Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 01 травня 2023, 08:00
971
0

Крах Томаса і Єйтса, сила Фугльсанга. Підсумки першого тижня Джиро-2020

Sport.ua підводить підсумки першого тижня Джиро д'Італія-2020

| Оновлено 01 травня 2023, 08:00
971
0
Крах Томаса і Єйтса, сила Фугльсанга. Підсумки першого тижня Джиро-2020
twitter.com/giroditalia

Учасники Джиро д'Італія-2020 дісталися до першого дня відпочинку. Позаду 9 етапів, в тому числі стартова розділка в Палермо і два гірських фініші - Етна і Роккаразо. За цей час важливих для гонки подій відбулося як для першого тижня навіть занадто багато. Поговорити точно є про що.

Демар - король спринтів

Мабуть, головним героєм першого тижня Джиро д'Італія-2020 став Арно Демар, який виграв всі три спринтерських етапи. Три перемоги на першому тижні Джиро - французьким гонщикам таке досягнення не підкорялося з часів Бернара Іно.

З трьох перемог дві (на сьомому і восьмому етапах) були домінуючими і беззаперечними, а ще одна (на четвертому етапі) була «на тоненького», за допомогою фотофінішу. Ще в серпні, відразу після рестарту сезону, Демар був у чудовій формі, і рішення керівництва «Groupama FDJ» не заявляти його на Тур де Франс викликало багато питань.

Мотивація такого рішення була проста і прозора: «Groupama FDJ» будували команду повністю навколо Тібо Піно, який їхав на «Велику петлю» в якості одного з топ-фаворитів загального заліку. Проте раннє падіння повністю розвалило гонку для Піно, і, як наслідок, для команди, у якої не виявилося під рукою «Плану Б». Цим «Планом Б» міг би стати саме Демар, але він дивився Тур по телевізору. І, думаю, керівництво «Groupama FDJ» не раз пошкодувало про те, що залишило Арно за бортом. Особливо зараз, спостерігаючи за його перемогами на Джиро.


twitter.com/giroditalia

При цьому, варто визнати, на Джиро, як і раніше на Турі, спринтерський склад в цілому досить скромний. Фабіо Якобсен надалі травмований, Ділан Груневеген в глибокій депресії через те, що саме він і став причиною цих травм Фабіо, ще кілька топових фінішерів відпочивають після Туру або виступають на бельгійських класиках.

У підсумку з топ-спринтерів в суперниках у Демара - Петер Саган і Фернандо Гавірія, які переживають далеко не найкращі свої часи, універсал Майкл Метьюз і Елія Вівіані, який без допомоги поїзда «Deceuninck Quick Step» навіть близько не схожий на себе 2-річної давнини. Сама «Вовча зграя» Патріка Лефевра привезла на Джиро відразу двох спринтерів - Давіде Баллеріні і Альваро Ходега. Другий поки себе не проявив ніяк, а Баллеріні був близький до перемоги на третьому етапі, зовсім небагато програвши Демару і Сагану. В іншому Давіде занадто сильно навантажений командною роботою, щоб регулярно кидати виклик Демару.

В результаті Демар вже до кінця першого тижня зробив дуже вагому заявку на завоювання «Малья чікламіно»: перевага над Петером Саганом в спринтерському заліку становить вже 57 очок. Тепер гонщику «Groupama FDJ» головне подолати найважчі гірські етапи і зуміти дістатися до Мілана.

Британські надії зруйновані

Перед стартом Джиро двома головними фаворитами називалися два британця - Герейнт Томас і Саймон Єйтс. І для них гонка почалася ідеально. Стартова розділка в Палермо проходила під сильним попутним вітром, через що середні швидкості були просто космічними. При цьому ближче до кінця гонки вітер став помітно слабкішим. Томас і Єйтс єдиними з грандів загального заліку заявилися не в останню стартову групу, і ще потрапили в максимально сприятливі умови з сильним попутним вітром. Через це у стартовій розділці той же Томас привіз більше хвилини Вінченцо Нібалі, Вілко Келдерману, Якобу Фугльсангу, Стівену Круйсвейку і іншим грандам загального заліку.

Однак уже через два дні, на третьому етапі, для Томаса і Єйтса ситуація з ідеальної раптово перетворилася на жахливу. Томас впав на самому старті етапу до Етни, ще в нейтральній зоні. Падіння це було чистої води форс-мажором: під колеса гонщику «Ineos» потрапив бачок одного з гонщиків «Bahrain Mclaren», і у Герейнта не було ні найменших шансів уникнути падіння. Томас продовжив гонку, проте через пошкодження був явно не в своїй тарілці. Він випав з пелотону ще на самому початку підйому на Етну і в підсумку програв більше 12 хвилин.

