Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 30 листопада 2020, 21:06
1298
0

Старт сезону в лижних гонках і двоборстві. Підсумки лижного тижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 30 листопада 2020, 21:06
1298
0
Старт сезону в лижних гонках і двоборстві. Підсумки лижного тижня
Skijumping.pl

Стрибки з трампліну

Старти вік-енду:

Субота, 28 листопада

Рука (Фінляндія), HS142, особистий турнір

Неділя, 29 листопада

Рука (Фінляндія), HS142, особистий турнір

Перша перемога Гранеруда

У стрибунів з трампліна, як і у інших представників північних дисциплін лижного спорту, цього вік-енду відбувся етап у фінській Руці - з тією лише різницею, що для стрибунів він був уже другим у нинішньому сезоні. За останні два десятиліття за цією локацією міцно закріпилася слава найбільш проблемного з точки зору погоди місця в календарі Кубка світу. Перенесення, скасування змагань, лотерейні умови - все це супроводжувало етапи в Руці практично щороку.

Цього року оптимізму перед візитом в Руку було як ніколи багато: синоптики обіцяли практично ідеальні вітрові умови протягом усього вік-енду. Їх прогноз виправдався приблизно на 70%, але при цьому від фінських вітрів більше постраждали представники двоборства, ніж стрибків з трампліну. Однак все ж недільний старт, особливо його друга спроба, проходила за досить сильного і мінливого вітру.

Більше за всіх від таких умов виграв Халвор Егнер Гранеруд. З самого початку нинішнього сезону норвежець показував прекрасний рівень в тренуваннях, але в особистих турнірах виступав трохи гірше, і двічі був змушений задовольнятися четвертим місцем. У неділю після першої спроби він також ішов четвертим. Однак у другому раунді йому з вітром пощастило набагато більше, ніж всім прямим конкурентам, і в підсумку Гранеруд не тільки добрався до першого особистого подіуму на Кубку світу, але і відразу ж здобув першу перемогу.


Skijumping.pl

Якщо брати конкретно недільний старт, то успіх Халвора Егнера в якійсь мірі можна назвати подарунком долі, але в цілому він цей подарунок заслужив - його рівень на перших двох етапах нинішнього сезону дійсно був дуже високим. Гранеруд, який протягом багатьох років був зіркою Континентального кубка, а на Кубку світу задовольнявся в кращому випадку роллю твердого середняка, підійшов до нового сезону в блискучій формі, і раптово вирвався в лідери збірної Норвегії, для якої початок нинішнього сезону вийшов дуже проблемним.

Від Даніеля Андре Танде перед стартом нинішнього сезону чекали боротьби за Великий кришталевий глобус (ВКГ), однак у Віслі він розчарував, а в Руці у першій спробі впав і покидав трамплін на ношах. Спочатку здавалося, що Танде знову отримав важку травму коліна, але в підсумку він відбувся легкими ударами і вийшов на старт в неділю, зайнявши в підсумку 14-те місце.

Невдалою суботу виявилася і для Йоханна Андре Форфанга. Відкриття сезону в Віслі він пропускав, і сам наставник норвежців Александер Штокль пояснював це слабкою формою Форфанга. Але вже через тиждень Йоханн повернувся на Кубок світу в Руці у повній бойовій готовності. Проте, перший особистий старт сезону сам же Штокль йому і запоров. Тренер норвежців занадто рано дав відмашку на стрибок Форфангу, ще до того, як на світлофорі загорівся зелений колір, і в підсумку стрибун отримав дискваліфікацію.

Однак уже в неділю Форфанг показав все, на що здатний, і замкнув топ-5. Шостим став Роберт Йоханссон - у неділю норвежці нарешті зуміли реалізувати весь свій потенціал. Розчаровує лише Маріус Ліндвік, який в трьох особистих стартах нинішнього сезону набрав лише 11 очок, а в неділю зайняв лише 47-ме місце.

