Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 12 грудня 2020, 16:30
62771
28

Ветерани з ветеранів. 10 футболістів у віці 40+, що продовжують грати

Sport.ua представляє добірку справжніх «динозаврів» сучасного футболу

| Оновлено 12 грудня 2020, 16:30
62771
28
Ветерани з ветеранів. 10 футболістів у віці 40+, що продовжують грати
Твіттер Ювентуса. Джанлуїджі Буффон

В останні роки все частіше й частіше доводиться стикатися з думкою, що футбол в цілому стає більш швидким, інтенсивним та енерговитратним. Тому вболівальники різних команд в більшості своїй все частіше й частіше звертають погляди в бік молодих і перспективних талантів, а тих, хто володіє колосальним досвідом, але за своїм віком легко може посперечатися з деякими сучасними тренерами, наполегливіше і наполегливіше «відправляють» на пенсію.

Втім, далеко не у всіх клубах активно «заглядають в паспорт», коли приймають рішення про продовження співпраці з гравцем. Сьогодні ми представимо добірку з десяти футболістів, яким за сорок, і які мають на своєму рахунку матчі в рядах своєї національної збірної, але все ще продовжують грати на професійному рівні. Так, це може бути не топ-рівень, проте три умови в цій добірці будуть дотримані беззаперечно: вік 40 років і більше; досвід виступів за національну збірну (відсіємо велику кількість тих, хто не досяг істотних успіхів у своїй кар'єрі); наявність ігор за професіональні клуби в поточному році або сезоні.

10. Естебан ПАРЕДЕС

Вік: 40 років
Громадянство: Чилі
Клуб: «Коло-Коло»

Капітан і один з найвидатніших футболістів в історії «Коло-Коло», центральний нападник Естебан Паредес віддав понад десять років кар'єри команді, з якою чотири рази ставав чемпіоном Чилі. Паредес є справжньою легендою тамтешнього чемпіонату, тому як на його рахунку 219 забитих м'ячів в розіграшах ліги, і це найвищий показник за всю історію чилійського національного чемпіонату. У складі збірної Чилі Паредес взяв участь у двох чемпіонатах світу - 2010 і 2014 років, а всього на його рахунку 42 поєдинки і 12 забитих м'ячів за національну команду. У нинішньому сезоні «Коло-Коло» вкрай невдало виступає в чемпіонаті Чилі, але на рахунку Паредеса 11 матчів і 3 забитих м'ячі. Зараз форвард заліковує травму коліна, яку отримав в кінці листопада. Подейкують, що вона може привести до закінчення кар'єри Естебана, контракт якого з «Коло-Коло» розрахований до 31 січня 2021 року. Втім, в розпорядженні бомбардира є опція на однорічну пролонгацію угоди, а тому списувати його з рахунків вже зараз дещо передчасно.

9. Артур БОРУЦ

Вік: 40 років
Громадянство: Польща
Клуб: «Легія»

Польський воротар Артур Боруц заявив про себе в Європі завдяки вдалим виступам в Шотландії за «Селтік». Там він провів п'ять років, а потім був проданий в «Фіорентину», з якої переїхав до Англії, де пограв за «Саутгемптон» і «Борнмут». Влітку нинішнього року Боруц покинув Туманний Альбіон, і повернувся в рідну Польщу, де підписав контракт на один сезон з «Легією». Зараз Артур є ключовим голкіпером команди в чемпіонаті Польщі, а «Легія» досить успішно розпочала сезон і є одним з очевидних претендентів на «золото». Відзначимо, що в активі Боруца 65 матчів за збірну Польщі, з якою він взяв участь у фінальних частинах чемпіонату світу-2006, а також чемпіонатів Європи-2008 та 2016.

8. Хосе САНД

Вік: 40 років
Громадянство: Аргентина
Клуб: «Ланус»

Аргентинський нападник і вихованець академії «Рівер Плейт» Хосе Санд більшу частину своєї кар'єри провів у Південній Америці, але в 2011 році на півроку заглянув і в Європу, де його орендував «Депортіво». На жаль, проявити себе в стані галісійців Санду не вдалося, і він незабаром відбув геть. Проте, для аргентинського футболу, і зокрема, «Лануса» цей нападник є одним з культових. Санд зі 132 забитими м'ячами в активі є найкращим бомбардиром в історії «Лануса», з яким в 2016 році ставав чемпіоном Аргентини, а ще - кращим бомбардиром Кубка Лібертадорес-2017. Має на своєму рахунку Санд і 2 матчі за національну збірну Аргентини, але кар'єра там у нього не склалася. Навесні нинішнього року в пресі повідомлялося про те, що Санд може завершити кар'єру через пандемію коронавірусу і призупинення розіграшу чемпіонату Аргентини, але в підсумку Хосе прийняв рішення повернутися у великий футбол, підписавши контракт до літа 2021-го.

