Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 28 жовтня 2020, 21:10
30909
9

Революція в біатлоні. Кому роздадуть медалі викритого в допінгу росіянина

Мартен Фуркад, Бьорндален і українці б'ють особисті рекорди навіть після завершення кар'єри

| Оновлено 28 жовтня 2020, 21:10
30909
9
Революція в біатлоні. Кому роздадуть медалі викритого в допінгу росіянина
Український біатлон

Напередодні спортивний арбітражний суд визнав російського біатлоніста Євгена Устюгова винним в порушенні антидопінгових правил і анулював його результати починаючи з 24 січня 2010 року і аж до завершення кар'єри (після закінчення сезону 2013/14).

Біатлоніст, який різко з нізвідки з'явився в еліті світового біатлону і досить раптово сховав гвинтівку в кейс, за чотири з хвостиком роки виступів під допінгом встиг завоювати чималу кількість медалей, серед яких 3 нагороди Олімпійських ігор і 2 срібла чемпіонату світу. Крім того, Устюгов недорахувався 16 медалей Кубка світу, статусу віце-чемпіона Європи-2011, а також двох перемог на Кубку IBU.

Тепер Міжнародному союзу біатлоністів доведеться витратити чимало часу на перерахунок призових і обмін медалей між призерами. Та й навряд чи росіянин погодиться повернути нагороди, що призведе до додаткових проблем.

Втім, найважливіше те, що справедливість відновлено, і чесні спортсмени увійдуть в історію більш титулованими. Пропонуємо ознайомитися з головними змінами в результатах і статистиці біатлонних змагань після гучного допінгового скандалу з Устюговим.

Мартен Фуркад став шестиразовим олімпійським чемпіоном

Легендарний французький біатлоніст Мартен Фуркад свою першу медаль Олімпійських ігор виграв у 2010 році у Ванкувері, фінішувавши другим у гонці з масового старту. Тоді Мартену був всього лише 21 рік, він був просто перспективним біатлоністом і на той момент створив маленьку сенсацію.

Але ще більшою сенсацією стала перемога росіянина Євгена Устюгова, який, на відміну від француза (у Фуркада було 3 промахи), закрив усі мішені. Як пізніше Мартен зізнавався в одному з інтерв'ю, якби тоді йому вдалося стати олімпійським чемпіоном, швидше за все, він завершив би кар'єру, не чекаючи Ігор у Пхьончангу. В результаті у Фуркада-молодшого, який після закінчення сезону 2019/20 повісив лижі на цвях, тепер 6 золотих олімпійських медалей.

Срібло за підсумками мас-старту в Ванкувері передадуть словенцю Паволу Хурайту, а бронзовим призером став австрієць Крістоф Зуманн, у якого було четверте місце.

Шведи – бронзові призери чоловічої естафети на Олімпійських іграх-2010

Перемогою у мас-старті Устюгов в Канаді не обмежився, з тих Ігор він привіз до Росії ще й бронзову медаль, завойовану в чоловічій естафеті. Тепер же віддати дорогоцінну нагороду доведеться не тільки йому, але й Івану Черезову, Максиму Чудову і Антону Шипуліну, оскільки анульований результат всієї збірної Росії.

Четвертими в тій гонці стали біатлоністи зі Швеції, вони і замінять росіян на третьому рядку фінішного протоколу. Фредрік Ліндстрьом, Карл-Йохан Бергман, Матіас Нільссон і Бьорн Феррі хотіли б, звичайно ж, відчути смак невеликого тріумфу відразу після фінішу, але, як то кажуть, краще пізно, ніж ніколи.

Дериземля, Седнєв і компанія стали віце-чемпіонами світу 9 років по тому

Вболівальники збірної України зі стажем добре пам'ятають чоловічу естафету на чемпіонаті світу-2011, і асоціюється вона як з хорошими, так і з поганими емоціями. Сергій Седнєв в тій гонці в неймовірній боротьбі за фініші вигриз бронзу у шведа Бьорна Феррі, завоювавши для України першу і поки останню медаль головного старту сезону в цій дисципліні. Але в тій гонці Седнєв біг із застудою і виклався на максимум, через що згодом довго страждав від проблем зі здоров'ям і так і не зміг повернутися на колишній рівень після вагомого спаду в результатах.

