Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 23 жовтня 2020, 23:47
14657
9

10 років потому. Що сталося з лідерами Карпат, які грали в ЛЄ-2010/11

Тоді «зелено-білі» феєрично пройшли кваліфікацію, але потрапили в справжню «групу смерті»

| Оновлено 23 жовтня 2020, 23:47
14657
9
10 років потому. Що сталося з лідерами Карпат, які грали в ЛЄ-2010/11
ФК Карпати

На жаль, але в нинішньому сезоні жодна українська команда не змогла пробитися в груповий раунд Ліги Європи через кваліфікаційне сито. Хоробрий «Колос» і непоступлива «Десна» програли в битвах проти хорватської «Рієки» та німецького «Вольфсбурга» відповідно. А були ж часи, коли наші повпреди виявлялися здатними проходити відразу три раунди кваліфікації поспіль. Так-так, зараз ми про сезон-2010/11, коли львівські «Карпати», що переживають нині серйозну кризу, виходили в групу Ліги Європи.

Тоді «Карпати» стартували у 2-му кваліфікаційному раунді, де за сумою двох зустрічей не залишили шансів ісландському «Рейк'явіку» (3:0, 3:2). У 3-му раунді львів'яни знову здобули дві перемоги, але тепер вже проти грузинського «Зестафоні» (1:0, 1:0). А ось у вирішальній битві, яка іменується плей-оф раундом кваліфікації, «Карпатам» випав грізний стамбульський «Галатасарай». Але й турки не зуміли зупинити команду, яка буквально рвалася до групи. Після двох нічиїх (2:2 і 1:1) «Карпати» пройшли в основну сітку завдяки більшій кількості м'ячів, забитих на виїзді. Так, потім львів'яни потрапили в справжню «групу смерті» з «Севільєю», «Парі Сен-Жермен» і дортмундською «Боруссією», програвши 5 з 6 матчів (останній проти парижан на своєму полі звели до нічиєї 1:1), але як мінімум ті ж німці напевно довго ще пам'ятали «Карпати», яким програвали до 87-ї хвилини з рахунком 2:3 і зуміли вирвати перемогу лише в кінцівці поєдинку...

Що сталося з лідерами тих «Карпат» і футболістами, які провели в Лізі Європи-2010/11 найбільше часу за «зелено-білих»? Минуло вже 10 років, а тому давайте подивимося, кого та куди закинула доля...

Артем ФЕДЕЦЬКИЙ

У тому розіграші Ліги Європи на рахунку Федецького виявилося 10 матчів і 3 забитих м'ячі в Лізі Європи. Фланговий захисник став кращим бомбардиром «зелено-білих» в єврокубковому турнірі, хоча це навряд чи можна назвати несподіванкою, розуміючи роль і значення Артема для тієї команди.

З футболом на високому рівні Федецький попрощався влітку минулого року в рядах тих же «Карпат», хоча напевно піти зі львівського клубу захисник хотів красивіше, ніж це вийшло в результаті. Потім Федецький пішов у депутати, але виборчу гонку в своєму окрузі програв. На даний момент 35-річного Артема можна побачити на телебаченні в якості експерта.

Ігор ХУДОБ'ЯК

Півзахисник, який 12 років кар'єри віддав «Карпатам», в тому єврокубковому сезоні провів більше за всіх хвилин на полі у складі «зелено-білих». Крім того, Худоб'як забив гол у ворота «Зестафоні» в кваліфікації, а також видав гольову передачу на Федецького, який зрівняв рахунок в матчі-відповіді в рамках домашньої битви з «Галатасараєм» вже в компенсований час, що і дозволило львів'янам пройти в групу.

У лютому 2018 року Худоб'як остаточно покинув «Карпати», поїхавши в Казахстан. Нині ж 35-річний українець виступає на Кіпрі за «Етнікос», де, незважаючи на солідний вік, є одним з важливих гравців першої команди.

Денис КОЖАНОВ

Вихованець академії «Шахтаря» Денис Кожанов вперше перейшов в «Карпати» на початку 2008 року на правах оренди. Згодом «гірники» ще кілька разів віддавали атакуючого хавбека «зелено-білим», причому грав Кожанов у Львові і під час пам'ятного сезону в Лізі Європи-2010/11. Тоді в 11 матчах Денис відзначився 2 забитими м'ячами.

Влітку 2016 року Кожанов покинув «Карпати», повернувся в «Шахтар», але незабаром на правах вільного агента поїхав в молдавську «Дачію», де провів буквально пару тижнів, а потім опинився вже в «Маріуполі». Останні два сезони Кожанов був одним з лідерів і головних бомбардирів «Волині» у Першій лізі, але влітку нинішнього року перебрався в «Минай», і тепер знову виступає на рівні УПЛ.

