Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 13 жовтня 2020, 15:20
12434
21

Америка наступає. Як США наповнюють Європу своїми талантами

Якщо так піде і далі, то «янкі» незабаром зможуть пекельно запалити на одному з чемпіонатів світу

| Оновлено 13 жовтня 2020, 15:20
12434
21
Америка наступає. Як США наповнюють Європу своїми талантами
Twitter

У Сполучених Штатах Америки футбол - це далеко не головний вид спорту. Тут здавна в пошані баскетбол, бейсбол, хокей, а до «європейської забави» хлопчаки довгий час ставилися вкрай холодно. Створення MLS змінило ситуацію, у зв'язку з чим молоді таланти почали активніше займатися футболом, і в найближчій перспективі на збірну США, здається, чекають дуже хороші часи.

Так, в MLS талановиті гравці поки не здатні отримати належного розвитку і конкуренції, але вони зрозуміли, що завжди можна виїхати в Європу, де відкриваються практично всі двері. Вже зараз американські легіонери міцно завойовують собі місця в основі ключових клубів Старого континенту, і це саме та тенденція, яку неможливо було уявити якихось десять років тому.

Що ж, давайте переходити від слів до справи. До вашої уваги - найкращі молоді американські таланти, які вже зараз намагаються укласти до своїх ніг футбольну Європу.

Крістіан ПУЛІШИЧ

Вік: 22 роки
Клуб: «Челсі»
За збірну США: 34 матчі, 14 голів

Мабуть, головною зіркою нинішньої національної збірної США є вінгер «Челсі» Крістіан Пулішич. Народився він в Пенсільванії, але шлях у великий футбол почав в Англії, куди його батьків ненадовго занесло в середині «нульових». Після повернення на батьківщину, Крістіан продовжив шлях в академіях «Мічиган Раш» та «Пі Ей Классікс», а в 16-річному віці повернувся на Старий континент вже для того, щоб почати повноцінне його підкорення.

Спочатку Пулішич починав грати в Німеччині за «Боруссію» з Дортмунда, але досить швидко його талант зробив футболіста ласим шматочком на трансферному ринку Європи для майже всіх грандів. У січні 2019 року «Челсі» оголосив про підписання Пулішича за 64 мільйони євро, дозволивши вінгеру дограти сезон в стані «Боруссії». Але вже розіграш АПЛ-2019/20 Пулішич відіграв у стані «синіх», провівши 25 матчів і відзначившись у них 9 забитими м'ячами (став другим бомбардиром команди) та 4 асистами.

Станом на сьогодні в активі Пулішича 34 матчі і 14 голів за «янкі», в рядах яких він дебютував ще в березні 2016 року. З таким вінгером збірній США під силу вирішувати не тільки завдання по виходу на найближчий чемпіонат світу, але й забиратися там, як мінімум, в плей-оф, а, можливо, замахнутися і на щось серйозніше.

Вестон МАККЕННІ

Вік: 22 роки
Клуб: «Ювентус»
За збірну США: 19 матчів, 6 голів

Вестон Маккенні народився в Техасі, але в дитинстві разом з батьком опинився у Німеччині, де й пристрастився до футболу. Хлопчик почав виступати за «Фінікс» з Оттербаха, а після повернення на батьківщину сім років провів в академії «Далласа». Саме звідти в кінці серпня 2016 року Маккенні переїхав до «Шальке», де й почався його шлях у професійному футболі.

В травні 2017 року відбувся дебют Вестона за першу команду «Шальке», а вже в наступному сезоні молодий американець став одним з важливих гравців основного складу. Прогресувати в стані «кобальтових», які перманентно переживають кризи, для Маккенні не стало непосильним завданням, через що на хлопця звернули увагу в «Ювентусі». 1 вересня туринський клуб оголосив про річну оренду Маккенні за 4,5 мільйони євро із зобов'язанням викупу при досягненні певних умов за 18,5 мільйонів. Поки, схоже, Маккенні буде користуватися довірою Андреа Пірло, який особливо цінує неабиякі здібності американця.

