Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 15 листопада 2020, 21:24
6699
2

Таблиця коєфіцієнтів УЄФА – це ілюзія кризи

Чому не все так погано у нашому домі

| Оновлено 15 листопада 2020, 21:24
6699
2
Таблиця коєфіцієнтів УЄФА – це ілюзія кризи
ФК Шахтер

NB! Ви перебуваєте в розділі блоги читачів Sport.ua. Редакція не завжди поділяє точку зору авторів і не несе відповідальності за контент. Орфографія і пунктуація збережені.

Цього сезону ми із жахом спостерігаємо за рейтингом країн УЄФА. Україна падає все нижче, нас обганяють країни, які ще кілька років тому не значилися в конкурентах, і ми цілком реально ризикуємо втратити гарантовану участь у Лізі Чемпіонів. Криза українського футболу? Я б сказав – наслідки минулої кризи. Насправді, в майбутнє ми можемо дивитися зі стриманим оптимізмом.

Формат рейтингу УЄФА такий, що на підсумкове місце впливають останні п’ять зіграних сезонів. Більше того, «свіжий» розподіл місць впливає не на наступний сезон, а через один. От і виходить, що країни або розплачуються за «колишні гріхи», або «виїжджають» на минулих досягненнях.

Тепер розберемося, що трапилося в нашій країні. У передвоєнний час рівень українського футболу піднявся доволі високо. В чемпіонаті України «Дніпро» та «Металіст» стали реальними суперниками «Шахтаря» та «Динамо», «Чорноморець» добряче «набрав оберти» і ще кілька команд виглядали доволі потужно. В єврокубках українські команди теж порівняно ефективно виступали, залікові бали в «скарбничку» рейтингу приносили не лише наші гранди. Якщо велика п’ятірка (Іспанія, Англія, Німеччина, Італія, Франція) залишалася для нас недосяжною, то на Росію і Португалію ми поглядали як на конкурентів, перебуваючи на 8 місці рейтингу УЄФА.

А потім в Україну прийшла війна… Сусідній агресор «відкусив» шматки території, де гарно розвивався футбол, економічна криза «підкосила» футбольне господарство, а чимало олігархів втратили інтерес до своїх «дітищ». Частина українських команд зникла, частина ослабла. Але цей процес відбувався поступово. Деякий час міць українського футболу ще трималася. Як на мене, період дна – 2016 рік. Кількість команд в українській першості скоротилася до 12-ти. А в єврокубковому сезоні 2016/2017 українські клуби виступили вкрай погано, набравши 5,500 балів (це 15-17-ий результат в сезоні разом з Чехією та Кіпром). Але! В загальному рейтингу УЄФА ми залишилися на 8 місці, завдяки попереднім здобуткам.

Наступні роки – «гойдалкова» стагнація. Українські футболісти хорошого рівня їдуть грати у Казахстан, Польщу, другий дивізіон Туреччини…Чемпіонат України виглядає непривабливо. В єврокубках «проблиск» сезону 2017/2018 змінюється на черговий провал в сезоні 2018/2019. А як же рейтинг УЄФА? Ми втрачаємо лише одну позицію, а загалом тримаємося на попередніх «запасах».

Зате останні роки наш футбол потихенько починає знову відроджуватися. Чемпіонат України планово розширюється, з’являється якась інтрига. Чимало наших талановитих «заробітчан» повернулося в рідний край, деякі команди виглядають доволі симпатично. «Шахтар» в минулому сезоні був близьким до єврокубкового трофею. Та й збірна України відчутно додала. А тим часом в рейтингу УЄФА…

А в рейтингу УЄФА ми вже повністю «відпустили» давні досягнення. Тепер в нашій «скарбничці» здобутки кризового сезону 2016/2017 і наступних. Тож ми різко «скотилися» вниз. Тепер доводиться наново і поступово доводити свою конкурентоспроможність.

Таблиця коефіцієнтів УЄФА 2021 (впливає на розподіл путівок в сезоні 2022/23)

Чому я дивлюся в майбутнє з оптимізмом?

Нинішній євросезон виглядає наче не дуже успішно (хоча в нас нарешті знову дві команди потрапили в групову стадію Ліги чемпіонів). Втім, ситуація звична. Як правило, в першій половині сезону українські команди не надто виділяються набраними балами, але, після зимової перерви, чимало країн втрачають усіх своїх представників, а в нас «Шахтар» чи «Динамо» (якщо не обоє) ще залишаються «на плаву» і продовжують накопичувати бали. Щось подібне може трапитися і в цьому сезоні. Але треба визнати: останнім часом Бельгія, Нідерланди і Австрія суттєво підняли рівень свого клубного футболу, тож їх представники теж можуть феєрити після зими, хоча без втрат не обійдеться. У Шотландії та Туреччини гірша ситуація, хоча скидати їх з рахунків не можна. Та й в України ситуація непевна: ні «Динамо», ні «Шахтар» єврокубкову весну поки не гарантують, хоча надію дають.

А тепер заглянемо в наступний сезон. Ми нарешті «відчепимо» свою провальну кампанію 2016/17 року з 5,500 балами. А от Бельгія, Голландія, Австрія, Туреччина втратять значно більше балів, адже в них той сезон видався «урожайним». Тож наступного сезону, теоретично, ми зможемо боротися за повернення собі того ж 8-го місця в рейтингу.

Хоча є ще один фактор, який може перевернути все з ніг на голову. COVID-19. Ми вже зіткнулися з тим, що вірус послабив склади наших грандів. Але хвороба може торкнутися гравців будь-якої команди і вплинути на результати. Та що там казати: епідемія взагалі може зупинити весь футбол. Розглядати всі зловісні варіанти не будемо. Просто констатуємо: нам залишається жити сьогоднішнім днем, зберігати спокій і сподіватися на краще.

Автор: Віталій Горбуленко

Оцініть матеріал
(35)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
kum_Poltava_
"Ми нарешті «відчепимо» свою провальну кампанію 2016/17 року з 5,500 балами."
Але можемо отримати ще більш провальну цього сезону.
Микола Унгурян
та який оптимізм, цього сезону ще менше заробимо - ШД навряд чи щось здобуде і швидше всього в євровесну не потрапить, ДК можливо виграє у Ференца і потрапить в євровесну в ЛЄ, там максимум йе 1/8, ЗЛ - тут все зрозуміло і навряд чи щось світить.
Так що наступного сезону та ж сама боротьба за 10-11 місце