Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 15 сiчня 2021, 14:47
4126
8

Чого чекати від нового сезону в НБА. Східна конференція

Оглядач Sport.ua В'ячеслав Шевченко анонсує новий сезон в НБА

| Оновлено 15 сiчня 2021, 14:47
4126
8
Чого чекати від нового сезону в НБА. Східна конференція
Twitter. Кевін Дюрент, Кайрі Ірвінг

Вже скоро, 22 грудня, стартує черговий сезон у найсильнішій лізі світу. У кого які плани на регулярку - боротьба за посів, боротьба за плей-оф або за високий пік на майбутньому драфті. Починаємо зі Сходу!

«Клівленд Кавальєрс»

Прийшли: Айзек Окоро, ДжаВейл МакГі, Ділан Віндлер, Дем'єн Дотсон.

Пішли: Тристан Томпсон, Альфонсо МакКінні, Анте Жижич.

На даний момент «Клівленд» - найбільш незбалансована команда ліги. З одного боку, їхня стартова п'ятірка насичена талантами (в задній лінії) до такої міри, що на останньому драфті Кобі Олтмену довелося брати потрібного баскетболіста на «трійку», а не найталановитішого з решти (плеймейкер Хейз). Це наштовхує на думку про вихід клубу з перебудови.

І дійсно, зараз «Клівленд» повинен показати результат і працювати, що називається, на «заліковку». Щоб уже в наступному сезоні «залікова книжка» почала працювати на них. Чому? Через рік закінчуються: величезний контракт Драммонда і непотрібний - Екзама. І ці кошти (близько 30 мільйонів доларів) можна буде інвестувати або в міцних рольовиків, або підписати повноправну зірку. Так що, у команди з Огайо вперше після другого відходу Джеймса з'явилася реальна мета на регулярний сезон. Ось тільки слабко віриться у високе підсумкове місце «Клівленда», коли в них у бек-корті Секстон і Гарленд, а тренер - Бікерстафф. Хто захищатися буде? Лав? - Смішно.

Прогноз: 13-е місце.

«Атланта»

Прийшли: Данило Галлінарі, Богдан Богданович, Тоні Снелл, Реджон Рондо, Оньєка Оконгву, Кріс Данн.

Пішли: Джефф Тіг, Де`Андре Бембрі, Олексій Лень, Вінс Картер, Дем'єн Джонс, Еван Тернер.

 «Атланта» знатно зміцнила свій ростер і тепер готується вклинитися в гонку за плей-оф. Або хоча б плей-ін. Найцікавіше - в цьому є логіка. Якщо Трей Янг покаже видатну гру в кожному матчі регулярки, Галлінарі і Рондо вирішили не закінчувати з баскетболом, отримавши (вкотре) жирні контракти, а Капела не буде сильно заважати під кільцем (тому ж Янгу), «Хоукс» цілком собі здатні дати бій всім командам Сходу, крім лідерів.

Але будемо відверті, подібне різке підвищення в якості виконавців ще нікому не йшло на користь відразу. Запитайте у ЛеБрона (сезон 2011). А таких же «з бруду в князі» команд в конференції зараз - хоч греблю гати. І «Атланта» серед них виглядає лише трохи краще за інших.

Прогноз: 8-е місце.

«Нью Йорк Нікс»

Прийшли: Обі Топпін, Імманюель Квіклі, Алек Беркс, Нерленс Ноель, Остін Ріверс, Омарі Спельмен, Джейкоб Еванс.

Пішли: Боббі Портіс, Дем'єн Дотсон, Тедж Гібсон, Алонзо Тріір, Кадим Аллен.

Відразу варто відзначити, що плани Леона Роуза з придбання Кріса Пола і Кармело Ентоні провалилися моментально. А значить, мета генерального менеджера команди - «літо Янніса» і перший драфт пік-2021. Що для цього потрібно? Злити сезон, не видавати довгих контрактів, а молодих хлопців «Нікс» - розвивати/обміняти/хоч щось з ними зробити. І Роуз успішно з цим справляється. Плюс був найнятий «генерал Тібс». Цікаво, його спеціально під Берретта, Нтілікіна і Нокса підписували?

Зараз «Нью-Йорк» нагадує «Філадельфію» на початку «Процесу». І це вже добре, що немає важких контрактів, а з наявним ростером можна щось ліпити. Заокеанські експерти відзначають правильну роботу офісу клубу. Але це ж «Нью-Йорк», від них можна чекати чого завгодно.

Прогноз: 14-е місце.

«Детройт Пістонс»

Прийшли: Джеремі Грант, Делон Райт, Мейсон Пламлі, Кілліан Хейз, Родні МакГрудер, Джош Джексон, Айзейа Стюарт, Саддік Бей, Дейвідас Сірвідіс, Джанан Муса, Джаліл Окафор.

