Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 21 жовтня 2020, 14:57
7992
1

Як футбольний суперагент Жорже Мендеш маніпулював клубами цього літа

Найзнаменитіший агент змінює свій підхід

| Оновлено 21 жовтня 2020, 14:57
7992
1
Як футбольний суперагент Жорже Мендеш маніпулював клубами цього літа
The Athletic

Приблизно рік тому «Спортінг» з Лісабона звернувся до Жорже Мендеша - людини, яку сер Алекс Фергюсон свого часу нарік «найкращим» агентом у футболі. «Зелено-білі» мали потребу в допомозі.

До плеймейкера Бруну Фернандеша проявляли інтерес клуби з Англії, але ані «Тоттенхем», ані «Манчестер Юнайтед» не були готові викласти 65 млн фунтів, які за нього просив президент клубу Фредеріку Варандаш.

Бруну продовжував грати в своє задоволення, і клуб, разом з агентом гравця Мігелем Рубеном Пінью, зв'язався з Мендешом, який би допоміг, нарешті, переконати «Юнайтед». Англійцям потрібен був креативний півзахисник, і інтерес до португальця був, і непідробний. Тут своє слово вставив Мендеш, в результаті чого «МЮ» погодився заплатити 55 млн євро відразу і 25 потім, в якості бонусів. Мендеш же отримав свої п'ять мільйонів компенсації, які були розділені між ним і Пінью.

У те ж січневе трансферне вікно Мендеш прилетів до Каталонії, де на нього чекав президент «Барселони» Хосеп Марія Бартомеу. Він був зацікавлений у Франсишку Трінкау з «Браги», і, хоч Мендеш і не представляв інтереси гравця, він допоміг оформити угоду сумою в 30,9 млн євро, заробивши сім мільйонів у процесі.

Такі ось дві угоди по гравцях, які навіть не були його клієнтами, відкривали 2020 рік, що для багатьох став фатальним.

«Хай живе король Мендеш!» - жартівливо вигукували агенти.

І дійсно, король. Майстер угод і трансферів був дуже зайнятим у це трансферне вікно: за його участю відбувся перехід Рубена Діаша в «Манчестер Сіті» за 65 млн фунтів і трансфер Діогу Жоти в «Ліверпуль» за 45 млн фунтів. Два інших його клієнти, Елдер Кошта і Родріго, перейшли в «Лідс Юнайтед» - це ще 40 млн. «Вулверхемптон Вондерерс» теж знову вдався до послуг суперагента, запросивши чотирьох новобранців. «Тоттенхем» же оформив три угоди. Слід зазначити, що головні тренери двох останніх клубів теж є клієнтами Мендеша.

Тож не дивно, що Мендеша називають доглядачем Португалії. Рідко буває, щоб «Бенфіка», «Порту» або «Брага» оформляли угоди без його участі.

Немає нічого дивного в тому, що агент працює з одним конкретним ринком у цьому році. Міно Райола, що представляє Поля Погба і Златана Ібрагімовича, цього літа активним не був. У минулому році він нашумів на весь світ угодами по Ерлінгу Холанду, Мойзе Кіну і де Лігту, і зараз він продовжує приділяти велику увагу нідерландцям. Саме він відповідає за контракти Джастіна Клюйверта з «Роми», Доніелла Малена з «ПСВ», Келвіна Стенгса, Оуена Вейндала і Майрона Боаду з «АЗ», а також Райана Гравенберха з «Аякса». Всім їм 21 рік і менше. У майбутньому кожен з них може принести їхнім клубам - і агентам - величезні гроші.

Інші агенти підозрюють, що Райола взяв паузу, перш ніж повернутися і знову внести хаос у трансферний ринок в 2021 році. Багато чого залежить від епідеміологічної ситуації в світі.

Але в цьому році саме Мендеш правив балом. Останнім часом він активно налагоджував зв'язки з такими клубами, як «Вулверхемптон», «Валенсія», «Атлетіко», «Олімпіакос» і «Монако». Повний же список набагато більше. За останні 12 місяців він став ще тісніше працювати з деякими - наприклад, з «Тоттенхемом» після приходу Моурінью, а також «Лідсом», «Барселоною» і «Ліоном».

