Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 07 грудня 2020, 21:59
736
0

Везіння Гранеруда, тріумфальне повернення Одерматта. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 07 грудня 2020, 21:59
736
0
Везіння Гранеруда, тріумфальне повернення Одерматта. Підсумки лижного тижня
Skijumping.pl

Стрибки з трампліну

Старти вік-енду:

Субота, 5 грудня

Нижній Тагіл (Росія), HS134, особистий турнір

Неділя, 6 грудня

Нижній Тагіл (Росія), HS134, особистий турнір

Доля подарувала Гранеруду переможну серію

Перші два етапи нинішнього Кубка світу змусили захоплюватися Маркусом Айзенбіхлером, який впевнено захопив лідерство в загальному заліку. Однак за підсумками етапу в Нижньому Тагілі жовту майку у нього перехопив Халвор Егнер Гранеруд, який сумарно здобув уже три перемоги поспіль. Норвежець зараз у відмінній формі, але такого захоплення, як Айзенбіхлер не викликає. А все тому, що всі три перемоги були здобуті не без досить великої долі везіння.

Тиждень тому в Руці Айзенбіхлер впевнено лідирував після першого раунду з перевагою в більш ніж 10 балів, однак у другій спробі німець потрапив у несприятливі погодні умови, і відступив на друге місце. У суботу в Нижньому Тагілі ситуація повторилася: теж лідерство Маркуса, теж з запасом в 10+ очок. І знову в другій спробі йому не пощастило з погодними умовами, але цього разу просто катастрофічно, і з першого місця він відлетів аж на 28-ме - німцеві можна тільки поспівчувати, тому що його особистої вини в цьому провалі немає ніякої, на відміну від судді на світлофорі Борека Седлака: випускати Маркуса на другий стрибок за таких вітрових умов не можна було.

У неділю Айзенбіхлер допустив першу в сезоні осічку, причина якої була не в поганій погоді. Після першої спроби німець займав лише сьоме місце, і в другому раунді зумів піднятися на четверте. А лідирував знову не Гранеруд, а його партнер по команді Роберт Йоханссон. Однак і йому, як і Айзенбіхлеру в двох попередніх випадках, сильно не пощастило з вітром у другій спробі: він став єдиним учасником другого раунду, який отримав плюсову поправку на вітер. Але навіть в таких обставинах Роберт ледь не виграв: друге місце з відставанням в 0,8 бала. Третім став ще один норвежець, Маріус Ліндвік, який програв... 0,9 бала. Сказати, що це перемога «на тоненького» - не сказати нічого.


Skijumping.pl

Ну і в підсумку Айзенбіхлер, який знаходиться у блискучій формі, замість заслуженого лідерства в загальному заліку з перевагою приблизно в 100 очок покинув Нижній Тагіл з відставанням в 66 балів від Гранеруда. Звичайно, з огляду на блискучу форму Маркуса на старті сезону, можна сказати, що це лише в плюс для інтриги в загальному заліку.

Однак насправді все не так просто: Айзенбіхлер знаходиться в топовій формі ще з кінця жовтня, коли він дуже впевнено виграв чемпіонат Німеччини. І тому досить ранній спад форми у нього дуже навіть імовірний. А це означає, що для того, щоб завоювати Великий кришталевий глобус (ВКГ), йому зараз треба було створювати запас над конкурентами. А через банальне невезіння зробити це не вдалося.

Ну а Йоханссон завдяки двом подіумам в Нижньому Тагілі вийшов на третє місце в загальному заліку Кубка світу. Звичайно, у другій спробі в суботу і в першій в неділю він видав блискучі стрибки при максимально сприятливих вітрових умовах (в суботу Роберт зробив рейд на подіум з 25-го місця), однак не можна не відзначити те, що при стрибках настільки далі хілл-сайз трампліну (в суботу Йоханссон встановив новий рекорд трампліну - 142,5 метра) він виконував ідеальне приземлення.

Вийти на третє місце в загальному заліку Йоханссон допомогли не тільки власні успіхи, а й відсутність багатьох грандів. Карл Гайгер не полетів в Нижній Тагіл через те, що готувався стати батьком, а збірна Польщі відправила до Росії резервний склад без Давіда Кубацкі, Каміла Стоха і Петра Жили. І, варто відзначити, польський резерв виступив дуже гідно. В останні роки поляків багато і заслужено критикували за відсутність прогресу резервного складу, проте в нинішньому сезону друга команда збірної Польщі дуже додала. Про це говорять цифри: в нинішньому сезоні вже 11 поляків набрали очки в загальний залік Кубка світу. Це є рекордом для збірної: раніше в сезоні 2012/2013 очки в Кубок світу набрали 10 різних представників збірної Польщі.