Айзенбіхлер робить заявку на Великий кришталевий глобус

Головним героєм двох стартових етапів, безумовно, став Маркус Айзенбіхлер. Після перемоги у Віслі він розгромив суперників у суботу в Руці, вигравши у найближчого переслідувача, Петра Жили, майже 20 балів. До такого ж результату все йшло і в неділю: після першої спроби Айзенбіхлер лідирував з більш ніж 10-очковим запасом. Але в другому раунді Маркусу з вітром не пощастило, і він був змушений пропустити Гранеруда. Проте, 280 очок з 300 можливих в трьох перших особистих стартах Кубка світу - практично ідеальний початок сезону для німця. Початок, який робить Айзенбіхлера головним фаворитом в боротьбі за ВКГ, і тому є цілий ряд причин.

По-перше, Маркус на старті нинішнього сезону неймовірно стабільний, а з цим компонентом у нього раніше були проблеми, причини яких були як технічному, так і в психологічному аспектах. З технічним Айзенбіхлер зумів розібратися - проблем з асиметричним відштовхуванням він, схоже, позбувся. А щодо психології... Кращих ліків від невпевненості в собі, ніж такий старт сезону, придумати складно.

По-друге, багато потенційних конкурентів Айзенбіхлера, схоже, самоусуваються від боротьби за ВКГ. Штефан Крафт у Віслі провалився, етап в Руці пропускав через те, що заразився коронавірусом разом з декількома партнерами по команді (включаючи Філіпа Ашенвальда, який також міг поборотися за загальний залік). У Тагіл він теж не поїде, а, значить, до етапу в Енгельберзі у нього буде «0» в графі набраних очок в Кубку світу - після такого повернутися в боротьбу за загальний залік практично нереально, навіть якщо до того моменту Крафт знову набере топ-форму.

Хоча, з іншого боку, перехворіти на коронавірус зараз - не найгірший варіант для Крафта. Його форма на початку сезону і так була поганою, і багато очок в Руці він би навряд чи набрав. А так, перехворівши зараз, Штефан зводить до мінімуму ризик повторного зараження в більш важливі моменти сезону - перед Турне чотирьох трамплінів чи чемпіонатом світу в Оберстдорфі.

У Віслі лідером збірної Австрії був Даніель Хубер, який також був поміщений на карантин, не дивлячись на те, що у нього самого коронавірус не був виявлений: в Руку австрійці були змушені відправити повністю другий склад, який в цілому проявив себе непогано. Хубер повернеться на Кубок світу вже в наступні вихідні в Нижньому Тагілі, проте пропуск двох стартів може помітно вдарити по його перспективах в загальному заліку, та й невідомо, чи не розгубив він свою форму за два тижні паузи.


Skijumping.pl

Збірна Польщі вирушить до Росії дублюючим складом - ні Давіда Кубацкі, ні Каміла Стоха ми там не побачимо. І якщо Стох почав сезон досить блідо, то Кубацкі виглядав реальним конкурентом в боротьбі за Кубок світу. Але пропуск двох стартів також серйозно знижує його шанси. Це ж стосується і Петра Жили, який, незважаючи на невдачу в неділю (23-тє місце) в цілому почав сезон дуже сильно.

До того ж, візит в Руку найближчим часом може створити збірній Польщі додаткові проблеми. Команда Міхала Долежала жила в одному готелі зі збірною Чехії, де коронавірус знайшли у Філіпа Сакали. Вся збірна Чехії була відправлена ​​на карантин і в недільному турнірі участі не брала.

У підсумку виходить, що головними конкурентами Айзенбіхлера можуть стати Гранеруд і партнер по команді Карл Гайгер. Для віце-чемпіона Кубка світу минулого сезону етап в Руці в цілому пройшов невдало - дев'яте і восьме місця. Але на довгій дистанції сезону він залишається одним з фаворитів загального заліку.