Пішли: Люк Кеннард, Брюс Браун, Реджи Джексон, Ленгстон Гелловей, Джордан Макрей, Крістіан Вуд, Тоні Снелл.

Piston Powered

Клуб нашого Святослава Михайлюка. Той випадок, коли кажуть: «Було б щастя, та нещастя допомогло». Відверто дурна трансферна політика клубу робить його мало не головним аутсайдером Сходу, що посилився. Грант, Райт, Пламлі, Сірвідас (хто це???) - новачки «Детройта» на тривалих контрактах. Нещастя? Так. У чому щастя? Другий найдешевший контракт «Пістонс», Сві Михайлюк, має всі шанси стати «залізним» основним у команді.

За кілька тижнів уже п'ятий конкурент Михайлюка покинув Детройт

Результат «Детройта» буде залежати від стану лідерів - Блейка Гріффіна і Ді Роуза. Тим більш обґрунтовано можна стверджувати, що «Пістонс» - фаворити в боротьбі... за перший пік на драфті-2021. Ну а Михайлюку - удачі і підписання довгострокового (судячи з цього міжсезоння) контракту з командою.

Прогноз: 15-е місце.

«Чикаго Буллс»

Прийшли: Патрік Вільямс, Гарретт Темпл.

Пішли: Кріс Данн, Шакілл Харрісон.

«Буллс» напрочуд грамотно спрацювали в міжсезоння, взявши з драфта такого необхідного захисного вінга, не стали тримати у себе Кріса Данна, та й взагалі, планомірно і грамотно ростять оточення для Лаурі Маркканена.

Наступний сезон може багато значити для команди, у якої буде фінансова свобода в платіжній відомості. Як і у «Клівленда». І вони також будуть грати на перемогу в кожному матчі (зливати їм вже нікуди). Тільки ось у плей-ін вони потраплять навряд чи. Але «показати товар лицем» і спробувати щастя в гонитві за Яннісом цілком можуть. Хоча б заради пристойності.

Прогноз: 12-е місце.

«Шарлотт Хорнетс»

Прийшли: Гордон Хейворд, ЛаМело Болл, Вернон Кері, Нік Річардс.

Пішли: Ніколя Батюм, Марвін Вільямс, Віллі Ернангомес.

Ніколи не думав, що скажу це, але «Шарлотт» відмінно спрацювали в це міжсезоння. Ні, мова не про Хейворда і Болла. Команда забрала собі міцного центрового з «Дьюка» - Кері, і позбулася вікових Вільямса і Ніколя Батюма. Але найголовніше - «Хорнетс» у гонці за Яннісом (добре, за топовими вільними агентами) наступного літа.

Що вселяє оптимізм? Вважаю Джеймса Баррі чудовим фахівцем, який здатний вивести команду на новий рівень. І чому б йому не зробити це саме зараз?

Чому не вірю в «Шарлотт»? У них так і не додалося хлопців зі стабільним «дальнім». А ЛаМело так взагалі тренери можуть почати ставити кидок заново. Як це було з його братом, Лонзо.

Прогноз: 11-е місце.

«Вашингтон»

Прийшли: Расселл Вестбрук, Дені Авдія, Робін Лопес, Ентоні Хілл, Рауль Нето.

Пішли: Джон Волл, Ян Маінмі, Шабазз Неп'єр.

НБА, Расселл Вестбрук

Зізнайтеся чесно, ви стежили раніше за «Вашингтоном»? - ймовірно, найбільш нудним клубом НБА. Особисто я - ні. Але з Рассом, Авдією і Хачімурою це може бути один з найсимпатичніших колективів у лізі.

У минулому сезоні «Візардс» були «першими на селі» - кращими серед гірших. Апгрейд у вигляді характеру Вестбрука здатний вивести команду в зону плей-ін. Або навіть безпосередньо в плей-оф. Загалом, у команди Скота Брукса є все необхідне, щоб стати гіршими серед кращих вже в майбутньому сезоні. Після «Х'юстона» Расс затягне.

Прогноз: 9-е місце.

«Орландо Меджик»

Прийшли: Коул Ентоні, Чума Окікі.

Пішли: Ді Джей Огастін.

Стів Кліффорд - геній для «Орландо» і «Шарлотт». Він виводив ці команди в плей-оф тоді, коли їм прогнозували... високий драфт-пік. «Меджик» нікого не втратили (в Огастіні потреби немає за наявності прогресуючого Фульца). І посилили лавку через підписання молоді.