Можливо, Сергій не став би йти на такі жертви, якби знав, що в кишені як мінімум бронза. Як би там не було, тепер Седнєв, Олександр Біланенко, Андрій Дериземля та Сергій Семенов є віце-чемпіонами світу, оскільки росіян через Устюгова викреслили з графи second place. А бронзові медалі українців передадуть шведам - ​​Ліндстрьому, Бергману, Феррі і Магнусу Йонссону.

Особиста бронза Хофера перетворилася на срібло, ще одна медаль для Тар'єя Бьо

Чемпіонат світу 2011 року проходив у Ханти-Мансійську, тому перед росіянами стояло завдання завоювати якомога більше медалей. Устюгов благополучно виконав його, додавши до срібла в естафеті ще й особисту медаль тієї ж проби в своєму улюбленому мас-старті. Але через дев'ять років виявилося, що зусилля Євгена були марними.

Італієць Лукас Хофер в тій гонці виграв для себе першу і поки єдину особисту медаль, ставши бронзовим призером. Але тепер бронза переходить до норвежця Тар'єя Бьо, а Хофер стає віце-чемпіоном світу.

Шипулін – без медалей Олімпійських ігор, Бьорндален оновив «вічний» рекорд

Мабуть, найбільше засмутив росіян той факт, що Устюгов був одним з «героїв» естафети на Олімпійських іграх в Сочі-2014. Тепер же він перетворився на антигероя, оскільки золото переходить до німців - Еріка Лессера, Даніеля Бьома, Арнда Пайффера і Симона Шемппа. Всі, за винятком Пайффера, олімпійськими чемпіонами були, Арнд тепер дворазовий чемпіон.

Але найцікавіша історія сталася з Антоном Шипуліним, який завершував кар'єру, маючи дві медалі Олімпійських ігор, а тепер не має жодної. Антон вчасно проскочив в Держдуму, адже біатлоністів з успіхами, подібними його нинішнім, в партію «Велика Росія» не беруть.

Дискваліфікація росіян порадувала і норвежців, які піднялися з прикрого четвертого місця на призове третє. А для легендарного Уле-Ейнара Бьорндалена це вже 14-а медаль Олімпійських ігор. Тепер його рекорд за кількістю медалей зимових ОІ ще більше здається «вічним».

***

Ну, і наостанок ще одна чудова новина: в загальному медальному заліку Олімпійських ігор-2014 Росія опустилася з першого місця на третє. Очолює підсумкову таблицю тепер Норвегія, також обійшла Росію Канада.

Оцініть матеріал
(234)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?
Футбол | 24 квітня 2024, 06:25 13
Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?

У топ-3 також входять Серу Гірассі зі «Штутгарту» та лідер «ПСЖ» Кіліан Мбаппе

Біатлон. Лідерка збірної Німеччини розповіла, коли завершить кар'єру
Біатлон | 18 квітня 2024, 14:23 0
Біатлон. Лідерка збірної Німеччини розповіла, коли завершить кар'єру

Франциска Пройсс бореться з проблемами зі здоров'ям

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Roger
А минусуют новость я так понимаю представители запоребрика.
Видимо снежинка (допинг) в глаз попал, и не могут смириться что все их величие не более чем пыль в глаза, а весь государственный строй и его поведение типичный фашизм.
WladWest
Где ты увидел православие в кэгэбэшной секте?
dnepryanin
я давно подозревал что ихнее 1 место в зачете медалей липа для пропоганды упоротых в своем величии
Pavel Gabor
Мордорстану указали их место
★  Дядя Стёпа ★
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Василий Будник
Где были все эти суды 10 лет?
Владимир Копяк
Там еще кроме допинга в Сочи, были масштабные махинации со временем в скалетоне и санном спорте, почему соответствующая федерация не захотела заняться этим делом?
Gagik_Perdonian
раися вперде!