Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 26 квітня 2021, 04:05
5479
2

Словенія - Україна. Прогноз та анонс на матч кваліфікації ЧЄ

Наша збірна зіграє з чинним чемпіоном континенту

| Оновлено 26 квітня 2021, 04:05
5479
2
Словенія - Україна. Прогноз та анонс на матч кваліфікації ЧЄ
ФБУ

Поєдинок Словенія - Україна відбудеться у суботу, 28 листопада, в Любляні. Початок зустрічі о 21.10 за київським часом. У прямому ефірі матч покаже телеканал «Xsport».   

Більше дев'яти місяців минуло з часів останнього офіційного поєдинку чоловічої збірної України з баскетболу. Але будь-яка пауза коли-небудь закінчується і 28 листопада в словенській Любляні наші баскетболісти продовжать боротьбу за вихід на чемпіонат Європи. Столиця невеликої балканської держави є знаковим місцем для українського баскетболу. Саме тут у 2013 році наша збірна досягла свого найвищого досягнення в історії - шостого місця на Євробаскеті-2013.

І ось, спортивна доля знову привела нас до головного міста Словенії. Саме Любляна була визначена ФІБА як місце проведення листопадового кваліфікаційного вікна для команд групи F. Правда одна зі збірних, а саме збірна Угорщини, столицю Словенії вже покинула, але турнірні шляхи українців і мадярів і не повинні були перетинатися в останній місяць осені.

Зате вони перетнуться з господарями майданчика, які є чинними чемпіонами континенту. Саме словенці в 2017 році блискуче виступили на континентальному форумі і завоювали звання найсильнішої команди Європи. Та чудова команда зібрала в собі багато відмінних виконавців: брати Драгічі, Ентоні Рендольф, Гашпар Відмар і, звичайно ж, Лука Дончіч принесли словенцям довгоочікуваний трофей.

Безумовно, нинішня версія збірної Словенії має мало спільного з тріумфаторами останньої континентальної першості, а всі шанувальники балканської команди, напевно, шлють «гарячі привіти» першим особам ФІБА і Євроліги. Через конфлікт двох провідних організацій в європейському баскетболі, чинний чемпіон Європи поки не може зібрати бойовий склад, і змушений покладатися на гравців, які виступають в словенських клубах і європейських середняках. Ось і цього разу команді не допоможуть такі сильні баскетболісти як Зоран Драгіч і Клемен Препеліч, яких не відпустили їхні клуби-учасники Євроліги.

Також не виступить в Любляні і Лука Дончіч. Головна зірка збірної Словенії дуже хотів допомогти своїй команді, підтримував з нею форму в останні тижні і паралельно вирішував питання з керівництвом «Даллас Маверікс». Але, умовити свого роботодавця Дончіч не зміг і йому довелося незадовго до старту люблянського «баббла» відлітати за океан.

В цілому, заявка словенської збірної для участі в кваліфікаційному вікні має такий вигляд:

Захисники: Лука Рупнік («Сарагоса», Іспанія), Матіц Ребец («Руан», Франція), Ян Шпан («Гіпускоа», Іспанія), Блаж Месічек («Спліт», Хорватія), Ален Ходжич, Яка Блажич (обидва - «Цедевіта-Олимпія»), Лука Лапорнік («КРКА»)

Форварди: Грегор Хроват («Шоле», Франція), Блаж Махкович («Гелиос»), Ян Косі, Міха Шкедель (обидва - «КРКА»), Урбан Дурнік («Приморська»), Едо Муріч («Цедевіта-Олимпія»)

Центрові: Джордан Морган («УНІКС», Росія), Юрай Макура («Приморська»)

У цьому варіанті балканської збірної відсутній яскраво виражений лідер, але є достатня кількість якісних гравців, які можуть завдати проблем нашій команді. До таких можна зарахувати захисників Матіца Ребеца і Яна Шпана, форвардів Едо Муріча, Яна Коса і Грегора Хровата. Кожен з перерахованих вище гравців накидав від десяти і більше очок в кільце нашої збірної в останньому офіційному матчі між командами в лютому 2019 року. Найбільш статусним гравцем нинішнього скликання словенської команди є Джордан Морган. Американець зі словенським паспортом добре зарекомендував себе в сильних чемпіонатах Туреччини і Ліги ВТБ, а тепер покликаний допомогти збірній Словенії в якості натуралізованого гравця.