Сергій ЗЕНЬОВ

У «Карпати» естонський нападник перейшов на початку 2008-го, і провів у Львові шість з половиною років. Забивав не так часто (24 голи в 156 матчах за команду), але був корисний завдяки своєму вмінню добре нав'язувати опонентам позиційну боротьбу. У Лізі Європи-2010/11 на рахунку Зеньова виявилося 10 матчів і 2 голи, які він відправив у сітку воріт «Рейк'явіка» і «Галатасарая» ще на стадії кваліфікації.

Влітку 2014 року Зеньов перейшов з «Карпат» в англійський «Блекпул» на правах вільного агента, але в Англії надовго не затримався, і через півроку опинився в московському «Торпедо». Нині Зеньову 31 рік, і він є гравцем «Шахтаря» з Караганди.

Михайло КОПОЛОВЕЦЬ

Відомий відвідувач церков Михайло Кополовець в Лізі Європи-2010/11 переважно виходив на заміну, але саме йому пощастило стати одним з авторів голів, які «Карпати» відправили в сітку суперників на груповій стадії. Від точного удару Кополовця постраждала дортмундська «Боруссія» - їй Михайло забивав в домашньому феєричному поєдинку, що завершився поразкою українців з рахунком 3:4.

У 2015 році Кополовець покинув «Карпати» і поїхав до Німеччини, але незабаром повернувся, і кар'єру, за словами Василя Кобіна, завершив в «Минаї» влітку нинішнього року, хоча ніби як все ще має плани вийти на поле в матчі УПЛ. Хоча і без цього Кополовцю нині вистачає турбот, адже він є спортивним директором «Минаю».

Неманья ТУБИЧ

У «Карпати» сербський центрбек перейшов на правах вільного агента на початку 2009 року. За короткий час рослому захиснику вдалося завоювати статус важливого футболіста першої команди, а тому недивно, що Тубич провів 10 поєдинків в Лізі Європи-2010/11, в тому числі всі 6 матчів «Карпат» на груповій стадії, відігравши їх від свистка до свистка.

На початку 2011 року «Карпати» продали Тубича в «Краснодар» за 1,2 мільйони євро, зумівши зробити непоганий бізнес на цьому легіонерові. Згодом Неманья пограв в Білорусі, Саудівській Аравії, Норвегії та Сербії, а кар'єру футболіста завершив влітку 2018 року в Росії в складі «СКА-Хабаровськ». Нині йому 36 років, і про те, де знайшов себе Тубич після футболу, ніякої інформації немає.

Олег ГОЛОДЮК

Вихованець львівського футболу Олег Голодюк довгий час своєї кар'єри присвятив «Карпатам». У сезоні-2010/11 півзахиснику було тільки 22 роки, але навіть на міжнародній арені тренерський штаб «зелено-білих» активно підпускав Олега до ігор за першу команду. На груповій стадії Голодюк провів 4 поєдинки, забивши 1 м'яч в домашньому матчі проти «Боруссії».

У січні 2019 року Голодюк покинув «Карпати», відправившись в чемпіонат Угорщини, але в дане трансферне вікно повернувся до України. Нині 32-річний Голодюк є футболістом «Минаю».

Сергій КУЗНЕЦОВ

Цього нападника «Карпати» підписали влітку 2008 року, а всього у Львові він провів три сезони. У Лізі Європи-2010/11 провів 7 матчів, забивши 1 гол в кваліфікації в ворота «Галатасарая» у виїзному поєдинку. Всього за «Карпати» Кузнецов зіграв 67 поєдинків, відзначившись 26 забитими м'ячами.

Львівський клуб Кузнецов покинув в листопаді 2011 року, а незабаром підписав контракт із «Севастополем». Згодом пограв ще за ряд українських команд, поки влітку 2018-го вирішив завершити активні виступи. Потім прийняв пропозицію Олега Кононова і увійшов до тренерського штабу цього фахівця спершу в тульському «Арсеналі», а потім - в московському «Спартаку». Восени минулого року навіть був виконуючим обов'язки наставника «червоно-білих», а зараз 38-річний фахівець перебуває без клубу.

Самсон ГОДВІН

У «Карпатах» нігерієць Годвін опинився ще в 2002 році, і в підсумку став лідером серед легіонерів за кількістю проведених поєдинків у складі «зелено-білих». Згодом навіть отримав українське громадянство, будучи одним з ключових виконавців команди. В єврокубках сезону-2010/11 на рахунку Годвіна було 8 матчів (по 4 на стадіях кваліфікації та групового турніру), а також 5 жовтих карток. За кількістю «гірчичників» Самсон виявився в лідерах серед усього колективу львів'ян, обійшовши навіть Федецького, який грає, за його власним зізнанням, «трішки в ногу, трішки в м'яч».

У 2012 році Годвін покинув «Карпати» заради вояжу в Білорусь, але через рік повернувся, а в січні 2014-го прийняв рішення завершити кар'єру. На даний момент Годвіну 36 років, і він працює тренером в академії «Карпат».

Андрій ТЛУМАК

Вихованець академії «Карпат» Андрій Тлумак був ключовим стражем воріт своєї команди в тій єврокубковій кампанії. На рахунку кіпера 9 з 12 матчів, в тому числі 4 - на стадії групового раунду. В інших матчах ворота львів'ян захищав Віталій Руденко.

