Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 12 жовтня 2020, 13:11
8829
9

Андрій ШЕВЧЕНКО: «Взяти Шовковського до заявки - це був останній крик»

Наставник збірної України - про матчі з Францією і Німеччиною

| Оновлено 12 жовтня 2020, 13:11
8829
9
Андрій ШЕВЧЕНКО: «Взяти Шовковського до заявки - це був останній крик»
УАФ. Андрій Шевченко

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко прокоментував матчі з Францією (1:7) і Німеччиною (1:2).
 
- Як ви сприйняли програші від Франції та Німеччини?
- Звичайно, найбільша проблема полягала в кадровій ситуації. Через спалах COVІD-19 випали 14 футболістів «Шахтаря», багато хто з них представники збірної України. Коли ми про це дізналися, якось змінити ситуацію ми не могли. Довикликати когось або шукати нові кадри було дуже важко. Довелося летіти в Париж, після прильоту ми здали тести і з'ясували, що навіть серед дозаявлених є заражені коронавірусом. Ми понесли занадто великі кадрові втрати. Була також проблема з психологією, через те, що ми не знали, чи відбудеться матч взагалі. Нам був незрозумілий протокол у Франції, чи дозволять проводити матч.
 
Граючи з таким сильним суперником, який готувався до гри, у них вдома на прекрасному стадіоні, нам було складно. Якщо говорити про гру, то результат однозначно незадовільний. Я вважаю, що пропустити сім м'ячів - дуже багато. Після гри я мав ґрунтовну розмову з хлопцями. Ті, хто виходять на поле, зобов'язані нести відповідальність за результат. Це обличчя нашої команди. Вважаю, що рахунок дуже великий. Моментами ми демонстрували непоганий футбол і нам трохи не пощастило в реалізації. У свою чергу французи зіграли чудово і реалізували всі свої моменти.
 
- Як вважаєте, краще б цієї гри не було?
- Вважаю, що скасовувати гру не варто. УЄФА і ФІФА докладають великих зусиль, щоб футбол тривав. Така відміна могла б стати поганим прецедентом. Ми понесли великі втрати. Для нас грати з чемпіонами світу без своїх основних гравців фактично неможливо. Втрата одного-двох гравців серйозно впливає на якість нашої гри, а ми втратили 7-8 гравців основного складу. Довелося грати молодими хлопцями, яким по 18-19 років. Ми розуміли всю ситуацію, йшли на ризик. Я сподіваюся, що навіть граючи з таким хорошим суперником, хлопці, набравшись досвіду, зрозуміють з яким настроєм потрібно виходити на поле і які помилки не можна допускати проти таких опонентів.
 
- Що корисного від такого матчу для збірної?
- Потрібно прибрати рахунок. Ми змогли продемонструвати структурну гру, яку налагоджуємо в збірній. Ті помилки, які були допущені, це досвід, набутий хлопцями. Ми багато розбирали гру, показували, розповідали - в цьому і є позитив. Якщо не грати з такими суперниками, не помилятися, то у тебе не буде зростання. Чемпіонат України нам зараз нічого не дає. Там немає такого ритму, немає таких якісних футболістів. Вчитися в чемпіонаті України дуже важко, а на такому рівні, коли наб'єш шишок, напомиляєшся, це дає результат. Так, ми зазнали іміджевої шкоди, тому що 7:1 це багато.
 
- У заявці був Шовковський, були думки його випустити?
- Це було б неповагою до Олександра, до його кар'єри, до всього футбольного світу. Взяти його в заявку це був останній крик. Я розумів, що якщо з воротарем щось трапиться, то ставити польового гравця не можна. Якби щось трапилося, то Саша вийшов би і зіграв, звичайно.
 
Для збірних, як Україна, у яких не такий багатий вибір футболістів, ситуація з COVІD-19 зараз катастрофічна. Ми зазнаємо шкоди набагато більшої, ніж інші команди. У нас немає такого якісного підбору гравців і якщо хтось вилітає - це велика проблема. Зараз будуть проблеми і в кубкових турнірах. Я уявляю, який матч чекає на «Шахтар» в Мадриді.
 
- Що робити в ситуації, коли COVІD-19 по суті розвалює кадрово команди? Адже графік у того ж «Шахтаря» буде дуже щільний. Як до цього ставитися?
- Я думаю, потрібно ставитися до цього, як і ми в збірній. Матчі однозначно скасовуватися не будуть. Тренеру «Шахтаря» потрібно буде визначитися і вибрати найкращих з тих, хто буде готовий грати. Футбол зупиняти не можна, але чекати якогось результату в таких умовах не доводиться. Граючи з командами, у яких два-три склади, конкурувати важко. Але ми повинні це робити.
 
- У матчі з Іспанією гратимуть тільки ті, хто зараз залишився в збірній, навіть незважаючи на втрату через дискваліфікацію Маліновського?
- Так, по суті ситуація не дозволяє нам довизвати гравців. Точніше ситуація дозволяє, але я не бачу людей, які готові зараз конкурувати з нинішнім складом. Ті молоді футболісти, які в майбутньому можуть поборотися за місце в збірній, вже викликані. Звичайно, втрата такого гравця як Маліновський, особливо в ситуації, що склалася, це дуже болісно. Але є ситуація, і я буду готувати команду з тими гравцями, які є.
 
Проти Німеччини була хороша реакція команди. Хлопці вийшли із зовсім іншим настроєм. Суперники подібні до Німеччини мають велику кадрову перевагу. Ми можемо конкурувати з ними, тільки вмикаючи 100-відсоткові зусилля. Ми змінили структуру, ми поміняли стратегію гри. Вважаю, що хлопці виконали майже ідеально план на гру. Перший тайм був для нас дуже складним, німці добре включалися, доводилося багато оборонятися, переміщувалися. Незважаючи на пропущений м'яч, було важливо залишитися в грі. Хлопці це зробили, у другому таймі не опустили руки, не зупинились, продовжували виконувати установку. Вважаю, що ми добре додали в останні 15 хвилин і якби трохи везіння, могли врятувати гру. Нам не пощастило з другим м'ячем.
 
- В оптимальному складі можна було б зіграти з Німеччиною по-іншому?
- Вважаю, що з основними гравцями ми можемо конкурувати з такими суперниками. Мені приємно було бачити уболівальників вчора на стадіоні. Вони з командою в хороші часи і в важкі часи. Приємно, що всі з розумінням ставляться до ситуації. Ми одна сім'я. Якщо ми будемо продовжувати працювати разом, на нас чекають хороші часи.

Оцініть матеріал
(52)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
VK-Sport
Ярмоленко наверное вообще не стоит выпускать на Испанию во избежание очередной худшей оценки в команде за игру. И Малиновский не сыграет (он хоть как то выделялся против немцев и пытался обострять). Как вариант слева Зубков, справа Цыганков, в центре Марлос (Коваленко) под Яремчуком. Других вариантов как то и нет больше.
Mac_Gyver
Неплохо так обкатал второй-третий состав под ЧЕ. Зубкова и Бущана можно подпускать к основе.
Penal
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
КуцТВ
Шева оказался в действительно сложной ситуации. Только конченные мрази сейчас могут на него гнать. Бывает 1-2 человека вылетает и уже катастрофа, а тут полкоманды нет. Какие претензии? С немцами выжали максимум. И с Испанцами ничья будет успехом.
olexyn
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил