Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 21 жовтня 2020, 11:51
4166
2

Німеччина - ключ до розвитку талантів. Як Реал працює з клубами Бундесліги

У мадридського гранда непогано виходить награвати перспективну молодь в Німеччині

| Оновлено 21 жовтня 2020, 11:51
4166
2
Німеччина - ключ до розвитку талантів. Як Реал працює з клубами Бундесліги
Твіттер Реала. Ашраф Хакімі

Одного разу легендарний Альфредо Ді Стефано назвав молодіжну академію мадридського «Реала» дуже ємним і зрозумілим без додаткового перекладу словосполученням «La Fabrica». Все через неймовірну родючість кантери «бланкос», вихідці з якої буквально заполонили всю іспанську Ла Лігу. Принаймні, знайти команди, в яких немає вихованців академії «Реала», нині не так і просто, адже таких в елітарному дивізіоні чемпіонату Іспанії меншість.

В останні роки «Реал», схоже, намагається розширити сферу свого кадрового впливу, в тому числі, і за рахунок відправки своїх молодих і перспективних талантів в клуби з інших чемпіонатів. Найкраще поки виходить з представниками німецької Бундесліги. Звичайно, далеко не всі угоди виявляються успішними з точки зору того, що футболіст повертається в «Реал» і стає гравцем першої команди «бланкос», але практично кожна з них точно приносить мадридцям певні плоди, якщо вже не спортивні, то фінансові точно.

Почалося ж усе, мабуть, з продажу влітку 2012 року в леверкузенський «Байєр» Дані Карвахаля. 20-річний захисник на той момент був нездатний пробитися в першу команду, а тому керівництво «бланкос» визнало пропозицію «фармацевтів», підкріплену 5 мільйонами євро, хорошою можливістю для бізнесу, і відпустило вихованця кантери в Німеччину. Що правда, підстрахуватися боси «Реала» не забули, прописавши в угоді можливість зворотного викупу контракту Карвахаля через рік за 6,5 мільйонів євро, через два - за 7 мільйонів, а через три - за 8,5. По суті, це була така собі форма оренди, за яку «Реалу» довелося б ще й доплатити, якби футболіст реально зумів заграти на найвищому рівні.

І Карвахаль змусив «бланкос» повернути себе вже через рік. Він провів чудовий сезон у Бундеслізі, потрапивши до символічної збірної турніру за підсумками єдиного проведеного там сезону. «Байєр» отримав 6,5 мільйонів євро, а «Реал» з тих пір знайшов ключового футболіста на правий фланг оборони, нинішня трансферна вартість якого оцінюється в 40 мільйонів євро.


Твіттер Байєра. Дані Карвахаль

Тодішній футболіст, а нині спортивний директор «Байєра» Сімон Рольфес, який став очевидцем професійного становлення Карвахаля, згодом так описував цей феномен: «Карвахаль - це випадок, який варто уважно вивчити, адже це типовий приклад, як клуб може бути успішним, маючи чітке бачення в роботі, а не лише гроші».

Пояснюючи, чому молодим гравцям в останні роки значно краще вдається проявити себе в Бундеслізі, ніж в інших топ-чемпіонатах Європи (іспанці тут не самотні, якщо згадати приклад Джейдона Санчо), Рольфес акцентує увагу на наступному: «У Німеччині тиск на молодих футболістів в цілому невеликий. Життя стало більш комфортним та якісним, завдяки чому в країні створені всі умови для того, щоб зосередитися на розвитку талантів».

Підтверджує думку колеги і колишній спортивний директор «Байєра» Йонас Болдт, який нині обіймає аналогічну посаду в «Гамбурзі». На його думку, колосальний вплив на позитивну динаміку розвитку молодих гравців в Бундеслізі надає підтримка з боку вболівальників. «Для молодих футболістів дуже важливо, коли їх заохочують вболівальники. Я ніколи і ніде в світі, крім Німеччини, не бачив, щоб вболівальники вставали і аплодували молодому захиснику в його дебютному матчі за команду», - каже Болдт.

