Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 13 листопада 2020, 20:28
4003
1

Жозе БОТУ: «Бразильці хочуть спостерігати за Шахтарем»

Директор департаменту селекції «гірників» розповів про олімпійську збірну Бразилії

| Оновлено 13 листопада 2020, 20:28
4003
1
Жозе БОТУ: «Бразильці хочуть спостерігати за Шахтарем»
Youtube. Жозе Боту

Директор департаменту селекції ФК «Шахтар» Жозе Боту ексклюзивно для Shakhtar News поділився думкою щодо олімпійської збірної Бразилії та перспектив Додо, Майкона, Маркоса й Тете у її складі.

– Жозе, що собою являє олімпійська збірна Бразилії? Чи справді це найталановитіші бразильські гравці віком до 23 років?
– Так. Олімпійська збірна Бразилії – друга команда країни. Це як молодіжна збірна в Україні. Проте для бразильців, конфедерації та загалом бразильського футболу вона має навіть більше значення, ніж друга збірна, адже там величезна увага приділяється Олімпійським іграм. Як ми пам’ятаємо, 4 роки тому в Ріо з такими футболістами у складі, як Неймар і Габріел Жезус, було здобуто олімпійське золото. Тому для кожного бразильського гравця важливо бути частиною цієї збірної, брати участь в Олімпіаді й перемагати.

– Наскільки високо в Бразилії цінуються успіхи цієї збірної та чи до снаги їй виграти Олімпіаду?
– Звісно ж, ця збірна перебуває серед фаворитів, адже в ній зібрано великі таланти. Плюс кожна команда може заявити 3 гравців, старших 23 років, – саме тому там можуть брати участь такі футболісти, як Неймар. Однак є й інше дуже талановите покоління – 1997, 1999, 2000 років народження, де також багато талантів. Звісно, процес розпочався не сьогодні, а ще торік, коли збірна подолала кваліфікацію на Олімпійські ігри. У переможному для олімпійської збірної Бразилії південноамериканському турнірі брали участь футболісти «Шахтаря» Майкон і Додо, наразі ж там ще двоє наших хлопців 2000 року народження, і це за базового 1997 року. Зважаючи на те, що там величезний вибір виконавців, наявність у команді наших хлопців є гарним знаком: вони цілком можуть наступного літа взяти участь в Олімпіаді в Токіо.

– У «Шахтаря» найбільше представництво в олімпійській збірній Бразилії – 4 гравці. Про що це свідчить і що про це думають у самій Бразилії?
– Передусім це свідчить про великий обсяг роботи, що здійснив увесь клуб загалом – від менеджменту до фахівців-селекціонерів. І, звісно, про заслугу тренера, який розвиває футболістів до такого рівня. Цей факт широко висвітлюється в бразильській пресі, на телебаченні. Те, що «Шахтар» (а не «Ліверпуль», «Реал» чи «Аякс) має найбільше представництво в олімпійській збірній, на мій погляд, дуже важливо як для наших гравців, так і для клубу загалом. Бразильці говорять про «Шахтар» як про клуб, за яким хочуть спостерігати.

– Тете, Додо, Маркос Антоніо, Майкон. Дайте характеристику кожному.
– Почнімо із захисника. Додо – крайній захисник, властивості якого не надто просто знайти на трансферному ринку, адже він має непересічну швидкість, техніку, рішення, щороку прогресує. І нарівні з цим атакувальним набором він відмінно обороняється. Гадаю, Додо є дуже важливим для Бразилії і в найближчому майбутньому зможе потрапити до національної збірної. Знайти такого гравця, надто в Бразилії, непросто. Майкон – футболіст, який багато думає. Хоча з боку він ніби не вирізняється нічим особливим. Так, у нього гарний удар і вболівальникам подобається, як він забиває голи. Він є не надто помітним, адже робить усе якісно та невимушено, візуально дуже просто й легко. Як любив говорити Йоган Кройф: «Грати просто – найважче». Майкон саме такий виконавець – має високий інтелект і вміє спрощувати гру, що дуже важливо. Тете – природжений талант. Він міцний у єдиноборствах, і тут уже інше – здатність забивати та асистувати. Зараз це дуже актуально на трансферному ринку. Багато любителів футболу часом навіть не дивиться матчі, а відразу переходить до статистики, і Тете за цими показниками завжди на провідних позиціях, що теж, до речі, досить важливо з точки зору цінності гравця. Маркос для мене – просто екстраординарний футболіст. Коли дивишся на нього, як кажуть, багато не даш: він невеликого зросту й неміцної статури, однак при цьому один з найрозумніших гравців, яких я коли-небудь бачив у житті! Уперше я побачив його у U17: мені вистачило хвилини, аби сказати собі, що цей хлопчина вартий уваги. Він настільки гарний у своїх діях, просто досконалий за антропометрії… До речі, для нього вона – не проблема. Після першого зовнішнього враження аудиторія про це геть забуває. Для мене Маркос – один із найбільш багатонадійних виконавців.

– Оцініть шанси кожного з четвірки зіграти в майбутніх матчах із Південною Кореєю та Єгиптом. І хто з них уже зараз може претендувати на провідні ролі в олімпійській збірній?
– Ми підтримуємо контакти з багатьма наставниками з бразильської конфедерації. Процес реформується, зазнає змін. Наприклад, я спілкуюся з нинішнім тренером збірної U23 Андре Жардіном, і він іноді запитує мене про моменти, що не завжди очевидні під час перегляду відео матчів. Такі контакти є обопільно важливими як для «Шахтаря», так і для бразильців. Я маю впевненість, що всіх чотирьох буде заграно. Можливо, у двох найближчих матчах не в стартовому складі, проте вони неодмінно виходитимуть. Сказав хлопцям, що у Єгипті їм слід витискати максимум з кожної хвилини в тренуваннях і матчах, щоб довести, що вони в цій команді не просто так. Аби влітку наступного року вийти вже в основному складі збірної на Олімпіаді.

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі
Футбол | 03 травня 2024, 07:01 3
Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання мінімум

Гравці Динамо напередодні матчу з Колосом ночуватимуть на клубній базі
Футбол | 03 травня 2024, 18:47 0
Гравці Динамо напередодні матчу з Колосом ночуватимуть на клубній базі

Кияни продовжують підготовку до вирішального відрізку в чемпіонаті

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Jack Kilowat
Заберите этот недоклуб себе в Бразилию! Сделайте счастливыми 40 млн украинцев!