Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 06 березня 2021, 04:30
4449
6

Від шостої ліги до збірної Німеччини. Шлях Робіна Госенса

Sport.ua розповідає про захисника «Аталанти» і збірної Німеччини Робіна Госенса

| Оновлено 06 березня 2021, 04:30
4449
6
Від шостої ліги до збірної Німеччини. Шлях Робіна Госенса
dfb.de. Робін Госенс

Всі, хто стежив за «Аталантою» в минулому сезоні Серії А та Ліги чемпіонів, просто не могли не помітити лівого латераля бергамасків Робіна Госенса. Зокрема, його відмінно повинні були запам'ятати українські фанати, адже саме він забив останній гол у ворота «Шахтаря» в харківському матчі.

Швидкий та сильний фізично лівий латераль став одним з головних творців сенсаційного успіху команди Джан П'єра Гасперіні, яка перебувала в декількох хвилинах від виходу в півфінал ЛЧ. Тепер Госенс - нове обличчя в збірній Німеччини. Один з тих футболістів, які уособлюють собою епоху перебудови в «бундестім».

Але шлях Госенса кардинально відрізняється від того, до чого звикли в німецькому футболі. Розповімо про нього трохи докладніше.

Робота на фермі та провал на перегляді в «Боруссії» Д

Якихось вісім років тому, коли в Україні та Польщі щосили гримів Євро-2012, Госенс навіть і мріяти не міг про професійну кар'єру. Він спокійно працював собі на фермі в рідному селі Еммеріх, що в Північній Вестфалії. Паралельно Робін грав на позиції центрального півзахисника за місцевий клуб Ландесліги (шоста ліга Німеччини) Реде. Також він навчався на офіцера поліції, й мріяв одного разу переїхати в більш велике місто.

Постійні фізичні навантаження на фермі та навчання в поліції сприяли тому, що Госенс завжди був у приголомшливій формі. Саме тому Робіна одного разу помітили скаути дортмундської «Боруссії», які порекомендували клубу переглянути хлопчину для команди U-19 .

Але нічого доброго з цього не вийшло. Госенс провалив перегляд в Дортмунді, а сам згадує про проведений там час тільки з негативного боку.

«Вже на першому ж тактичному занятті я зрозумів, що все буде погано. Тренери дуже швидко розповідали гравцям про речі, які я тоді не розумів. Але найгірше починалося на полі. Я постійно озирався на всі боки, й не зрозумів куди мені потрібно бігти та віддавати м'яч. Це було цілковите фіаско», - розповідає про той досвід Госенс .

Знали б тоді в «Боруссії», що через кілька років цей хлопчина вийде проти них же в матчі Ліги Європи. Ще й в складі «Аталанти». Як же так вийшло, що колишній фермер опинився в Італії?

Своєю кар'єрою Госенс може бути зобов'язаний Петеру Босу

Повернувшись з Дортмунда, Госенс і не думав, що колись йому ще випаде шанс збудувати футбольну кар'єру. Але доля зробила йому такий подарунок.

Через кілька місяців після провалу в «Боруссії» Д до Госенсу підійшов скаут нідерландського «Вітессу». Він приїхав в німецьку глибинку дивитися за зовсім іншим футболістом, але був вражений даними Робіна та покликав його спробувати сили в молодіжній команді клубу з Арнема.

Рішення про переїзд далося Госенсу вкрай важко. Все ж на нього чекала інша країна та дуже невизначене майбутнє. Ключовим фактором стало те, що Нідерланди - не чужа країна для родини Робіна, адже звідти родом його батько.

Сам футболіст розповідає, що саме тато радив йому спробувати свої сили в «Вітессі», тоді як мати була категорично проти. Вона не вірила, що син зможе побудувати кар'єру, й хотіла, щоб в майбутньому він успадкував ферму. Ну що ж, на щастя, Робін прислухався до порад батька.

Спершу Госенс виступав за молодіжну команду «Вітессу» в третій лізі Нідерландів, але був там настільки переконливим, що тодішній головний тренер арнемців Петер Бос почав залучати його до тренувань з головною командою. Саме нинішній головний тренер «Байєра» розгледів в Госенсі задатки лівого захисника. Для гри в центрі поля колишньому аматорові не вистачало тактичної грамотності, тоді як гра на лівому фланзі вимагала хорошої фізики і витривалості, чого у Робіна було в надлишку.

