Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 22 листопада 2020, 00:04
7393
1

Гвардіола і Сіті: Попрощатися немає сил

Оглядач Sport.ua вважає, що Пепа залишили «під Мессі»

| Оновлено 22 листопада 2020, 00:04
7393
1
Гвардіола і Сіті: Попрощатися немає сил
Твіттер Манчестер Сіті

Хосеп Гвардіола продовжив контракт з «Манчестер Сіті» до літа 2023 року. Чесно кажучи, нежданчик. Тому що після закінчення минулого сезону здавалося, що Пеп і «МанСіті» дуже втомилися один від одного. Втомилися насамперед психологічно. Каталонський тактичний геній, покликаний на «Етіхад» в першу чергу для того, щоб виграти Кубок чемпіонів, ні на крок не наблизився до цього трофею. Більш того, деколи складається враження, що Гвардіола з кожним новим сезоном в «Сіті» лише віддаляється від перемоги в Лізі чемпіонів. Згадайте показовий у всіх відношеннях провал - перш за все особисто Пепа - в недавньому чвертьфіналі чемпіонської Ліги від «Ліона»: тренер «МС» настільки хотів заплутати суперника, що заплутав себе, і в підсумку знову пролетів повз «Вухатого» Кубка.

Депресняк від того фіаско явно позначився на грі «городян» і в новому сезоні - старт в АПЛ вперше з моменту приходу Гвардіоли в команду провалений. І мова не тільки про тотальний домашній розгром від «Лестера» (2:5), мова про відсутність мотивації у гравців, про відсутність палаючих очей у тренера. Здавалося, що роман колись кращого тренера світу і колись найбільш граючої команди континенту підійшов до кінця. На користь такого сценарію «говорили» не тільки вищевикладені факти і спостереження, а й численні знаки. Наприклад, досі Хосеп на одному місці довше чотирьох сезонів не засиджувався (в «Барсі» - чотири, в «Баварії» - три). Йому постійно був потрібен новий імпульс, нова мотивація, нове середовище. А тут ще на горизонті зажевріла можливість повернутися в рідну «Барселону», адже там зовсім скоро президентські вибори і напевно зміна курсу і декорацій.

Саме «карту» Пепа намагалися розіграти відразу кілька претендентів на пост першої особи «блауграни». Але всі ці неймовірні і ймовірні історії розсипалися, немов картковий будиночок. Хосеп Гвардіола вирішив залишитися. Каталонець офіційно продовжив контракт з клубом ще на два з половиною роки. Якщо так станеться, що Гвардіола відпрацює до кінця свою угоду з «шейхами», то він проведе на одному місці небачені досі сім сезонів.

***

Після пролонгації угоди з клубом Пеп роздав щедрі словесні аванси клубу, команді і місту. Мовляв, «відчуваю себе тут бажаним гостем». 49-річний наставник правий: «така підтримка - найкраще, що може бути у тренера».

 

 

Напевно, в цьому він по-справжньому щирий, адже навіть на рідному «Камп Ноу», де Гвардіола відбувся і як тренер, і як геній, він відчував себе, немов на сковорідці. Не кажучи вже про відчуття в «Баварії»: там він був хоч і в гордій, але самоті. У Манчестері, (в тій частині міста, яка не «червона»), Гвардіолу дійсно не тільки поважають, а й вважають ледь не Месією. Саме в цьому різниця між «Сіті» і «Баварією»: амбіції у обох клубів приблизно однакові, високі, але якщо в Мюнхені на тебе можуть дозволити дивитися зверхньо хоча б через наявність славетної історії і безлічі титулів і трофеїв у клубному музеї, то в не обласканому дійсно великими перемогами «Сіті» Гвардіолі «місцеві» заглядають в рот з будь-якого приводу.

Віддамо йому належне: Пеп вміє не тільки поставити гру, але і впливати на думку. Він з першої ж появи в клубі зачарував шейха Мансура. Яким би не був харизматичним Манчіні і кваліфікованим «інженером людських душ» Пеллегріні (попередники Пепа), в порівнянні з ним вони, все ж, не вийшли фігурою. Творець «тіки-таки» завжди був велетнем для будь-якого функціонера манчестерського клубу, навіть самого високого польоту. Та й Чікі Бегірістайн, колишній технічний секретар «Барси», а з 2012-го - спортдир «Сіті», дуже вплинув не тільки на прихід Пепа в клуб з Манчестера, але і на сприйняття каталонця в «Сіті». Загалом, на новому робочому місці Гвардіола, отримавши повний карт-бланш і ще більш повний кредит довіри, почав будувати нову «Барселону».

***

На жаль для шанувальників каталонця і апологетів «Сіті», королівська лілія на не надто родючому манчестерському ґрунті не прижилася. Так, під керівництвом Пепа «Сіті» ставав чемпіоном, причому двічі поспіль, причому з рекордом за набраними очками за сезон. Але цим на «Етіхаді» зараз навряд чи кого здивуєш: чемпіонами з «МанСіті» ставали і Манчіні, і Пеллегріні. Від Хосепа чекали зовсім іншого. Чекали перемоги в Лізі чемпіонів. Але вона від нього вислизала, навіть не обнадіявши.

