Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 28 листопада 2020, 10:06
13126
2

Контіолахті-2020: скасувати не можна провести

Денис Шаховець анонсує стартові етапи нового сезону Кубка світу

| Оновлено 28 листопада 2020, 10:06
13126
2
Контіолахті-2020: скасувати не можна провести
Український біатлон

Незважаючи на пандемію коронавірусу, два стартові етапи майбутнього сезону Кубка світу з біатлону повинні були пройти в присутності чотирьох з половиною тисяч глядачів. Але 26 листопада, менш ніж за дві доби до відкриття сезону, організатори зруйнували надії уболівальників побачити біатлонні гонки на власні очі. Гроші за придбані квитки фатам, звичайно ж, повернуть, але багато хто бронював трансферт, готелі та інше.

З огляду на відразу кілька повідомлень про позитивні тести на COVID-19 тільки на цьому тижні, проводити біатлон без глядачів – єдине правильне рішення. Адже Кубок світу могла спіткати доля Кубка IBU, старт якого поки перенесли на січень і, цілком ймовірно, трохи пізніше в цьому сезоні зовсім можуть скасувати. Врятували біатлон від повного закриття на карантин великі гроші: IBU задовго до всієї цієї історії підписав спонсорські контракти на чималі суми, і скасування змагань елітного рівня могли сильно вдарити по всьому виду спорту в цілому.

Програма етапу

У Контіолахті пройде відразу два стартові етапи Кубка світу. Другий етап спочатку повинен був відбутися в шведському Естерсунді, але Міжнародний союз біатлоністів вирішив мінімізувати поїздки біатлоністів Європою і зробив спарений етап у Фінляндії.

В рамках першого пройдуть індивідуальні гонки і спринти на цих вихідних. Потім у біатлоністів буде три дні для відпочинку, а вже в наступний четвер ще одними спринтами стартує другий етап. А 5-6 грудня любителі головного зимового виду спорту зможуть насолодитися першими персьютами і естафетами в сезоні.

1-й етап

28.11.2020 - 12:00 - Індивідуальна гонка, чоловіки
28.11.2020 - 15:20 - Індивідуальна гонка, жінки
29.11.2020 - 11:30 - Спринт, чоловіки
29.11.2020 - 14:30 - Спринт, жінки

2-й етап

03.12.2020 - 14:30 - Спринт, чоловіки
03.12.2020 - 17:30 - Спринт, жінки
05.12.2020 - 14:20 - Гонка переслідування, чоловіки
05.12.2020 - 16:15 - Естафета, жінки
06.12.2020 - 13:45 - Естафета, чоловіки
06.12.2020 - 16:45 - Гонка переслідування, жінки

Збірна України

Чоловіки: Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Руслан Ткаленко, Богдан Цимбал, Тарас Лесюк.

У складі збірної України на перші етапи Кубка світу відправилися по шість чоловіків і жінок. Також повинен був виступити в Контіолахті досвідчений Сергій Семенов, але через проблеми зі здоров'ям, ймовірно, він зможе дебютувати в новому сезоні тільки в січні в Обергофі, хоча при оптимістичному прогнозі ми зможемо побачити його на лижні у Хохфільцені.

В іншому ж склад у порівнянні з минулим сезоном практично не змінився. Дмитро Підручний та Артем Прима є лідерами чоловічої збірної, закріпився в основі й молодий Антон Дудченко, який радував стабільними потрапляннями до залікової зони в першому триместрі, але після Нового року в його результатах був спад.

Дмитро Підручний

Руслан Ткаленко зарекомендував себе як надійний естафетний боєць, він в команді з Примою, Семеновим і Підручним забіг на друге місце на етапі Кубка світу в чеському Нове-Место, повторивши через 20 років найкращий результат української чоловічої команди в естафетах на Кубку світу. В особистих гонках 28-річному спортсменові поки не вдається боротися за високі місця, за всю кар'єру він лише п'ять разів забіг до топ-40.

А 23-річний Богдан Цимбал в минулому сезоні не зміг жодного разу кваліфікуватися навіть до гонки переслідування, але в ньому в майбутньому бачать лідера чоловічої збірної України. Прогрес Цимбала очевидний, проте наскільки швидко він зможе боротися за очки, поки незрозуміло. Судячи з недавньої контрольної індивідуальної гонки, з функціональною формою у нього все в порядку.

Про медальні перспективи українських чоловіків говорити поки зарано. Головне – уникнути проблем зі здоров'ям і втягнутися в сезон, а там буде видно. Головним стартом, як і в минулі роки, буде чемпіонат світу, саме до нього потрібно вийти на пік форми.

Жінки: Олена Підгрушна, Валя Семеренко, Юлія Джима, Віта Семеренко, Дар'я Блашко, Катерина Бех.

У жіночій збірній відразу помітна відсутність у складі Анастасії Меркушиної, яка продовжує тренуватися окремо від основної команди, під керівництвом батька-тренера. Юрай Санітра і Олег Меркушин, мабуть, вирішили поберегти спортсменку, так що чекаємо, що вона сповнена сил вступить в боротьбу вже у Хохфільцені.

За підсумками минулого сезону, чоловіча та жіноча збірні України зберегли за собою квоту в п'ять біатлоністів, яких можна буде заявити на спринтерські і індивідуальні гонки. Отже, в даний момент в складі команд Юрая Санітри по одному запасному, на випадок форс-мажору. Вже відомо, що індивідуальні гонки пропустять Валя Семеренко і Тарас Лесюк. Ймовірно, на спринти буде проведена ротація, але рішення напевно прийматимуть вже за підсумками суботніх індивідуалок.

