Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 02 лютого 2021, 17:51
5683
4

Червоні леви для України на Євро-2020

Sport.ua - про збірну Північної Македонії, що стала суперником «синьо-жовтих» на чемпіонаті Європи

| Оновлено 02 лютого 2021, 17:51
5683
4
Червоні леви для України на Євро-2020
uefa.com

Напередодні в протистоянні збірних Грузії та Північної Македонії визначився останній учасник групи С на Євро-2020, в якій належить зіграти національній команді України. Єдиний гол Горана Пандєва приніс перемогу балканській збірній, що має прізвисько «червоні леви», яка й пробилася до фінальної частини континентальної першості.

Тепер група С чемпіонату Європи, як і інші квартети, отримала повноцінний вигляд. Тут зіграють збірні Нідерландів, України, Австрії та Північної Македонії. Якщо про попередніх суперників «синьо-жовтих» ми встигли поговорити раніше, то найцікавіше про балканців спробуємо виділити зараз.

Шлях на Євро-2020

Збірна Північної Македонії є членом ФІФА та УЄФА з 1994 року, але раніше ніколи не пробивалася в фінальні стадії чемпіонатів світу та Європи. На Євро-2020 македонці намагалися пробитися через кваліфікацію в групі G, але фінішували там лише третіми, після Польщі та Австрії, але попереду Словенії, Ізраїлю та Латвії.

На допомогу балканцям прийшла Ліга націй. Тут Північна Македонія фінішувала першою в групі D4, обійшовши Вірменію, Гібралтар та Ліхтенштейн. Причому команда Генріха Мхітаряна за особистими зустрічами могла б цілком обійти македонців, програвши на виїзді 0:2, але вигравши вдома 4:0, проте вірмени в цілому бездарно провели решту турніру, не зумівши набрати максимум очок в протистояннях з «монстрами» європейського футболу на кшталт Гібралтару і Ліхтенштейну.

В результаті Північна Македонія опинилася в плей-оф Шляху D, де послідовно обіграла Косово (2:1) і Грузію (1:0), завоювавши путівку до фінальної частини чемпіонату Європи-2020, проведення якого через пандемію коронавірусу заплановано на 2021 рік .

Головний тренер

З жовтня 2015 року збірну Північної Македонії очолює місцевий фахівець Ігор Ангеловскі. Йому 44 роки, і працювати тренером він почав з 2013-го, коли очолив «Работнічки», де відразу після завершення кар'єри футболіста зайняв пост спортивного директора.

У травні 2015 року Ангеловскі увійшов до тренерського штабу збірної Північної Македонії в якості асистента Любінко Друловича. Однак той досить скоро був відправлений у відставку, після чого Футбольна федерація Північної Македонії вирішила за краще не шукати фахівця на стороні, а довірити національну команду Ангеловскі.

Шансів вивести македонців на ЧС-2018 у Ангеловскі не було. Балканці потрапили в групу з Іспанією та Італією, які прогнозовано розіграли між собою перші два місця. Втім, Північна Македонія фінішувала передостанньою, пропустивши вперед ще й Албанію з Ізраїлем, а обійти змогла лише Ліхтенштейн. Однак молодому тренеру дозволили продовжити роботу з національною командою, і в підсумку це дало свої плоди - македонці вперше в історії відібралися у фінальну частину великого турніру.

Всього на цей момент Ангеловскі провів на чолі збірної Північної Македонії 42 поєдинки, в яких його команда здобула 18 перемог, 10 разів зіграла внічию і в 14 випадках пішла з поля переможеною. Різниця м'ячів - 61:48, що вельми непогано для досить скромної балканської команди, яка за Ангеловскі двічі поступалася з рахунком 0:4 (Іспанії та Вірменії), але на рідному стадіоні давала бій грандам - ​​1:2 з Іспанією та 2:3 - з Італією, а на виїзді навіть забирала очки в апеннінців в кваліфікації на ЧС-2018, зігравши 1:1.