А вже після етапу у Томаса був виявлений невеликий перелом тазової кістки, через що на старт четвертого етапу британець вже не вийшов. Для «Ineos» прокляття Джиро триває: з року в рік капітани команди провалюються на «Корса роза» - або через форс-мажори, або через банальну погану готовність. Зламати це прокляття вдалося тільки Крісу Фруму в 2018 році, і то ми пам'ятаємо, ціною яких титанічних зусиль британцеві далася перемога на Джиро. Ну а що стосується Томаса, то для нього сезон закінчений. Сезон, про який йому напевно хочеться поскоріше забути. При цьому Герейнту вже 34 роки - невідомо, чи будуть у нього ще реальні шанси виграти Гран тур.


twitter.com/giroditalia

Що стосується Єйтса, то Саймон на Етні провалився не настільки жорстоко, як його співвітчизник, проте більше трьох хвилин відставання на вершині знаменитого вулкана робили його шанси на підсумковий подіум примарними. Тим більше, що на наступних етапах він також виглядав погано: відставав при першій же серйозній селекції в горі і відразу ж вилетів з першої групи під час ешелонів на сьомому етапі.

А в суботу вранці, перед стартом восьмого етапу, інформаційний простір підірвала новина про те, що у Єйтса був виявлений позитивний тест на коронавірус, що, звісно, спричинило за собою сход з гонки. При цьому результати тестування всіх інших членів команди «Mitchelton Scott» виявилися негативними.

Де і як Саймон підхопив Covid-19 - сказати складно, однак набагато цікавіше було б дізнатися відповідь на питання «Коли?». Адже це дозволило б зрозуміти, з чим пов'язана погана форма Єйтса на першому тижні і провал на Етні - з хворобою чи банально з поганою готовністю. Однак відповідь на це питання ми навряд чи зможемо отримати. Згідно з медичним протоколом, учасники Джиро повинні були здати два тести на коронавірус перед стартом гонки - спочатку за шість, а потім за три дні до початку Джиро. Наступні планові тести повинні були відбутися вже після завершення першого тижня. Тому точно сказати, чи заразився британець до старту Джиро чи вже по ходу гонки, не можна.

Проте, варіант, при якому провал Єйтса на Етні ніяк не пов'язаний з коронавірусом, цілком реальний. Саймон вже далеко не вперше в кар'єрі підходить до Гран турів в статусі одного з топ-фаворитів, але провалюється через те, що банально не вгадує з таймінгом виходу на пік форми.

Келдерман і Фугльсанг виходять на перший план

Сходи Єйтса і Томаса миттєво підвищили шанси інших претендентів на перемогу в Джиро, і на перший план вийшли такі гонщики, як Фугльсанг і Келдерман. І на перший день відпочинку саме вони пішли двома головними фаворитами Джиро.

Келдерман краще за всіх (якщо виносити на дужки Єйтса і Томаса) з грандів проїхав стартову розділку в Палермо, випередивши всього на секунду Нібалі. Після цього Вілко пішов в атаку на останніх кілометрах Етни, і, скориставшись тактичними іграми в групі Нібалі-Фугльсанга, зумів привезти прямим конкурентам 12 секунд. Ну а на другому гірському фініші в Роккаразо, який завершував програму першого тижня Джиро, гонщик «Sunweb» разом з тим же Фугльсангом зуміли накинути іншим фаворитам ще кілька секунд.

У підсумку на перший день відпочинку Келдерман пішов на другому місці в загальному заліку з відставанням в 30 секунд від сенсаційного лідера, Жоау Алмейди. Набагато важливіше те, що у Нібалі він виграє вже 27 секунд, у Фугльсанга - 31, а у Круйсвейка - 54 секунди. До слова, з усіх топ-фаворитів саме Стівен поки що виглядає слабше за всіх, і лише дуже закрите і пасивне ведення гонки на першому тижні врятувало лідера «Jumbo Visma» від більш серйозних втрат. Круйсвейк вміє додавати на третьому тижні, і тому його суперники ще можуть сильно пошкодувати про те, що не привезли голландцеві більше часу, коли це було можливо.

Келдерман з усіх фаворитів Джиро - найсильніший роздільник, і це значить, що гірські етапи він зможе йти від оборони. При цьому в розпорядженні Вілко досить непогана для таких цілей команда, тому зараз саме час почати сприймати капітана «Sunweb» як серйозного претендента на перемогу. Хоча в цілому Келдерман - гірник не екстра-класу, і важкі мультигірські етапи можуть стати для нього непереборною перешкодою на шляху до перемоги.


twitter.com/giroditalia

Що стосується Фугльсанга, то він також провів відмінний перший тиждень. Однак без ложки дьогтю в бочці меду не обійшлося: вже на самому початку він втратив свого головного гірського помічника Олександра Власова. Росіянин, який і сам вважався претендентом на найвищі місця в загальному заліку, зійшов уже на другому етапі через отруєння.