У 2012 році Тлумак покинув «Карпати» і фактично завершив професійну кар'єру, адже згодом грав лише за аматорів. З 2016-го почав тренерську кар'єру, спершу попрацювавши з дублем «Карпат», а потім опинившись в штабі Олега Дулуба в першій команді. У сезоні-2017/18 тренував молодь «зелено-білих», а потім прийняв запрошення від «Волині», де був головним тренером протягом двох сезонів. Нині 41-річний Тлумак перебуває без клубу.

Іван МІЛОШЕВИЧ

Сербський центрбек Мілошевич захищав кольори «Карпат» з 2008 по 2014 роки. У Лізі Європи-2010/11 провів всі 6 матчів у кваліфікації і 3 поєдинки на стадії групового раунду. Результативними діями не відзначався, проте отримав 2 жовті картки.

У лютому 2014 року залишив «Карпати» і повернувся на батьківщину. Потім ненадовго їздив в Узбекистан, щоб пограти за «Бунедкор», а з 2016 року захищає кольори сербського клубу «Младост». Нині Мілошевичу вже 35 років.

БАТІСТА

У цього бразильського форварда було два етапи кар'єри в «Карпатах». У Лізі Європи з львів'янами він пограв під час другого, який тривав з 2009 по 2012 рік. Батіста серйозно допоміг «зелено-білим» на стадії кваліфікації Ліги Європи-2010/11, провівши 5 матчів і забивши гол у ворота «Рейк'явіка», а ось в групі бразилець зіграв лише 13 хвилин у грі з «Боруссією», а потім отримав травму коліна, і надовго опинився в лазареті.

Кар'єру гравця Батіста завершив у 2012 році в столичній «Оболоні». Влітку 2018-го увійшов до тренерського штабу «Львова», де провів сезон, після чого відповідав за трансферну політику клубу, однак, за неофіційною інформацією, нещодавно відійшов від справ через відсутність видимих ​​успіхів подібної стратегії.

Даніло АВЕЛАР

У 2010 році «Карпати» орендували цього молодого бразильського захисника, який грав зліва і в центрі, у скромного «Ріу-Клару». У підсумку Даніло Авелару вдалося досить яскраво проявити себе в стані «зелено-білих», в тому числі і в Лізі Європи, де південноамериканець провів 11 матчів (з них всі 6 від свистка до свистка на груповій стадії). Згодом «Карпати» викупили контракт Авелара, але щоб зробити на ньому бізнес, віддаючи в платні оренди в «Шальке» та «Кальярі».

Влітку 2013 року «Кальярі» викупив Авелара у «Карпат» за 1 мільйон євро. На даний момент 31-річний бек грає на батьківщині в складі титулованого «Корінтіанса», де має статус одного з ключових футболістів команди.

Олег КОНОНОВ

Головним тренером тих «Карпат» був Олег Кононов. Цей фахівець тоді перебував лише на початку кар'єри наставника, а тому успіх із «зелено-білими» всерйоз додав козирів Кононову на його шляху нагору. Всього у Львові коуч пропрацював три з половиною роки, покинувши «Карпати» в жовтні 2011-го після програного матчу в чемпіонаті київському «Арсеналу» (0:3).

Після «Карпат» Кононов успішно попрацював з «Севастополем», вивівши цю команду в УПЛ з Першої ліги, а потім перебрався в Росію, де послідовно тренував «Краснодар», «Терек», тульський «Арсенал» і московський «Спартак». З лютого нинішнього року 54-річний Кононов є наставником латвійської «Риги».

Оцініть матеріал
(66)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Trasher311987
Жаль нет команды такой.
Надеюсь со временем ума многие наберутся, и Карпаты вернутся.
Команды с историей должны быть в Упл.
Petro_ua
Цікава стаття! Дякую автору!
coba777
Кращий період Карпат за незалежної України. І як би різноманітні чи то голубі, чи то золоті леви не лили лайно, ЦЕ ЄДИНА СПРАВДІ ЛЬВІВСЬКА КОМАНДА. Решту також мають право на життя, але єдине, чим вони запам"ятовуються, це самоутвердженням на фоні проблем Карпат. Та я вірю, що дійсно народний львівський клуб відновиться й розставить усе на свої місця.
Timur24
Прочитав - заплакав. Пам'ятаю ці Карпати. Був на всіх групових матчах. Є ще шалик з першого матчу порти Севільї. Жаль, що нема вже Карпат. ( Ці Карпати 123 не сприймаю взагалі)
Trasher311987
Годвин крутой чел.
Очень яркий был игрок.
Sauron
Оставалось 3 года до агрессии лаптей, а Янукович продолжал убивать обороноспособность страны...
Орест Орищишин
Карпат не існує, забудьте а ті хто залишився в УПЛ від Львова - чекає така ж сумна доля як "Карпат"