Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 01 листопада 2020, 17:06
26978
9

Усик – не перший крузер у хевівейті. Були круті приклади і раніше

Лев Кравців – про найвідоміші переходи у важку категорію

| Оновлено 01 листопада 2020, 17:06
26978
9
Усик – не перший крузер у хевівейті. Були круті приклади і раніше
Sky Sports. Олександр Усик

Перехід Олександра Усика в хевівейт - спірне рішення. У новій вазі всі занадто великі і важкі. Припустимо, в першій десятці вистачає боксерів, порівнянних з українцем за зростом і розмахом рук, але їхню вагу не можна порівняти. Поки ми жодного разу не бачили Усика в бою навіть просто в ста кілограмах. В цей же час Чісора, Вайт або той же Пулєв завжди показують на вагах цифри, близькі до 110-115 кілограмів.

Говорити про чемпіонів і зовсім не хочеться. Джошуа - два метри зросту, Ф'юрі - ще вище. Розмах рук прагне туди ж. Вага, відповідно, теж дуже значна. Як проти них боксувати - рішуче неясно. Один з найбільших суперників в кар'єрі Мухаммеда Алі - схожого за габаритами боксера з Усиком - мав зріст 191 см і розмах рук 199 см. Тепер уявіть, наскільки більшим є той же Ф'юрі.

Проте, крузери успішно переходили в суперважку вагу і раніше. Деякі навіть домагалися максимальних висот.

Хуан Карлос ГОМЕС

Зріст: 192 см
Розмах рук: 204 см

Кубинець, насправді, крутий і точно один з найкращих крузерів у історії боксу. Але входження в хевівейт вийшло сумним - воно обернулося нокаутом у першому раунді. Далі все пішло непогано. Були перемоги над Вірчисом і Макколом, наприклад.

У підсумку, Віталій Кличко закрив усі питання Хуана Карлоса щодо позитивного підсумку в суперважкій вазі. Технічний нокаут в 9 раунді остаточно залишив Гомеса в другому ешелоні нової для нього ваги. Останній поєдинок кубинець провів у 2014 році, програвши нокаутом у першому раунді Дмітрію Кудряшову.

Рой ДЖОНС

Зріст: 180 см
Розмах рук: 198 см

Американець Джонс в один момент вирішив, що настав час підкорювати суперважку вагу. У крузервейті в нього склалося так собі, а от у хевівейті - відразу взяв титул. З Джоном Руїсом хотіли попрощатися багато хто. Американець був нудним, в той час, як Рой увірвався зі своїм шоу в найважчу категорію.

А далі повинен був боксувати проти Льюїса або одного з братів Кличків. Абсолютно серйозно:

«Після того, як я переміг Джона Руїса і став чемпіоном світу, я мав повне право на великий бій проти інших чемпіонів світу: Льюїса, Берда, Кличка. Кожному з них була запропонована зустріч зі мною. Все відмовилися. Тому не було ніякого сенсу перебувати у важкій вазі, і я її покинув у статусі чемпіона світу», - згадував американець.

Але не склалося. Кажуть, у фінансовому плані. А кар'єра Джонса пішла потроху під укіс.

Джеймс ТОНІ

Зріст: 176 см
Розмах рук: 183 см

Магістр захисту, майстер контратак і роботи від канатів і клінчу. У 35 років Джеймс вирішив, що можна спробувати себе і в хевівейті, хоча починав він у середній ваговій категорії.

Ніяких чемпіонських звань Джеймс тут не домігся, але пошумів голосно. Бив Евандера Холіфілда, Хасіма Рахмана і бідного Джона Руїса.

Томаш АДАМЕК

Зріст: 187 см
Розмах рук: 191 см

Рватися з такими габаритами і такою манерою ведення бою в супертяжі - спірне рішення, але поляк пішов і навіть перемагав. Почав із перемоги над здоровенним Анджеєм Голотою. Польське дербі вийшло одностороннім.