Сам же Фугльсанг по ходу першого тижня активно виступав в пресі, почавши словесну баталію з Вінченцо Нібалі. Датчанин заявив, що у нього відверто погані відносини з «Акулою» і зараз вони навіть не вітаються один з одним при зустрічі. При чому, за словами Фугльсанга, їхні відносини з Нібалі були натягнутими ще з часів, коли вони були партнерами по «Астані». Сам Якоб вважає, що італійцю «не подобається, що людина, яка була його грегарі, став сильнішим гонщиком, ніж він» (с).

Гонщик «Trek Segafredo» вважав за краще відповісти Фугльсангу не словами, а діями: на восьмому етапі Вінченцо разом з партнерами по команді в черговий раз вийшли вперед на спуску і влаштували просів пелотону. У цей час у гонщика «Астани» трапився прокол колеса. Якоб відстав від пелотону на хвилину, і після цього «Trek Segafredo» деякий час продовжував працювати в групі, не дозволяючи Фугльсангу разом з партнерами по команді повернутися в пелотон.

Датчанин вважав це цілеспрямованою роботою проти нього, що порушує неписані правила фейр-плей, і заявив, що наступного разу не буде чекати Нібалі, якщо той отримає прокол або зупиниться на туалетну паузу. Хоча не можна не враховувати той факт, що працювати в пелотоні «Trek Segafredo» почав ще до проколу Фугльсанга, і пізніше на рівнині команда Нібалі різко зупинилася і все ж дочекалася гонщиків «Астани», нехай і не відразу. Цілком можливо, що саме в той момент, коли отримали інформацію про прокол Фугльсанга.

Так чи інакше, напруга між Нібалі і Фугльсангом зростає, і ситуація все більше нагадує те, що ми бачили рік тому між «Акулою» і Пріможем Роглічем. І всі ми пам'ятаємо, що в підсумку той конфлікт не пішов на користь нікому з них.

Нібалі: статус фаворита під питанням

Для Вінченцо Нібалі перший тиждень Джиро практично до самого останнього моменту складалася ідеально. 2-разовий чемпіон «Корса роза» провів дуже солідну, з урахуванням обставин, розділку в Палермо, після чого впевнено здав іспит першим гірським фінішем на Етні, не показавши ніяких ознак слабкості. З урахуванням проблем і сходів двох головних суперників «Акули», Томаса і Єйтса, вже після Етни Нібалі став фаворитом №1 Джиро на думку букмекерів.

Надалі легендарний італієць продовжував справляти максимально переконливе враження, в тому числі уникнувши будь-яких проблем на сьомому етапі, коли через сильні бічні вітри почалися ешелони. Нібалі впевнено висидів в першій групі, навіть не дивлячись на те, що його команда складена цілком і повністю з чистих гірників, і серйозної підтримки на рівнині у Вінченцо немає.

Однак в останній день першого тижня Джиро Нібалі зіпсував враження від свого виступу на перших дев'яти етапах. На шляху до Роккаразо гонка була абсолютно пасивною і неселективною, і лише на крутому і важкому останньому кілометрі гонщики пішли в режимі full-gas. І за один кілометр Нібалі зловив 12 секунд щодо Келдермана і Фугльсанга.


twitter.com/giroditalia

Тривожний симптом? Лише частково. Справа в тому, що такого роду розв'язки, коли йде неселективна, повільна гонка, а потім вона вибухає на останніх кілометрах на крутих коротких підйомах, завжди погано підходили Нібалі. Щоб зрозуміти це, достатньо переглянути гірські фініші Вуельти-2017: Вінченцо слабо виглядав на типових для Іспанії коротких крутих фінішних підйомах, але при цьому був в повному порядку у великих горах.

Або можна згадати гірський фініш на все тій же Роккаразо на переможній для італійця Джиро-2016: там він теж встав на останньому кілометрі і зловив по 15-20 секунд щодо прямих конкурентів. Виграв той етап з відриву Тім Велленс, а другим став все той же Фугльсанг, який привіз Нібалі 24 секунди.

Так, розв'язка в Роккаразо не підходить лідеру «Trek Segafredo», проте повністю ігнорувати ті тривожні симптоми, які з'явилися вчора, теж не можна. Адже в попередні дні здавалося, що Нібалі готовий досить добре для того, щоб уникнути втрат часу навіть на такій незручній для себе розв'язці.