У жіночій індивідуальній гонці увага українських уболівальників в першу чергу буде прикута до Юлії Джими, яка три роки поспіль забігала на п'єдестал пошани в цій дисципліні. У 2017-му українка стала третьою в Естерсунді, рік потому вперше в кар'єрі виграла особисту гонку в Поклюці, а в минулому році в тому ж Естерсунді завоювала срібну медаль. Будемо сподіватися, що їй вдасться утримати високу планку і цього разу.

Юлія Джима

Нагадаємо, Джима, як і в попередні роки, готувалася до сезону зі збірною Словенії, яку продовжує тренувати екс-наставник українок Урош Велепец. Про її готовність інформації немає, але цілком можливо, що функціональна форма наймолодшої ​​з наших біатлонних олімпійських чемпіонок виявиться кращою, ніж у тих, кого курирував Юрай Санітра.

Трохи дивним виглядає рішення дати пробігти індивідуальну гонку дворазовій чемпіонці світу та чемпіонці Європи серед юніорок Катерині Бех. Все-таки вона набагато краще себе проявляє у спринтах і контактних гонках. Але очевидно, що краще зараз, якщо щось не вдасться, набити шишки і з часом усунути слабкі місця, ніж робити це безпосередньо перед Олімпійськими іграми.

Після не дуже вдалого по суті дебютного сезону на Кубку світу, зуміла усунути свої проблеми зі здоров'ям екс-білоруска Дар'я Блашко, яка ще кілька років тому вважалася однією з найталановитіших молодих біатлоністок світу, але через дворічний карантин поки не змогла розкритися у всій красі. Буде цікаво поспостерігати за нею.

В цілому, в гонці на 15 кілометрів за умови чистої стрільби крім Джими мають шанси поборотися за п'єдестал пошани також Олена Підгрушна і Віта Семеренко, але багато що буде залежати не тільки від їхнього проходження гонки, але і від суперниць. У Вуокатті українкам не було рівних у контрольній короткій індивідуальній гонці, однак з точністю стрільби було не все гладко, та й в Контіолахті суперниками будуть не лише збірні Фінляндії, США та Болгарії.

Стартовий етап пробіжать не всі

Відразу в декількох збірних напередодні старту першого етапу Кубка світу в Контіолахті виявлені випадки зараження коронавірусом. Серед них Росія, Литва, Латвія, Молдова, Франція, Румунія, Італія та Польща. І цілком ймовірно, що цей список поповниться як до старту першої гонки, так і після її закінчення. Хто саме не зможе виступити як мінімум в перших двох гонках через позитивні ПЛР-тести? Давайте розбиратися.

У збірної Росії, на превеликий жаль, за бортом гонок залишився Антон Бабіков, коронавірусом заразився не тільки він, а й три представники персоналу. Також захворіли біатлоністи Томас Каукенас (Литва) і Байба Бендіка (Латвія).

Словацькі біатлоністки Пауліна та Івона Фіалкови пропустять перший етап Кубка світу, бо поміщені на самоізоляцію через позитивний тест сервісмена, з яким вони контактували. Разом з ними на карантині знаходяться тренери Анна Мурінова і Якуб Лещинський, а ще фізіотерапевт і два сервісмени словацької команди.

Пауліна та Івона Фіалкові

Італієць Домінік Віндіш не потрапив до складу команди через «дивний», за його словами, результат тесту. Але оскільки незадовго до виходу цього матеріалу були виявлені випадки зараження на коронавірус в збірних Італії та Польщі, цілком можливо, що чемпіон світу-2019 не встояв перед підступною хворобою.

А ось в збірній Франції на карантин не відправили нікого. Справа в тому, що людина, яка здала позитивний тест, перехворіла на COVID-19 ще місяць тому. Французи послалися на дослідження, в якому говориться, що хворий на коронавірус перестає бути небезпечним для оточуючих через два тижні після того, як у нього пройшли всі симптоми. І влада Фінляндії вважає даний аргумент цілком переконливим.

Загалом, коронавірус в Фінляндії лютує, і поки не можна з повною впевненістю заявити, що той чи інший біатлоніст точно виступить в майбутніх гонках. Але IBU вже давно поставив кому в заголовку перед останнім словом: скасувати не можна, провести.

Біатлонний сезон-2020/21: розклад, анонси, трансляції, результати

Денис Шаховець
Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
"А вот в сборной Франции на карантин не отправили никого. Дело в том, что человек, который сдал положительный тест, переболел COVID-19 еще месяц назад. Французы сослались на исследование, в котором говорится, что заболевший коронавирусом перестает быть опасным для окружающих через две недели после того, как у него прошли все симптомы. И власти Финляндии посчитали данный аргумент вполне убедительным."
А ЧТО ТАК МОЖНО БЫЛО ???!
///
А КАКОГО ХРЕНА ВРАЧ КАНТОН БИЛСЯ В ИСТЕРИКЕ???!!!
"Четыре теста на COVID-19 представителей сборной Украины оказались положительными. Об этом сообщает пресс-служба УАФ.
Это игроки Руслан Малиновский, Сергей Кривцов, Жуниор Мораес и тренер по физподготовке Иван Баштовый.
"Что касается трех представителей "Шахтера" — Кривцова, Мораеса и Баштового, — ситуация уточняется с учетом того, что все трое совсем недавно переболели коронавирусом, и у них в организме есть антитела, которые фактически делают невозможным повторное заболевание в данный момент", – сказано в сообщении.
УЕФА учитывает этот факт и допускает Кривцова и Мораеса к игре, однако местные власти запрещают участие игроков в командных событиях."