Страждав від рук Адамека Майк Грант, програвав йому і Кріс Арреола, який до цього поступався лише Віталію Кличку. Але, як і у випадку з Хуаном Карлосом Гомесом, Віталій Кличко поставив крапку на чемпіонських починаннях.

Поляк страждав, отримував, рухався вздовж канатів, знову отримував і ще трохи страждав. Програв, поїхавши додому з побитим обличчям.

Девід ХЕЙ

Зріст: 191 см
Розмах рук: 198 см

Яким же прекрасним він був у крузервейті! Жан-Марк Мормек та інші топи дивізіону програвали з крахом англійцю. Девід увірвався в топ дивізіону так стрімко, ніби був створений для того, щоб панувати там. Можливо, так воно і було.

Ситуація в хевівейті склалася гірше, хоча без поясу англієць не залишився. Девід прибив Джона Руїса (знову страждання американця), побив Ніколая Валуєва, мало не завалив гіганта в кінці поєдинку і завоював пояс. Але обіцянок, розмов і нагнітання інтриг від Девіда було більше, ніж реальних справ.

Коли все дійшло до розборок з братами Кличками, Володимир спокійно перебоксував англійця. Той вказував на травму ноги, хоча бігати весь бій від Кличка-молодшого йому це не заважало. Повернення не вийшло. Чісора впав в красивий нокаут, але Белью помстився за друга, відправивши Хея на пенсію і прямо в менеджерську діяльність.

Стів КАННІНГЕМ

Зріст: 188 см
Розмах рук: 195 см

Від рук американця падав сам Марко Хук, а в супертяжах - Тайсон Ф'юрі. Так-так, це досягнення так і залишилося єдиним справжнім для американця в супертяжах. Мало того, Каннінгем перебоксував Ф'юрі до сьомого раунду: нокдаун + велика точність і активність.

Але потім все закінчилося швидко: величезний Тайсон просто влучив і все завершив.

Марко ХУК

Зріст: 188 см
Розмах рук: 195 см

Незрозуміло, чи варто його взагалі вносити в список. Якщо Хей не тільки нагнітав атмосферу, а й завойовував пояс, плюс бився з чемпіонами, то Хук просто створював тиск. Говорив, що прийде, щоб розбити братів Кличків, але оступився на Повєткіні.

Суперечливо, звичайно, але факт залишається фактом. Олександр виграв за очками, на тому і порішили - німець повернувся в крузервейт.

Евандер ХОЛІФІЛД

Зріст: 189 см
Розмах рук: 198 см

Абсолютний чемпіон у крузервейті, коли для цього потрібні було ще три, а не чотири пояси. А потім те ж саме в супертяжах. В принципі, цього достатньо. Але можна ще згадати перемоги над Майком Тайсоном, Ріддіком Боу і поєдинки мало не проти всіх топів хевівейту, які тоді були.

А повернення і результат бою проти Валуєва - загадка. Могла вийти гарна історія, якби Ніколая масово не тягнули за вуха.

Оцініть матеріал
(228)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Кепа чи Лунін? В Іспанії шокували іменем воротаря Реала на наступну гру
Футбол | 25 квітня 2024, 22:27 0
Кепа чи Лунін? В Іспанії шокували іменем воротаря Реала на наступну гру

Видання Marca повідомило, що зіграє Кепа

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Алексей Тютюшов
Усик денег пытается заработать перед завершением спортивной карьеры, нормальное желание.
Maximus
Пока что ничего выдающегося Усик в хевивейте не сделал. Посмотрим.
Болеть за Усика дело каждого. Лично я не буду болеть за человека, у которого на левом бицепсе набито имя сатаниста, который благословляет голодомор прошлого столетия и убийства путинской бандой и ихними фанатиками украинцев в наше время.
Frank Piter
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
JohnNeuman
ого, ничего себе, спасибо. из этого списка видел только Стива Каннингема, остальных теперь буду знать
bullyUA
В заглавии грамматическая ошибка.
Надо писать так:
Усик – не первый лузер в хевивейте.