В цілому, вік-енд в Нижньому Тагілі вийшов тріумфальним для збірної Норвегії, яка перехопила у німців лідерство в Кубку націй. Відзначимо третє місце в неділю від Маріуса Ліндвіка. Норвежець провалив перші два етапи сезону, і пов'язано це було з низькими швидкостями на горі розгону: і в Віслі, і в Руці він за цим показником був в трійці найгірших. На польському етапі проблеми зі швидкостями розгону були у всієї збірної Норвегії, однак в Руці вони залишилися тільки у Ліндвіка.

При чому звинувачувати в цьому сервісменів не варто: зараз практично на всіх трамплінах Кубка світу (за винятком Тітізеє-Нойштадта) використовується штучна лижня на горі розгону, стан якої від погодних умов не залежить, а, значить, не вгадати зі змазкою дуже складно. Це говорить про те, що проблеми Ліндвіка зі швидкостями на розгоні мали виключно технічний характер, і він зумів досить оперативно і плідно попрацювати над цим компонентом.

Новий спалах коронавірусу в збірній Австрії

У цей вік-енд багато чого цікавого відбувалося і за межами трампліну. У неділю вранці стало відомо про те, що позитивний тест на коронавірус здав новий директор стрибкового Кубка світу Сандро Пертіле, а також відразу чотири представники збірної Австрії: Даніель Хубер, Мануель Феттнер, Томас Лакнер і Ян Хьорль. У підсумку вся збірна Австрії в недільних змаганнях участі не приймала.

Відзначимо, що це вже другий спалах коронавірусу в австрійській команді: основа потрапила на карантин перед етапом в Руці, через що до Фінляндії відправився резервний склад. В Нижньому Тагілі до них приєднався Даніель Хубер, який, на відміну від більшості партнерів по основі збірної, був здоровий. Однак в неділю вранці стало відомо, що заразився і він. І саме за Хубера в цій ситуації найбільш прикро: на початку нинішнього сезону він знаходиться в формі всього життя, і в обох особистих стартах, в яких брав участь, піднявся на подіум. Хубер цілком міг би поборотися за найвищі місця в загальному заліку Кубка світу, але тепер знову змушений відправитися в карантин.


Skijumping.pl

Вже на цьому тижні в Планіці пройде польотний чемпіонат світу, і в якому складі збірна Австрії туди відправиться - поки не відомо. Одне можна сказати точно: склад цей буде ДУЖЕ далеким від бойового, і розраховувати на медалі в такій ситуації не доводиться.

До слова, після першого спалаху коронавірусу в збірній Австрійський лижний союз (OSV) провів своє внутрішнє розслідування. У підсумку в OSV прийшли до висновку, що в першому спалаху коронавірусу в команді винен член тренерського штабу збірної Роберт Трайтінгер, який звинувачений в недбалому ставленні до антиковідних правил. Сам Трайтінгер був негайно звільнений.

До слова, в суботу резервний склад австрійців в Тагілі виступив більш ніж гідно. Головною сенсацією став 27-річний Даніель Лакнер, який став четвертим. При чому, ці 50 очок стали для нього першими в кар'єрі в Кубку світу. Свої дебютні очки набрав і 24-річний Максімільян Штайнер, який зайняв 23-тє місце. Для Маркуса Шиффнера набрані в суботу бали не стали дебютними в кар'єрі, проте він зумів вперше в кар'єрі потрапити до топ-10 в Кубку світу.

Наступного тижня пройде перший хайлайт нинішнього сезону - польотний чемпіонат світу в словенській Планіці. Кваліфікація відбудеться вже у четвер, 10 грудня. Відзначимо, що участь в польотному чемпіонаті світу візьме і збірна України з Віталієм Калиниченком і Євгеном Марусяком в складі. Для України це буде перший старт на гігантських трамплінах з 2010 року, і, звичайно ж, дебют для нинішнього складу. У чемпіонатах світу з польотів на лижах українці не брали участі з 2008 року.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти вік-енду:

Субота, 5 грудня

Санта Катерина (Італія), гігантський слалом, чоловіки

Санкт-Моріц (Швейцарія), супергігант, жінки - скасований

Неділя, 6 грудня

Санта Катерина (Італія), гігантський слалом, чоловіки - перенесено на 7 грудня

Санкт-Моріц (Швейцарія), супергігант, жінки – скасований

Одерматт стає фаворитом Кубка світу?