За збірну США Маккенні вже провів 19 матчів і забив 6 м'ячів. Дебютував за «янкі» Вестон майже три роки тому - 14 листопада 2017-го.

Сержіньо ДЕСТ

Вік: 19 років
Клуб: «Барселона»
За збірну США: 3 матчі

На відміну від двох попередніх гравців в нашому списку, Сержіньо Дест народився не в США, а в Нідерландах. Його батько є вихідцем з-за океану, а мати - європейка. У футбол Дест починав грати в «Алмере Сіті», але вже в 12 років перебрався в легендарну академію «Аякса», де згодом і дебютував на професійному рівні.

Провівши потужний сезон-2019/20 (20 матчів і 4 асисти в чемпіонаті Нідерландів), Дест звернув на себе увагу ряду європейських грандів. Наполегливішими за всіх були «Барселона» і «Баварія», але боротьбу за таланта виграти в підсумку вдалося каталонцям. Вони виплатили 21 мільйон євро «Аяксу», і 1 жовтня оголосили про підписання 5-річного контракту з футболістом.

Сержіньо Дест мав можливість вибирати, за яку збірну йому грати - США або Нідерландів. У підсумку футболіст вирішив захищати честь батьківщини батька, де дебютував у вересні минулого року, і станом на сьогодні провів 3 поєдинки.

Джованні РЕЙНА

Вік: 17 років
Клуб: «Боруссія» Дортмунд
За збірну США U-17: 16 матчів, 6 голів

Джованні Рейна народився в листопаді 2002 року в англійському місті Дарем в родині відомого американського футболіста Клаудіо Рейни, який на той момент якраз виступав за «Сандерленд». Займатися футболом Джованні почав в академії «Нью-Йорк Сіті», адже в США його батько повернувся закінчувати кар'єру.

Втім, влітку 2019 року Джованні Рейна повернувся в Європу, уклавши угоду з дортмундською «Боруссією». Прем'єрний матч в першій команді «чорно-жовтих» провів в січні 2020-го, зумівши згодом закріпитися і провести 15 матчів у Бундеслізі до кінця сезону, відзначившись 1 результативною передачею. Нині Джованні Рейна - один з головних молодих талантів «Боруссії» з Дортмунда, до якого активно прицінюються вже багато топ-клубів континенту.

Поки Рейна-молодший ще не дебютував за першу збірну США, але на його рахунку вже 16 матчів і 6 забитих м'ячів за «янкі» U-17, в рядах яких Джованні зіграв на юнацькому чемпіонаті світу-2019, що проходив у Бразилії.

Тайлер АДАМС

Вік: 21 рік
Клуб: «Лейпциг»
За збірну США: 10 матчів, 1 гол

Цей опорний півзахисник народився в штаті Нью-Йорк, а тому недивно, що футбольний шлях Адамса починався з академії місцевого «Нью-Йорк Ред Буллз». Провівши 52 поєдинки (2 голи, 6 результативних передач) в MLS, в січні 2019 року за 2,63 мільйони євро Тайлер переїхав до Німеччини, де його підписав ще один клуб з системи «Ред Булл» - «Лейпциг».

На даний момент Адамс є гравцем ротації основного складу німецької команди, а також з листопада 2017-го заграний за збірну США. В рядах «янкі» молодий опорник провів вже 10 матчів і відзначився забитим м'ячем у воротах мексиканців у товариському поєдинку.

Джош САРДЖЕНТ

Вік: 20 років
Клуб: «Вердер»
За збірну США: 12 матчів, 5 голів

Джош Сарджент народився у штаті Міссурі, а його батько та мати раніше грали в футбол за свої команди на рівні коледжів. У 8 років Джош пішов займатися в академію «Сент-Луїс Скотт Галлахер», де почав грати на позиції центрального нападника. Згодом перейшов в «Ай-Ем-Джі Академі», де пробув всього рік, після чого у нього виник варіант з переїздом до Європи.

