Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 04 грудня 2020, 01:33
3480
12

Як подолати найсильнішого опонента в кар'єрі? Інструкція від Джордана

Повернення, сезон 72-10 і чемпіонство-1996

| Оновлено 04 грудня 2020, 01:33
3480
12
Як подолати найсильнішого опонента в кар'єрі? Інструкція від Джордана
nba.com. Майкл Джордан

Напевно, це здорово, в 30 років повністю змінити своє життя і з баскетболу перейти в бейсбол. Але ще складніше - через два роки прийняти рішення про повернення назад - в НБА, додому. Тим більше, будучи Майклом Джорданом, що не вміє програвати, найкращим баскетболістом тієї епохи, який хотів перемагати в кожному матчі.

Вступ, або Я повернувся

18 березня 1995, кінець сезону 1994/95, Майкл Джордан відправив факс в офіс НБА, де було написано тільки два слова: «Я повернувся». На наступний день баскетболіст уже вийшов на паркет разом зі своєю командою. «Чикаго Буллс» програли «Індіані» з рахунком 96:103, а наш герой закинув лише 7 кидків з 28. А тепер - по порядку.

Спочатку Джордан обговорив повернення з тренером команди - Філом Джексоном. Вони разом вирішили, що Майкл зіграє 17 матчів у регулярному сезоні. Сам баскетболіст хотів повернутися до плей-оф, але Джексон вирішив, що виключно тренуваннями тут не обійдешся і наполіг на повноцінній ігровій практиці.

Потім Джордан зустрівся зі своїми довіреними особами: агентом - Девідом Фальком, і його колегою - Кертісом Полком (зараз - міноритарний власник і один із керівників «Шарлотт Хорнетс»).

«Сталося те, чого я абсолютно не очікував. Я дуже сумнівався в тому, що він (Джордан) коли-небудь зможе повернутися в лігу. Граючи в бейсбол, він по-справжньому насолоджувався життям», - розповідає Кертіс Полк: «Він набрав масу під час бейсбольного сезону, що не дуже сумісно з його стилем гри і швидким пересуванням по майданчику».

Але як повідомити Девіду Стерну - комісіонеру НБА: «Він просто вважав, що не було необхідності в поясненнях або виправданнях», - згадує Девід Фальк. Факс, що містить всього два слова - чітко і зрозуміло, в стилі Джордана.

У регулярному сезоні 1994/95 баскетболіст за 17 ігор набирав 26.9 очок в середньому (2-й найгірший результат у майці «Чикаго»), а в іграх на виліт команда була бита «Орландо» з молодими Шакілом О'Нілом і Анферні Хардуеєм з рахунком 4:2.

«Щось він не схожий на колишнього Майкла Джордана», - заявив після першого матчу «Орландо» - «Чикаго» гравець «Меджик», Нік Андерсон.

72-10

Як би ви поводилися на місці Джордана в такій ситуації? Особливо, після слів Ніка Андерсона? Якщо вам все потрібно починати спочатку: під новим номером, в новій НБА, в іншому фізичному стані, з іншими одноклубниками. Адже від тих, чемпіонських «Буллс»-93 залишилися лише Піппен, Бі Джей Армстронг і запасний центровий Вілл Пердью. Саме з такими вступними Майкл вирішив довести, хто тут головний. Уже в наступному сезоні НБА.

Запасний розігруючий «Чикаго» Стів Керр згадує: «Майкл підвищував рівень наших тренувань кожен день, і це робило нас краще».

І чикагці почали «за здравіє». Виграли перші п'ять поєдинків, лише в одному з яких інтрига зберігалася до самого фінального свистка (з «Портлендом» - 110-106). Наш герой за цей відрізок набирав в середньому по 32 очки за матч (53% реалізація кидків). Правда, в шостому матчі регулярки Нік Андерсон знову покарав Джордана і його команду: «Чикаго» поступилися «Орландо» - 88:94. Але потім «Буллс» видали серію перемог 18-2 і 18-0.

За сезон команда лише двічі поступилася перед своїми глядачами - «Шарлотт» і «Індіані». Фінішувала першою за набраними очками (105.2) і показала третій результат у захисті (92.2).

А що Джордан? Він став найкращим бомбардиром ліги (30.4 очок за гру), а відсоток влучання кидків досяг майже 50%. Прямо як у найкращі сезони!

«Скажу, що найбільший гравець - це Майкл Джордан. Єдине, чим він займався - перемагав», - тонко підмітив опонент по Фіналу-96, Шон Кемп: «Є хороші гравці на кшталт мене, які не вигравали чемпіонат. Є хлопці, які вигравали титули, але навколо них були збудовані сильні команди. І є Майкл Джордан, він виступав за «Буллс», де у нього був Скотті Піппен. Але без Майкла «Чикаго» не виграв би чемпіонат».

І ще пару цифр для усвідомлення величі тих «Буллс» і Джордана. У лютому 1996-го Майкл і Скотті набрали 45 і 40 очок відповідно і стали дев'ятою парою одноклубників, які набрали разом 40 і більше очок за матч. Чотири з 10 (!!!) поразок в регулярному сезоні «Чикаго» завдали з різницею в три і менше очок. Відсоток задіювання Майкла в матчах регулярного сезону склав 33.3% (другий показник за час чемпіонських сезонів Джордана). Баскетболіст показав найкращі атакуючий і захисний рейтинги в кар'єрі.