Стиль гри

Північна Македонія - команда, яка вважає за краще пристосовуватися під суперника. Завдяки цьому балканці досить гнучкі у виборі тактичної схеми на гру. Скажімо, в минулому році більшу частину ігрового часу Північна Македонія задіювала розстановку 3-5-2, а в нинішньому - 4-2-3-1. Обидві по ходу гри при необхідності досить легко трансформуються одна в іншу, а тому говорити про якийсь особливий стиль ведення гри з боку македонців не доводиться.

Важливо, що Північна Македонія воліє віддавати м'яч супернику. Навіть в іграх проти Грузії, Косово та Вірменії балканці менше контролювали м'яч, ніж суперник, вважаючи за краще вертикальний стиль гри і швидкий перехід з оборони в атаку. Цікаво, що за кількістю позиційних атак македонці практично не поступилися нікому з перерахованих вище команд в очних дуелях, а тому їхній футбол потенційно можна назвати більш небезпечним для збірної України, яка також любить володіти м'ячем і довго розігрувати продовження атак.

Щоправда, затискати суперника пресингом македонці також не звикли. У дивізіоні С нинішнього розіграшу Ліги націй команда Ангеловскі за показником PPDA, що відображає інтенсивність пресингу, займає лише 12-е, або п'яте з кінця, місце, позаду таких команд, як Литва, Білорусь, Люксембург, Казахстан. Тому в поєдинках з балканцями потрібно дуже уважно ставитися до проблеми виникнення вільних зон позаду, коли команда виходить в атаку і несподівано втрачає м'яч. Подібними моментами Північна Македонія може скористатися дуже непогано.

Ще однією особливістю нинішньої команди Північної Македонії є її «тягучість» у веденні боротьби. Балканці намагаються не давати розгулятися опонентам, захоплюючи їх в єдиноборства, де, як правило, досягають успіху краще за суперника. У нинішньому календарному році у македонців в середньому по 211 єдиноборств за матч, з яких 50% вони виявляються здатні виграти (відповідні показники України - 168 і 48%). Навіть Італію та Іспанію балканцям справно вдавалося втягнути в досить щільну боротьбу за м'яч, через що ні про які погроми мови бути не могло. Єдиний раз за Ангеловскі, коли македонці не змогли бути ефективними в єдиноборствах (виграли тільки 40%) в матчах з грандом, і завершився для них погромом - вже згадувані 0:4 на виїзді від іспанців у відборі на ЧС-2018.

Проти Грузії в вирішальному матчі за право зіграти на Євро-2020 збірна Північної Македонії зіграла з розстановкою 3-4-1-2, яка в фазі оборони перетворювалася в 5-3-2. Балканці віддали супернику м'яч (володіння 59% на 41% на користь Грузії), але перевершили його в кількості позиційних атак (27:25). Крім того, Північна Македонія опинилася вдалішою за суперника на завершальних фазах атак. З 5 ударів, що не були заблоковані, 4 були проведені македонцями з меж штрафного. У Грузії ударів виявилося куди більше (11), але всі вони були дальніми, і лише один - з меж штрафного. Це ще раз характеризує оборону македонців, яка вміє закриватися і не давати супернику виходити на хороші ударні позиції.

Тому відверто недооцінювати Північну Македонію не варто, але при належній підготовці та мотивації, у збірної України проблем з набором трьох очок в дуелі з балканцями виникнути не повинно. Наша команда швидше працює з м'ячем, і набагато краще досягає успіху в креативі, ніж навіть опонент в обороні. Але головне - це мінімізація обрізок в атаці й цілковита концентрація в захисті.

Лідер

Беззаперечним лідером нинішньої збірної Північної Македонії є нападник «Дженоа» Горан Пандєв. Він - лідер за кількістю проведених матчів і забитих м'ячів в історії македонського футболу. Нині на рахунку Пандєва вже 114 поєдинків і 36 голів, а свій дебютний матч за балканську збірну Горан провів ще влітку 2001 року, тобто 19 років тому!