У неділю відразу за Гайгером в підсумковому протоколі розташувався його партнер по команді Зеверін Фройнд - дев'яте місце. Для нього це перше потрапляння до топ-10 на Кубку світу за майже чотири роки - з часів етапу в Енгельберзі в грудні 2016 року. У перших двох особистих стартах сезону Фройнд також набрав очки, але обидва рази помітно відступав у другій спробі. У неділю в Руці він, навпаки, зумів зробити рейд з 18-го місця, хоча цьому посприяли важкі погодні умови для конкурентів німця. У будь-якому випадку, потрапляння до топ-10 - важливий крок у правильному напрямку для Фройнда, якого багато хто після низки травм вже поспішив списати в утиль.

А ось ще одному німцю, П’юсу Пашке, в нинішньому сезоні поки не вдається повною мірою реалізувати свій потенціал, і в основних змаганнях він виступає гірше того рівня, який показує в тренуваннях. Хоча є відчуття того, що найближчим часом досвідченого німця, як і Гранеруда, прорве, і він покаже все, на що здатний. А ось Андреас Веллінгер виглядає безнадійно - жодного набраного очка в трьох стартах. Повернення олімпійського чемпіона Пхенчхана виходить дуже важким, і зараз йому було б краще провести невеликий тренувальний збір в спокійних умовах, ніж їздити статистом на Кубок світу.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти тижня:

Четвер, 26 листопада

Лех/Цюрс (Австрія), паралельний гігант, жінки

П'ятниця, 27 листопада

Лех/Цюрс (Австрія), паралельний гігант, чоловіки

Прогнозовані переможці паралельних гігантів

В гірських лижах цього тижня відбулися єдині в нинішньому Кубку світу старти в паралельних дисциплінах. В останні роки до них було багато нарікань через їхню лотерейність. Як не старалися організатори, зробити абсолютно ідентичні траси у них не виходило, і в підсумку найчастіше доля переможців і призерів визначали не майстерність, а банально те, кому попадеться більш зручна траса.

Міжнародна лижна федерація (FIS) це врахувала, і паралельні гіганти в Лех/Цюрсі проходили за новим форматом: стадія плей-оф починалася з 1/8 фіналу (а не з 1/16 як раніше), але при цьому всі раунди плей-оф проходили в дві спроби - кожному спортсмену потрібно було проїхати по обидвох трасах для перемоги в парі. І свій ефект це дало: переможці паралельних гігантів були невипадковими - як у чоловіків, так і у жінок. Хоча без сенсаційних призерів все одно не обійшлося. Але про все по черзі.

У жінок третю перемогу в чотирьох стартах Кубка світу нинішнього сезону здобула Петра Влхова. Причому, шлях словачки до перемоги був максимально важким: буквально на кожній стадії вона була дуже близька до вильоту, але кожен раз проходила в наступний раунд «на тоненького». І в фіналі вона обіграла головну сенсацію - американку Полу Мольцан, для якої це перший в кар'єрі подіум на Кубку світу. До цього вона лише одного разу потрапила до топ-10, і було це на відкритті нинішнього сезону в Зольдені.

Топ-3 замкнула Лара Гут-Бехрамі, яка в малому фіналі обіграла шведку Сару Хектор. Трохи розчарували лідери збірної Італії - Марта Бассіно і Федеріка Бріньоне, які вилетіли в чвертьфіналі.

Мікаела Шиффрін, як і Мішель Гізін, старт в Австрії пропускали, що дозволило Влховій піти у відрив в загальному заліку Кубка світу. Словачка випереджає Мікаелу вже на 235 очок. Навіть якщо Шиффрін зуміє найближчим часом знову набрати свою найкращу форму, відіграти таке відставання буде дуже важко - інтризі в нинішньому сезоні Кубка світу точно бути.

У чоловіків перемогу розіграли два головних фаворити Кубка світу - Алексіс Пінтуро в фіналі обіграв Хенріка Крістофферсена. Третім став німець Александер Шмід, і, як не дивно, назвати це сенсацією не можна. Для Шміда це вже третій в кар'єрі подіум на Кубку світу, і всі три - в паралельних дисциплінах. А ось чинний володар ВКГ, Александер Омодт Кілде, розчарував - виліт вже в чвертьфіналі і 14-те місце в підсумку.