Мендеш грамотно «читає» найменші коливання ринку і оперативно реагує на будь-які зміни. «Мушу визнати, він майстер своєї справи. Він читає ринок, як ніхто інший, і у нього є унікальні якості», - неохоче зізнається один із його колег.

Якщо ми уважно проаналізуємо угоди «літа», то відразу стане зрозуміло, який обсяг роботи виконав португалець.

У 2020 році «Реал», «Барселона», «Атлетіко», «Валенсія», «Ювентус», «Баварія», «ПСЖ» і «Монако» сумарно витратили всього шість мільйонів фунтів. Це клуби, які традиційно не шкодують коштів, однак пандемія все перемішала, і багатьом довелося бути обережним.

У липні The Athletic розповів про усвідомлене рішення «Реала» відмовитися від покупок. У тому ж напрямку думала і «Валенсія». Інший би зневірився, але Мендеш все одно знайшов спосіб провернути пару угод. Не без його допомоги Хамес Родрігес покинув «Сантьяго Бернабеу» і перейшов у «Евертон». «Барселона» ж сподівалася переманити Мемфіса Депая і Еріка Гарсію в останній день вікна, і «Ліон» був би радий отримати хоча б 20 млн фунтів. Гарсія ж - вихованець «Барселони» - міг обійтися «блауграні» в 15 млн фунтів.

Але все зірвалося. «Ліон» передумав і зажадав суму в чотири рази більшу, а «Сіті» вважав, що Гарсія вартий більшого. В результаті залишалося тільки сподіватися на те, що «Манчестер Юнайтед» розщедриться і придбає Дембеле. І тут провал: англійці були згодні тільки на оренду, що каталонців не влаштовувало. В результаті «Барса» посилилася на два мільйони.

Все це дає зрозуміти, як важко зараз із фінансами в Іспанії - і чому Мендеш вирішив зосередити всю свою увагу на Англії.

Нещодавно The Guardian повідомив, що в АПЛ на трансфери пішло більше одного мільярда фунтів. Всього у всій Європі на покупки пішло 2,5 млрд. Іспанці можуть тільки з подивом дивитися на своїх зажерливих колег з-за кордону: «Валенсія» ледве зводить кінці з кінцями, а власник Пітер Лім береже кожен цент. «Бетіс», який останнім часом не шкодував коштів, обійшовся вільними агентами в році. У нього навіть не вистачило коштів на оренду Гаррі Вілсона з «Ліверпуля».

Тож не дивно, що багато агентів і посередників, які звикли жирувати на літніх угодах, скаржаться і нарікають на найбільш провальний відрізок часу в їхній кар'єрі. Так, провідні п'ять ліг Європи все одно витратили понад 2,5 млрд фунтів, але в 2019 році ця цифра перевищувала 5 млрд.

«Це було страшенно складне вікно, - підтверджує один з провідних футбольних агентів. - Для всіх. Крім однієї людини: Мендеша. Він якось викрутився».

***

Мендеша вже давно вважають одним з найвпливовіших людей світового футболу. Він представляє таких гравців, як Ді Марія, Кріштіану Роналду і Бернарду Сілва, не кажучи вже про тренерів на кшталт Моурінью і Нуну.

Це людина, яка завжди має при собі три мобільні телефони - один зі швейцарським номером, інший з португальським, а третій з іспанським. На Євро-2008 він представляв 16 гравців збірної Португалії. У 2014 році, за підрахунком The Mail, він так чи інакше вибив з клубів близько 1 млрд фунтів - це було літо, коли прописку змінили Ді Марія, Фалькао і Хамес.

Цього року інсайдери з Франції повідомляли про те, що Мендеш думав про фінальний трансфер свого найбільш уславленого клієнта, Роналду. Він уже домовлявся про перехід португальця в «Юнайтед», «Реал» і «Ювентус», і цього літа трохи розчарований станом справ нападник цілком міг опинитися і в Парижі, де на нього чекав «ПСЖ».

