Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 22 листопада 2020, 15:38
8139
5

Олександр Кобець: Від легенди і улюбленця Черкас – до вигнанця

Sport.ua про скандального баскетболіста «Мавп», якого звинувачують у грі на тоталізаторах

| Оновлено 22 листопада 2020, 15:38
8139
5
Олександр Кобець: Від легенди і улюбленця Черкас – до вигнанця
БК Черкаські Мавпи. Олександр Кобець

«Черкаські Мавпи» 14 листопада сколихнули баскетбольний інформаційний простір новиною про відрахування Олександра Кобця. 24-річного баскетболіста підозрюють у маніпулюванні результатів команди і участі у тоталізаторах.

Історія успіху

Олександр Кобець - вихованець баскетбольної школи «Мавп». 24-річний уродженець Новомосковська переїхав до Черкас підлітком. Більшу частину свого життя провів саме у цьому місті. Пройшов усі щаблі юнацького баскетболу, вигравав чемпіонати України по своєму віку, грав за збірні всіх категорій. Кобець був лідером усіх своїх команд і разом зі Святославом Михайлюком став найзірковішим вихованцем клубу.

У професійному баскетболі Кобець із 2012-го року. За цей час молодий баскетболіст став лідером команди. В 2018-му допоміг здобути перше в історії клубу чемпіонство України. В сезоні 2017/18 Кобець був одним із ключових гравців команди і став найкращим 6-им гравцем в чемпіонаті. Також Олександр встановив ряд рекордів: він – найкращий бомбардир в історії «Черкаських Мавп» (1880 очок) та рекордсмен за кількістю проведених сезонів (8). Словом, у свої 24 він вже став місцевою легендою.


БК «Черкаські Мавпи»

Кобця вважали одним із найперспективніших гравців України свого покоління. У складі збірної 3х3 він здобув бронзу чемпіонату Європи. З 2018 року дебютував у національній збірній України. Того ж року підписав контракт із «Чикаго Буллз», за який грав у Літній лізі НБА. А потім почав кар'єру у фарм-клубі Чикаго - «Кепітал Сіті Гоу-Гоу». У збірній України відіграв кілька ключових матчів у відборі на Євробаскет і отримав серйозну травму коліна. На відновлення у нього пішло більше року. Операцію і лікування Кобця оплатив президент Федерації баскетболу України і власник «Черкаських Мавп» Михайло Бродський.


ФБУ

«Я особисто заплачу Кобцю за травму, тому що він виконав усі наші домовленості. Кобець і Михайлюк – вихованці «Черкаських Мавп». Я за Сашою дивлюся, як батько, щоб він не помилився. Він така людина, за якою потрібно слідкувати. Зараз він став на шлях. Він хоче стати гравцем НБА. Я думаю, що в нього є всі шанси. Він приїхав у збірну і виніс Словенію. За це я вдячний йому», - говорив Бродський у 2018-му році.

Що сталося?

На лікування і реабілітацію у Кобця пішло більше року. Гравець набирав форму в США, а потів повернувся до «Черкаських Мавп» у середині сезону 2019/20, де встиг зіграти кілька матчів і знову травмувався. Влітку атакувальний захисник продовжив індивідуальну роботу в Черкасах, а згодом приєднався до табору національної збірної України. Баскетболіст планував продовжити кар’єру в Європі, але через пандемію знайти гарного варіанту не вдалося. У підсумку, «Черкаські Мавпи» підписали з ним контракт.

У новому сезоні черкаська команда страждає від травм і численних заражень коронавірусом. Так, на старті Суперліги, у складі грало лише 8 баскетболістів. Серед них Кобець був лідером і капітаном. Баскетболіст тягнув за собою команду, встановив рекорд результативності в сезоні (38 очок). Протягом першого місяця Суперліги Кобець серед найрезультативніших у сезоні (16.8 очка за гру), причому «Мавпи» мають показник 1-9.

14 листопада «Черкаські Мавпи» виступають із гучною заявою – клуб припиняє співпрацю з Олександром Кобцем.

«Клуб вважає, що гравець - Олександр Кобець брав участь у спортивних тоталізаторах і маніпулював результатами матчів у нинішньому баскетбольному сезоні. З огляду на неприпустимість, аморальність та протизаконність подібних дій, клуб вважає, що продовжувати відносити із цим баскетболістом є неможливим! «Черкаські Мавпи» розривають контракт із О. Кобцем. Клуб передає всю наявну інформацію про дії О.Кобця до Комісії з правових відносин Федерації баскетболу України та ініціює розгляд цієї справи», - йдеться в заяві клубу.