З важливих новин тижня відзначимо, що лідер збірної Німеччини Томас Дрессен переніс операцію на стегні. Коли він повернеться в стрій - поки не відомо, але точно не скоро. Також на цьому тижні було прийнято рішення перенести два чоловічих гіганти (5-6 грудня) з французького Валь д'Ізера в італійську Санта Катеріну. Пов'язано це, як не дивно, не з коронавірусом, а з браком снігу.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Лижні гонки

Старти тижня:

П'ятниця, 27 листопада

Рука (Фінляндія), спринт, класика, чоловіки/жінки

Субота, 28 листопада

Рука (Фінляндія), розділка, 10 км, класика, жінки

Рука (Фінляндія), розділка, 15 км, класика, чоловіки

Неділя, 29 листопада

Рука (Фінляндія), переслідування, 10 км, вільний стиль, жінки

Рука (Фінляндія), переслідування, 10 км, вільний стиль, чоловіки

Клебо обіграв Большунова в Руці

У лижників-гонщиків сезон відкривався традиційним триденним міні-туром в Руці, де всі чекали продовження дуелі між Олександром Большуновим і Йоханнесом Клебо. І перший день для норвежця вийшов невдалим: в спринті своєю улюбленою класикою він програв Еріку Вальнешу. Дивно, але Клебо програє спринт в Руці вже вдруге за останні три роки. І, якщо два роки тому Йоханнес програв Большунову виключно через свою безглузду помилку (занадто рано почав святкувати перемогу, не побачивши за спиною суперника), то цього разу поразка від Вальнеша була абсолютно закономірною.

Однак якщо в п'ятницю в спринті Клебо розчарував, то в суботу навпаки створив сенсацію, впевнено вигравши розділку на 15 км класикою. Так, виходячи із загального рівня Йоханнеса в дистанційних гонках минулого сезону, такий результат можна назвати сенсацією, але лише відносно. По-перше, відкриття сезону в Руці - це традиційно те місце, де спринтери стрибають вище голови в дистанційних гонках. І сам Клебо це тут вже робив: до цього його єдина перемога в розділці відбулася все в тій же Руці на старті сезону 2017/2018.

Ну а сценарій фінального переслідування вільним стилем вийшов передбачуваним: Клебо підпустив до себе найближчих переслідувачів, Большунова і Еміла Іверсена, і впевнено розібрався з ними на фініші. Найкращий чистий час переслідування показав Ханс Крістер Холунд, який прорвався з 16-го місця на четверте.

В цілому варто відзначити, що в нинішньому сезоні у чоловіків в Руці ніхто зі спринтерів, крім Клебо, вище голови в дистанційних гонках не стрибнув - за винятком, можливо, Сіндре Бьорнестада Скара, який трохи ожив після невдалого минулого сезону.

Багато чого чекали від Пола Голберга, але він в Руці відверто розчарував, при чому не тільки в дистанційних гонках, але і в спринті, де вилетів вже в півфіналі - поки що Голберг дуже далекий від форми зразка минулого сезону. Не зумів здивувати і Ерік Вальнеш, який після перемоги в спринті посів лише 43-тє місце в розділці і 24-те в загальному заліку міні-туру - про розширення спеціалізації говорити поки що не доводиться.

Відзначимо гідний виступ на домашньому етапі збірної Фінляндії. Іво Нісканен замкнув топ-5, а Рістоматті Хакола і Йони Мякі зайняли 10-те і 12-те місця відповідно. При чому Мякі не тільки відмінно проявив себе в спринті, а й показав сьомий результат по чистому часу фінального переслідування - його найкращий у кар'єрі результат на Кубку світу.

