Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 05 сiчня 2021, 13:38
4119
6

Гра за різними правилами. Чому в ЛЧ дозволено п'ять замін, а в АПЛ – три

Розбираємося в ситуації, на яку встигли поскаржитися багато хто з тренерів топ-клубів Англії

| Оновлено 05 сiчня 2021, 13:38
4119
6
Гра за різними правилами. Чому в ЛЧ дозволено п'ять замін, а в АПЛ – три
Твіттер Ліверпуля

21 жовтня. «Йохан Кройф Арена» в Амстердамі. Матч першого туру групового раунду Ліги чемпіонів «Аякс» - «Ліверпуль». Вже під кінець 60-ї хвилини головний тренер гостей Юрген Клопп сміливо прибрав з поля відразу трьох ключових гравців атаки своєї команди - Мохамеда Салаха, Роберто Фірміно та Садіо Мане. Потрійна заміна, до моменту проведення якої «Ліверпуль» вигравав у рахунку 1:0, зовсім не означала, що зіркова трійка нападників англійської команди провалила матч. Таке рішення Клоппа було абсолютно усвідомленим та, ймовірно, спланованим заздалегідь. Вірогідно для того, щоб зберегти якомога більше сил своїм лідерам, у яких попереду маячить абсолютно божевільний з точки зору навантажень і можливості відновлення сезон.

Через тиждень, 27 жовтня, в матчі другого туру групового раунду Ліги чемпіонів проти «Мідтьюлланда» Клопп провернув щось подібне. До 60-ї хвилини він здійснив вже чотири заміни, але цього разу Салах та Мане з'явилися на полі якраз із лави запасних, під кінець години гри. Німецький коуч «червоних» знову в певній мірі ризикував, не випускаючи лідерів з перших хвилин, але в обох матчах Ліги чемпіонів «Ліверпуль» виграв, а тому тактика Клоппа спрацювала бездоганно. Втім, подібний маневр Юрген в нинішньому сезоні не зміг би виконати в англійській Прем'єр-лізі, що з кожним туром, проведеним в турнірі, викликає все більше і більше нарікань у менеджерів команд, задіяних в єврокубках.

Після того, як європейський футбол, переживши весняний коронавірусний локдаун, почав повертатися до колишнього життя, Міжнародна рада футбольних асоціацій (IFAB) в інтересах гравців, від яких були потрібні над зусилля в аспекті проведення величезного числа матчів за короткий період часу, оголосила про впровадження нового «правила п'яти замін». Крім того, що топ-командам доводилося, надолужуючи згаяне, грати через два дні на третій протягом декількох тижнів поспіль, фахівці IFAB врахували і фактор пори року. Якщо раніше влітку більшість європейських чемпіонатів йшла на перерву, а футболісти, окрім років проведення чемпіонату світу або чемпіонату Європи, отримували можливість якісно провести відпустку, то в 2020-му в найлютішу спеку потрібно було грати і грати.

По завершенні сезону-2019/20 IFAB, проаналізувавши ситуацію, і врахувавши відсутність позитивної динаміки в боротьбі міжнародної спільноти з коронавірусом, оголосила про рішення продовжити «правило п'яти замін» і на сезон-2020/21, що, за задумом організації, посприяло б відсутності фізичних проблем у футболістів національних збірних, і дозволило б їм підійти в якомога кращих кондиціях до фінальної частини чемпіонату Європи, проведення якої було перенесено на червень 2021 року.

Втім, жорстких вказівок від IFAB не було. Організація передала питання про впровадження «правила п'яти замін» на відкуп національним федераціям і лігам. Зокрема, на щорічних зборах членів АПЛ в серпні клуби переважною більшістю проголосували проти продовження експерименту з п'ятьма замінами в матчі, які повинні укладатися в три слоти. Тим самим, елітарний турнір англійського футболу, який багато хто називає найсильнішою лігою планети, повернувся до звичного формату в три дозволені заміни для кожної з команд в одному поєдинку.

Ключовим фактором у такому рішенні стали побоювання, що проявилися з боку клубів «другої» та «третьої» величини. Вони порахували, що п'ять замін у матчі дадуть фору топовим командам, які мають велику глибину складу та її якість. Зокрема, бос «Бернлі» Шон Дайч після червневої поразки в чемпіонаті від «Манчестер Сіті» з принизливим рахунком 0:5 жорстко розкритикував правило про п'ять замін, після того, як його візаві з табору «городян» Хосеп Гвардіола по ходу матчу випустив на посилення гри з лави запасних Кевіна Де Брейне, Емеріка Ляпорта, Габріела Жезуса та Лероя Сане.


Твіттер Манчестер Юнайтед

Рішення АПЛ не стало мейнстрімом у футбольній Європі. Зокрема, ліги Іспанії, Італії, Німеччини, Франції, Португалії та Нідерландів вирішили за краще залишити в силі «правило п'яти замін», так само, як воно продовжило працювати і в турнірах, що проводяться під егідою УЄФА - Лізі чемпіонів, Лізі Європи та Лізі націй.

З такого приводу бос УЄФА Александер Чеферін навіть виступив з офіційним коментарем. «Після консультацій з національними асоціаціями та клубами, виконком УЄФА схвалив використання п'яти замін в клубних і міжнародних матчах до кінця нинішнього сезону», - заявив чиновник.

Підтримали використання «правила п'яти замін» і в Міжнародній федерації асоціацій професійних футболістів. Зокрема, генеральний секретар організації Йонас Баєр-Хоффманн сказав: «Це правильне рішення і хороший перший крок до послаблення тиску на гравців, які виступають на топ-рівні. Сподіваюся, ми продовжимо рухатися до інноваційних рішень, які сприятимуть зниженню зростаючих навантажень, а також поліпшенню здоров'я і продуктивності праці футболістів».

Ще до оголошення вердикту АПЛ Юрген Клопп був одним з тих, хто відкрито і найрішучішим чином виступав проти скорочення допустимих замін в англійському чемпіонаті з п’яти до трьох. Німець називав рішення залишити в силі п'ять замін «здоровим глуздом», заслуживши підтримку з боку колеги з «Манчестер Сіті» Хосепа Гвардіоли, який заявив, що футболісти «потребують більшого захисту» через неймовірну щільність ігрового календаря.

Тому зараз зовсім не дивно почути від менеджерів англійських команд, які виступають в Лізі чемпіонів, похвалу на адресу УЄФА і «правила п'яти замін». Завдяки цьому Клопп, Гвардіола, Сульшер, Моуріньо і Лемпард мають можливість хоч якось варіювати складом, щоб зберігати свіжість ключових футболістів, і продовжувати вирішувати серйозні завдання, поставлені керівництвом. Футбол за час пандемії втратив чимало грошей, а тому навіть топ-клуби зараз гостро потребують зростання надходжень, привести до чого можуть лише успішні виступи на всіх фронтах.

«Правило п'яти замін не має нічого спільного з перевагою певних команд. Важливо розуміти, що коли у вас матч кожні три дні, футболісти починають втомлюватися. Я не розумію, чому всі навколо грають за одними правилами, а ми змушені підкорятися іншим. Чому англійські команди не можуть захистити своїх гравців? Погляньте на статистику травм, яка зараз доступна в інтернеті. Гравці не встигають відновлюватися, але ми штучно обмежуємо заміни», - обурюється Гвардіола.

Підтримує його і Клопп, який активно використовує заміни в Лізі чемпіонів: «Питання про п'ять замін знову повинно бути на порядку денному. Втім, через нинішню систему я не вважаю, що воно може бути вирішене в позитивний бік. Гляньте на число травмованих в нас, в «Челсі», «Манчестер Сіті», «Манчестер Юнайтед», «Тоттенхемі» і «Лестері». Це критична ситуація, але ми - ніщо проти системи».

Насправді Юрген Клопп був далеко не єдиним тренером, який максимально використовував квоту в п'ять замін в поєдинках першого туру групового раунду Ліги чемпіонів. 12 з 32 (37,5%) тренерів команд-учасниць турніру використали всі п'ять замін, а ще десять наставників випустили на поле по ходу гри по чотири футболісти з лави запасних. І, як довів Ерік Шупо-Мотінг в серпневому чвертьфіналі Ліги чемпіонів проти «Аталанти», четверта або п'ята заміна в сучасних реаліях здатна виявитися вирішальним фактором на шляху до великого успіху...

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
S t e p a n
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Саша Яковенко
потому, что гладиолус.
Pol Chopa
Типа *Богатые тоже плачут*,играете в ЛЧ ЛЕ меняйте себе по пять,а в АТЛ должны быть все в равных условиях,где команды которые за 6-кой возьмут по 5 равнозначных замен.
Pol Chopa
АПЛ-конечно.