорять у хокейному світі?
- Три місяці тому я зустрічався в Європі з президентами Федерацій Швейцарії, Німеччини, Словаччини та Австрії.  Ми обговорювали ситуацію в світовому хокеї.  Над нами жартують, що ми вже на рівні Монголії. Не хочу ображати цю країну, вона чудова, просто в хокей там ніколи не грали.  Мені це прикро, як хокеїстові, який віддав 9 років збірній України в елітному дивізіону і на Олімпійських іграх. Я знаю і бачу, що наш хокей може повернутися в еліту і спокійно там грати.  У нас дуже талановита молодь.

 Два дні тому зустрічався з Мирославом Шатаном.  Він питав: «Ну що, як у вас справи?  Алекс йде в президенти Федерації?».  А вони з Житником друзі. Я сказав, що Алекс не буде президентом.  Він здивувався: «Як? Він що, не захотів?».  Я йому пояснив, що він захотів, але його не пустили.  У Шатана квадратні очі були.  Він запитав: «Це що, мафія?».  Я не став йому роз'яснити, але сказав, що це просто непорядні люди.

- Ви свого часу працювали з нинішніми керівництвом в статусі віце-президента ФХУ. Чому пішли?
- Я пішов років шість тому. Спочатку я бачив, що керівництво начебто хотіло розвивати хокей. Але потім Анатолій Іванович Брезвін почав більше прислухатися до думки таких «фахівців», як генеральний секретар Коваль і йому подібні, які до хокею не мають ніякого відношення. Я не міг з цим погодитися. Вони ж реально знущаються над спортсменами і хокеїстами. Хоча самі - люди, про яких забудуть.

Я казав Анатолію Івановичу: Коваль добре відправляє факси, пише якісь листи, нарізки робить добре.  А до хокею він взагалі ніякого відношення не має. Мені це все почало нагадувати НКВД за радянських часів. Люди дріб'язкові, нікчемні, ось система поглинула якогось генерала, його заарештували за доносами, по пліткам.  І ось ці люди починають над ним знущатися, бо самі нічого не з себе не мають.  Вони - пил.  Ось ви пройшлися і у вас на черевиках пил залишився.  Так само і Коваль - він піде і про нього ніхто не згадає. Як і про все нинішнє керівництво. А Житника будуть пам'ятати, поважати, куди б ви не приїжджали, на всіх форумах і конгресах, всюди величезну повагу висловлюють Олексію. А нинішні керівники намагаються брудом облити велику людину.

- Як ви думаєте, чому Брезвін вирішив не боротися за посаду далі, а від чинного керівництва висувається Зубко?
- Складно сказати.  Це чисто піар.  Для них хокей - це шоу.  Були чемпіонати світу, але це ж шоу, там немає роботи.  У мене був тренер - Борис Петрович Михайлов.  Він завжди нам повторював: хлопці, головне - любить хокей в собі, а не себе в хокеї.

Такі хлопці, як Гунько, Бобровников, Житник, Симчук, Литвиненко - це легендарні люди, хокей - це їхнє життя.  А в тих, хто зараз при владі, я взагалі не бачу ніякого хокею. Вони просто далекі від цього.  І коли з ними розмовляєш, вони навіть не розуміють, про що ти з ними говориш.

А найстрашніше, що той же Брезвін і його віце-президенти, розуміють, що вони знищують хокей і роблять це спеціально.  І менше з тим, якби вони не розуміли, що Житник - це супер і краще керівника бути не може бути для українського хокею. Його підтримають і політики, і президенти, будь-які влади, якщо він вибудує правильну систему.  Але вони це розуміють, однак, в силу своєї жадібності, цілеспрямовано вбивають хокей.

- У цьому причина, що хокей в Україні не став популярнішим за футбол?
- Не знаю, просто не знайшлося в державі такої людини, яка допомагала би спорту. У нас так вибудовано систему, що яка б влада не була, вона повинна підтримувати спорт, давати якісь преференції. Я давно говорив: подивіться на Європу. Якщо в хокеї є спонсори, то у них є пріоритетне оподаткування. Ті гроші, які вони б віддали державі, вони витрачають на команди, дитячі школи і так далі. Якби у нас було так, то спорт в Україні розвивався б.

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Еліна СВІТОЛІНА: «Моє рідне місто Одеса під атаками вже багато днів»
Теніс | 02 травня 2024, 07:51 12
Еліна СВІТОЛІНА: «Моє рідне місто Одеса під атаками вже багато днів»

Перша ракетка України розповіла про важливість роботи свого благодійного фонду

Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?
Футбол | 02 травня 2024, 06:40 44
Німеччина буде представлена 5 клубами у ЛЧ. Чи потрапить Шахтар в основу?

Вже відомі всі 5 клубів: Байєр, Баварія, Штутгарт, РБ Лейпциг, Боруссія Д

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
tima fialko
Сумно таке читати.Європейська хокейна Монголія -гірка і справедлива оцінка
brutal2015
Очень жаль, что в Украине такое отношение не только к хоккею, но и к спорту вообще. Считаю украинцев очень способной к спорту нацией. Думаю даже при небольшой поддержке со стороны государства украинцы могли бы достичь успехов сравнимых со странами бывшей Югославии.
Роман Порывай
Много текста и комментариев о поддержке/неподдержке хоккея властью. Но просто оглянитесь, много ли пацанов у нас зимой с клюшками шайбу гоняет. На этом фоне с футболом и баскетболом у нас просто бум. Без изменения позиции власти и финансирования сложно что-то сделать, но без массового увлечения хоккеем тоже особо ничего не сделаешь. Возможно,что успехи на международном уровне могли бы как-то зажечь молодёжь на увлечение хоккеем, но для этого должно ой как много факторов сойтись. Да и погода у нас зимой в последние годы не сильно хоккейная. То дождь,то слякоть. Сильно не поиграешь.
Богдан Саженко
житник чемодан вокзал мордовія
rugby1970
Чему удивляться? У нас во главе "государства" все 30 лет - сплошные педо-спортсмены! Кравчук, Кучма, Ющенко, пенькопрыгатель Витька-шапкокрад, гнойный барыга-дегенерат порошенко и малый "пенисист" зеленское - далеки от спорта, как я - от вагины Индиры Ганди, да простит меня великий спортивный народ Индии!!! Я гонял шайбу во дворе каждый день зимой, мои соседи - чемпионы "Золотой шайбы", дома - клюшка Христича, автографы Блозина, Баля, Бессовнова, Михайличенко, "Легенда №17" - среди любимейших фильмов, да и хоккеем - не ограничиваюсь, в свои 50 после инсульта играю 2-3 раза в неделю в волейбол... А провластному быдлу - НАСРАТЬ НА СПОРТ и здоровье нации!