Йохауг знову не було рівних

У жінок відкриття сезону сюрпризів в боротьбі за перемогу не подарувало. Тереза ​​Йохауг впевнено виграла обидві дистанційні гонки і загальний залік міні-туру. У суботній розділці якийсь час інтрига зберігалася: Фріда Карлссон дуже потужно стартувала і на першій половині дистанції навіть випереджала Йохауг. Але витримати такий темп протягом 10 км шведка не змогла, і в підсумку фінішувала другою з 22-секундним відставанням.

Проте, за спиною у Йохауг все ж відбувалося багато цікавих речей. Тетяна Соріна (в дівоцтві Альошина) перед стартом Кубка світу відмінно проявила себе на передсезонних гонках, де обігрувала навіть Наталю Непряєву. І в Руці Соріна несподівано для багатьох зуміла підтвердити свій рівень: в спринті вона була близька до виходу в півфінал, а в розділці стала четвертою, програвши всього 0,1 секунди Еббі Андерссон.

Якщо в суботу Андерссон відібрала у Соріної подіум в розділці, то в неділю допомогла Тетяні стати другою в загальному заліку. На останньому колі саме Ебба спровокувала завал, в якому сама, за великим рахунком, не постраждала, на відміну від Лінн Сван, Наталії Непряєвої та Йонни Сундлінг, які впали. І такі сильні фінішери мали дуже високі шанси розібрати останні два місця на подіумі.

Незважаючи на те, що Соріній в неділю посміхнулася удача, вона все одно абсолютно заслужено зуміла заявити про себе на весь світ - вона у відмінній формі, і, схоже, у збірної Росії з'явилася ще одна лижниця топ-рівня. І зараз для збірної Росії це дуже актуально: Непряєва знову досить важко входить в сезон, а повернення Юлії Ступак (Білорукової) після декрету і пропуску всього минулого сезону поки що виходить непереконливим. Хоча тій же Соріній народження дитини навпаки пішло на користь, дозволило скинути зайві кілограми і вийти на рівень, про який вона раніше навіть мріяти не могла.

На відміну від чоловіків, у жінок було достатньо спринтерів, які і Руці добре проявили себе на дистанції. В першу чергу це стосується чудового шведського тріо - Лінн Сван, Майя Дальквіст і Йонна Сундлінг. У п'ятницю вони розібрали всі три місця на подіумі спринту, після чого гідно виступили в розділці. У підсумковому переслідуванні вони мали відмінні шанси фінішувати в топ-5, якби не той самий завал.

А ось у кого проблеми, так це у Хейді Венг. Зіркова норвежка провалила кваліфікацію спринту в п'ятницю, показавши 67-й результат, після чого знялася з міні-туру. Виявилося, що Венг зараз відчуває серйозні психологічні проблеми: у неї панічний страх заразитися коронавірусом. Хейді потрібно терміново звернутися до психолога, інакше високий ризик провалити весь нинішній сезон. Хоча сход з міні-туру в Руці і так фактично позбавляє її шансів поборотися за ВКГ.

Після відкриття сезону в Руці Кубок світу йде на 2-тижневу паузу, пов'язану зі скасуванням етапу в норвезькому Ліллехаммері. Відновиться сезон етапом в швейцарському Давосі.

Загальний залік Кубка світу (чоловіки):

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Двоборство

Старти тижня:

П'ятниця, 27 листопада

Рука (Фінляндія), HS142/5 км, особистий Гундерсен

Субота, 28 листопада

Рука (Фінляндія), HS142/10 км, особистий Гундерсен

Неділя, 29 листопада

Рука (Фінляндія), HS142/5 км, особистий Гундерсен

Обставини завадили Рііберу зробити хет-трик в Руці

Стартував цього вік-енду в Руці і Кубок світу з лижного двоборства. І тут за літо глобально нічого не змінилося: Ярл Магнус Ріібер надалі домінує. Хоча, варто відзначити, що під час міжсезоння він, як і його партнер по команді Йенс Лурос Офтебро, дуже помітно додали в лижній гонці, через що стали трохи гірше виглядати на трампліні.