Зазвичай стосунки Мендеша з президентом Нассером Аль-Хелаїфі були відмінними («він завжди відразу ж домовляється з самою верхівкою» - кажуть про нього), але в останні роки його вплив на трансферну політику французького клубу зменшився. І «ПСЖ» прямо дав зрозуміти, що не потягне цю угоду - йому потрібно було думати про фінансовий фейр-плей. Клуб більше хвилювали завищені зарплати, а не чергове гучне підписання, в результаті чого він відпустив Тіаго Сілву та Едінсона Кавані.

Поки найбільші клуби зав'язували з великими угодами, суперагенти були змушені перепрофілюватися. Тож не дивно, що в Англії, де навіть в нинішніх умовах можна розраховувати на більший прибуток з телетрансляцій, грошей було найбільше.

Найцікавіше - в послідовності операцій.

Візьмемо, наприклад, правих захисників «Барселони», «Вовків» і «Тоттенхема».

Моурінью потрібен був конкурент Сержу Ор’є, і він звернувся до Метта Доерті - клієнта Мендеша з «Вулверхемптона». Сам агент тісно співпрацює з Fosun International - компанією, яка володіє «вовками», тим більше, що китайські інвестори самі вклалися в його агентство Gestifute. Його клієнт Нуну Ешпіріту Санту тренує «Вулверхемптон», і багато недавніх трансферів команди (на кшталт Рубена Невіша, Рауля Хіменеса і Руя Патрісіу) не були б можливими без участі Мендеша.

Слід зазначити, що на самого агента в Англії завели справу в 2018 році, але в підсумку футбольна ліга прийшла до висновку, що португалець не перебуває в клубі і не порушував ніяких правил. Але те, що до нього там прислухаються, очевидно.

«Вовки» все ще знаходяться в пошуках наступника Кевіна Телуелла - екс-спортивного директора, який тепер працює в «Нью-Йорк Ред Буллз». Коли він пішов, п'ять із шести новобранців «вовків» були так чи інакше пов'язані з Мендешем. Все - відповідно до букви закону, просто так вже вийшло, що один агент здружився з власниками провідних клубів Європи. Він вам взагалі скаже, що хіба що 65-мільйонний трансфер Діаша можна назвати «його» дітищем, і що інші дев'ять найдорожчих угод взагалі обійшлися без його участі.

Але повернемося до ланцюжка захисників.

«Вовкам» тепер потрібен хтось на позицію Доерті. Мендеш давно на «ти» з Бартомеу, і його попросили якось допомогти каталонцям з фінансами. До того ж, після того, як він виграв битву за Ансу Фаті, Мендеш став ще більш важливою особою в Іспанії.

Результат: перехід Нельсона Семеду в стан «Вулверхемптона». Ось вам 37 млн ​​фунтів в скарбничку «Барси» і альтернатива Доерті, який пішов. Фанати «блауграни» не дадуть збрехати: ціна ця явно завищена, хоч на рахунку 26-річного Семеду і чотири чемпіонські титули за п'ять років.

Фернандо Марсал - основний лівий захисник «Ліона», з яким він пройшов до півфіналу Ліги чемпіонів. Він же обійшовся «вовкам» в якісь два млн фунтів. Чому? Без втручання суперагента не обійшлося. Але не можна, звичайно, забувати про 19-річного Райана Аїт-Нурі - ще одного захисника на лівому фланзі і ще одного клієнта Мендеша, який перейшов у «Вулверхемптон». Тут-то англійці нарешті заспокоїлися, знайшовши більш ніж достатньо гравців на одну позицію, і відпустили Рубена Вінагре в «Олімпіакос», чий власник Евангелос Марінакіс прекрасно знайомий з португальським махінатором.

Коли The Athletic зв'язався з Gestifute і спробував дізнатися про деталі вищевказаних угод, відповіді не послідувало. Джерела, які знають Мендеша особисто, відмовляються визнавати, що він штучно створює такі ось «ланцюжки». За їхніми словами, усі угоди - результат копіткої роботи і численних знайомств у світі футболу. Невже, кажуть вони, ми будемо звинувачувати Мендеша в тому, що він пропонує своїх клієнтів клубам, які просять у нього поради?