Ну і як же знову не згадати Стіва Керра: «Пам'ятаю, як ми обіграли «Рокетс» у Х'юстоні (діючі бек-ту-бек чемпіони), у них тоді були Хакім, Чарльз і Дрекслер, така невелика «команда мрії». А ми вийшли і легко їх перемогли. Пам'ятаю, як ми обіграли «Лейкерс» в Лос-Анджелесі, коли повернувся Меджик Джонсон і все місто з’їхало з глузду. А ми привезли їм 15 очок у «Форумі». Пам'ятаю, як ми почали сезон з 41-3. Це було дивне відчуття. Кожен раз, коли ми програвали, ми перемагали в наступних 12 матчах. Майкл не давав нам зменшувати оберти».

Плей-оф-1996

«Буллс» отримали перший номер посіву в іграх на виліт. Їм належало зустрітися з «Маямі» Пета Райлі, який тільки починав вибудовувати велику організацію. Так само в «Хіт» сяяли «Зо» Моурнінг і Тім Хардауей. Підсумок - 3-0 на користь Джордана і компанії. Майкл набирав в середньому по 30 очок за матч у тій серії.

Далі потрібно було пройти «Нью-Йорк». «Нікс» славилися своїм захистом (можливо, найсильнішим у лізі на той момент), а Патрік Юінг знову хотів до фіналу НБА, як це було зовсім незодавно, в 1994 році. Підсумок - 4-1 на користь «Буллс». 36 очок в середньому за матч і 43% реалізації кидків у Джордана. І де ваш найкращий захист НБА? Майкл знищив і його.

Фінал східної конференції та зустріч зі старим знайомим, Ніком Андерсоном. Символічно, що шлях до Фіналу НБА у Джордана проходив по найбільш незручних і принципових опонентах для нього самого! І ось тепер торішній кривдник і фіналіст Ліги. Підсумок - «Чикаго» «свіпнули» «Орландо», а перша їхня дуель в плей-оф закінчилася з результатом +38 для команди Джордана.

«У «Орландо» ми вважали, що нам судилося перемогти, адже ми були настільки талановиті. У нас були Шак, Пенні, Нік, Денніс, я, Брайан Шоу, хороший тренер Брайан Хілл. Нам пощастило (в плей-офф-95), що Майкл ще не набрав форму і програв нам, але через рік таке не могло повторитися. Я пам'ятаю інстинкт вбивці в його очах», - підводить підсумок Хорас Грант.

У фіналі на «Чикаго» вже чекали «Сонікс» Гері Пейтона і Шона Кемпа, команда, яка закінчила регулярний сезон з рекордом 64-18. А в плей-оф знищила «Сакраменто», «Х'юстон» і «Юту».

 «Коли ти граєш проти Майкла Джордана, ти можеш хоч проводити найкращу гру в житті, хоч грати на домашній арені, в свій день народження, у нього могла бути застуда - що завгодно. Всі прогнози можуть бути на твоєму боці, а потім Майкл набирає 25 очок в першій половині, висовує язик... робить виклик твоєму клубу як організації. Він жив цим», - ділиться своїми спогадами Кемп.

До речі, в складі «Сіетла» в тому фіналі виступав старий знайомий Джордана - Сем Перкінс. Саме його кидок приніс перемогу «Лейкерс» у першому матчі Фіналу-91. А цього разу перший матч залишився за Джорданом: 107-90.

У фінальній серії Джордан набирав більше 27 очок в середньому за матч з майже 42% реалізації кидків з гри (і то лише через останній матч і 5 з 19 з гри). Найсильніший опонент (за версією багатьох експертів), який тільки протистояв «Чикаго» Майкла Джордана в фіналах НБА, був повалений.

Далі будуть ще два титули чемпіонів - другий три-піт і пауза перед прощальним туром по НБА.

Стів Керр: «Справжній чоловік» - це те словосполучення, яке точно підходить Джордану. У нього в роті завжди була сигара. Він все перетворював на змагання: в літаку це були карти, на тренуваннях - і ігри сам на сам, і трешток, і кидки. Він обожнював змагання, як ніхто інший. Для нього це була гра, але при цьому ще й перевірка. І він не міг зупинитися».

Найсильніший опонент в кар'єрі Майкла Джордана? Він сам. Після повернення в 1995 році. З іншим тілом, іншими одноклубниками, будучи під величезним тиском. За рік баскетболіст повернув собі всі нагороди: МВП Матчу зірок, МВП регулярного чемпіонату, МВП фіналу НБА. Як йому це вдалося? Дух змагання, складні умови як стимул і розуміння, що упущені майже два роки в бейсболі неможливо повернути. Але можливо почати все з чистого аркуша і зробити своє майбутнє самостійно. Так, як сам цього хочеш.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем
Футбол | 25 квітня 2024, 20:28 166
Джерело: Легіонери Шахтаря відмовились їхати в Одесу на гру з Чорноморцем

Обидва поєдинки з одеситами «гірники» зіграють у Києві

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Олександр Витвицький
Джордан - бог у баскетболі... Рівного і кращого поки немає
Andrey Ivanov
Гарна стаття. Дякую!
zac1310
Да... тогда я старался следить за НБА, и болел за Чикаго Булс... "Его Воздушество" Майкл Джордан... Скотти Пипен... Энди Родман... Сейчас мне пофик...