Етап в Руці почався ще в четвер Попереднім змагальним раундом (ПЗР): контрольним тренуванням, яке потім можуть використовувати, як залікову спробу, якщо в один з днів змагальна спроба не відбудеться через погодні умови. І під час ПЗР Ріібер був дискваліфікований за невідповідність костюма технічному регламенту. Була закладена бомба уповільненої дії, яка вибивала Ріібера з боротьби в будь-який момент, якщо основна спроба на трампліні скасовувалася.

І в неділю вранці ця бомба вибухнула: через сильний вітер стрибки скасували, і це означало, що Ріібер на старт гонки не мав права виходити. Проте, ще до цього норвезький домінатор встиг оформити дві впевнені перемоги, і за підсумками етапу в Руці залишився лідером Кубка світу, навіть незважаючи на пропуск третього старту. Ну а скористатися відсутністю Ріібера зумів Офтебро, який здобув свою першу в кар'єрі на Кубку світу.

Більшого чекали в Руці від збірної Німеччини, але робота з Хайнцом Куттіном на трампліні поки що очікуваних плодів не приносить. Так, трохи додали Йоханнес Рідцек і Фабіан Ріссле, але зате повністю провалив старт сезону Вінценц Гайгер. Відчутного прогресу на трампліні домігся лише Мануель Файсст, який очолив стрибковий залік Кубка світу.

Приємно здивував легендарний Ерік Френцель, який у неділю став другим. Не виключено, що на дистанції нинішнього сезону саме він стане головним конкурентом для Ріібера і Офтебро. А, знаючи, як Френцель вміє виходити на пік форми до чемпіонів світу та Олімпіад, домашній для Еріка мундіаль в Оберстдорфі може стати дуже цікавим.

Крім Гайгера, провалив старт сезону ще один призер загального заліку минулого Кубка світу, Йорген Гробак. Швидкості на трасі у досвідченого норвежця залишилися на звичному рівні, а ось результати на трампліні помітно впали.

А ось головним відкриттям етапу в Руці можна назвати 19-річного австрійського вундеркінда Йоханнеса Лампартера. У п'ятницю він виграв стрибкову спробу і в підсумку став другим - перший в кар'єрі подіум на Кубку світу. Після цього в суботу та неділю він став четвертим і шостим, що дало йому третє місце в загальному заліку на даний момент. Такий прорив Лампартера трапився для Австрії дуже вчасно: Франц-Йозеф Рерль залишився на рівні минулого сезону, а повернення в Кубок світу Маріо Зайдля після важкої травми, як і прогнозувалося, виявилося непростим - для того, щоб повернути собі пікову форму, йому знадобиться час.

Порадував і Крістьян Ілвес, який нарешті почав виправдовувати видані йому кілька років тому аванси - спільні тренування з норвежцями йдуть йому на користь. Ілвес в цей вік-енд в Руці двічі замкнув топ-5. До цього у нього за кар'єру було всього три потрапляння в топ-5 на Кубку світу, причому два з них відбулися в 2018 році на етапі в Хакубі при дуже слабкому складі учасників.

Ілвес зараз у хорошій формі, але регулярно потрапляти в топ-5 йому буде складно. Трамплін в Руці - найпотужніший з тих, які задіюються в Кубку світу з двоборства, і розриви за підсумками стрибкових спроб тут дуже великі, що на руку двоєборцям з ухилом в бік стрибків. І на наступних етапах, де будуть переважно трампліни К-90, Ілвес не зможе заробити собі достатній запас на трампліні, щоб не випасти потім з топ-5. Хоча потрапляння в десятку найкращих для нього в цьому сезоні можуть стати регулярними, і це вже буде успіхом.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

9 шайб для Китаю. Збірна України провела останній матч перед ЧС
Хокей | 24 квітня 2024, 20:03 3
9 шайб для Китаю. Збірна України провела останній матч перед ЧС

У такій грі перевірити свій рівень точно не вдалося

У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика
Футбол | 24 квітня 2024, 19:01 3
У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика

«Пенсіонери» розставили пріоритети щодо українця

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.