Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 11 грудня 2020, 00:36
54396
62

Шахтар і Динамо: квиток на страту один, але такі різні ролі

Валерій Василенко намагається усвідомити цей божевільний сезон ЛЧ для двох наших повпредів

| Оновлено 11 грудня 2020, 00:36
54396
62
Шахтар і Динамо: квиток на страту один, але такі різні ролі
ФК Шахтар

І чемпіон України, і віце-чемпіон країни зайняли в своїх групах найпрестижнішого континентального турніру треті місця. Тепер в середині лютого наступного року і «Шахтар», і «Динамо» синхронно відкриють євровесну-2021 поєдинками 1/16 фіналу менш престижного турніру - Ліги Європи. З тією лише різницею, що на цій стадії під час жеребкування «гірники» будуть сіяними, а динамівці - ні.

Однаково віддаючи належне нашим грандам за євроосінь, все ж хочу зауважити, і впевнений, в своїх відчуттях я не самотній, що за «семантикою», за емоціями виступи двох наших кращих команд на груповому етапі чемпіонської Ліги вийшли різними. Причому радикально. Кардинально. І справа не стільки в різній кількості здобутих очок (вісім проти чотирьох). І навіть не в грі. Справа в непередбачуваному божевіллі, яке стало нормою для одних, і в тверезому розрахунку, який став панацеєю для інших.

***

Уже після першого туру без остраху помилитися і без докорів сумління можна було складати буквально пачками фрагменти в загальний пазл вражень динамівської і шахтарської гри в ЛЧ. Після буденної перемоги «Юве» в Києві, точніше, після того, як динамівці зіграли непогано, але без драйву, без розкритих вен і криків «позаду рейтинг країни», головний керманич «біло-синіх» Луческу з властивою сивині прагматичною мудрістю заявив, що «Динамо» в цій групі якщо і можна щось ловити, так це лише третє місце. Після другого туру, в Будапешті, слова київського Містера стали взагалі догмою. Його підопічні знову зіграли непогано. Але, знову-таки, занадто високого градусу напруги і емоцій в їх діях проти «Ференцвароша» з різних причин не було. Однак, з іншого боку, в їхніх діях вже не було і звичної досі приреченості. Ну, ви пам'ятаєте ці їхні очі, немов у хворого бездомного пса, після чергового вльоту якомусь «Мальме» чи «Яблонцю». І це без сумніву досягнення, прогрес. Тому що це «Динамо» почало привчати всіх нас до порядком призабутого часу, коли команда регулярно, хоч і без лоску, але брала «свої» очки.

А на іншій тарілці ваг - ця божевільна, божевільна перемога «Шахтаря» в стартовому турі в Мадриді. У столицю Іспанії команду Каштру проводжали, немов в останню путь. Але шлях виявився встелений трояндами. Так-так, це вийшло всупереч. Всупереч законам логіки і футболу. То був справжній театр абсурду, помісь «Воробушка» і «Загорецької», якщо хто в курсі. Але підсумок того дитячого саду імені Дентіньо - справжня бомба.


ФК Шахтар

Ну ось в наступній грі, проти «Інтера», того самого, який не так давно хлопнув без найменших шансів наш «Шахтар» в півфіналі ЛЄ 5:0, подібне не пройде. Приблизно так думали всі ми. Тим більше, що Каштру знову виставив той же ослаблений ковідом дитячий садок. (Так, епідемія коронавірусу - це друга спільна деталь «Шахтаря» і «Динамо» в цій ЛЧ. Більше збігів не буде). Але і в цей раз «Шахтар» зміг здивувати: його тренер чудово засвоїв (як тоді здавалося) серпневий тактичний урок від Конте, його команда показала, що у неї хоч і тонка кістка, але витримки і терпіння їй не позичати.

***

А далі знову все наперекосяк. І проти логіки і законів. Пам'ятаю, розмовляли після жеребкування з колегами, намагаючись знайти хоч щось хороше в смертельній шахтарській групі. І знайшли ось що: ну, хоч спарка буде з «Боруссією». Там ми точно візьмемо свої очки. Чотири - вже точно.

Але Каштру, який розучився відчувати ґрунт під ногами, знову виставив ту ж випускну групу дитсадка, хоча вже мав в обоймі майже всіх старожилів. І знову якийсь треш, прийом ЗНО по блату у двієчників, божевільні очі португальця і ​​чорна, навіть не сіра приреченість. Гра у відповідь з Гладбахом - то вже було тавро. Як тоді здавалося. Рібейро де Каштру Луїс Мануель, засланий УЄФА на трибуни, в повній прострації, Андрій Пятов - у такому ж подиві. Втім, як всі його колеги. Та й ми по той бік екрану. Від подібного вилікуватися майже нереально. Знову-таки, тоді саме це здавалося.

А «Динамо» в спарці з «Барселоною» шукало не добра від добра, і вже не жалість, а можливість просто непогано про себе заявити. У першій грі, на «Камп Ноу», це вдалося. З геройством нашого юного голкіпера. І їхнього голкіпера, аж ніяк не юного. Ах, якби трохи везіння, і «Динамо» могло б вивезти очки з Каталонії, журилися ми в унісон. Але не посипали голову. Ах, то був лише виняток із правила, - констатували так само дружно всі ми після візиту у відповідь «блауграни» до Києва. І все так само не посипали голову.


ФК Динамо

Виїзний матч проти «Юве» вийшов для «Динамо» таким же, як і першим: без надриву і стогонів, просто робоча закономірна поразка. «Для нас фінал в останньому турі» - продовжував життєрадісно вторити румунський філософ. І в підсумку опинився на коні: його команда виявилася кращою за команду Реброва. І на свій торт, нехай і без вишеньки, «Динамо» і його тренер точно заслужили.

А ось у «Шахтаря» кожен матч був фіналом. Причому приблизно таким, як в Стамбулі в 2005-му, коли спочатку в жар, потім в холод, а потім або в морг, або з парадного входу. Хоча, якщо чесно, нічого хорошого особисто я від другої гри проти «Реала» не очікував. Ну на цей-то раз королі Ліги чемпіонів, вже з мотивацією і найсильнішим (мінус травми) складом, покажуть кузькіну мать. Не показали. Тому що показав «Шахтар». Каштру, припертий до стінки, видав на-гора якесь своє Одкровення, і команда його, наступивши своїй пісні і супернику на горло, видала черговий сеанс нестримного божевілля. Ну що, що і чого ще чекати від цієї команди в грі проти такого ж, припертого до стінки Конте, жахливо невдачливого в єврокубках, але шалено просунутого за частиною тактики, як не чергової екзекуції? Але «Шахтар» і цього раз розірвав всі шаблони. Небачена досі схема 5-3-2, повна відсутність форвардів і повна присутність духу, а ще черговий бенефіс Трубіна, який знову осоромив скептиків (мене в їхньому числі).

«Шахтар» спочатку намагався витиснути з цієї групи максимум, але в підсумку вичавив мінімум, і це, з огляду на «екваторні» 0:10, майже удача. Каштру, як і його команда, і як команда його київського колеги, теж на коні. І теж, напевно, заслужила на десерт. Тільки на який саме - тут без Шустова дійсно не розібратися.

***

Що ж ми маємо в сухому залишку, так би мовити, на вихлопі? У «Динамо» в результаті прорізався такий-сякий клас, впевненість у завтрашньому дні, чи що. І це дуже класно. Якщо порівнювати нинішню команду з командами Хацкевича і особливо Михайличенка. Уже немає ходіння по муках, є гра, хоч і дуже далека від ідеалу і видовища. А ось про клас «Шахтаря» зараз можна говорити або з сокирою, або з діамантовою короною. У цієї донецької команди не було і не передбачається нормальної температури. Щоб ось так, у всіх 36 і 6. У них або під сорок, або явний занепад сил. Перше, як не дивно, всім подобається. Навіть стороннім. Друге - всім не подобається. Навіть посвяченим. Але головне - ця команда нікого не залишала байдужим. Після академічного футболу раннього Фонсеки і пізнього Луческу це теж справжній прорив.


ФК Динамо

Але, як не парадоксально це звучить, від нинішнього «Шахтаря», на відміну від нинішнього «Динамо» (точніше, до тих пір, коли в команді буде Луческу) не знаєш, чого чекати. Тому що між Полярною Зіркою і Маріанською западиною занадто багато порожнього, а головне незрозумілого. І як цей простір використає команда Каштру, і в першу чергу сам тренер - одному Богу відомо.


ФК Шахтар

Але і в цьому є своя принадність. Знаєте, така божевільна і неадекватна. Немов отримав квиток на страту, і не можеш довго зрозуміти, чи то ти актор, чи то ти глядач, а може, це саме ти жертва. На відміну від динамівської вистави, де ти точно впевнений, чого чекати від цієї трупи, і що в перерві точно встигнеш перехилити чарчину коньяку.

Це правда, все пізнається в порівнянні. Як і на смак і колір немає родичів. Але навіть в такому різнобарвному і протилежному дерзанні наших грандів в групі ЛЧ є чудові проблиски, може, і не щасливого, але цілком сонячного ранку нашого клубного футболу.     

Оцініть матеріал
(260)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Відбулося жеребкування плей-оф УПЛ. Відомі дати та пари
Футбол | 01 травня 2024, 13:11 1
Відбулося жеребкування плей-оф УПЛ. Відомі дати та пари

Матчі заплановані на 29 травня і 2 червня

Еліна СВІТОЛІНА: «Моє рідне місто Одеса під атаками вже багато днів»
Теніс | 02 травня 2024, 07:51 6
Еліна СВІТОЛІНА: «Моє рідне місто Одеса під атаками вже багато днів»

Перша ракетка України розповіла про важливість роботи свого благодійного фонду

Коментарі 62
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Олександр Жарчинський
в останньому турі ЛЧ обидві наші команди мучились. але ж є різниця - мучитись на виїзді з італійцями чи вдома з угорцями...
mayakovskiy1
Шахтер из-за ЛЕ не прошел сборы. Команда была не готова физически. Кроме того началась смена поколений, которая никогда не проходит безболезненно.
В итоге с топовыми европейскими клубами Шахта играла по сути детьми. Трубин, Бондарь, Витао, Корниенко, Додо, Соломон, Тете. Практика показала, что эти дети могут обыграть любую команду в мире играющую в техничный футбол как Реал. И совсем не готовы к физически сильным и мощным атлетам типа Гладбаха.
Но видно, что пацаны учатся. Вчера высокий прессинг Интера уже слабо работал. Надеюсь вернется травмированный лидер Исмаили, прибавит Степа, вылечится Мораес и можно смело играть в ЛЕ с любым соперником.
Владислав Антонов
Еще бы одного толкового еврокубкового бойца, и было бы великолепно. К сожалению, пока что никто не может занять пространство между ШД-ДК и беззубыми середняками УПЛ (и заодно позорниками на евроарене).
fifadinamo
Думаю каждый украинский болела, минимум в душе, рад за обе команды в евровесне и ахрененно жалеет, что у Зари в последнем туре нет такой возможности. Те кто против, за исключением нескольких "неустающих ярых борцов за честь своих клубов" или кацапы или люди у которых закончились таблетки
Поручик Ржевский
Прошу прощения, в предыдущем комменте читайте Каштру вместо Фонсека.
Админы, когда можно будет редактировать комментарии?
Невозможно ведь в середине 21 века такой отсталый сайт иметь...
Дети пишут уже такие программы - стыдно.
fifadinamo
Офигеееенная статья, читается взахлеб, спасибо автору, воплотил в реальные слова эту кашу из непоняток в груповой стадии. Понравлось, все по делу. Браво
Otec_Gorio
А мені сподобалося. Особливо Шахта.
Иван Иванов
Рюмочка коньяка перед вторым таймом, это как раз про выступление динамо в этой ЛЧ))))
umnuy2
У шахты серая форма фартовая
Axel222
Упростив статью, и это и мои чувства. Собираясь смотреть Шахтер в европе ждешь чуда, а собираясь смотреть Динамо мысль одна, хотя бы не прое...грали. И поэтому Динамо очень тяжело смотреть, так как ждешь чуда закончилось уже n-ое количество лет назад.
Trasher311987
Мне болельщику Динамо очень понравилась лч.
Не было провальных игр.
Даже 0:4 от барсы и 0:3 от юве, смотрелась команда.
Спасибо Деду.
За 5 месяцев из тех же футболистов создать коллектив это дорогого стоит.
Насчёт Шахтера качели очень сильные.
Я думаю в 2021 году много игроков уйдет будет новая команда.
Поручик Ржевский
Я всё-равно не могу понять причину такого жуткого провала с Мёнхенгладбахом.
1. Формат спарки неудобен, первый матч тянет за собой второй?
2. При пустых трибунах команда расклеивается после второго или даже первого гола?
3. Фонсека выбрал неправильную тактику? Увидеть её мы не смогли, т.к. голы летели один за одним...
4. Гладбах играет ещё больше в стык, чем Интер, очень много пасов умышленно направляются в борьбу и выигрываются единоборства, подавляя тем самым соперника морально. Есть такая идея?
Axmetov10
Представьте,какое разочарование,когда ты выиграешь у команды 10:0,а оказываешься ниже,на третьем месте .Повезло Борусии
Semiramida
Если подводить объективно итоги выступления Шахтера и Динамо в Лиге Чемпионов, то надо сказать, что Шахтер таки заслужил место в плей-офф Лиги Европы, причём заслужил быть сеяным при жеребьёвке!
Ведь дважды выиграть у Реала и на равных сыграть дважды с Интером пусть даже по счёту, а не по игре после недавних 0:5 - большое достижение для для любого крепкого середняка в европейских масштабах,! Заслуживал ли Шахтер играть в плей-офф Лиги Чемпионов, да ещё как победитель группы, если бы чудом выиграл у Интера? Считаю, что нет. Представьте ситуацию, что команда выиграла Лигу Чемпионов, но при этом по ходу турнира проиграла позорно кому-то аж 0:10! Ведь со стороны это будет выглядеть, как издевательство над соревнованием, видом спорта, самим трофеем! Другое дело, если бы Шахтер проиграл Боруссии скромно, пусть и два матча 0:1, 1:2, то это как-то объяснить можно. Но пропускать 10 мячей от команды из 4-й корзины - это уж слишком! Поэтом выход Шахтера в плей-офф и жеребьевка в сеяной корзине -заслужено! Что касается Динамо, то киевляне тоже заслужили играть в плей-офф! Ведь по сумме двух игр обыграли Ференцварош! А вот по самой игре Динамо справедливо находиться в корзине не сеяных плей- офф Лиги Европы! И хотя отрезками Динамо показывало неплохую игру в играх с Барселоной и Ювентусом, но покуда киевляне не дотягивают до уровня представлять Украину в плей-офф Лиги Чемпионов! Динамо только проснулась с приходом Луческу и молодежь начинает прибавлять от игры к игре! Но этого пока мало. Надо время на становления клуба и киевской молодёжи! Уровень на данный момент Динамо - 1/8 Лиги Европы, а уровень Шахтера - четвертьфинал Лиги Европы! Никого из болельщиков не хотела обидеть или унизить своим постом!
Axmetov10
Прикол в том,что если бы ШД забила бы в конце один гол,то БМ оказалась бы в ЛЕ выиграв у нас 10:0 ,и так же очень интересно,что БМ дважды проиграла Реалу и ни разу не выиграла у Интера,а прошла дальше Очень интересная группа была,и очень интересная осень.Шахта супер,великолепные эмоции
Игорь Петров
А слабо автору статьи осознать одну простую истину, если бы при жеребьевке Шахтеру вместо Боруссии в группу попался Ференцварош, команда выиграла бы эту "группу смерти", а вот Боруссия в группе Динамо вместо Ференцвароша и вишенка на торте 0 очков и последнее место, это же очевидно, что у горняков состав на две головы сильнее Киевского и если Суркис не усилит команду серьезными футболистами, толку не будет, а будет тоже барахтание в болоте и случайные победы над соперниками уровня чемпиона Венгрии.
Шони
интересно кто нам попадется не хочеться ни "10:0" ни нам в раунде плей-оффа сильного сопеника а то мы знаем как наши играют после зимы
coba777
Це схоже на долі людей. Наскільки різні доводиться докласти зусилля й побороти перепони, аби досягти одного й того ж. Як кажуть москалі - это жтзнь, деточка.
Andre066
Динамо» – лучший клуб ЛЧ 2020/21 по количеству сыгравших воспитанников, «Шахтер» – третий
«Динамо» лидер Лиги чемпионов 2020/21 по количеству клубных воспитанников, выходивших на поле в турнире.
Всего в заявке киевлян на турнир было 20 воспитанников, 16 из них выходили на поле в матчах ЛЧ.
Вторая по этому показателю – «Барселона». 12 заявленных игроков, из которых 10 играли в матчах.
Третье место «Аякс». У команд на поле появлялись по 9 воспитанников. В заявке нидерландцев их было 13,.
Четверттое Шахтер, на поле появлялась 9 воспитанников, в заявке было их 10
99460
Больная бездомная собака это как раз шахтёр !!!