Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 16 жовтня 2020, 16:48
29190
64

У Шевченка з’явилася альтернатива Коноплянці – Олександр Зубков

Півзахисник «Ференцвароша» проявив себе в збірній з найкращого боку

| Оновлено 16 жовтня 2020, 16:48
29190
64
У Шевченка з’явилася альтернатива Коноплянці – Олександр Зубков
Динамо від Шурика

Не було щастя, так нещастя допомогло. Провідні гравці «Шахтаря», викликані в збірну України на жовтневий цикл матчів, через спалах в донецькому клубі коронавірусу так до неї і не доїхали (за винятком трьох). А ще через травми Андрій Шевченко не дорахувався чотирьох кандидатів в збірну - Буяльського, Супряги, Коноплянки і Зінченка.

Виходом з дуже складної ситуації стала дозаявка в першу збірну країни молодих і необстріляних футболістів. Зіграти «з листа» такому варіанту збірної України не вдалося: всі ми пам'ятаємо, чим закінчився візит на «Стад де Франс». Матч проти збірної Німеччини у виконанні «вихованців Шевченка» вийшов уже краще (хоча потрібно говорити і про прогрес самого Андрія Миколайовича, який істотно змінив тактичний план на гру). А поєдинок проти збірної Іспанії взагалі став тріумфом цієї збірної України. Виходить, недосвідчені (в більшості своїй), а місцями і забраковані футболісти довели, що вміють грати в футбол. Добре грати. Причому показали це на тлі однієї з найсильніших збірних світу. І тепер питання: що робити Андрію Шевченку напередодні листопадових поєдинків збірної: знову викликати тих, хто опинився з різних причин в жовтні «поза грою», чи продовжувати і далі довіряти Бущану, Забарному і компанії?

***

Одним з тих, хто «вимушено» виявився в тренувальному таборі «синьо-жовтої» команди напередодні жовтневих матчів, був і півзахисник угорського «Ференцвароша» Олександр Зубков. Андрій Шевченко викликав новоспеченого учасника групового турніру Ліги чемпіонів і чемпіона Угорщини на вересневі матчі збірної, однак Зубков до збірної так і не доїхав. Через травми. Не пощастило. Так буває. Але, з іншого боку, досить проблематично зараз припускати, дебютувала б колишня одна з надій «Шахтаря» у першій збірній країни, чи ні, так як на той час кадрових проблем в колективі практично не було. Тому в матчах проти Швейцарії та Іспанії зіграли ті, кому, за великим рахунком, і «положено». Так, в мадридському поєдинку була з нашого боку одна несподіванка - в старті з'явився Харатін, але вона пояснюється досить просто: травмою Степаненка.

Напередодні матчу з Францією, окрім коронавірусної ситуації з «Шахтарем», як зазначено вище, була ще й проблема з травмою Зінченка. Ось замість захисника/півзахисника «МанСіті» Шевченко і довикликав Зубкова. І в цей раз Олександру вже ніщо не завадило відгукнутися на виклик.


УАФ

«Крива» виступів Зубкова в трьох матчах за збірну практично ідентична підсумковим результатам поєдинків. Проти Франції була проба пера, далі, проти німців, притирання, і в матчі з підопічними Луїса Енріке - справжній прорив. Дозволяю собі подібні оціночні судження з тієї простої причини, що у суперниках нашої команди були три останніх чемпіони світу. Мені здається, цього досить, щоб служити лакмусом. Однак в конкретному випадку з Зубковим дозволю собі трохи розширити рамки.

У матчі проти французів, фактично проваленому гостями, Олександр не був найгіршим. Швидше навіть навпаки, разом з Малиновським. У наступній зустрічі Зубков істотно посилив гру наших з лави. У поєдинку проти «Рохи» півзахисник «Ференцвароша» опинився в стартовому складі. І провів відмінний поєдинок. Втім, як і всі його партнери, заслуживши і на компліменти, і, на мою думку, на виклик у збірну на найближчий ігровий цикл.

У зв'язку з цим хотілося б поговорити більш конкретно. Всі ми сподіваємося, що до двох останніх в році офіційних матчів збірної настигне Зінченко, місце якого в основі «синьо-жовтих» не викликає сумніву. Як ми пам'ятаємо, Зубков був довикликаний саме замість «Зіни».  Але ці двоє абсолютно органічно можуть вписатися в збірну не тільки як кандидати в команду, але і в стартовий склад.

Звернули увагу, як непросто наш тренерський штаб в минулих трьох іграх визначався з позицією лівого півзахисника? Доводилося не раз чути думку, що, мовляв, крім травмованого на даний момент Коноплянки, на цій важливій позиції у збірній грати нікому. Мовляв, потрібно чекати повернення Євгена, адже без нього ніяк. Дозволю собі з такою розхожою думкою не погодитися. Причому не погодитися в корені.