Мендеш, наприклад, оформив 14-мільйонну угоду «Бенфіки» по Ніколасу Отаменді незабаром після оформлення трансферу Діаша в зворотному напрямку. Раз - і він отримує комісію за дві угоди. Мендеш також трудився над переходом Жана-Клера Тодібо в «Бенфіку». Він грає на тій же позиції.

Коли нагрянув коронавірус, Мендеш уважно вивчав потреби клубів без грошей і можливості тих, хто все ще міг витрачатися. Він поєднав «Лідс» із проблемною «Валенсією», в результаті чого вдалося оформити рекордний 27-мільйонний трансфер Родріго.

В рамках торішнього інтерв'ю президент «Валенсії» Аніл Мурті відповів на критику на адресу Мендеша. Він зазначив, що його клуб знаходився в тісних зв'язках і з іншими «посередниками». За його словами, «критика виходить від тих, хто не розуміє, як ведуться такі справи в футболі». «Жоржі - суперагент. Він є близьким другом Пітера Ліма. Він розбирається в футболі і дає грамотні поради. Зі мною працюють різні агенти; вони хочуть мене використовувати, але не вийде! Критика Жорже необґрунтована, тому що він багато робить в якості друга. Суперагенти рідко приділяють увагу двомільйонним або п'ятимільйонним операціям».

Як і «Валенсії», «Порту» потрібно було грошове вливання для того, щоб відповідати фейр-плей, і Мендеш організував перехід Фабіу Сілви до «вовків» за 35 млн фунтів. Ніхто не сперечається, що Сілва - величезний талант, але, як вважає представник іншого португальського клубу, це божевільна сума за нього.

Не можна забувати, що кожна така операція не обходиться без комісій, які собі забирає Gestifute. У випадку з Сілвою вийшло 6,3 млн фунтів таких ось «бонусів».

«Тоттенхем», до речі, запросив двох клієнтів Мендеша - Карлоса Вінісіуса і Жедсона Фернандеша. Може здатися, що ці орендні угоди (з правом подальшого викупу) - ще один доказ того, що агент прибрав до своїх рук і «шпори», де вже працює його улюблений тренер, але це не зовсім так: повернення Жозе в Лондон оформив Піні Захаві у співпраці з іншим агентством. Точно так же роль Мендеша в справах «Монако» теж зменшилася: якщо раніше він диригував пересуваннями Хамеса і Фалькао, то тепер багато угод обходяться без нього. Наприклад, оренда Флорентіну Луїша.

Так що далеко не все виходить так, як би він хотів.

Наприклад, він посварився з Давидом Де Хеа, над останнім контрактом якого Мендеш працював 18 місяців. Іспанець отримав свої 375 тис. фунтів на тиждень, але в самому кінці переговорів між двома сім'ями трапився розлад: є думка, що воротар втомився від тривалих переговорів і все ще не пробачив перехід у «Реал» в 2015, який не відбувся. В результаті контракт Де Хеа підписали Ед Вудворд з «МЮ» і довірена особа родини футболіста, адвокат Хосе Боусас Арагон. Тобто, в підсумку сам агент навіть не був указаний у документації. Зараз же ми знаємо, що Де Хеа більше клієнтом Мендеша не є.

Власник «Олімпіакоса» Марінакіс теж вже не настільки дружний з португальцем: «Ноттінгем Форест», що теж йому належить, тепер воліє працювати з іншими агентами. Неприємно, але навряд чи сам Мендеш багато переживав із цього приводу. Він був і залишається майстром своєї справи - навіть коли навколо коїться повний хаос.

Переклад і адаптація Денис КОШЕЛЄВ

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Костюк поступилась єгиптянці Шеріф у першому поєдинку в Мадриді
Теніс | 26 квітня 2024, 17:03 26
Костюк поступилась єгиптянці Шеріф у першому поєдинку в Мадриді

Реванш із Рибакіною доведеться відкласти

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Yura Юрий
Вот такие вот посредники и раздувают трансферный рынок.. до сумасшедших цен.