Цікаво було б побачити обміни Гордона і Вучевіча (і Фурньє). Але проблема «Орландо» в тому, що вони не можуть тверезо оцінити ситуацію і подивитися правді в очі. Хто вони? Команда рівня плей-оф НБА? Ні, швидше, їм пощастило з тренером. Команда-болото східної конференції? Це ближче до правди. Але коли «Шарлотт», «Атланта» і «Вашингтон» беруть навколоелітних баскетболістів, «Орландо»... нікого не бере. Ось вам і гонка озброєнь. Той випадок, коли стабільність переходить в застій. А той - в деградацію.

Прогноз: 10-е місце.

«Бруклін Нетс»

Прийшли: Джеф Грін, Лендрі Шемет, Брюс Браун.

Пішли: Гарретт Темпл, Вілсон Чендлер, Іман Шамперт.

НБА, Кевін Дюрент, Кайрі Ірвінг

А ось і перший фаворит Сходу. Про Хардена поки говорити не будемо. Але і так ростер команди на 157,6 млн доларів виглядає вражаюче. Повернуться травмовані в минулому сезоні Дюрент і Ірвінг. А «банка» вже встигла показати, на що здатна в минулому плей-оф. Новачки? Просто порівняйте розділ прийшли/пішли.

«Бруклін» бачиться реальною силою в Східній конференції і в чемпіонаті в цілому. Боротьба за титул - ось межа цієї команди. Як баскетболісти «Нетс» виступлять у регулярному сезоні? На папері вони фаворити в боротьбі за перший посів. А як насправді? Подивимося, куди перейде Харден.

Прогноз: 1-е місце.

«Філадельфія»

Прийшли: Денні Грін, Сет Каррі, Тайріз Максі, Двайт Ховард, Райан Брокофф, Айзейя Джо, Тоні Бредлі.

Пішли: Ел Хорфорд, Алек Берк, Трей Беркс, Рауль Нето, Кайл О`Куін, Джош Річардсон, Глен Робінсон.

Нова команда Деріла Морі. Їхній склад в цьому сезоні можна буде передбачити аж до заборони на обміни. А зараз, із Доком Ріверсом, «Філа» ще сама не знає, на що здатна. Але є впевненість, що команда буде ставати тільки сильнішою на дистанції.

Чому «Філадельфія» входить до пулу претендентів на титул вже зараз? Деріл Морі. Чому команда не в топ-4? На даний момент конкуренти виглядають не те щоб сильнішими, але більш стабільними і збалансованими в плані ростеру, і з більш якісними тренерами.

Ймовірно, «Філа» - це та команда, за діями фронт-офісу якої буде спостерігати найцікавіше в цьому сезоні.

Прогноз: 5-е місце.

«Маямі Хіт»

Прийшли: Евері Бредлі, Мо Харклесс, Прешесс Ачіува.

Пішли: Джей Краудер, Соломон Хілл, Деррік Джонс.

Очевидно, Пет Райлі мітить в Янніса. Інакше, він зберіг би Краудера і підписав би більш статусних хлопців у ротацію. З іншого боку, «Маямі» знає свою силу (фіналісти НБА), знає, що, хоч середній рівень Східної конференції і виріс, але рівень контендерів, крім «Брукліна», впав. А фінал конференції або фінал НБА на проміжному етапі в боротьбі за Адетокумбо - відмінний результат.

Іншими словами, зараз «Хіт» знаходяться у виграшному становищі за будь-яких розкладів. Головне для них було не забити платіжну відомість команди. З чим вони успішно і справилися. І потім, якщо ви знаєте, що вже перемогли, чи будете ви напружуватися в кожному окремо взятому матчі?

Прогноз: 4-те місце.

«Індіана Пейсерс»

Прийшли: Джейлен Лекі.

Пішли: Ті Джей Ліф.

Найсимпатичніша команда останніх 3-4 років в НБА розвалюється на очах. Спершу ці чутки про обмін Оладіпо, який до того ж на витікаючому контракті. Потім Тернера відправляли в «Бостон». І тільки відверте жлобство Денні Ейнджа позбавило змоги здійснити цей трейд. А зараз команда входить в сезон з новим тренером-ноунеймом. Це катастрофа?

Зовсім ні. Очевидно, великих перестановок «Пейсерс» уникнути не вдасться. Або Оладіпо (є Брогдон - дешевше і на довше), або Тернер (є Сабоніс - якісніше і лояльніше), або вони обидва покинуть клуб ще до заборони на обміни в силу дублювання позицій та перенасичення недозірками там, де потрібні якісні рольовики. Відносно тренера - він працював у штабі «Торонто» під керівництвом генія і тренера року - Ніка Нерса. Напевно, Нейт Бьоркгрен чимось же заслужив таку довіру від не дурного генерального менеджера в НБА - Кевіна Прітчарда.