***

Коноплянка, нинішній запасний «Шахтаря», свій пік в збірній (та й не тільки там) пройшов. Його золотий шанс був на Євро-2016, але чим все закінчилося, ми прекрасно пам'ятаємо. Шалено талановитий футболіст в результаті якось різко перетворився на «старослуживого», такого собі «дідуся», якого викликати на «справу» належить за старі заслуги і «лички», але колишньої віддачі від нього вже немає: людина явно втратила і мотивацію, і ексклюзивність (зі зміщеннями з флангу в центр). Його закордонна кар'єра явно не склалася, і звинувачувати в цьому треба не тільки обставини і травми, але і самого гравця, який не рвав жили, щоб доводити, а плив за течією. На жаль, вона його привела в тиху заводь, де є все необхідне для фінішу, і навіть більше, але вже видно стелю домагань. Тут не літати потрібно, а йти з ярмарки. Вочевидь, Коноплянка вже не повернеться на колишній, досить високий, рівень. Для того, щоб це зробити, потрібні надзусилля. А Женя нас не балує просто звичайними зусиллями. На відміну, наприклад, від Андрія Ярмоленка - такого ж ветерана збірної, тільки не такого: Андрій, як і раніше, «пахає», чого у Євгена давно не спостерігається.

Три жовтневих матчі збірної України наочно продемонстрували - вже для мене точно, що позиція лівого вінгера не є найбільш проблемною і одночасно «ексклюзивною». Олександр Зубков може її «закрити». У нього для цього є всі передумови: і швидкість, і бачення поля, і дриблінг. Та й з мотивацією у нього повний порядок. В принципі, позиція для нього не чужа, хоча він може грати і в ролі розігруючого (в цьому амплуа його частіше використовують в «Ференцвароші», та й в «Маріуполі» він міг зіграти на цій ділянці).


ФК Шахтар

А починав хлопець нападником - ще в «Шахтарі», в клубній академії. Вперше голосно заявив про себе в лігочемпіонській кампанії-2014/2015 (правда, для 17-річних), коли його «Шахтар» пробився до фіналу Юнацької ліги УЄФА, де поступився «Челсі». У тій команді Валерія Кривенцова було чимало талановитих пацанів: Кирюханцев, Сагуткін, Пихальонок, Борячук, хоча в підсумку в першу команду пощастило пробитися лише двом - Коваленку і Матвієнку. Був в тій команді і Зубков, і хоча пацан провів аж десять поєдинків, включно з фіналом, і забив три м'ячі, потрапити в список «щасливчиків» не зміг: тільки в перелік талановитих. Свого шансу в першій команді «гірників» Саша так і не отримав. Ну, щоб по-справжньому. І був відправлений в уторовану роками і вже поколіннями оренду в Маріуполь. Там став однозначно кращим футболістом команди, якого Сергій Ребров ангажував до себе в «Ференцварош». Спочатку на правах оренди, а потім клуб викупив його контракт у донеччан, підписавши з гравцем довгограючу угоду.

Зубков в минулому сезоні був одним з кращих в складі «Ференцвароша». Адже не дарма він вважається найдорожчим гравцем команди, у нього є пропозиції з серії А і Бундесліги. Цей гравець - однозначно один з кращих і в команді Реброва, і в цілому в чемпіонаті Угорщини. Але це тільки початок: він ще буде прогресувати, адже всі передумови для зростання у нього є. Вбачається, що «Шахтар» знову помилився, відпустивши кваліфікованого футболіста за невеликі гроші (як у випадку з Маліновським і Зінченком). Зараз ця трійця могла б скласти ударний кулак «Шахтаря» в центрі поля. Могла, але вже навряд чи складе.

А ось в збірній України - скласти повинна. Шевченко побачив можливості Зубкова не тільки «зі слів» Реброва, але і в бойових умовах. А тепер побачить ще й в матчах Ліги чемпіонів, адже «Ференцварош» став суперником «Динамо». І ось є якась внутрішня впевненість, що і подальші «оглядини» Олександр пройде, а значить, знову заслужить виклик в збірну, де може розкритися ще крутіше. Не гірше за свого попередника за амплуа.

Ось і чудово: великому кораблю - велике плавання.

Оцініть матеріал
(123)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ
Футбол | 25 квітня 2024, 12:41 2
Ракіцький може залишити Шахтар і перейти в клуб-аутсайдер УПЛ

Досвідченим центральним захисником цікавиться «Металіст 1925»

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 25
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