В цілому, склад у балканців кусючий, але аж ніяк не топовий. Багато чого буде залежати від готовності лідерів нинішнього скликання збірної Словенії якісно зіграти великі хвилини, адже лава у підопічних Олександра Секуліча не виблискує.

Не обійшлося без проблем зі складом і у збірної України. Унаслідок коронавірусу не зіграють в Любляні гравці «Київ-Баскета» Павло Крутоус і Богдан Близнюк. Особливо прикро за Богдана, який відмінно вписується в баскетбол Айнарса Багатскіса і останнім часом став незамінним гравцем у себе в клубі і дуже важливим елементом в національній збірній. Та й Павло Крутоус зміг би дати нашій команді хороші хвилини на майданчику. Не доїхав до збірної в цей раз Артем Пустовий. Його не відпустив тренерський штаб «Барселони», який розраховує на українського центра в матчі Євроліги.

Зазначимо повний список гравців, яких взяв до Словенії головний тренер збірної України Айнарс Багатскіс:

Захисники: Олександр Мішула («Київ-Баскет»), Іссуф Санон, Анатолій Шундель (обидва – «Дніпро»), Денис Лукашов, Олександр Липовий (обидва – «Прометей»), Віталій Зотов («Хімік»)

Форварди: Володимир Герун («Унікаха», Іспанія), Станислав Тимофеєнко, В´ячеслав Бобров (обидва – «Дніпро»), Артем Ковальов, Сергій Павлов (обидва – «Київ-Баскет»), Олександр Бєліков («Прометей»)

Центрові: В´ячеслав Петров («Прометей»), В´ячеслав Кравцов («Дніпро»)

Відзначимо появу одного дебютанта в нашій команді. Анатолій Шундель проводить відмінний сезон в «Дніпрі» (мабуть, найкращий у своїй кар'єрі) і цілком заслужив запрошення в національну команду. Навряд чи він буде стартовим гравцем нашої збірної, але успішно увійти в гру з лави запасних йому цілком під силу.

Звертає на себе увагу повернення в збірну Станіслава Тимофеєнка. Бігмен «Дніпра» з Євробаскету-2015 не грав за національну команду. У цей період вмістилися і конфлікт з колишнім головним тренером збірної Євгеном Мурзіним і прощання Стаса з національною командою, і виступ за збірну 3 на 3. Але, як бачимо, Тимофеєнко знову в обоймі.

В іншому, в Словенію вирушили всім відомі гравці, загальний потенціал яких знаходиться на досить високому рівні. Традиційно потужним є наш фронткорт, навіть незважаючи на втрату Артема Пустового. Наші бігмени в особах Кравцова, Петрова, Тимофеєнка, Геруна і Павлова повинні перегравати словенську передню лінію, де основним суперником має стати Джордан Морган.

Варто відзначити, що нинішній матч з балканською збірною стане для України вже одинадцятим. Дев'ять разів сильнішими виявлялися словенці і двічі наші баскетболісти, причому обидві перемоги були досягнуті вдома. Час виправляти статистику і спробувати вперше обіграти збірну Словенії на виїзді. Шанси у нашої збірної є досить непогані, залишилося тільки побажати підопічним Айнарса Багатскіса їх реалізувати.

 Прогноз Sport.ua: перемога збірної України.

 
  • 1.44
  • 12.5
  • 2.89
Сделать ставку
 
  • 1.45
  • 13
  • 2.89
Сделать ставку
 
  • 1.45
  • 13.0
  • 2.90
Сделать ставку

Команди

Ігри

Перемоги

Поразки

М´ячі

Різниця

Очки

1.Угорщина

2

2

0

139:135

+4

4

2.Україна

2

1

1

148:135

+13

3

3.Словенія

2

1

1

160:155

+5

3

4.Австрія

2

0

2

151:173

-22

2

 

28 листопада

Словенія – Україна

Австрія – Угорщина  - перенесено

 
Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Viacheslav
Спасибо, что всегда пишите где и когда состоится трансляция!