Після дев'ятого етапу Нібалі, за версією букмекерів, з фаворита №1 перетворився лише на третього фаворита. Ми ж надалі вважаємо «Акулу» головним претендентом на завоювання рожевої майки в Мілані, проте, звичайно, оптимізму щодо великого італійця після вчорашнього етапу точно стало менше.

Гонщики другого ешелону отримують шанс

Ще перед стартом Джиро неодноразово зазначалося, що в цьому році кількість топових генеральщиків на «Корса троянда» помітно нижча, ніж зазвичай через особливості велокалендаря 2020 року. Додатково до цього по ходу першого тижня Джиро ми втратили ще трьох претендентів на найвищі місця - зійшли Герейнт Томас, Саймон Єйтс і Олександр Власов.

Такі обставини дозволили вийти на перший план багатьом гонщикам, яких перед стартом Джиро вважали або фаворитами другого-третього ешелонів, або не сприймали як претендентів на загальний залік взагалі. Яскравий приклад - Жоау Алмейда, який провів в рожевій майці майже весь перший тиждень, і в ній же і пішов на день відпочинку.

Португалець добре провів розділку в Палермо, після чого поступово, але трохи віддає час в горах. Звичайно, складно уявити собі сценарій, при якому Алмейда всерйоз бореться за подіум нинішньої Джиро, проте залишитися в топ-10 шанси у нього є - головне уникнути серйозного кризового дня в високих горах. Ну і, звичайно, 22-річний португалець разом з Хармом Ванхауке зараз є головними претендентами на завоювання білої майки найкращого молодого гонщика.


twitter.com/giroditalia

Не можна також не відзначити сильний виступ на першому тижні Пельо Більбао. Партнер українця Марка Падуна по «Bahrain Mclaren» був одним з найсильніших гірських грегарі на недавньому Тур де Франс, і зараз виглядає дуже непогано на Джиро. За своїм класом Більбао, звичайно, набагато сильніший за Алмейду чи Ванхауке, і якби не повний Тур в ногах (і це при тому, що перерва між Туром і Джиро була всього два тижні), то міг би стати дуже небезпечною темною конячкою. Однак важко уявити, що колосальна втома не накриє 30-річного баска по ходу Джиро. Власне, судячи з етапу до Роккаразо, цей процес уже почався.

А ось кого можна назвати найнебезпечнішою темною конячкою, так це Доменіко Поццовіво. Останні кілька років «Пулічіно» провів в статусі грегарі, і багато хто вже перестав розглядати його в якості претендента на високі місця на Гран турах. Однак перехід в «NTT Pro cycling» дав йому повну свободу дій, і зараз в майже 38 років італієць переживає свою другу молодість. Звичайно, є великі питання по відновленню Поццовіво в такому солідному віці, однак нав'язати боротьбу за призові місця Доменіко здатний. Також він, судячи з усього, серйозно націлився на боротьбу за синю майку найкращого в гірському заліку. Але все ж вважати Поццовіво претендентом на перемогу складно - в першу чергу, через відразу три розділки. Все ж період, коли «Пулічіно» сильно їздив індивідуальні гонки, давно пройшов, та й тривав всього кілька років.

Одним рядком:

- Єдиний українець на Джиро-2020, 24-річний Марк Падун з команди «Bahrain - Mclaren» за підсумками першого тижня займає 52-ге місце в загальному заліку з відставанням в 34 хвилини і 40 секунд від лідера. Активними діями українець не відзначався.

- Організатори Париж - Рубе офіційно повідомили про те, що в 2020 році найлегендарніша одноденка світу не відбудеться через високий рівень поширення коронавірусу в Північній Франції. «Північне пекло» повинне було відбутися 25 жовтня, в день фінального етапу Джиро-2020.

- У неділю, 11 жовтня відбулася престижна бельгійська одноденка Гент - Вевельгем. Її переможцем став екс-чемпіон світу Мадс Педерсен. Для легендарного спринтера Марка Кевендіша ця гонка, швидше за все, стала останньою в кар'єрі. Британець не приховував своїх емоцій:

- Також в неділю відбулася ще одна відома одноденка - Париж-Тур, яка в останні роки втратила статус гонки Світового туру. Її переможцем також став данець на прізвище Педерсен - Каспер Педерсен з команди «Sunweb».

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Джерело: друг Мілевського намагався підкупити не лише 2 гравців Миная
Футбол | 23 квітня 2024, 16:36 19
Джерело: друг Мілевського намагався підкупити не лише 2 гравців Миная

Але футболісти закарпатської команди відмовили в «співпраці» Сергію Третьяку

Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика
Футбол | 23 квітня 2024, 03:55 0
Букмекери назвали ще одного несподіваного претендента на трансфер Довбика

Найбільш вірогідним наступним клубом у букмекерських контор є Челсі, далі – Арсенал...

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.