Коментарі 64
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Добровольський Володимир
Взагалі, досить мусолити Коноплянку... Він раніше не працював а зараз тим паче... Ще б Пеле згадали.
UKRAINE FAN
Понятное дело что Зубков не супер техничный игрок но он хотя бы в защите отрабатывает. А Коно просто числится на поле не в атаке не в защите его не видно!
fifadinamo
Ярмола для команды как Пеле для Бразилии. С Испанцами один пас - один гол - победа. Все что от него нужно, так нифига, он еще в защите выпахивает. Ну и не забываем с кем наши играли последние игры, Португалия, Швейцария, Испания, Франция, Германия, Испания, итог 3 победы и 3 поражения, выкинем товарняк и имеем положительный баланс - НО С КЕМ !!! Чемпионы мира, Европы, Лиги наций и Швейцария дающая стабильно всем по харе, кроме нас
Kevko
Коноплянка очевидно и глубоко деградирует. Пока все идет к тому, что ни сборной, ни Шахтеру он уже может не понадобиться. Уже длительный период идет по наклонной вниз.
Mac_Gyver
Зубков пашет на поле как отбойный молоток. Понятно, что у него сейчас эмоциональный подъем связанный с выходом на уровень сборной и ЛЧ. Если продолжит играть с таким же запалом, то место в сборной никуда от него не денется, как и клуб посолиднее. Посмотрим, что он покажет в ЛЧ, и уже потом будем делать выводы.
fifadinamo
Радует то, что проходит незаметно смена поколоний, засветились новые игроки, есть перспектива, а результат тоже не убегает
pricolist
Зубков понравился в матче с Испанией. Не брезговал играть на оборону, да и в атаке неплохо действовал, запомнился его финт, где вполне могли назначить пенальти. В Ференцвароше при Реброве неплохо так прогрессирует
Доброгорский Юрий
Не соглашусь с автором.
Оставшись в Шахтере Малина, Зина и Зубков были бы очередными Кобиными, Малышевыми, ну в лудшем случае Коваленками...
В УПЛ дорости до такого уровня в нынешних реалиях невозможно...
vitaly78
Недавно эксперт на телеканале Футбол 1 сказал что сборная без игроков Шахтера ослабнет на 50%, но оказалось наоборот, стала сильнее на 50% без игроков Шахтера.
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Hiromant
С чего вообще взяли, что это проблемная позиция.. там и Зинченко может сыграть, и Цыганков, и Макаренко, да и, в конце концов, даже "сынок")))
fifadinamo
Ну зачем так жестко с Коноплянкой. Это футболист забивший немало классных и решающих мячей за сборную, кстати третий в списке бомбардиров сборной. после Шевы и Ярмолы, табло чтоб наглядней:
1 Андрей ШЕВЧЕНКО 26.09.1976 1995—2012 111 48
2 Андрей ЯРМОЛЕНКО 23.10.1989 2009—2020 91 38
3 Евгений КОНОПЛЯНКА 29.09.1989 2010—2020 86 21
4 Сергей РЕБРОВ 03.06.1974 1992—2006 75 15
5 Олег ГУСЕВ 25.04.1983 2003—2016 98 13
6 Сергей НАЗАРЕНКО 16.02.1980 2003—2012 56 12
7 Евгений СЕЛЕЗНЕВ 20.07.1985 2008—2018 58 11
8 Андрей ВОРОБЕЙ 29.11.1978 2000—2008 68 9
9 Андрей ГУСИН 11.12.1972 1993—2006 71 9
10 Тимерлан ГУСЕЙНОВ 24.01.1968 1993—1997 14 8
А два мяча красавцы Сербам, уже забыли?
Ну кончился бензин, у всех рано или поздно так, не все Шилтон или Роже Мила
Віталій Ткачук
Ну, для Зубкова ці матчі є безцінними в плані досвіду. Та і для чемпу Угорщини також плюс ( немає там гравців збірних учасників Євро ). Для Реброва також плюс ( виховав гравця не найгіршої збірної континенту в дуже посередньому чемпіонаті ). Головне щоб прогресував, а це ми побачимо в матчах ЛЧ.
fifadinamo
А насчет Зубкова, так все просто до амебы. В сборной обыгравшей Испанию каждый футболист очень сильный и уже звезда
Руслан Кириченко
Конопа тоже не ас, но и этот Зубков тоже еще сыроват для серьезных матчей. чего стоит его детский промах по мячу возле ворот испанцев.
POWER
Коноплянка лучше. Он хоть и постарел, но у него и обмотки и убегания и смещение в центр и удары и т.п. А Зубков что то ничем не запомнился - терял мяч и один раз в штрафной ударил по воротам впритык и не попал по мячу током и ударил мимо ворот.
Arius
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Игорь Авто
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vbolivalnyk-Peter
Шевченко з одного боку дав збірній багато нового, а з іншого залишається досить консервативним у плані залучення молодих виконавців ( чи то через власну "боязнь" за результат, чи через вплив ззовні - це ще запитання.). Миколайович чомусь вперто не залучає до лав збірної гравців Десни та Зорі, хоча як тільки людина йде з Зорі в Європу чи в Динамо/Шахтар мало не на наступний день отримує виклик до збірної. Співпадіння - не думаю. Саме тому "проблема" лівого півзахисника, як на мене є штучною і певною мірою, надуманою. "Бити на сполох" можна би було якби перепрошували на цій позиції хоча б 3-4 нових виконавців. Тільки з Десни на цій позиції можна було спробувати Тотовицького, Калитванцева та Гуцулка, з Зорі Кочергій - дуже непогано виглядає. Крім того Лєднєв з Динамо... Варіантів є багато і казати про проблемну позицію не спробувавши усіх варіантів (Принаймні на зборах якщо вже так трусяться за результат в товариських матчах) - не правильно!