7. Іслі ХІДІ

Вік: 40 років
Громадянство: Албанія
Клуб: «Кастріоті»

Цього албанського воротаря напевно пам'ятають віддані вболівальники українського чемпіонату. З 2007 по 2010 рік (з перервами) Хіді виступав в рядах криворізького «Кривбасу», а потім поїхав до «Динамо» з Тирани. З 2011 по 2018 роки виступав за різні команди, що представляють чемпіонат Кіпру, а потім знову повернувся на батьківщину. На даний момент Іслі Хіді, на рахунку якого 17 матчів за національну збірну своєї країни, є беззаперечним гравцем основи клубу «Кастріоті», що бореться за високі місця в албанській Суперлізі.

6. Ясухіто ЕНДО

Вік: 40 років
Громадянство: Японія
Клуб: «Джубіло Івата»

Центральний півзахисник Ясухіто Ендо є рекордсменом за кількістю проведених матчів у футболці національної збірної Японії. З 2002 по 2015 роки Ендо провів 152 поєдинки за «синіх самураїв», взявши участь в трьох чемпіонатах світу (2006, 2010 і 2014). У свої нинішні 40 років Ендо вже не витягує настільки високий рівень гри, але все-таки продовжує професійну кар'єру. На початку жовтня «Гамба Осака», в рядах якої він провів 19 сезонів поспіль, відправила ветерана в оренду в «Джубіло Івату», яка виступає в другому дивізіоні японського чемпіонату. Договір оренди, як і контракт Ендо з «Гамба Осака», закінчується 31 січня 2021 року, а що буде далі - покаже тільки майбутнє, і рішення самого Ясухіто.

5. Пауло ДА СІЛВА

Вік: 40 років
Громадянство: Парагвай
Клуб: «Лібертад»

Цей центральний захисник за свою кар'єру пограв у безлічі клубів, в тому числі і європейських, де захищав кольори італійських «Перуджі», «Венеції», «Козенци», а також англійського «Сандерленда» та іспанської «Сарагоси». Втім, більшу частину своєї кар'єри Да Сілва провів у мексиканських клубах «Толука» і «Пачука», а в 2017 році повернувся в рідний Парагвай, де, незважаючи на солідний вік, продовжує виступати за місцевий «Лібертад». Однак головним досягненням в кар'єрі Да Сілви є те, що він провів 150 поєдинків за національну збірну Парагваю, з якою взяв участь у двох чемпіонатах світу - у 2006-му в Німеччині і в 2010-му в Південно-Африканській Республіці. За кількістю поєдинків Пауло є рекордсменом національної команди, кар'єру в якій завершив три роки тому, після невдалої спроби парагвайців відібратися на ЧС-2018.

4. Ярослав ДРОБНИ

Вік: 41 рік
Громадянство: Чехія
Клуб: «Динамо» Ческе-Будейовіце

Ярослава Дробни однозначно повинні пам'ятати шанувальники європейських чемпіонатів, які приділяють увагу не тільки виступам грандів, але й команд рангом нижче. За свою кар'єру чеський кіпер чимало пограв, зокрема, в німецькій Бундеслізі, де виступав за такі команди як «Герта» (120 матчів), «Гамбург» (84 матчі), «Бохум» (17 матчів), «Вердер» (10 матчів) і «Фортуна» Дюссельдорф (3 матчі). Влітку минулого року після закінчення контракту з «Фортуною» став вільним агентом, а в жовтні прийняв пропозицію «Динамо» з Чеське-Будейовіце. У цій команді Дробни нині ключовий воротар, і не виключено, що наступного літа сторони продовжать договір, що нині близиться до завершення, ще як мінімум на сезон-другий.

3. Тім ХОВАРД

Вік: 41 рік
Громадянство: США
Клуб: «Мемфіс 901»

Американський голкіпер (121 матч за збірну країни), широку популярність якому принесли виступи в англійській Прем'єр-лізі за «Манчестер Юнайтед» і особливо «Евертон» (в стані «ірисок» Ховард відіграв 10 сезонів), з 2016 року виступає на батьківщині. Спершу Тім провів три сезони в «Колорадо» в рамках MLS, а потім покинув цей клуб і прийняв рішення завершити кар'єру, проте пізніше передумав і на початку 2020-го підписав однорічну угоду з клубом «Мемфіс 901», паралельно будучи його співвласником. У чемпіонаті USL Ховард провів 6 матчів в нинішньому році, а «Мемфіс 901» не виконав завдання по виграшу ліги, не потрапивши навіть в плей-оф. Чи залишиться Ховард в професійному футболі і в наступному році, поки невідомо, але більшість заокеанських оглядачів відзначають, що Тім навіть в 41 рік перебуває у відмінній фізичній готовності.