Якщо в інших зимових видах на програму Кубка світу впливає коронавірус, то в гірських лижах - погода. Цими вихідними у жінок через сильні снігопади скасували етап в Санкт-Моріці, в рамках якого повинні були пройти два супергіганти. У чоловіків повинні були пройти два гігантських слаломи в Куршевелі, однак через брак снігу у французьких Альпах їх перенесли в італійську Санта Катерину. Там снігу, навпаки, було в надлишку, через що недільний старт перенесли на понеділок.

Однією з головних інтриг етапу було повернення в Кубок світу швейцарського тріо - Марко Одерматта, Лоїка Мейяра і Джастіна Мурізьє. Всі троє перехворіли на коронавірус і пропускали паралельні старти в Лех/Цюрсі. Їхнє повернення було дуже цікаве тим, що на їхньому прикладі можна було поспостерігати, як насправді впливає коронавірус на результати гірськолижників. Особливо на тлі тієї істерії, яку розвели норвежці в лижних гонках, але про це пізніше.

І повернення швейцарців вийшло просто тріумфальним. Одерматт став третім в суботу, після чого в понеділок розгромив своїх суперників, здобувши другу в кар'єрі перемогу на Кубку світу. Перша була здобута майже рівно рік тому - 6 грудня 2019 року в супергіганті в Бівер Кріку. При чому Одерматт дійсно розгромив своїх суперників, випередивши найближчого переслідувача, Томмі Форда, на 0,73 секунди - дуже багато як для гонки, в якій розриви в цілому були дуже невеликими. Для прикладу: починаючи з Форда, в діапазон 0,73 секунди відставання помістилися відразу 15 спортсменів.

У той же час, лідери в боротьбі за Кубок світу, Алексіс Пінтуро і Хенрік Крістофферсен, обмінювалися подарунками. Крістофферсен двічі провалився (22-ге і 12-те місця), а Пінтуро двічі не зумів цим скористатися - два п'ятих місця. В результаті Одерматт наздогнав в загальному заліку Пінтуро - тепер вони ділять лідерство, маючи по 240 очок в активі - і це при тому, що Марко провів на один старт менше. Перед стартом сезону швейцарця розглядали як дуже небезпечну темну конячку в боротьбі за загальний залік, проте з кожним стартом його фаворитизм стає все більш явним.

Що стосується Мейяра, то він двічі став четвертим. І якщо робити висновки по цьому швейцарському дуету, то негативного впливу на форму гірськолижників коронавірус не чинить. Принаймні, якщо протікає в дуже легкій формі.

Ще одним героєм вік-енду став хорват Філіп Зубчіч. У суботу в умовах сильного снігопаду він, як і Одерматт, здобув свою другу в кар'єрі перемогу на Кубку світу. У понеділок в нормальних погодних умовах першу спробу він провалив - 21-ше місце. У другому раунді знову пішов сніг, і Зубчіч знову почав творити дива, прорвавшись на подіум.

Чинний володар ВКГ, Александер Омодт Кілде, в суботу зайняв гідне дев'яте місце, а ось в понеділок зазнав невдачі у другій спробі, відступивши з сьомого місця на 15-те. Якщо брати до уваги невдачі Крістофферсена і Пінтуро, то Кілде може занести собі етап в Санта Катерині в актив. Тільки ось, схоже, брати до уваги тепер треба і Одерматта. Наступного тижня на нас чекає перший швидкісний етап сезону в Валь д'Ізері, і вже там ми зрозумієм, наскільки серйозні претензії швейцарця на загальний залік.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Лижні гонки

У Кубку світу з лижних гонок в цей вік-енд утворилося вікно через скасування/перенесення етапу в Ліллехаммері. Проте, інформаційних приводів поговорити про лижні гонки більш ніж достатньо. Справа в тому, що на цьому тижні збірні Норвегії, Швеції і Фінляндії оголосили про те, що збираються пропустити два останніх в 2020 році етапи Кубка світу - в Давосі (12-13 грудня) та Дрездені (19-20 грудня). Їхня участь в Тур де Скі, який стартує 1 січня, також під великим питанням. Ініціаторами були саме норвежці, після чого їх підтримали шведи і фіни.