Бос дуже багато чому навчив Госенса, але для гри за основну команду він був ще не готовий, тому «Вітесс» віддав німця в оренду в клуб другої ліги «Дордрехт». Після цього кар'єра Робіна йшла тільки вгору. Разом з «Дордрехтом» Госенс пробився в Ередівізі й сезон 2014/15 провів уже в еліті. Скромному клубу не вдалося зберегти прописку в Ередівізі, але Госенс був визнаний уболівальниками команди найкращим гравцем того сезону.


ФК Хераклес

Робін повернувся до розташування «Вітессу», де вже не було Петера Боса, і був проданий середняку чемпіонату Нідерландів «Хераклесу». Як і в «Додрехті», в новому клубі Госенс став одним з провідних гравців, а в сезоні 2016/17 команда з Альмело вперше в своїй історії виборола путівку в Лігу Європи.

Після цього вражаючого сезону Госенс й отримав запрошення від «Аталанти». Німецький футболіст відмінно вписується в філософію клубу. Бергамаски при Джан П'єро Гасперіні дуже вміло беруть маловідомих або списаних футболістів, та роблять з них справжніх зірок Серії А. Чого тільки варте відродження Алехандро Гомеса після невдалого періоду в «Металісті».

Вибір збірної

Батько - нідерландець, мама - німкеня. Після двох блискучих сезонів за «Аталанту» Госенс опинився перед дуже важким вибором: збірна Нідерландів або збірна Німеччини. У Нідерландах Робін побудував кар'єру і дуже полюбив цю країну, а в Німеччині народився та виріс. Але після розмови з Йоахімом Льовом Госенс зробив вибір на користь «бундестім».

Дебют не змусив себе довго чекати. 26-річний латераль «Аталанти» з'явився в стартовому складі на вересневий матч Ліги націй проти Іспанії і виглядав просто блискуче: віддав гольову передачу та повністю нівелював всі зусилля Хесуса Наваса.

У матчі з Швейцарією (1:1) Госенс також вийшов у стартовому складі, а в недавній товариській грі з Туреччиною (3:3) з'явився лише на останні 28 хвилин, що і наштовхує на висновок про те, що на НСК Олімпійський колишній фермер вийде з перших хвилин.


ФК Аталанта

В цілому ситуація в збірній виглядає для Робіна максимально оптимістично - у нього практично немає конкурентів. Ніклас Шульц, який був основним в першому розіграші Ліги націй, остаточно програв конкуренцію Рафаелу Геррейру в «Боруссії» Д, та навіть не потрапив в заявку на матч з Україною. Тоді як Марсель Хальстенберг з «РБ Лейпциг» останнім часом перекваліфікувався на центрального захисника. Це і робить Госенса першим варіантом на позицію лівого захисника для Йоахима Льова.

Але найголовніше - серйозні гроші не запаморочили Госенсу голову. Він залишається звичайним відкритим хлопцем, відвідує курси з психології, і не виключає, що буде працювати в цій сфері після завершення кар'єри.

А ще Госенса дуже люблять за простий характер і відмінну дисципліну. За всю свою професійну кар'єру Робін не отримав жодної червоної картки, а в Серії А ніколи не отримував більше 3 жовтих за сезон. Дивовижна статистика для гравця його позиції.

Ось такий от він, Робін Госенс. Вчорашній фермер, який сьогодні буде протистояти Ярмоленко, Маліновському та компанії.

Оцініть матеріал
(40)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін отримав високе визнання за неймовірний перфоманс у грі з Ман Сіті
Футбол | 18 квітня 2024, 10:51 3
Лунін отримав високе визнання за неймовірний перфоманс у грі з Ман Сіті

Українець потрапив у символічну команду тижня Ліги чемпіонів від WhoScored та SofaScore

Лунін не заслужив? Український воротар не потрапив у символічну команду ЛЧ
Футбол | 18 квітня 2024, 15:31 16
Лунін не заслужив? Український воротар не потрапив у символічну команду ЛЧ

Місце у воротах символічної команди зайняв Мануель Ноєр

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владимир Ничволодов
Интересно,а в чем карьера Гомеса в ,,Металлисте,, была неудачной?По-моему он был очень даже на высоком уровне.
Mac_Gyver
Я надеюсь, что Ярмоленко сегодня он противостоять не будет. Андрюха очень слаб в отборе, и серьёзно тормозит командную скорость. При всём уважении, Ярмоленко не нужно выпускать на поле с сильными соперниками.
Trasher311987
Скажите как Робин может быть защитником если он конкурент Малиновского ?