2. Джанлуїджі БУФФОН

Вік: 42 роки
Громадянство: Італія
Клуб: «Ювентус»

Один з найкращих воротарів усіх часів італієць Джанлуїджі Буффон - останній футболіст, який продовжує кар'єру з учасників чемпіонату світу 1998 року (хоча тоді молодий кіпер провів усі поєдинки в запасі). Крім того мундіалю, Буффон з'їздив ще на чотири чемпіонати світу (2002, 2006, 2010 і 2014), причому на всіх зіграв як мінімум по одному поєдинку. У 2018 році Буффон був близький до того, щоб попрощатися з футболом, але потім прийняв пропозицію «Парі Сен-Жермен», а через рік повернувся в «Ювентус», який став для нього рідним за довгі роки проведеної там кар'єри. У стані туринців Буффон виступає і по сей день, взявши участь уже в 3 матчах Серії А-2020/21. Скільки ще протримається «в строю» Джанлуїджі - відомо тільки йому і вищим силам, проте люди, які добре знають Буффона стверджують, що мотивацію продовжувати грати цьому воротареві додає той факт, що він до своїх почесних років так і не ставав переможцем Ліги чемпіонів...

1. Кадзуйосі МІУРА

Вік: 53 роки
Громадянство: Японія
Клуб: «Йокогама»

Японський нападник Кадзуйосі Міура, в активі якого 89 матчів і 55 забитих м'ячів за національну команду своєї країни, є справжнім символом довголіття в сучасному футболі. Грати в футбол він починав на батьківщині, але в 19 років опинився в Бразилії, де з кінця 80-х і до 1990 року встиг пограти за ряд відомих і не дуже команд («Жувентус» Сан-Паулу, «Сантос», «Палмейрас», «Мацубара», «КРБ», «XV де Жау», «Корітіба»). Потім Міура повернувся до Японії, де майже відразу ж став зіркою місцевого клубу «Верді Кавасакі», що в 1994 році дозволило Кадзуйосі отримати запрошення від італійського «Дженоа», але через сезон японець повернувся до «Верді Кавасакі». Зараз Кадзуйосі Міурі вже 53 роки, і він офіційно є найстаршим футболістом, який коли-небудь виходив на поле в офіційних матчах. Цей рекорд, який раніше належав 50-річному Стенлі Метьюзу, Міура побив ще в березні 2017-го, а тепер з кожним виходом на поле лише оновлює його. Свій останній до нинішнього моменту матч в рядах «Йокогами» Міура провів зовсім недавно - 8 листопада 2020 року, коли на 87-й хвилині вийшов на заміну в матчі японської Джей-ліги проти «Віссел Кобе», і допоміг своїй команді вирвати перемогу з рахунком 2:1.

Оцініть матеріал
(437)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 28
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
salomon77757
Ого. 53.
Slevin
Ниочем.
Да, Буффон легенда, игра на ТОП уровне - тут без вопросов.
А вот Японец выходящий для галочки на 3 минуты в слабом чемпионате - даже не интересно
maverik
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
n.tkach
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Сергей Чёрный
Я так думаю что и Шевченко мог бы лет до 70 играть выходя на замену на пару минут
zhyr
А Гєльзін шо?))
Yura Юрий
Много вратарей...они всегда дольше играют, особенно раньше в Англии , тот же Девид Симен, а полевым труднее...бегать надо ...на ум приходит сразу - Петро Верховод в 41 закончил, в серии А, лидер команды.
Marina Mashkina
Ще бразильський захисник Монпельє Ілтон. Йому 42 чи 43
Поручик Ржевский
Через 10 месяцев сделайте новую версию статьи и сразу же на 1-е место поставьте Ибрагимовича.
Sasha F19
Кроми буфона не кого не знаю
Олег Мандрівник
Не пойму удивления некоторых
В Японии продолжительность жизни на 20 лет больше, чем у нас, при чем они до глубокой старости сохраняют активный образ жизни и даже в 80 занимаются Ушу
Hiromant
До 12 сентября 2020 года 53-летний японец считался самым возрастным играющим профессиональным футболистом в мире, его рекорд побил 54-летний монгол Хандсурен Оюнбилег. Единственный профессиональный футболист, игравший в пяти десятилетиях — на его счету 35 сезонов
dd dent
Жаль шева рано сдулся и закончил, хотя с др стороны мб и хорошо что в шлаке каком-то не бегал, впрочем бывает что и топ игрок до пенсии как Ибрагимович да Буффон
ua-goahead
Отож. Японець трохи не в тему. Випускати на пару хвилин можна і в 70-річному віці. До того ж у нього перерва у 2005-2015 рр. Якби він без перерви хоча б числився в заявці. А так, ну не те.
Rosyants78
В чемпионате Армении до сих пор играет 40-летний Геворг Каспаров. У него в активе 29 матчей за сборную Армении.
Віталій Ткачук
Про Хіді і Ендо більшість вболівальників пам'ятають. Про Міура х.з, хіба що хтось слідкує за Джей-Л.
axylinam
Милевский поиздержался-будет до 50 играть
Trollface
Японец играл даже за Жувентус, 20 лет назад.
source02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
umnuy2
Японец идиот