Інше питання, що нині Горану Пандєву вже 37 років, а в липні наступного року виповниться 38. Найімовірніше, ветеран докладе всіх зусиль, щоб зіграти на історичному для його країни чемпіонаті Європи, і проявити себе у всій красі, однак вік все-таки дає про себе знати. Горан Пандєв не швидкий, але досить ефективний. Зокрема, в нинішньому сезоні на його рахунку в середньому всього по 1,3 ударів за матч, з яких 54% припадають в отвір, що дозволяє македонцеві мати непогані гольові показники - 0,3 гола та 0,2 асисти за матч.

Вищими досягненнями Пандєва на клубному рівні є перемоги з «Інтером» в Лізі чемпіонів, чемпіонаті та Кубку Італії, коли «нерадзуррі» вдалося зробити требл за підсумками сезону-2009/10. Тоді македонець був досить важливим гравцем першої команди, регулярно з'являючись на полі в національних турнірах і єврокубках. Після «Інтера» переїхав в «Наполі», потім - в «Галатасарай», а з 2015 року виступає за «Дженоа», з яким має контракт до літа 2021-го.

Піком Пандєва в національній збірній Північної Македонії, безумовно, є нинішній вихід у фінальну частину чемпіонату Європи. Якби балканці не змогли домогтися цього, немає сумнівів, що Горан заявив би про завершення міжнародної кар'єри, а так - у нього ще є стимул змусити поговорити про себе футбольний континент!

Матчі проти України

На поточний момент протистояння національних збірних України і Північної Македонії налічує 4 матчі. Два з них носили товариський статус (в 2003 і 2004 роках) і принесли не найкращі для нас результати - нічия 0:0 вдома і поразка 0:1 на виїзді.

А ось коли доля звела Україну і Північну Македонію у відборі на Євро-2016, «синьо-жовті» двічі виявилися сильнішими за опонента - 1:0 у Львові та 2:0 в Скоп'є.

Пікантності майбутній зустрічі македонців та українців на Євро-2020 може привнести той факт, що в 2004 році, коли балканці обіграли наших з рахунком 1:0, трапився не зовсім приємний епізод навколо нинішнього головного тренера, а тодішнього лідера нападу збірної України Андрія Шевченка. 16 років тому в кінцівці першого тайму македонський захисник ліктем розбив до крові обличчя Шевченка, а арбітр не зафіксував в цьому епізоді порушення правил.

У підсумку форвард «синьо-жовтих» зняв з себе футболку і покинув поле, що привнесло певний відтінок скандальності в ту гру. Згодом з'явилася інформація, що Шевченко покинув поле з дозволу тренерів, але в динаміці все виглядало трохи інакше, тому уболівальникам зі стажем, та й самому Андрію Миколайовичу, буде що згадати перед наступною битвою з македонцями, щоб додати певної перчинки протистоянню.

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною
Футбол | 24 квітня 2024, 17:24 4
Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною

Український воротар заперечує, що м'яч перетнув лінію

Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?
Футбол | 24 квітня 2024, 06:25 15
Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?

У топ-3 також входять Серу Гірассі зі «Штутгарту» та лідер «ПСЖ» Кіліан Мбаппе

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dudigo78
матч буде дуже важким. Вони сядуть в автобус і будуть лупити наших по ногах і т.д. Ну вже так історично склалось, що з такими збірними у нас справжній валідол. Тому то я і за Грузію вболівав
norma_zap
Европейский лев жил еще во времена древних греков и римлян. Он обитал на территории современных Балкан, Италии, Франции, Испании и Португалии. Греки, римляне и македоняне регулярно охотились на этих хищников и устраивали гладиаторские бои с участием львов. В результате этого к 100 году н. э. был убит последний европейский лев.
Alex86 1
донецкие утырки тогда еще баннер вывесили когда милан потом к шахте приезжал, "Шева как там твои зубки?"
Кретины.
Brian
В Украины и Македонии есть одна общая особенность, обе сборные проиграли в Испании 4-0