Усвідомивши це в повній мірі, керівництво «Реала» почало активніше співпрацювати з німецькими клубами. Зокрема, влітку 2018 року в оренду в дортмундську «Боруссію» відбув марокканський правий фулбек Ашраф Хакімі, який в 18 років встиг дебютувати за першу команду «бланкос», але також, як і Карвахаль свого часу, не мав очевидних перспектив для того, щоб залишитися в ній всерйоз і надовго. Крім того, в Мадриді тоді сталася ще й зміна головного тренера, а Юлен Лопетегі належної уваги персоні Хакімі не приділив.

Дворічний орендний договір «Реала» і «Боруссії» по Хакімі дозволив футболісту зробити неймовірний за якістю ривок в кар'єрі, а дортмундському клубу на два сезони закрити кадрове питання на правому фланзі. Коли оренда спливала, у «Реала» було чимало пропозицій від інших клубів щодо продажу Хакімі. В результаті 1 вересня Ашраф за 40 мільйонів євро відбув в «Інтер», дозволивши «бланкос» істотно поповнити клубний бюджет.


Твіттер Боруссії Д. Ашраф Хакімі

Карвахаль та Хакімі - два найбільш яскраві приклади того, як «Реалу» вдалося налаштувати взаємовигідне співробітництво з клубами з Бундесліги. Але, крім них, є й інші футболісти, чиї успіхи, можливо, не настільки блискучі, але все одно заслуговують на згадку. Це і Борха Майораль, і Хоселу, і Лукас Торро, і Омар Маскарель. Кожен з них в певний момент кар'єри покинув «Реал» і продовжив футбольний розвиток в Німеччині. Так, в першу команду «бланкос» ніхто з них згодом так і не підтягнувся, проте приніс бюджету мадридців додаткові фінансові надходження і, як наслідок, можливості на трансферному ринку.

Від Бернабеу до Переса. Реал знову змінює стратегію в надії підкорити світ 

Зараз особливо помітно, як «Реал» змінює свою кадрову стратегію. Від колишніх «галактичних» замашок у мадридців не залишилося практично нічого. Нині Флорентіно Перес намагається робити ставку на молодих і перспективних виконавців, яких бере за помірні, за мірками топ-клубів, гроші, щоб надалі отримати гравців калібру першої величини.

Керуючись такою логікою, в січні «бланкос» за 30 мільйонів євро підписали таланта «Фламенго» і молодіжної збірної Бразилії Рейньєра. Другу частину минулого сезону він провів у Мадриді, але використовувався лише у матчах молодіжної команди, а тому недивно, що в літнє трансферне вікно «Реал» знову звернув свій погляд на Німеччину, і прийняв рішення відправити 18-річного Рейньєра в оренду в дортмундську «Боруссію». Причому, як і у випадку з Ашрафом Хакімі, угода розрахована відразу на два сезони, після закінчення яких у «Реалі» і прийматимуть рішення, як вчинити з бразильським футболістом в подальшому.

Очевидно, що трансферна співпраця «Реала» з клубами, що представляють німецьку Бундеслігу, тільки набирає обертів. Станом на сьогодні, «бланкос», мабуть, розглядають Німеччину не просто одним з напрямків, куди можуть бути відправлені незадіяні в першій команді перспективні гравці, а, скоріше, навіть пріоритетним плацдармом, куди варто перекидати найбільш елітних і багатообіцяючих талантів. І це прекрасно вписується і вже стає частиною тієї стратегії, яку з прицілом на кілька років вперед активно реалізовує вищий менеджмент «бланкос» на чолі з президентом Флорентіно Пересом.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Легендарний Касільяс розхвалив Луніна і повідомив, хто зіграє у фіналі ЛЧ
Футбол | 09 травня 2024, 20:46 0
Легендарний Касільяс розхвалив Луніна і повідомив, хто зіграє у фіналі ЛЧ

Ікер вважає, що проти «Боруссії» має зіграти саме український воротар

Довбик лаконічно прокоментував інтерес з боку Атлетіко
Футбол | 10 травня 2024, 14:34 0
Довбик лаконічно прокоментував інтерес з боку Атлетіко

Також Артем розповів, де «Жирона» гратиме домашні матчі Ліги чемпіонів

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Peters1959
Спасибо,Алексей,очень познавательно
pike1
Україна одна з лідерів по вирощуванню соняшника, це теж непогано!