Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 25 жовтня 2020, 13:50
1893
6

Бальчос про глядачів на стадіоні: «Сьогодні 7517 хворих, а завтра що?»

Функціонер розповів, як бачить ситуацію з поверненням уболівальників на трибуни

| Оновлено 25 жовтня 2020, 13:50
1893
6
Бальчос про глядачів на стадіоні: «Сьогодні 7517 хворих, а завтра що?»

У жовтні українські вболівальники вперше після оголошення карантину отримали можливість потрапити на футбол. В УЄФА дозволили присутність певної кількості глядачів на матчах збірних команд та єврокубків. Ігри Прем'єр-ліги все ще проходять за порожніх трибун, хоча деякі матчі ПФЛ все ж відкрили стадіони для вболівальників.

При цьому кількість хворих на коронавірус лише зростає і це вже не ті цифри, при яких чемпіонати України і зовсім були зупинені. Цю ситуацію ми попросили прокоментувати екс-президента ПФЛ Мілетія Бальчоса, який також свого часу отримав і медичну освіту.

- Наскільки доречно було повертати уболівальників на трибуни, з огляду на зростання кількості хворих?

- COVID-19 з'явився у нас в країні, так і в усьому світі, несподівано. Ці місяці були дуже важкими для українців. Всі гарячково, безсистемно шукали вихід з ситуації, що виникла в країні, «завдяки» пандемії. Кабмін, МОЗ та органи управління футболом в Україні в тому числі, намагалися терміново вживати заходів, спрямованих на мінімізацію факторів, які сприяють поширенню COVID-19.

Після закінчення періоду жорсткого карантину, коли кількість хворих дедалі ставало менше і навіть у людей з'явилася якась ейфорія, почав працювати транспорт, ресторани, дискотеки, концертні майданчики та інші місця скупчення людей. Футбол теж вирішив не відставати, до 30% глядачів від місткості стадіону вже пускають на трибуни. Не думаю, втім, що, приймаючи таке рішення, керівники УАФ замислювалися, які наслідки можуть бути в результаті таких дій.

Постійно дивлюся матчі Прем'єр-ліги, першої та другої ліг. Найстрашніше, що кидається в очі, це - абсолютна недотримання обмежень, які пов'язані з вимогами протоколу забезпечення безпеки здоров'я людей. Практично всі глядачі, в тому числі віпи в скайбоксах, без масок, сидять натовпами, а під час виходу зі стадіону взагалі скупчення людей перетворюється на некерований натовп, де так звана соціальна дистанція відсутня.

На стадіонах відсутній належний контроль органів правопорядку і клубних служб безпеки за дотриманням антиковідних правил. Але ж першорядну роль повинні тут зіграти делегати матчів. Саме вони зобов'язані змусити клуби-учасники змагань наводити порядок до, під час і після матчу. І поки не будуть виконані всі вимоги делегата матчі не можна починати.

Особливо сказане характерно для минулих в Києві матчів національної збірної України зі збірною Іспанії, Динамо з Гентом і Ювентусом. 

14 клубів впритул зіткнулися з коронавірусом, в тому числі і «Шахтар», де робота медичної служби поставлена ​​на найвищому рівні. Фінансово потужний клуб не зміг забезпечити повну безпеку свої футболістів і співробітників від COVID-19. І це число всього лише за останні пару тижнів.

У першій лізі, таке відчуття, взагалі не уявляють, що таке протокол заходів з профілактики вірусу COVID-19. Тренери без масок, запасні гравці без масок, натовп людей в трьох метрах за їхніми спинами (від лави запасних) без масок. На виході зі стадіону - стовпотворіння. Невже наші керівники футболу цього не бачать?

Скільки можна ризикувати здоров'ям людей? Звідки взялися ці півтора метра соціальної дистанції? Відстань між уболівальниками повинна бути не менше трьох метрів, краще - п'ять. Вірус передається повітряно-крапельним шляхом, це вже відомо, а в умовах трибуни стадіону при скупченні дружно вдихати і видихати протягом не менше півтори години людей, формується свого роду хмара, якою дихає кожен присутній.

Чому це ігнорують наш уряд і так звана УАФ? Лікарні вже переповнені. При підвищеній температурі тіла і наявності симптомів COVID-19, але з чистою комп'ютерної томограмою і без проведення ПЛР-проби, пацієнта відправляють додому. Є симптоми чи ні - нікого не хвилює. У нашому будинку захворіла жінка. Думаєте, приїхала бригада для дезінфекції під'їзду і квартири, як це потрібно? Нічого подібного.

Розмовляв зі знайомими з Польщі та Італії. Обидва кажуть, що у них 2 рази на тиждень проводиться дезінфекція під'їздів. Дуже жорстка система штрафів для тих, хто ходить без маски. У нас, в Україні, 72 мільярди гривень виділено на боротьбу з коронавірусом, а люди все одно платять свої особисті гроші за консультації і лікування. Про елементарну ж дезінфекцію можна тільки мріяти.

- Чи варто очікувати, що чемпіонат України буде припинений?

- Вищесказаним я навмисне зупинився на деяких негативних явищах в процесі розвитку пандемії в Україні, щоб показати епідеміологічний фон навколо футболу і в самому футболі в Україні і можливі негативні наслідки ухвалення рішень допуску глядачів на стадіони під час матчів.

Чемпіонат зупиняли, коли цифри хворих в Україні були низькими: від 300 до 600 нових хворих за добу. В останній тиждень кількість нових випадків захворювання зростає (за минулу добу 7517 хворих на коронавірус в Україні), а карантин не посилюють. Ситуація з галопуючим поширенням COVID-19 вже дійшла до межі.

Можна припустити, що можливі важкі наслідки, пов'язані з поширенням COVID-19 після майбутнього матчу Ліги чемпіонів на Олімпійському між Шахтарем і Інтером. Потрібно вживати негайних і правильні рішення. На тлі того, як складається епідеміологічна ситуація, неминуче постане питання про припинення змагань. Щодо ж проведення матчів без глядачів рішення потрібно приймати негайно.

Чому зараз, сьогодні цього немає в нашому футболі? Ніхто самотужки не в змозі охопити вирішення нагальних ковідних проблем. Така рада допоможе вирішити багато питань. До цієї ради потрібно включити представників клубів, ліг, медицини, правоохоронних органів і працювати, працювати, працювати.

Можливо, хтось може подумати, що, виклавши своє бачення коронавірусної ситуації, я проти футбольних матчів, в тому числі з глядачами на трибунах. Завжди говорив і буду говорити, що футбол для глядачів. Дозволю собі сказати, що ми ментально не готові до таких викликів, яким сьогодні є COVID-19, особливо в частині прийняття зважених доцільних рішень і встановлення жорсткого контролю за їхнім виконанням. Звідси навколо сарказм і ігнорування профілактичних вимог.

Але зараз настав час тверезо оцінити ситуацію, пов'язану з швидким поширенням в країні COVID-19, і приймати зважені рішення, спрямовані на збереження здоров'я людей і забезпечити належний контроль без поблажок для будь-кого, пам'ятаючи, що зараз ми стоїмо перед вибором: на кону життя багатьох людей або подальше проведення змагань.

Що в цьому виборі цінніше, шановні УАФ і МОЗ? Вирішувати вам і не боятися брати на себе відповідальність за реалізацію і контроль виконання цих рішень.

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Шевченко
Динамо-Гент?))) Чувак в бреду, чы шо
Odin
Согласен полностью. Особенно в том месте, где Уважаемый рассказывает о ужасах на матче Динамо-Гент)))
Valera35
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил