Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 04 листопада 2020, 06:37
5602
4

Ще одні німці для Шахтаря. Чого чекати від Боруссії М

Sport.ua представляє сьогоднішнього суперника «гірників» у Лізі чемпіонів

| Оновлено 04 листопада 2020, 06:37
5602
4
Ще одні німці для Шахтаря. Чого чекати від Боруссії М
ФК Боруссія Менхенгладбах

В останні роки доля занадто часто зводить «Шахтар» із представниками Німеччини. У позаминулому сезоні чемпіони України билися проти «Хоффенхайма» та «Айнтрахта», в минулому - з «Вольфсбургом». Залишилися в пам'яті й відносно недавні зустрічі з «Шальке» та «Баварією». Сьогодні «гірників» проекзаменує ще один німецький клуб - «Боруссія» з Менхенгладбаха .

Пропонуємо трохи ближче ознайомитися з сьогоднішнім противником «гірників». Спойлер: «Боруссія» М несхожа на попередніх представників Бундесліги, проти яких грав «Шахтар».

Тренер - Марко Розе

Марко Розе не може похвалитися дуже успішною кар'єрою футболіста. Більшу частину часу він провів у «Майнці», а також кілька сезонів грав за «Ганновер». У Бундеслізі колишній лівий захисник зіграв лише 65 матчів. Але з тренерською кар'єрою у Розе все склалося куди краще.

Після завершення ігрової кар'єри Розі працював помічником у Томаса Тухеля, а потім у Мартіна Шмідта в «Майнці», а після цього поїхав працювати головним тренером «Локомотива» Лейпциг в Регіональлізі (четверта ліга Німеччини). Там Розе вдалося потрапити на радари концерну «Ред Булл», й молодого фахівця запросили працювати в систему Зальцбурга.

Далі все йшло тільки по наростаючій. У 2013 році Розі прийняв команду U -16, й за чотири роки пройшов шлях до головного тренера австрійського гранда. У сезоні 2016/17 він навіть зумів виграти з «Ред Буллом» U-19 Юнацьку лігу УЄФА. 

Розе недовго пропрацював в «Ред Буллі», але впевнений, ці часи фанати клубу завжди будуть згадувати з ностальгією.

При Розе «Ред Булл» домінував на внутрішній арені настільки сильно, що за два сезони програв лише 5 матчів в австрійській Бундеслізі. Але найдивніше - при Розе «бики» не зазнали жодної домашньої поразки у всіх турнірах!

За два сезони при Розі Зальцбург двічі виграв чемпіонат, а також дістався до півфіналу Ліги Європи, де поступився «Марселю». Дуже переконливо. Досить переконливо, щоб «Боруссія» М запросила Розе замість Дітера Хекінга.

Як показала практика, зі своїм вибором «жеребці» не прогадали. У першому ж сезоні під керівництвом 44-річного німця команда вийшла в Лігу чемпіонів, де вже набрала 2 очки в матчах з «Реалом» та «Інтером».

Ключові фігури

Сила «Боруссії» М в тому, що в кожній лінії у команди є виконавці найвищого рівня, здатні за своїм потенціалом грати в основі дуже багатьох топ-клубів.

Але в якості ключових фігур я б виділив чотирьох гравців: Ян Зоммер, Маттіас Гінтер, Флоріан Нойхауз та Маркус Тюрам .

Голкіпер збірної Швейцарії Зоммер в позаминулому сезоні був визнаний виданням Kicker кращим воротарем Бундесліги. У минулому сезоні він поступився тільки Мануелю Нойєру. Зоммер - приголомшливий голкіпер. За останні п'ять років саме у нього найнижчий відсоток помилок, які привели до голу в чемпіонаті Німеччини. Якби не неймовірні сейви капітана команди, Гладбах не фінішував би в минулому сезоні у топ-4.

Гінтер - лідер оборони Гладбаха. Свого часу Маттіасу не вдалося зарекомендувати себе в Дортмунді, але в інший «Боруссії» чемпіон світу-2014 розкрився сповна. Гінтер відмінно починає атаки команди Марко Розе, а також є одним з кращих в Бундеслізі за частиною гри на другому поверсі.