Це рішення просто колосальним чином б'є по спортивній складовій етапів Кубка світу, адже відсутні будуть три з чотирьох найсильніших збірних світу. При чому цей демарш норвежців і компанії віддає дуже неприємним запахом, і більше схожий на шантаж Міжнародної лижної федерації (FIS) та закулісні ігри. Чому? Давайте розбиратися.

Офіційно північно-європейські збірні пояснили це рішення боязню спортсменів заразитися коронавірусом в сезон чемпіонату світу в Оберстдорфі. А чемпіонати світу та Олімпіади в світі лижних гонок все одно залишаються центром Всесвіту, як не намагається FIS з цим боротися.

При цьому в правдивість офіційної версії віриться насилу. Хоча б тому, що норвежці і шведи цілком могли відправити в Давос і Дрезден резервні склади зі спортсменів, які на чемпіонат світу точно не поїдуть. А, враховуючи глибину складу в тій же Норвегії, навіть тверді резервісти могли б поборотися за дуже непогані результати.

Але їх цієї можливості, можна навіть сказати, шансу усього життя, позбавили. Хоча насправді багато лижників, при чому навіть представники основи своїх збірних (наприклад, шведи Йохан Хегстрем і Ебба Андерссон) заявили, що ніякого страху у них немає, і вони хочуть змагатися. Але, на жаль, партія сказала треба - значить треба Федерація прийняла таке рішення, і вони змушені підкоритися - авторитарні методи управління в дії.

Ще один аргумент, який говорить на користь того, що рішення норвежців і компанії саме політичне - це те, що в інших лижних видах спорту і біатлоні вони спокійно приймають поточні правила гри і з Кубка миру не знімаються.

Саме тому все це виглядає як шантаж FIS і небажання виступати в поточних умовах. Що ж є метою цього шантажу? В першу чергу, коригування календаря Кубка світу, в першу чергу - Тур де Скі. На відміну від тієї ж IBU, FIS вирішила в умовах карантину не міняти календар Кубка світу, не робити здвоєних етапів з метою мінімізувати переїзди. Так, за це FIS, можливо, і варто покритикувати, але точно не шантажувати такими варварськими методами, вбиваючи спортивну складову Кубка світу.

При цьому самому проведенню етапів в Давосі і Дрездені з юридичної точки зору нічого не загрожує. Багато хто киває на правило FIS, прийняте в кінці минулого сезону в зв'язку з масовими карантинами. У ньому йдеться про те, що етап Кубка світу відміняється, якщо як мінімум 4 збірних з топ-10 Кубка націй не приймають в ньому участь. Однак це правило поширюється лише на випадки, коли ці збірні в силу якихось причин (в першу чергу - карантину) не мають можливості взяти участь в етапі. Збірні, які знялися зі змагань добровільно, не враховуються.

Звичайно, можна і потрібно говорити про те, що норвежці, шведи і фіни чинять неправильно і негарно, але істинний корінь проблеми не в цьому. Він - в низькому рівні конкуренції і національного розмаїття в лижних гонках. Це вид спорту, в якому збірна Норвегії є центром Всесвіту, без якої етап Кубка світу перетворюється на другосортні змагання. І це дає норвежцям можливість ось так відкрито шантажувати FIS.

У той час, як в стрибках з трампліну, біатлоні або гірських лижах відсутність однієї топ-збірної не стане таким сильним ударом по спортивній складовій Кубка світу, для лижних гонок це справжня трагедія. І підвищення рівня конкуренції, розширення географії лижних гонок - це точно не те, що FIS може виправити своїм вольовим рішенням. А самі норвежці своїми діями рубають сук, на якому сидять. Адже їхній демарш шкодить не тільки Кубку світу як окремо взятому турніру, але і всім лижним гонкам - виду спорту, який в Норвегії є практично другою релігією.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Вольова перемога вовків у битві аутсайдерів. Верес обіграв Минай
Футбол | 06 травня 2024, 19:55 7
Вольова перемога вовків у битві аутсайдерів. Верес обіграв Минай

Рівняни здобули важливу перемогу

ГЕРАСКЕВИЧ: «Любительку дубайських кокосів має бути позбавлено всіх звань»
Зимові види | 01 травня 2024, 09:10 4
ГЕРАСКЕВИЧ: «Любительку дубайських кокосів має бути позбавлено всіх звань»

Український скелетоніст відреагував на скандальні заяви Алсу Алєйнікової

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.