Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна
| Оновлено 18 лютого 2021, 05:49
3171
0

Суперліга. Сенсація від Запоріжжя, впевнений старт Київ-Баскета

Огляд найцікавіших подій першого ігрового тижня баскетбольної Суперліги

| Оновлено 18 лютого 2021, 05:49
3171
0
Суперліга. Сенсація від Запоріжжя, впевнений старт Київ-Баскета
ФБУ

У минулу середу взяв свій довгоочікуваний старт чемпіонат України з баскетболу. Дев'ять з одинадцяти команд Суперліги провели свої перші поєдинки в турнірі. Уже на першому ігровому тижні в Суперлізі було відзначено ряд цікавих подій, про які Sport.ua і розповідає своїм читачам в своєму щотижневому огляді.

Подія тижня

Найголовнішою подією туру власне і став старт чемпіонату. У нинішній непростий час складно бути твердо впевненим в чомусь, особливо в проведенні масових заходів. До самих стартових свистків перших поєдинків турніру були присутні певні побоювання в зв'язку з коронавірусом, що зміцнює свої позиції, і можливим перенесенням або скасуванням ігор. Але, незважаючи ні на що, Суперліга стартувала і навіть з обмеженим числом уболівальників на трибунах. Після рекордної перерви в українському баскетболі команди готові грати, а численні шанувальники помаранчевого м'яча в нашій країні можуть стежити за грою своїх улюблених команд.

Перенесення тижня

Єдиним містом, в якому коронавірус поки взяв реванш у баскетболу, став Миколаїв. Обидва матчі місцевих «корабелів» на стартовому тижні були перенесені через те, що в команді розійшлося захворювання. МБК «Миколаїв» запросив про перенесення двох поєдинків (шостого жовтня проти «Харківських Соколів» і восьмого жовтня проти «Дніпра») і ФБУ задовольнила прохання клубу. Поки в цьому немає нічого страшного. Часу зіграти відкладені поєдинки буде більш ніж достатньо, а здоров'я, безумовно, дорожче. Але тривожний дзвіночок для ФБУ пролунав уже на першому тижні чемпіонату Суперліги.

Сенсація тижня

Уже перший матч нового сезону приніс велику сенсацію. БК «Запоріжжя» в гостях обіграв «Прометей», який є одним з фаворитів сезону. У складі кам'янчан були відсутні такі важливі гравці як Олександр Липовий і Ді Джей Стефенс, але і без них господарі котирувалися вище за гостей.

БК «Запоріжжя» начисто виграв боротьбу за підбирання (45 проти 35, з яких 21 було зібрано під чужим кільцем) у таких монстрів трисекундної зони за мірками Суперліги, як Майкл Майєрс і В'ячеслав Петров, а на задній лінії домінувала американська пара захисників Кеффі-Форчун. На виправдання гравців «Прометея» можна сказати, що команда перед самим стартом сезону випала з тренувального процесу через коронавірус, але це вже не змінить першого несподіваного результату сезону.

Дебют тижня

Восьме жовтня стало історичним днем ​​для тернопільського баскетболу. Під керівництвом такого ж тренера-дебютанта Дмитра Забірченко БК «Тернопіль» провів свій перший матч у Суперлізі. Склад у дебютанта турніру аж ніяк не є необстріляним. Він зібрав у себе кількох дуже досвідчених українців і легіонерів непоганої якості, але, як і належить в таких випадках, перший млинець вийшов грудкою. Баскетболісти з Західної України поступилися в гостях нещодавньому володарю Кубка країни в особі южненського «Хіміка», але показали дуже непогану гру. З дебютом!

Сила тижня

Дуже впевнено провів старт сезону «Київ-Баскет» і якщо перемога над не найсильнішою зараз «Одесою» читалася, то впевнена вікторія над «Хіміком» здивувала. Айнарс Багатскіс і компанія врахували помилки Кубка України тижневої давнини і начисто переграли южненський клуб. Перевага гостей в трисекундній зоні на цей раз була серйозно урізана завдяки відмінній грі від Сергія Павлова, а досвідчена задня лінія киян впевнено розправилася зі своїми опонентами. Відзначаємо Богдана Близнюка, який вже на старті сезону показав, що другий рік поспіль продовжує залишатися однією з основ ігрових конструкцій киян.

Перфоманс тижня

У даній рубриці у нас два номінанти. Першим з них є Олександр Кобець, який тягнув на собі знекровлені травмами і коронавірусом «Черкаські Мавпи». У першому матчі сезону проти «Харківських Соколів» на рахунку українського захисника 21 набраний пункт, а в поєдинку проти «Дніпра» Кобець набрав цілих 38 балів і заробив підсумковий 31 бал рейтингу ефективності. Саме завдяки Олександру на дві третини резервний склад черкащан до останніх хвилин чіплявся за успішний результат в двох матчах.

Складно сказати, наскільки принциповими є для американських легіонерів матчі проти своїх колишніх команд в українській Суперлізі, але для Ейверіла Югби його попередній клуб «Хімік», схоже, був дуже серйозним подразником. Американський бігмен закінчив зустріч з 28 очками та 9 підбираннями, а його підсумковий рейтинг ефективності склав 32 бали. Дуже непоганий орієнтир на старті сезону.

Несподіванка тижня

Жодного офіційного матчу не провів біля керма МБК «Миколаїв» його американський головний тренер Кріс Томас, але це не завадило йому минулого тижня оголосити про свою відставку. Запрошення малодосвідченого американського коуча з самого початку здавалося великою авантюрою, а тепер і зовсім викликає купу запитань, на які дуже хотілося б отримати відповіді. Офіційною версією відставки стало стрімке поширення коронавірусу на території України, але дуже слабо віриться, що справжня причина в цьому. Але, в будь-якому випадку, шляхи американця і МБК «Миколаїв» вже розійшлися, а новим головним тренером команди став патріарх миколаївського баскетболу Валентин Берестнєв.

Кидок тижня

У поєдинку між «Харківськими Соколами» та «Черкаськими Мавпами» на паркеті була справжня заруба. Жодна з команд не хотіла поступатися, і зустріч перейшла в напружений клатч, в якому ключове слово залишилося за господарями. Розігруючий «соколів» Дахуан Граф пішов у прохід під кільце і за кілька секунд до кінця четвертої чверті в танцювально-балетному русі з обертанням на 360 градусів забив важкий м'яч. Звичайно, є питання з приводу пробіжки, але вона не була зафіксована. Кидок виявився переможним. Дуже ефектно і вкрай ефективно.

Суперліга

4 жовтня

«Прометей» - БК «Запоріжжя» 69:78 (20:22,14:16,16:20,19:20)

«Прометей»: Лукашов – 12 очок + 11 передач, Майєрс – 12 + 9 підбирань, Луценко – 11, Бєліков – 11 + 5 підбирань

БК «Запоріжжя»: Кеффі – 21 + 10 передач, Форчун – 19 + 9 підбирань, Маяускас – 14 + 5 підбирань, Мальчевський – 13

8 жовтня

«Хімік» - БК «Тернопіль» 80:64 (20:22,26:12,19:19,15:11)

«Хімік»: Салліван – 18 + 9 підбирань, Нельсон – 16 + 5 підбирань + 5 передач

БК «Тернополь»: Югба – 28 + 9 підбирань + 6 втрат, Ворд – 10 + 5 підбирань

 «Харківські Соколи» - «Черкаські Мавпи» 70:69 (17:20,12:11,22:23,19:15)

«Харківські Соколи»: Граф – 18 + 5 передач, Місяць – 13 + 5 підбирань, Боггз – 13

«Черкаські Мавпи»: Кобець – 21, Скапінцев – 14 + 6 підбирань

«Київ-Баскет» - БК «Одеса» 74:54 (14:16,18:7,22:16,20:15)

«Київ-Баскет»: Ковальов – 13 + 7 підбирань, Янг – 10 + 6 підбирань + 5 передач

БК «Одеса»: Кондраков – 15 + 7 передач, Новіков – 9 + 6 підбирань

10 жовтня

«Дніпро» - «Черкаські Мавпи» 85:78 (18:21,24:16,14:22,29:19)

«Дніпро»: Террелл – 32, Дугат – 13 + 7 передач

«Черкаські Мавпи»: Кобець – 38 + 8 підбирань + 6 втрат, Бондаренко – 11 + 5 передач, Попов – 11

БК «Одеса» - БК «Тернопіль» 64:74 (9:10,23:21,13:22,19:21)

БК «Одеса»: Давидюк – 17 + 5 підбирань, Кондраков – 11 + 6 передач + 7 втрат

БК «Тернопіль»: Кольченко – 22 + 5 втрат, Агафонов – 16 + 5 підбирань, Югба – 13 + 10 підбирань

«Київ-Баскет» - «Хімік» 65:52 (16:17,19:12,17:19,13:4)

«Київ-Баскет»: Близнюк – 17 + 7 підбирань, Мішула – 13, Павлов – 11 + 9 підбирань

«Хімік»: Салліван – 15, Нельсон – 13 + 5 підбирань + 5 втрат, Войналович – 11

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Барселона неочікувано програла вдома, Фенербахче переміг Монако
Баскетбол | 25 квітня 2024, 00:28 0
Барселона неочікувано програла вдома, Фенербахче переміг Монако

Відбулися перші матчі плей-оф Євроліги

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 25
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.