Нойхауз - мозок «Боруссії» М. Центральний півзахисник з надзвичайно світлою головою, який вже навіть викликається в збірну Німеччини. Флоріан є вихованцем «жеребців», а свій талант розкрив в сезоні-2017/18 в «Фортуні» Дюссельдорф, де він грав в оренді у Другій Бундеслізі. Після цього Нойхауз став незмінним гравцем основи Гладбаха. Щоб зрозуміти, на що здатний цей центрхав, подивіться його асист на Хофманна, коли «Боруссія» М забивала другий гол «Інтеру». Магія в чистому вигляді.

Тюрам - такий собі менхенгладбахський Лукаку. Гора м'язів, яка на швидкості здатна продавити будь-яку оборону. Син Ліліана Тюрама влітку 2019 перейшов в «Боруссію» М з «Генгама», й відразу зміг стати головною фігурою в атаці команди. Номінально Тюрам - центральний нападаючий, але в Німеччині часто виходить на лівому фланзі атаки. У недавньому матчі з «Реалом» саме Тюрам став головним героєм, оформивши дубль.

Також дуже сильний поточний сезон проводить вихованець «Боруссії» Д Йонас Хофманн, але в попередніх кампаніях йому заважали сповна розкритися травми.

Як «Боруссія» М грає

Стиль Гладбаха куди більше схожий на той, в якому грає і сам «Шахтар». Команда Марко Розе полюбляє атакувати через короткий пас та задіювати швидкість своїх флангових футболістів.

Але, на відміну від «Шахтаря», «жеребці» після втрати м'яча постійно включаються в високий пресинг. Також «Боруссія» М дуже сильна при стандартних положеннях.

Спочатку Розе пробував грати з «Боруссією» М за своєю улюбленою схемою з ромбом в центрі поля та парою форвардів Тюрам - Плеа, але пізніше переключився на 4-2-3-1, проте ситуативно розташування гравців команди на поле постійно змінюється.

Це відрізняється від тих німецьких команд, з якими «Шахтар» грав раніше. «Хоффенхайм» та «Айнтрахт» діяли в три центральні захисники і робили упор на швидкий перехід в атаку. «Вольфсбург» грав за тією ж схемою, але «вовки» дуже часто задіюють дальні передачі та навіси в штрафну зону. Такого суперника, як «Боруссія» М, у «Шахтаря» в принципі не було вже дуже давно.

Як потрібно грати «Шахтарю»

Нерозумно сподіватися, що з Гладбахом «гірникам» буде простіше, ніж з «Інтером» або «Реалом». У своєму нинішньому стані «Боруссія» М анітрохи не слабкіша за цих грандів.

Проти «Боруссії» М «Шахтарю» потрібно зіграти так само, як це було в Мадриді та Києві з «Інтером» - надійно ззаду і з використанням контратак. Гладбах точно буде високо пресингувати, що буде створювати розрив між зонами, чим чемпіони України повинні скористатися.

В атаці «Боруссія» М робитиме ставку на швидкість і мобільність Тюрама, Плеа та Хофманна. Виходячи з цього, дуже не хочеться знову побачити на полі неповороткого Давида Хочолаву. Микола Матвієнко куди більше підходить для гри проти такого супротивника. До того ж, Матвієнко володіє відмінним першим пасом, що не менш важливо.

Прогноз

З огляду на те, як команди діють в обороні, швидше за все, обидві зможуть забити, а результативна нічия виглядає найбільш вірогідним результатом. Ставлю на те, що все закінчиться 2:2.

Ілля КВІТКІН

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Чим вони займалися?» Тренер Грузії розніс VAR після розгрому від Іспанії
Футбол | 01 липня 2024, 05:31 26
«Чим вони займалися?» Тренер Грузії розніс VAR після розгрому від Іспанії

Віллі Саньоль прокоментував виліт команди з Євро-2024

ОФІЦІЙНО. Полісся віддало трьох гравців в оренду
Футбол | 01 липня 2024, 18:10 0
ОФІЦІЙНО. Полісся віддало трьох гравців в оренду

Янаков, Грицук та Ндукве виступатимуть за Звягель

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
D.Lanskoy
Классный обзор, спасибо! Я тоже ставлю на ничью, только скромнее, 1-1. Или 1-2 Боруссия. Честно говоря, это просто отчасти неудача, отчасти отсутствие опыта, что они на последних минутах уступили и Интеру, и Реалу, ведя в счете. С Шахтером они такого не допустят.
Игорь Петров
Мне понравился обзац в статье, как нужно играть Шахтеру, видимо Каштру необходимо записаться на курсы к автору статьи, без его советов ну ни как.
Alex323
Автобусом.