Прогноз: 7-е місце.

«Бостон Селтікс»

Прийшли: Трістан Томпсон, Ерон Несміт, Пейтон Прітчард, Джефф Тіг.

Пішли: Гордон Хейворд, Бред Вонамейкер, Енес Кантер, Венсан Пуар’є.

А що, якщо в команду прийшов би Майлз Тернер? Або Хейворд залишився б? Ми б зараз говорили про «Бостон», як про головного фаворита Східної конференції. А Денні Ейндж узяв би титул найкращого генерального менеджера ліги. Але це ж «Нью-Йорк». Ой, «Бостон». Ой, Денні Ейндж.

Котрий рік поспіль «Селтікс» стають лише слабшими і розраховують тільки на внутрішній резерв. Котрий рік поспіль до них не їде жоден якісний рольовик у період перед забороною на обміни. Знову ж: порівняйте прийшли/пішли і ви побачите, що «Бостон» вже тільки тіньовий фаворит чемпіонату. А час іде. Скоро доведеться і Тейтуму платити багато. А команда тільки слабшою стає.

Прогноз: 3-е місце.

«Торонто Репторс»

Прийшли: Олексій Лень, Ерон Бейнс, Де`Андре Бембрі, Малакай Флінн.

Пішли: Марк Газоль, Серж Ібака, Рондей Холліс-Джефферсон.

Дивовижна ситуація, конкуренти по позиції українських баскетболістів просто розбігаються по інших командах. Ось і «Торонто» покинув майже весь основний фронт-корт команди. Тим краще для Олексія Леня.

Олексій Лень в Торонто – краще, що могло статися з українцем в НБА

В цілому, список втрат в «Репторс» вражає. Але Нік Нерс не будує гру конкретно від «великих». Показово, що Лаурі і ВанВліт часто з’являються на паркеті разом. А їхня головна зірка - Паскаль Сіакам, твіннер, - баскетболіст, що застряг між позиціями, як наприклад: Ентоні Беннетт (1 пік-2013) і Деррік Вільямс (2 пік-2011), який в будь-який іншій команді мав би хороші шанси... закінчити на рівні НБА ще пару років тому. Тренеру канадської команди, перш за все, важливі швидкість і здатність до прийняття рішень. А не прізвища на майках. Так що чекаємо від «Торонто» високих позицій і в цьому регулярному сезоні.

Прогноз: 6-е місце.

«Мілуокі Бакс»

Прийшли: Дрю Холідей, Ді Джей Огастін, Боббі Портіс, Сем Меррілл, Брін Форбс.

Пішли: Ерік Бледсоу, Веслі Метьюз, Джордж Хілл, Кайл Корвер, Робін Лопес, Ерсан Ільясова.

НБА, Янніс Адетокумбо

Для «Мілуокі» цей сезон - останній шанс залишитися в топі команд ліги. Янніс ще не підписався, а половина команд Сходу вже заготовила місце в своїй платіжній відомості якраз під максимальний контракт грека. Що «Бакс» потрібно для щастя? Стати бойовитим колективом. Як це перевірити? Тільки іграми на виліт. Виходить, або Адетокумбо вибирає гроші заздалегідь і робить свій контракт незмінним, залишаючись у Вісконсині надовго. Або не продовжується з командою і чекає на плей-оф 2021 року, аби за його результатами прийняти зважене рішення про майбутнє.

І ось у такий трясці команди та її лідера належить починати сезон НБА. Одне можна сказати точно, фронт-офіс клубу «навів марафет». Навіть, можливо, «Мілуокі» стали сильнішими. Але вам теж здається, що Янніс хоче виграти титул більше, ніж заробити гроші, які він і так в підсумку заробить, але на іншому контракті і в іншій команді?

Прогноз: 2-е місце.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мілевський розповів, чи спілкуються вони з Алієвим
Футбол | 01 травня 2024, 15:24 2
Мілевський розповів, чи спілкуються вони з Алієвим

Колишні гравці «Динамо» ще не помирилися

Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді
Теніс | 01 травня 2024, 22:26 2
Стали відомі всі півфіналістки престижного турніру в Мадриді

Єлена Рибакіна виграла у Юлії Путінцевої, Аріна Соболенко обіграла Мірру Андрєєву

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Lion
Прогноз дело не благодарное.
Я бы поменял местами Бруклин и Милваки...
Ирвин очень часто получает травмы, если не будет играть весь сезон, то вряд ли они займут первое место в конференции.
Timur24
цікава стаття. чекаємо регулярку. свят можливо і буде в основі, лень навряд чи, так на підхваті. дивлюся предсезонні ігри, ну і хоча тільки вливається в команду.