На Старому континенті Сарджент у вересні 2017 року підписав контракт з «Вердером», а приєднатися до команди з Бремена зміг вже в січні 2018-го, хоча професійна трудова угода з «Вердером» у нього вступила в силу ще через місяць, коли Джошу виповнилося 18 років. У Бундеслізі Сарджент дебютував 7 грудня 2018 року в матчі проти «Фортуни» (3:1). На той момент американцеві було всього 18 років 9 місяців і 17 днів. З тих пір залучається до ігор за першу команду бременців, а також по праву вважається одним із найбільш перспективних форвардів Бундесліги.

За збірну США Сарджент дебютував 29 травня 2018 року в матчі проти Болівії (3:0), причому відразу відзначився одним з голів своєї команди. Всього на рахунку Джоша за «янкі» до нинішнього моменту 12 матчів і 5 забитих м'ячів.

Тімоті ВЕА

Вік: 20 років
Клуб: «Лілль»
За збірну США: 8 матчів, 1 гол

Тімоті Веа народився 22 лютого 2000 року в Нью-Йорку і є сином легендарного екс-форварда «Мілана», «Монако», «Парі Сен-Жермен» та збірної Ліберії Джорджа Веа, який нині виконує функції президента цієї африканської країни.

У футбол Тімоті Веа починав грати в США в рядах молодіжних команд «Вест-Пайнс Юнайтед», «Блау-Вайс Готтші» та «Нью-Йорк Ред Буллз», поки влітку 2014 року не переїхав до Європи в академію «Парі Сен-Жермен». Володіючи неабиякими здібностями, Веа-молодший досить швидко дістався до першої команди парижан, в якій зумів дебютувати 3 березня 2018 року. Однак виграти серйозну конкуренцію в ПСЖ молодий форвард не зумів. Другу частину сезону-2018/19 провів в оренді в «Селтіку», а влітку минулого року за 10 мільйонів євро був проданий в «Лілль». Поки 20-річний нападник і в стані «догів» є резервістом, але в футбольному світі на нього, як і раніше, покладаються надії, хоча багато хто з аналітиків вже однозначно стверджує, що перевершити батька Тімоті не вдасться.

Починаючи з юнацького рівня, Тімоті Веа виступає за збірні США. За першу команду «янкі» дебютував в березні 2018 року в товариському матчі проти Парагваю (1:0). З тих пір провів 8 поєдинків і відзначився 1 забитим м'ячем.

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(66)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 21
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
umnuy2
Форма красивая у США
Yaroslav1107
Думаю что на домашнем чемпионате сборная США выступит очень достойно
Mac_Gyver
Ничоси у них командочка подбирается.
Ёкарный Бабай
В сборной США почти всегда было много футболистов из Англии и других европейских лиг. Демпси, Ховард, Брэдли, Алтидор, Донован и другие.
Віталій Яценко
Це далеко не всі зірки. Є воротар МанСіті Зак Стефен , так він перший запасаний за Едерсоном. Є Ядлін за Нькасла, Брукс з Вольфсбурга, Метт Мязга, який належить Челсі, а зараз хлопець грає в Андерлехті. Є Кемерон Картер-Вікерс, який грає за Тоттенхем, Робертсон з Фулхема. Вибір величезний.
Henriklarsson11
интересный ход. сын президента одной страны играет за сборную другой
ternow
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
serb1983
Америка - Это большая сила во всем
И по фамилиям большая половина их талантов бывшие эмигранты
Mac_Gyver
Американское гражданство определённо помогает по жизни. Контакты им заводить на порядки проще, чем нам.
Артур Смайл
В перспективе будет сборной калибра Швейцарии, Швеции, но ТОПом пока не пахнет даже с такими талантами.
Porohokiller
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
lcdh414
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
andreypoltava234
название, как на ресурсах с доменом ру))) но основной потребитель этого сайта находится в той же матрице..)
slafko
Того же Веа наша молодежка "отвозила" на чм 2019 и стала потом чемпионами. Талантливая молодежь не играющая за основу клуба\.суперклуба еще не показатель взрослой сборной, Килиан Мбаппе подтвердит.
Здесь реальная звезда только Пулишич, остальные перспектива. Реальная сила сборной США преувеличена и даже в перспективе.