Гучна заява, яку ще потрібно довести. Втім, якщо поглянути на останні результати черкасців, виникають питання. 31-го жовтня «Черкаські Мавпи» у дуже дивному матчі зазнали сенсаційної поразки від «Будівельника» (68:73). У тому матчі кияни грали фактично вшістьох. Черкасці мали 5-очкове лідерство, але наприкінці не влучили купу штрафних і поступилися. Згодом були поразки у рівних матчах «Одесі» та «Хіміку». А 12 листопада команда здобула першу перемогу. Однак у грі з «Миколаєвом» черкасці лідирували +10-16 і дивним чином у четвертій чверті пропустили шалений ривок і дозволили суперникові скоротити відставання до мінімуму. В останні хвилини Олександр Кобець кілька разів недопрацював у захисті, і не влучив ряд штрафних. Сам Кобець всі звинувачення заперечує і заявляє, що про все дізнався із новин.


БК «Будівельник»

«Сам все дізнався з новини. Це відверта брехня. Я тягнув команду на собі, коли нас було семеро. Я грав з температурою 38 і травмами, а мені приписують таке. Я навіть не знаю в чому причина. Директор кидає трубку і не може нічого пояснити. Каже, що у нього немає інформації. Планую зараз розбиратися з цією ситуацією. Я не можу уявити, чому вони пишуть це без будь-яких доказів», - сказав Кобець виданню ТАБЛО.

Персона Олександра Кобця в баскетбольних колах є суперечливою. Ще кілька років тому ходили чутки про гру баскетболіста на тоталізаторах, однак в публічну площину це не проникало. Цікавим і є те, що «Черкаські Мавпи» заявили про цю ситуацію на загал. Адже Кобець – один із улюбленців власника клубу, зірковий вихованець і рекордсмен. Якщо про все заявлено публічно, то, напевно, до цього вже були якісь прецеденти всередині клубу («Він така людина, за якою потрібно слідкувати», - Бродський).

Зараз Михайло Бродський прокоментував цю ситуацію таким чином:

«Я любив цього хлопця, це все мої діти, але ФБУ розбереться по-чесному. Ми можемо і в поліцію подати заяву, є карна стаття, але по ньому не буду. В нашому баскетболі, поки я президент, подібне будуть випалювати розпеченим залізом, навіть якщо це мій улюбленець», - написав Бродський на сайті basket.com.ua.

Що далі?

«Черкаські Мавпи» передали справу до Комісії з правових відносин Федерації баскетболу України. Власне зараз клуб має довести вину баскетболіста. З огляду на публічність процесу, Кобцю світить дискваліфікація. Звісно, він матиме змогу оскаржити це рішення. Втім, попри всі намагання, в українському баскетболі продовжити кар’єру Олександрові Кобцю буде вкрай складно. 

Євген ТОПЧІЙ

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 26 квітня 2024, 12:40 14
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Анчелотті дав Луніну важливу обіцянку після заяви про повернення Куртуа
Футбол | 25 квітня 2024, 21:40 8
Анчелотті дав Луніну важливу обіцянку після заяви про повернення Куртуа

Тренер розраховує на Андрія в Лізі чемпіонів

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владимир Копяк
Если захотят - раскрутят в одну секунду, если он действительно играл на контору, деньги имеют способность оставлять следы. Но захочет ли федерация раскручивать такой скандал? И что, он разве один такой в нашем баскетболе? В футболе такими вещами чуть-ли не в полном составе команды занимаются, и ничего, все в шоколаде
pricolist
Хоть и не фанат баскетбола, но статья получилась интересной.
serhivan
Не буду нікого звинувачувати, та диму без вогню не буває. Пригадую одну історію, яка сталася на межі 2000-2010-х років у французькій гандбольній лізі. Двох гравців збірної Франції, а паралельно Монпельє, звинуватили в участі в матчах з наперед фіксованим результатом. Одним з підозрюваних був легендарний Нікола Карабатіч. Вину довели. Але що ви думаєте: ця людина продовжувала грати як ні в чому не бувало. Тобто покарання було, але чисто умовне, хоча ці, так би мовити, гандболісти заслуговували на довічну дискваліфікацію. Ось так буває, коли зв'язки вирішують все, навіть, здавалось би, у правовій Європі.