Чому? З цього приводу навряд чи потрібно розмовляти довго, адже, на мій погляд, причини невдач криються на поверхні. Гвардіола - «тренер-марафонець», тобто людина, яка здатна видавати результат в першу чергу на довгій дистанції. За весь час роботи головним тренером Пеп лише тричі (!) програв національний чемпіонат. В інших випадках він незмінно ставав чемпіоном. В Іспанії, Німеччині та Англії. Але для короткої дистанції більш годяться люди на кшталт Симеоне, Моурінью і особливо Зідана. Чому ж у нього вийшло в «Барселоні»? Та тому, що у нього був тоді ще досконалий Мессі, а поруч з ним Хаві та Іньєста. Ця трійця була здатна зробити великою навіть посередню команду. І посереднього тренера. Але та «Барса» і той Гвардіола теж були здатні осягнути неосяжне. Пішли Хаві з Іньєстою, і де тепер та «Барса»?

Ще одна проблема «Сіті» часів Гвардіоли - «кришталевий» захист. Атака явно «робить» оборону і за прізвищами, і за рівнем, і за значимістю. І варто «МанСіті» першим пропустити в плей-оф Ліги чемпіонів, як команда починає «сипатися». При цьому на захисну лінію Гвардіола витратив, на секундочку, 480 (!) мільйонів євро. В середньому в матчах плей-оф ЛЧ «Сіті» Гвардіоли пропускає майже два з половиною голи за гру. Це дуже багато, щоб претендувати на титул. Невміння тримати удар, грати проти «автобусів» - ось ще одна ахіллесова п'ята цього тренера. Під керівництвом Хосепа його команди вісім разів поступалися в першому раунді матчів на виліт, і лише в двох випадках зуміли пройти далі. Ця ось «кришталева щелепа» і далі залишається в манчестерської команди, особливо у її захисту.

Ще потрібно говорити і про його помічників. Асистентів у нього хоч греблю гати, але ось справжніх помічників, тих, кого називають «права рука»... З відходом Артети і Гвардіола, і «Сіті» стали трохи «не ті». Ну і, на довершення «картини маслом» - його взаємини з підопічними. Пеп навіть в «Барсі» не був для своїх футболістів ні другом, ні старшим братом, ні тим більше батьком чи вчителем. А ось ті ж Симеоне, Ді Маттео, Моурінью, Зідан і, тим більше, Клопп, були. 

***

Словом, причин, чому Гвардіола на чолі «МанСіті» не виграє чемпіонську Лігу (і навряд чи виграє - моя особиста думка), занадто багато. Проте, клуб продовжив співпрацю з цим тренером. Чому? Можливо, слід знову і знову говорити про магію імені, про два Кубки чемпіонів, виграні колись із «Барсою», про відкриту підтримку клубу у важкий час, коли від нього багато хто відвернувся (мова йде про «бан» УЄФА і відлучення від ЛЧ ). Однак, на мій погляд, головне, все-таки, не вище перелічене.

Можливо, пролонгація контракту означає, що «Сіті» таки домовився з Мессі. А може, навіть і з Рамосом. Якщо ці двоє (або хоча б аргентинець), таки опиняться на «Етіхаді», їм потрібен буде тренер, здатний говорити на рівних. Гвардіола здатний.

Можливо, з появою Мессі в «Манчестер Сіті» Гвардіола нарешті побудує там нову «Барселону»...

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Це 100%». Чісора назвав переможця реваншу Усик – Ф'юрі і пояснив причину
Бокс | 28 вересня 2024, 07:47 1
«Це 100%». Чісора назвав переможця реваншу Усик – Ф'юрі і пояснив причину

Дерек впевнений у перемозі Олександра

Найкращі бомбардири молодіжного чемпіонату України-2013/14. Де вони зараз?
Футбол | 28 вересня 2024, 15:55 0
Найкращі бомбардири молодіжного чемпіонату України-2013/14. Де вони зараз?

Згадуємо та оцінюємо успіхи голеадорів, які 10 років тому вважалися дуже перспективними…

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
bzzzzz
Не нужно недооценивать результаты МанСити в чемпионате. Нужно помнить что АПЛ это далеко не другие топ чемпионаты. Стабильное нахождение в топ4, темболее борьба за титул, это уже автоматически считаю успех и бекграунд для будущего.
Кто знает как пойдут дела, если сменить Гвардиолу. В АПЛ только даешь слабину, сразу можно на дне таблицы оказаться. Тут и так уже 6 железных претендентов на топ4, а тут еще и Лестер, и Евертон ни откуда не возьмись и другие не загорами...
Поэтому менять тренера в АПЛ, только из-за неудач в ЛЧ, это не совсем рационально.